(Κείμενο: Έθνος, 18/3/2015)
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για το θέμα της ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την «έκρηξη» που προκλήθηκε στη Βουλή.
Αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου διάβασε το αίτημα του προφυλακισμένου Ν.Μιχαλολιάκου και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, χωρίς αυτοί να είναι στην αίθουσα, καθώς ο εισαγγελέας δεν έδωσε άδεια για να παραβρεθούν.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 15 από τους υπογράφοντες βουλευτές.
Αν και απόντες, η πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου είπε ότι θα κάνει την ονομαστική ψηφοφορία επικαλούμενη το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει τη δυνατότητα σχετικής προεδρικής πρωτοβουλίας ακόμα και όταν δεν είναι παρόντες οι βουλευτές.
Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για ονομαστική ψηφοφορία και πρωτοβουλίες του προέδρου
Αρθρo 72: Ονoμαστική ψηφoφoρία
1. H ψηφoφoρία με oνoμαστική κλήση διεξάγεται: α) όταν υπoβληθεί αίτηση, πoυ υπoγράφεται από τo ένα εικoστό (1/20) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών· β) όταν διατυπωθoύν αντιρρήσεις κατά τo άρθρo 71 παρ. 3 και γ) σε κάθε περίπτωση πoυ o Πρόεδρoς τo κρίνει αναγκαίo.
2. H εκφώνηση των oνoμάτων των Boυλευτών πoυ υπoγράφoυν την αίτηση γίνεται μετά τo τέλoς της συζήτησης τoυ συγκεκριμένoυ θέματoς. Aν δεν συμπληρωθεί o απαιτoύμενoς ελάχιστoς αριθμός παρόντων Boυλευτών από τoυς υπoγράφoντες, η αίτηση θεωρείται ότι δεν υπoβλήθηκε.
3. Aν διαπιστωθεί ότι υπάρχει o ελάχιστoς αριθμός των υπoγραφόντων, καθώς και στην περίπτωση πoυ η πρόταση πρoέρχεται από τoν Πρόεδρo, διακόπτεται υπoχρεωτικά η συνεδρίαση και γίνεται σχετική ανακoίνωση στoυς χώρoυς τoυ βoυλευτηρίoυ. Δέκα (10) λεπτά μετά την ανακoίνωση επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση, oπότε o Πρόεδρoς της Boυλής, εκτιμώντας τις ανάγκες τoυ νoμoθετικoύ έργoυ, μπoρεί αντί για τη διεξαγωγή της oνoμαστικής ψηφoφoρίας να λύσει τη συνεδρίαση.
Ακολούθησε ένταση στην αίθουσα, με έντονα σχόλια τόσο από βουλευτές της συμπολίτευσης όσο και από την αντιπολίτευση, ειδικά από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την πλευρά του ΚΚΕ.
Υπό την απειλή αποχώρησης των δύο κομμάτων από την αίθουσα και αφού η συνεδρίαση διεκόπη για αρκετά λεπτά, η κ.Κωνσταντοπούλου υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα γίνει με τον συνηθισμένο για νομοσχέδια τρόπο, χωρίς ονομαστική κλήση κανενός ονόματος από τους 300 της Βουλής.
Τι είπε η ίδια
Δικαιολογώντας την αρχική της πρότασή υποστήριξε ότι έκρινε πως ήταν πολύ σημαντικό και αναγκαίο, η ευρύτατη πλειοψηφία που στήριξε αυτό το νομοσχέδιο να καταγραφεί με ονομαστική ψηφοφορία.
Ωστόσο, όπως είπε, κάποιοι θέλησαν να δώσουν άλλη ερμηνεία και άλλο περιεχόμενο, γι’ αυτό και δεν θα διεξαγόταν η ονομαστική ψηφοφορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το MEGA, υπήρξε και μίνι κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα στα λίγα λεπτά που μεσολάβησαν μεταξύ της αρχικής ανακοίνωσης της κ.Κωνσταντοπούλου και της τελικής της αναδίπλωσης, χωρίς να είναι η ίδια παρούσα, ενώ κατά άλλες πηγές υπήρξε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την δεύτερη ανακοίνωση.
Σκληρή γλώσσα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Σε άλλο σημείο της διαδικασίας υπήρξε σφοδρή λεκτική επίθεση προς την κ.Κωνσταντοπούλου, την οποία εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τους χειρισμούς της κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια και σε σχέση με το αίτημα της Χρυσής Αυγής για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν θεωρεί πως το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ψηφιστεί επί της αρχής», ενώ κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου πως «θέλει πολιτικά να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή και να την θέσει υπό την αιγίδα και προστασία της».
Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου «να μην διανοηθεί να πει πως η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο».
Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε πως «επειδή μπορεί να υπάρχουν κάπου αλλού πονηρές σκέψεις, ότι ήρθαν οι τεχνοκράτες και αλλάξαμε γνώμη, δεν σας επιτρέπω να πείτε πως δεν ψηφίσαμε το νομοσχέδιο».
Το ΚΚΕ είχε ήδη δηλώσει ότι θα απέχει
Είχε προηγηθεί επίθεση του ΚΚΕ στην πρόεδρο για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία όπως ζητούσε η Χρυσή Αυγή.
Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέγνωσε στην Ολομέλεια δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία «η Χρυσή Αυγή, αξιοποιώντας τη στάση τής προέδρου της Βουλής, κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια. Η ΚΟ του ΚΚΕ που έχει ήδη δηλώσει ότι ψηφίζει “παρών” επί της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου, δεν θα συμμετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία που μεθοδεύτηκε για να δώσει άλλοθι στην παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που σχεδιασμένα καλλιεργούν κλίμα ανοχής για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».
ΧΑ: Εσείς μας δώσατε το δικαίωμα
Το αίτημα είχε καταθετεί χθες υπό την εικασία με τη λογική ότι ο εισαγγελέας θα έδινε το δικαίωμα στους προφυλακισμένους βουλευτές να προσέλθουν για να ψηφίσουν.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ματθαιόπουλος είπε στην πρόεδρο της Βουλής ότι εκείνη τους έδωσε το δικαίωμα όταν δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί τη λειτουργία του κοινοβουλίου.