To Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών για τη Χρυσή Αυγή: μια πρώτη νίκη για τους αντιφασίστες

zotos-efsyn(Συνέντευξη του Τάκη Ζώτου, συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και μέλους της Πολιτικής Αγωγής του Αντιφασιστικού Κινήματος, Ενθέματα Αυγής, 08/02/2015. Τη συνέντευξη πήρε ο Στρατής Μπουρνάζος).

Ένα από τα σημαντικά γεγονότα των ημερών είναι η έκδοση, την Τετάρτη, του παραπεμπτικού βουλεύματος, με την οποία η Χρυσή Αυγή θεωρείται ναζιστική εγκληματική οργάνωση και οι 70 κατηγορούμενοι (μεταξύ των οποίων όλοι οι βουλευτές της, της προηγούμενης περιόδου) παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το βούλευμα (πάνω από 1000 σελίδες) είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο λόγω της αμετάκλητης παραπομπής, αλλά και για το περιεχόμενο και το σκεπτικό του. Μιλήσαμε γι’ αυτό με έναν καλό γνώστη του ζητήματος, τον δικηγόρο Τάκη Ζώτο, μέλος της Πολιτικής Αγωγής του Αντιφασιστικού Κινήματος (https://jailgoldendawn.com) και συνήγορο πολιτικής αγωγής στη δίκη.

Πώς αποτιμάτε την έκδοση του βουλεύματος, σε μια πρώτη ανάγνωση;

Με μία φράση θα έλεγα: Επιτέλους, αμετάκλητη παραπομπή των ναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής! Μια πρώτη νίκη για τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, εργάτες , συνδικαλιστές, αντιφασίστες, που όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά, έδωσαν τη μάχη για τη διάλυση των «ταγμάτων εφόδου», την απομόνωση και την καταδίκη της επικίνδυνης εγκληματικής οργάνωσης. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε.

Με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παραπέμπονται οριστικά στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η ηγεσία και όλοι οι μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης, καθώς και δεκάδες μέλη των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Παραπέμπονται να δικαστούν για τα εγκλήματα της διεύθυνσης (η ηγεσία) και της συμμετοχής (οι υπόλοιποι), σε εγκληματική οργάνωση που είχε διαπράξει δολοφονίες, όπως του Σαχζάτ Λουκμάν και «απόπειρες δολοφονιών» όπως του μαθητή στο Π. Φάληρο και του Πακιστανού κουρέα στη Μεταμόρφωση, βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες και φθορές, όπως αυτές στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, εμπρησμούς, οπλοφορίες και οπλοχρησίες. Παραπέμπονται, επίσης, να δικαστούν για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, καθώς και τις απόπειρες φόνου κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 και των Αιγυπτίων αλιεργατών.

Η παραπομπή αυτή ήταν επιθυμητή και αναμενόμενη, έτσι δεν είναι;

Επιθυμητή ασφαλώς, όχι όμως και δεδομένη. Παρά τα συντριπτικά στοιχεία ενοχής που υπήρχαν, η αμετάκλητη παραπομπή τους δεν ήταν αυτονόητη ούτε εύκολη. Για χρόνια απολάμβαναν την ασυλία και τη συγκάλυψη των διωκτικών μηχανισμών. Και όποτε η «αποκοτιά» και η επιμονή των θυμάτων της ναζιστικής βίας κατάφερνε να φέρνει κάποιους απ’ αυτούς στο εδώλιο του κατηγορούμενου, η δικαστική αντιμετώπιση, σε ευθυγράμμιση με τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό και την κυβερνητική πολιτική, δεν έβλεπε ούτε το ρατσιστικό κίνητρο ούτε τη συγκροτημένη ναζιστική εγκληματική οργάνωση πίσω από τους δράστες.

Χρειάστηκε να κινητοποιηθούν δεκάδες χιλιάδες σε κάθε πόλη και γειτονιά για να απαντήσουν στις επιθέσεις των ναζί, να χτίσουν παντού αντιφασιστικές επιτροπές, να υπερασπιστούν τα θύματα, να αποκαλύψουν τα εγκλήματα της οργάνωσης. Είναι όλοι αυτοί που με τις τεράστιες κινητοποιήσεις τους, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βάλει χειροπέδες στη Χρυσή Αυγή.

Πώς σχολιάζετε την άποψη του εφέτη που μειοψήφησε;

Καταρχάς, θέλω να τονίσω ότι, πλέον, η Χρυσή Αυγή, και με τη σφραγίδα του Συμβουλίου Εφετών, είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση, που καλύπτεται πίσω από το μανδύα πολιτικού κόμματος. Η προσπάθειά της να πείσει ότι δεν είναι εγκληματική οργάνωση απέτυχε. Ομόφωνα οι δικαστές του Συμβουλίου δέχτηκαν ότι όλα τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται διαπράχθηκαν με τον τρόπο που περιγράφεται και τα διέπραξαν αυτοί που κατηγορούνται. Και αυτή η ομόφωνη παραδοχή στερεί κάθε επιχείρημα από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ότι δεν είναι εγκληματική οργάνωση αλλά νόμιμο πολιτικό κόμμα.

Ένας δικαστής είχε την άποψη ότι για να θεμελιωθεί η «νομική έννοια» της εγκληματικής οργάνωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, πρέπει να επιδιώκει από τα εγκλήματα τα οποία διαπράττει και οικονομικό όφελος. Η άποψη είναι λαθεμένη νομικά. Το άρθρο 187 καλύπτει με τη διατύπωσή του τόσο τις εγκληματικές οργανώσεις που επιδιώκουν οικονομικό όφελος από τα εγκλήματά τους όσο και εκείνες που διαπράττουν τα εγκλήματα για άλλους σκοπούς (ρατσιστικούς, φυλετικούς κλπ). Εφαρμόζεται από το 2001 και για οργανώσεις που αποβλέπουν σε οικονομικό όφελος και για οργανώσεις που αποβλέπουν σε άλλους σκοπούς (με το άρθρο αυτό, λ.χ., δικάστηκε η 17Ν και ο ΕΛΑ), και κανένα δικαστήριο μέχρι τώρα δεν αμφισβήτησε την εφαρμογή του για τον λόγο αυτό.

Θυμίζω, εδώ, ότι τον Σεπτέμβριο του 2014, από «διαρροές» των συζητήσεων της επιτροπής αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, μάθαμε ότι μελετάται η αλλαγή του άρθρου 187, ώστε να εφαρμόζεται μόνο σε εγκληματικές οργανώσεις που αποβλέπουν σε οικονομικό όφελος. Η κατακραυγή για τη μεθόδευση ήταν έντονη. Γιατί είχε κριθεί –και ορθώς– ότι μια τέτοια τυχόν αλλαγή θα οδηγούσε στη απαλλαγή της Χρυσής Αυγής. Η τροποποίηση δεν έγινε και οι Χρυσαυγίτες παρέμειναν κατηγορούμενοι. Αυτό που δεν έγινε τότε από την πόρτα της τροποποίησης του άρθρου 187, δεν έγινε ούτε τώρα με την νομικά αβάσιμη, δικαιοπολιτικά προκλητική, πέρα από την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα ερμηνεία του άρθρου 187, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ούτε στο ακροατήριο.

Η δίκη θα αρχίσει σύντομα. Ποια είναι η σημασία της και ποια τα καθήκοντα των αντιφασιστών και των δημοκρατών, σε σχέση με αυτήν;

Η δίκη αναμένεται να οριστεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η έκβασή της, παρά την πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων, δεν είναι δεδομένη. Αποδείξεις ατράνταχτες υπήρχαν και πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αυτό πού δεν είχε αλλάξει ήταν ο συσχετισμός δύναμης πού θα έκανε ορατές τις αποδείξεις των εγκλημάτων και θα επέβαλλε να ακουστούν τα θύματα. Αυτός ο συσχετισμός άρχισε να αλλάζει τον Σεπτέμβρη του 2013. Η δίωξη και αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής αποτελεί σαφή ένδειξη.

Χρειάζεται η συνεχής μαζική κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος, όλων όσων θεωρούν τη Χρυσή Αυγή επικίνδυνη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων, μεταναστών και ντόπιων, η παρουσία τους μέσα και έξω από το δικαστήριο, για να διασφαλιστεί ότι οι αποδείξεις θα γίνουν ορατές και σεβαστές, τα θύματα θα δικαιωθούν και οι δολοφόνοι θα πάνε φυλακή.

3 thoughts on “To Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών για τη Χρυσή Αυγή: μια πρώτη νίκη για τους αντιφασίστες

  1. ρε σύντροφοι νομικοί, αφού πάνε για ανατροπή του πολιτεύματος κτλ γιατι δεν πάνε με τον 187Α ? Εννοώ με ποια δικαιολογία δε πάνε με τον 187Α?

    • Δυστυχώς καμία δικαιολογία. Δες το κείμενο του Κώστα Παπαδάκη για περισσότερα (στην Τεκμηριωση).

  2. Pingback: Τakis Zotos: First time victory for the Anti-fascists | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.