Κασιδιάρης όπως Ζιρινόφσκι

kasidiaris_4(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 9/3/2015)

Προκάλεσε εντύπωση η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, με την οποία έπαψε η ποινική δίωξη κατά του Ηλ. Κασιδιάρη για την επίθεση στη Λιάνα Κανέλλη τον Ιούνιο του 2012. Το δικαστήριο, προκειμένου να καταλήξει ότι επρόκειτο για «απλή» και όχι «επικίνδυνη» σωματική βλάβη, βασίστηκε μεταξύ άλλων στην κατάθεση του ιδιώτη ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντήρη, τον οποίο κάλεσε ως μάρτυρα υπεράσπισης ο Κασιδιάρης.

Ηταν ο ίδιος που τον Μάιο του 2014 είχε καταθέσει ότι το μαχαίρωμα στον λαιμό μαθητή από 23χρονο χρυσαυγίτη στο Παλαιό Φάληρο ήταν «επιφανειακό, αβαθές και δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση», επομένως ο δράστης δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Ομως το σημαντικότερο ήταν ότι τόσο η πρόεδρος όσο και ο εισαγγελέας της έδρας την περασμένη Παρασκευή δέχτηκαν να γίνει η δίκη με τους όρους που επιθυμούσε ο κατηγορούμενος. Οχι μόνον ανέχθηκαν τη θορυβώδη παρουσία δεκάδων χρυσαυγιτών στο ακροατήριο και το προαύλιο, υπό την καθοδήγηση του βετεράνου στελέχους της ναζιστικής οργάνωσης Ιωάννη Βουλδή, αλλά επέμεναν να διακόπτουν την κυρία Κανέλλη και τον συνήγορο της πολιτικής αγωγής Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο κάθε φορά που επιχειρούσαν να περιγράψουν την ουσία της υπόθεσης. «Δεν μας ενδιαφέρει τι προηγήθηκε και τι επακολούθησε», ήταν η μόνιμη επωδός της έδρας.

Μ’ αυτόν τον τρόπο το δικαστήριο απαγόρεψε να ακουστεί το πραγματικό κίνητρο και το περιεχόμενο των γρονθοκοπημάτων του Κασιδιάρη και περιόρισε την απαρέσκειά του στο γεγονός ότι ένας άντρας χτύπησε μια γυναίκα.

Η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» με το επεισόδιο Ζιρινόφσκι που αντέγραψε ο Κασιδιάρης κατ’ εντολήν του Μιχαλολιάκου (23.6.1995)

Ετσι δεν λήφθηκε υπόψη το πραγματικό γεγονός, ότι όλη η επίθεση ήταν σκηνοθετημένη. Οτι υπήρξε αντιγραφή της πανομοιότυπης συμπεριφοράς του Ρώσου ακροδεξιού πολιτικού Βλάντιμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος πέταξε ένα ποτήρι νερό σε πολιτικό του αντίπαλο, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής το 1995, όταν θεώρησε ότι θίχτηκε από κάποιο σχόλιό του.

Αυτή τη σκηνή είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» με διθυραμβικά σχόλια υπέρ του Ζιρινόφσκι, λέγοντας ότι «ο Ζιρινόφσκι δεν ήταν δυνατόν να ανεχθεί την προσβολή, ούτε φυσικά να μείνει ατάραχος» (23.6.1995). Ηταν η εποχή που ο Μιχαλολιάκος επισκεπτόταν τη Μόσχα με τους δύο τότε υπαρχηγούς του (Αντώνιο Ανδρουτσόπουλο-Περίανδρο και Ιωάννη Γιαννόπουλο) καλεσμένος από τον Ζιρινόφσκι για να μετάσχει στην υπό ίδρυση Φαιά Διεθνή.

Λεπτομέρεια

Μικρή λεπτομέρεια: ο πολιτικός που δέχτηκε την επίθεση του Ζιρινόφσκι δεν ήταν άλλος από τον Μπόρις Νέμτσοβ, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Μόσχα πριν από δέκα μέρες.

Ο Κασιδιάρης αντέγραψε τον Ζιρινόφσκι και στα γρονθοκοπήματα, γιατί σε άλλο επεισόδιο, πάλι τηλεοπτικό, ο Ρώσος ακροδεξιός είχε επιτεθεί με γροθιές σε άλλο πολιτικό στόχο. Και έναν χρόνο πριν από την επίθεση του Κασιδιάρη, ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος είχε προαναγγείλει: «Ναι! Θα τους χαστουκίσουμε, θα τους χλευάσουμε, θα τους υβρίσουμε. Αυτό δεν θα μπορέσουν να το κρύψουν. Και θα το μάθει ολόκληρος ο ελληνικός λαός» (21.5.2011).

Ολα αυτά το δικαστήριο δεν επέτρεψε να ακουστούν και φυσικά δεν τα έλαβε υπόψη. Μετέτρεψε έτσι μια επίθεση πολιτικής βίας ναζιστή με στόχο δύο γυναίκες πολιτικούς της Αριστεράς σε σαπουνόπερα. Δικαίως πανηγύριζε ο συνήγορος του Κασιδιάρη, Ν. Αντωνιάδης: «Ελπίζουμε ότι μετά από αυτή την απόφαση πολλά θα αλλάξουν στη Δικαιοσύνη προς το καλύτερο σχετικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής».

Γιατί βέβαια αν αφαιρεθεί από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο πολιτικός της χαρακτήρας, το κίνητρο των εγκλημάτων της ναζιστικής οργάνωσης θα εξαφανιστεί. Και θα μείνουν οι δράστες να επικαλούνται την «κακιά ώρα». Αλλά τότε η βλάβη της Δικαιοσύνης θα μετατραπεί από «απλή» σε «επικίνδυνη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.