Στον υπουργό Δικαιοσύνης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

korydallos_dikh(Κείμενο: Χριστίνα Παπασταθοπούλου, ΕφΣυν, 24/3/2015)

Τη κάθετη διαφωνία τους στο να διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής στις φυλακές του Κορυδαλλού, μετέφεραν το μεσημέρι της Τρίτης στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμμάτης, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων και φορέων της πόλης. Ο υπουργός, σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Πειραιά, δήλωσε ότι και αυτός διαφωνεί με το να γίνει η δίκη στις Φυλακές και δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας κάθε δυνατή λύση για να μη διεξαχθεί η δίκη στο συγκεκριμένο χώρο.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 20 Απριλίου, λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες και όλο το διάστημα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν συγκεντρώσεις έξω από τη δικαστική αίθουσα, η οποία γειτνιάζει με ένα μεγάλο συγκρότημα 11 σχολείων, από παιδικούς σταθμούς έως Λύκεια και δύο αθλητικά κέντρα της πόλης.

Όπως τονίστηκε προς τον υπουργό, στον οποίο επιδόθηκε ψήφισμα φορέων, αυτή η κατάσταση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τα δεκάδες παιδιά, όλων των ηλικιών, που πηγαίνουν, καθημερινά, στο σχολικό συγκρότημα.Οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν να διεξαχθεί η δίκη σε άλλη δικαστική αίθουσα εκτός του Κορυδαλλού, πράγμα για το οποίο υπάρχει και σύμφωνη γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος θα επισκεφτούν, τις επόμενες ημέρες, τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για να ζητηθεί η παρέμβασή τους ενώ εφόσον χρειαστεί θα καλέσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν βουλευτές όλων των κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Διδασκάλων, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, της κίνησης «Δεν Ξεχνάμε», εκπροσωπώντας τους φίλους και την οικογένεια του Παύλου Φύσσα.

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν οι ανησυχίες για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η πόλη και ιδιαίτερα οι μαθητές, εάν διεξαχθεί η δίκη στις Φυλακές και δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης ανέφεραν ότι στην περίπτωση που δεν αλλάξει η απόφαση, θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολείων, προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές.

Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ομόφωνο ψήφισμα:

«Εκφράζουμε ΟΜΟΦΩΝΑ την κατηγορηματική αντίθεση μας στη διεξαγωγή της δίκης των δεκάδων νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Απρίλη στην δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Η αντίθεση μας αυτή δεν απορρέει από κάποια τοπικίστικη αντίληψη αλλά από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η διεξαγωγή της σοβαρότερης δίκης μετά τη μεταπολίτευση στην πόλη μας, όπου λόγω των χωροταξικών χαρακτηριστικών της δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των γειτονικών σχολείων. Δηλώνουμε ότι, αν δεν αλλάξει η απόφαση, θα κλείσουμε τα σχολεία, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις Φυλακές, για λόγους ασφάλειας των μαθητών μας.

Απαιτούμε ΟΜΟΦΩΝΑ την τροποποίηση της απόφασης και ζητάμε τη συνδρομή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη γιατί:

1. Η δικαστική αίθουσα βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από έντεκα σχολικές μονάδες: το 11ο Ειδικό Νηπιαγωγείο & Δημοτικό, το 1ο Νηπιαγωγείο, το 25ο Νηπιαγωγείο, το 6ο Δημοτικό, το 8ο Δημοτικό, το 7ο Γυμνάσιο, το 3ο, το 4ο και το 5ο Λύκεια, το Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο, το ΙΕΚ, τρεις Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, δυο Αθλητικά Κέντρα. Καθημερινά διέρχονται χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι έχουν μοναδική πρόσβαση από την οδό Σολωμού, το δρόμο εισόδου στην δικαστική αίθουσα.

2. Η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση συγκεντρώνει, όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον οργανώσεων, ΜΜΕ και πολιτών, ενώ έχουν ήδη ορισθεί Πανευρωπαϊκές Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. Αυτό σημαίνει χιλιάδες συγκεντρωμένοι καθημερινά έξω από τα σχολεία. Είναι αυτές κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες για τη λειτουργία σχολείων και την ασφάλεια μαθητών;

3. Σε ποιο Δήμο της χώρας οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, που θα ξεκινήσουν λίγες μέρες μετά την έναρξη της δίκης, θα διεξαχθούν σε συνθήκες αστυνομοκρατίας, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και πιθανόν αντιδιαδηλώσεων από υποστηρικτές των κατηγορουμένων; Οι Πανελλήνιες εξετάσεις του Μαΐου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με συντριπτικά άνισους όρους μόνο για τους εξεταζόμενους μαθητές του Κορυδαλλού υπό το βάρος της συγκεκριμένης δίκης.

4. Σε ποιο Δήμο της χώρας οι μαθητές και οι γονείς τους πρέπει να δίνουν ταυτότητα για να περάσουν από το δρόμο που οδηγεί στα σχολεία τους;

5. Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στην ίδια περιοχή, όπου έδρασαν δολοφονικά τα τάγματα εφόδου της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Βρίσκεται μια ανάσα από την Παναγή Τσαλδάρη, όπου το τάγμα εφόδου της Νίκαιας με επικεφαλής τον Ρουπακιά δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Είναι στην ίδια περιοχή, όπου τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν δολοφονικά κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και κατά των Αιγυπτίων ψαράδων. Ποτέ στο παρελθόν σοβαρές ποινικές δίκες δεν πραγματοποιήθηκαν «στον τόπο του εγκλήματος», λαμβάνοντας υπόψη τη συναισθηματική φόρτιση των κατοίκων και σεβόμενοι τα θύματα και τις οικογένειες τους.

6. Βεβαίως, δεν ζητάμε την αναβολή της δίκης αλλά τη διεξαγωγή της στο Εφετείο Αθηνών.

7. Αυτές οι αποφάσεις βάζουν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων. Δεν υπηρετείται η ανάγκη για μια ανοικτή δίκη, με πλήρη ενημέρωση όλων, διάδικων, πολιτών, οργανώσεων δικαιωμάτων, διεθνών αντιπροσωπειών και νομικών παρατηρητών και δημοσιογράφων.

8. Η χωροταξική τοποθέτηση των δικαστικών φυλακών κυριολεκτικά κόβει την πόλη του Κορυδαλλού στα δύο, ώστε στις μέρες της δίκης κυριολεκτικά να επέρχεται πλήρης παράλυση βασικών λειτουργιών της. Αυτό δε το αντέχει η πόλη μας για έναν ολόκληρο χρόνο.

Ως τοπική κοινωνία διεκδικούμε την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού από την πόλη μας και την απόδοση του χώρου στους δημότες. Η επιμονή για την επιπλέον επιβάρυνση της λειτουργίας αυτού του χώρου με μια δίκη φορτισμένη με ένα βαρύ πολιτικό φορτίο, όπως είναι τα εγκλήματα του φασισμού, όχι μόνο δεν συνάδει με θετική ανταπόκριση στο πάγιο αίτημα των πολιτών του Κορυδαλλού αλλά δυσχεραίνει περαιτέρω τη ζωή της πόλης».

—————————-

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ για το ίδιο θέμα: Απρόθυμη η κυβέρνηση να αλλάξει το χώρο της δίκης της Χρυσής Αυγής – Δυναμικά το αντιφασιστικό κίνημα ετοιμάζει το συλλαλητήριο στις 20 Απρίλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.