Απαλλαγή Κασιδιάρη για την επίθεση στην Κανέλλη

kasid_mpatsos(Κείμενο: efsyn.gr, 06/03/2015)

Απαλλάχτηκε τελικά ο Κασιδιάρης για τα γρονθοκοπήματα στη Λιάνα Κανέλλη τον Ιούνιο 2012 μπροστά στην κάμερα του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Ο εισαγγελέας υιοθέτησε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία για επικίνδυνη σωματική βλάβη, αλλά για απλή σωματική βλάβη και τελικά ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης γιατί δεν είχε ασκηθεί μήνυση εντός τριών μηνών. Το δικαστήριο συντάχθηκε με τον εισαγγελέα.

Η Λιάνα Κανέλλη εξερχόμενη από τα δικαστήρια δήλωσε ότι «το δικαστήριο δεν είπε τη λέξη αθώος και δέχτηκε την απλή σωματική βλάβη. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται πολιτικά».  Επισήμανε πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ποιοι είναι οι στόχοι της Χρυσής Αυγής» και μίλησε για πολιτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η βουλευτής ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της δίκης, με απαλλαγή λόγω παύσης της ποινικής δίωξης, το οποίο πιθανότατα θα ήταν διαφορετικό αν η ίδια είχε μηνύσει τον Ηλία Κασιδιάρη, και απάντησε ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να το κάνει. Επανέλαβε δε ότι αποφάσισε να δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

ΚΚΕ: Απόφαση – πρόκληση

«Η απόφαση του δικαστηρίου για την τραμπούκικη επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη, στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη –  παρά το ότι το δικαστήριο δέχτηκε την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης – αποτελεί πρόκληση», ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

Συμπλήρωσε πως η απόφαση αυτή συμβάλει «στη δημιουργία και ενίσχυση κλίματος ανοχής απέναντι στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Παραμένει η αναγκαιότητα της απομόνωσης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής από το λαό και τη νεολαία, με την οργανωμένη πάλη τους».

Κανέλλη: «Δεν ήθελα να γίνω ρεζίλι»

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο η κ. Κανέλλη κατέθεσε για τη χειροδικία σε βάρος της από τον κατηγορούμενο βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Η βουλευτής μέσα σε κατάμεστη αίθουσα, ξεκίνησε περιγράφοντας όσα συνέβησαν στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ το πρωί της 7ης Ιουνίου 2012. Η μάρτυρας κατέθεσε πως δέχθηκε τέσσερις μπουνιές από τον Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος «ήταν εκτός ελέγχου με αφορμή αιτιάσεις της Ρένας Δούρου για δικαστικές του εκκρεμότητες».

Η κ. Κανέλλη κατέθεσε επίσης πως εξαιτίας των χτυπημάτων που είχε δεχθεί τότε από τον προσωρινά κρατούμενο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βουλευτή, επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που έκανε να μείνει όρθια, μόλις ο Ηλίας Κασιδιάρης την χτύπησε: «Προσπάθησα να μην πέσω κάτω. Δεν ήθελα να γίνω ρεζίλι». Όπως ανέφερε η βουλευτής στο δικαστήριο: «Ήμουν ένας άνθρωπος σε πλήρη οδύνη. Δεν θέλησα να κάνω μήνυση γιατί από μόνη της η πράξη είναι εξευτελιστική».

Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο απέρριψε ένσταση που υπέβαλε η πλευρά του κατηγορουμένου περί ακυρότητας του κατηγορητηρίου επειδή, όπως είπε, δεν προηγήθηκε άρση ασυλίας για την πράξη που καλείται να λογοδοτήσει σήμερα.

Την προβολή του βίντεο με την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη και λίγο πριν, σε βάρος την νυν περιφερειάρχη Ρένας Δούρου αποφάσισε το δικαστήριο ενώπιον του οποίο λογοδότησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Η κατάθεση του Γ. Παπαδάκη

«Ενισχύσεις από τον αρχηγό» ζητούσε ο Ηλίας Κασιδιάρης τηλεφωνικά, αμέσως μετά το επεισόδιο στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο δικαστήριο ο Γιώργος Παπαδάκης, «οικοδεσπότης» της εκπομπής, κατά τη οποία σημειώθηκε η επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής κατά της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου.

Ο δημοσιογράφος κατέθεσε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ότι αμέσως μετά το περιστατικό, όπως του είπαν οι συνεργάτες του, ο κατηγορούμενος υπό απειλές, που εκτόξευε, προσπάθησε να φύγει από τον χώρο, φωτογραφίζοντας παράλληλα συντελεστές της εκπομπής. Ο κ. Παπαδάκης είπε επίσης στο δικαστήριο πως οι συνεργάτες του, του είπαν πως άκουσαν τον Ηλία Κασιδιάρη να τηλεφωνεί και να ζητά «ενισχύσεις» από τον «αρχηγό».

Αναφερόμενος στα χτυπήματα που μπροστά του είχε δεχθεί «ζωντανά» η κ. Κανέλλη, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν πολύ έντονα χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς αν επρόκειτο για χαστούκια ή γροθιές.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση της Έδρας, ο δημοσιογράφος απάντησε: «Ήταν έντονα. Το χέρι ήταν ελαφρά κλεισμένο. Το χτύπημα ήταν πολύ ισχυρό. Κάποιο χτύπημα πήγε στον αέρα».

Στην κατάθεσή του ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Αντώνης Παπαδάκης, είπε ότι μόλις είδε το περιστατικό από το «κοντρόλ» κατέβηκε αμέσως στο πλατό. Όπως ανέφερε στον διάδρομο, είδε τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος στην προσπάθειά του να φύγει χτυπούσε με τον αγκώνα του όποιον συναντούσε.

Ηλ. Κασιδιάρης: Αν δεχθώ συγνώμη θα ζητήσω συγνώμη

«Αναγνωρίζω ότι η συμπεριφορά μου δεν είναι η δέουσα» είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης στην απολογία του στο δικαστήριο στο οποίο δικάζεται για την επίθεση στη Λιάνα Κανέλλη.

«Απαντώ σε αυτό που είπε ο κ. Εισαγγελέας, εάν ένας άνδρας νομιμοποιείται να χτυπάει μια γυναίκα. Κατηγορηματικά όχι, εάν όμως κάποιος βρισκόταν στη δική μου θέση θα είχε και αυτός μια άσχημη στιγμή» είπε ο κατηγορούμενος βουλευτής και συνέχισε:

«Αναγνωρίζω ότι η συμπεριφορά μου δεν είναι η δέουσα. Ξέφυγα με την κυρία Δούρου και μετά από αυτό έπρεπε να φύγω. Δέχθηκα χτύπημα όμως με κάποια έντυπα στο πρόσωπο. Φαίνεται και ο σπασμός στο πρόσωπό μου. Ασφαλώς και δεν υπήρξαν γροθιές, ένα χαστούκι στο πρόσωπο της κυρίας Κανέλλη και δυο στον αέρα. Ούτε κοκκινίλα υπήρχε ούτε μόλωπας. Δεν μπορεί να δικάζομαι για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ορθώς είμαι κατηγορούμενος αλλά δεν υπήρξαν γροθιές».

Ερωτηθείς από τον εισαγγελέα για το τι ακολούθησε μετά, απάντησε «έφυγα, ούτε φώναξα, ούτε χτύπησα κανένα αυτά είναι ψεύδη. Είχα νεύρα και προτίμησα να αποχωρήσω.

Ψάξατε την κυρία Κανέλλη; ρώτησε ο εισαγγελέας. «Δεν υπήρχε πρόθεση από την πλευρά της, όταν συναντάς ένα τοίχο και ενώ αντιδράς αναλόγως. Εάν δεχθώ συγνώμη θα ζητήσω συγνώμη», απάντησε.

Αθώωση του Ηλ. Κασιδιάρη πρότεινε ο εισαγγελέας  

Ο εισαγγελέας μετά την κατάθεση του κατηγορουμένου πρότεινε την αθώωσή του καθότι το αδίκημα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης δεν στοιχειοθετείται. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα θα έπρεπε να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί για απλή σωματική βλάβη, κατηγορία για την οποία όμως θα έπρεπε να υποβληθεί μήνυση.

Η δίκη είχε διακοπεί για λίγη ώρα καθώς συγκεντρωμένοι προς συμπαράσταση του κατηγορούμενου στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης βουλευτής αποδοκίμασαν την κ. Κανέλλη τη στιγμή που αυτή απάντησε στη συνήγορο υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη όταν την αποκάλεσε «πρώιμη κομμουνίστρια». Η βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε αμέσως στη δικηγόρο ότι «οι κομμουνιστές, παλιοί και καινούργιοι ορθώνουν ανάστημα στον φασισμό», απάντηση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες και βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος της κ. Κανέλλη από τους υποστηρικτές του κατηγορουμένου.

Υπενθυμίζεται πως η δίκη είχε οριστεί για τον Οκτώβριο και είχε πάρει αναβολή, λόγω στάσης εργασίας των γραμματέων στα δικαστήρια, ενώ αναβλήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο λόγω αποχής των δικηγόρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.