«Καρφιά» από ΚΕΕΡΦΑ για τη δίκη της Χ.Α.

xrisi_avgi_keerfa(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, Δημήτρης Αγγελίδης, ΕφΣυν, 6/3/2015)

Πρωτοβουλίες εν όψει της δίκης της Χρυσής Αυγής, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης, ζήτησε από την κυβέρνηση και τους πολιτειακούς μηχανισμούς ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α., μέλος της πρωτοβουλίας JailGoldenDawn, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ στο αμφιθέατρο του ρ/σ 9,84.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η μοναδική πρωτοβουλία η οποία έχει υπάρξει ήταν στην κατεύθυνση της παρέμβασης στο έργο της δικαστικής εξουσίας και αυτή ήταν η πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προέδρου της Βουλής, για την παρουσία των ηγετών της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι υπήρχε νόμιμη απόφαση της εισαγγελέως των φυλακών για τη μη παρουσία τους».

Παραδείγματος χάριν

Ο Θ. Καμπαγιάννης ζήτησε από την κυβέρνηση το ξεκαθάρισμα των θυλάκων της Χρυσής Αυγής μέσα στην αστυνομία, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη για τα θύματα, όταν τα αστυνομικά τμήματα είναι ακόμα γεμάτα από τους συνεργάτες των ναζί» και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Δημήτρη Γιοβανίδη, τέως διοικητή του Α.Τ. Νίκαιας, ο οποίος κατονομάζεται σε ένορκη κατάθεση μάρτυρα ως πληροφοριοδότης του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Νίκαιας, αλλά εξακολουθεί να είναι εν ενεργεία αστυνομικός.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βουλής να πάρουν πρωτοβουλίες ξεκαθαρίσματος του κρατικού μηχανισμού και των πολιτικών αξιωματούχων, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση Μπαλτάκου. Επανέλαβε, τέλος, την αξίωση η δίκη να μη διεξαχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά στο Εφετείο, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος, πέραν της προστασίας των χρυσαυγιτών μέσα στο ζεστό κουκούλι του κράτους, να γίνει η συγκεκριμένη δίκη στον Κορυδαλλό με μειωμένη προσβασιμότητα και δημοσιότητα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των κατηγορουμένων θα έχει αποφυλακιστεί».

Την αγωνία του σχετικά με την απόδοση δικαιοσύνης εξέφρασε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, που κατάφερε να επιζήσει μετά τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο σπίτι Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα το 2012, ενώ ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, σημείωσε ότι «ντροπή για την Ελλάδα δεν είναι ο μετανάστης εργάτης γης, αλλά το να υπάρχουν στη Βουλή βουλευτές με μαχαίρια, ρόπαλα και σιδηρογροθιές».

Θεσμικός ρατσισμός

Αναφέρθηκε επίσης στον θεσμικό ρατσισμό και τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ενώ ο πρώην κρατούμενος στην Αμυγδαλέζα Νταούντ Αχμέντ κατήγγειλε ξυλοδαρμό από αστυνομικούς και ο πρώην κρατούμενος Μοχάμεντ Σαμπίρ προβλήματα υγείας που του προκλήθηκαν.

To αίτημα να κλείσουν τα κέντρα κράτησης επανέλαβε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, ζητώντας χαρτιά και ψήφο για τους μετανάστες, ιθαγένεια στα παιδιά τους και ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους λατρείας και τόνισε ότι «δεν θέλουμε σπατάλη δισεκατομμυρίων για να χτίζονται κολαστήρια, αλλά για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας των δήμων».

  • Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η ΚΕΕΡΦΑ διοργανώνει ανά την Ελλάδα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συλλαλητήρια και συγκεκριμένα στην Αθήνα (Ομόνοια, 2 μ.μ.) -και συναυλία (Σύνταγμα, 4 μ.μ.)-, στη Θεσσαλονίκη (Αγαλμα Βενιζέλου, 1 μ.μ.), στα Χανιά (πλατεία Αγοράς, 1 μ.μ.) και στην Πάτρα (πλ. Γεωργίου, 11 π.μ.).

One thought on “«Καρφιά» από ΚΕΕΡΦΑ για τη δίκη της Χ.Α.

  1. Pingback: Διορθωτική επιστολή της πολιτικής αγωγής στην Αυγή: “Κάθετη αντίθεση στις πρωτοβουλίες Κωνσταντοπούλου” | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.