Για την προεδρική εκλογή και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής

mixaloliakos_vouli

(Κείμενο: Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, 23/12/2014)

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής, τέθηκε το ζήτημα – μεταξύ άλλων και από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος – της συμμετοχής των χρυσαυγιτών βουλευτών στη συγκρότηση της προεδρικής πλειοψηφίας. Η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση και όχι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα: αυτή είναι η θέση όσων παλεύουμε ενάντια στη συγκεκριμένη οργάνωση εδώ και πάνω από εικοσιπέντε χρόνια και σ’ αυτήν έχει αναγκαστεί πλέον να προσχωρήσει και η δικαστική εξουσία με την απαγγελία κατηγοριών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα σε ολόκληρη την ηγεσία της.

Από την πολιτική αυτή θέση προκύπτει – και αντιγράφουμε εδώ από το δελτίο τύπου των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής – ότι: Κανένα πολιτικό κόμμα, κανένας βουλευτής αλλά και κανένας υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την ψήφιση του ανώτατου πολιτειακού οργάνου με τη στήριξη βουλευτών εκλεγμένων με τη Χρυσή Αυγή. Η άρνηση συγκρότησης της ενισχυμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 180 μαζί με νεοναζιστές βουλευτές, κατηγορούμενους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, θα πρέπει να αποτελεί το αδιαπραγμάτευτο όριο όλων των πολιτικών κομμάτων και των ανεξάρτητων βουλευτών, οποιαδήποτε και αν είναι η θέση τους για το μέλλον της χώρας”.

Η θέση αυτή αφορά όλα τα κόμματα και ολόκληρη τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν απευθύνεται δηλαδή μονόπλευρα σε ένα μόνο κόμμα, έστω κι αν η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνο το κόμμα που έχει ήδη συγκροτήσει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες με τη Χρυσή Αυγή σε υπό συζήτηση νομοσχέδια, μάλιστα όπως γνωρίζουμε σήμερα με απευθείας συνεννόηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου με την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης. Και τι σημαίνει σε ολόκληρη τη διαδικασία εκλογής;

Οι πλειοψηφίες που απαιτεί το άρθρο 32 του Συντάγματος για την ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας είναι: τα δύο τρίτα του όλου αριθμού των βουλευτών (200 ψήφοι) στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, τα τρία πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (180 ψήφοι) στις δύο επόμενες ψηφοφορίες με την – πολιτικά κρίσιμη – μεσολάβηση εθνικών εκλογών σε περίπτωση μη-εκλογής Προέδρου ανάμεσα στις δύο, η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι) στην προτελευταία ψηφοφορία και η σχετική πλειοψηφία των βουλευτών (ακόμα δηλαδή και λιγότερες των 151 ψήφων) στην τελευταία ψηφοφορία.

Άρνηση συγκρότησης προεδρικής πλειοψηφίας με τη στήριξη βουλευτών εκλεγμένων με τη Χρυσή Αυγή” λοιπόν σημαίνει οτι αν, λόγου χάρη, ο Σταύρος Δήμας συγκεντρώνει 178 ή 179 ψήφους και η εκλογή του εξαρτάται από τις ψήφους του Μπούκουρα και του Αλεξόπουλου, τα κόμματα που τον προτείνουν, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και αυτονόητα και ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος, για στοιχειώδεις λόγους αξιοπρέπειας, νομιμοποίησης και κύρους, θα δηλώσουν εκ των προτέρων ότι αρνούνται τον συνυπολογισμό των χρυσαυγίτικων ψήφων (πρακτικοί τρόποι υπάρχουν), με αποτέλεσμα η διαδικασία εκλογής να συνεχιστεί όπως ο νόμος ορίζει. Σημαίνει όμως περαιτέρω ότι και σε περίπτωση που, ξανά λόγου χάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει στη νέα Βουλή μια σχετική πλειοψηφία, δεν θα αποδεχτεί ποτέ να συνυπολογιστούν ψήφοι βουλευτών εκλεγμένων με τη Χρυσή Αυγή στη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας, έστω κι αν αυτές οφελούν τότε τον δικό του υποψήφιο.

Πρόκειται δηλαδή για μία πολιτική θέση που θα πρέπει να δεσμεύει όλα τα κόμματα, σε όλες τις φάσεις της προεδρικής εκλογής, σηματοδοτώντας ένα απλό μήνυμα: η Χρυσή Αυγή δεν είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα και δεν πρόκειται ποτέ να ασκήσει κρατική εξουσία. Το γεγονός ότι το Σύνταγμα του 1975 δεν προβλέπει την απαγόρευση κομμάτων δεν αποκλείει (τουναντίον επιτάσσει!) μια πολιτική εκστρατεία απονομιμοποίησης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, από όσους τουλάχιστον αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να την αντιπαλέψουν. Η άρνηση συγκρότησης προεδρικής πλειοψηφίας μαζί με βουλευτές εκλεγμένους με τη Χρυσή Αυγή θα αποτελεί τον κορυφαίο συμβολισμό αυτής της διαρκούς πολιτικής εκστρατείας “από τα κάτω” απονομιμοποίησης της ναζιστικής συμμορίας που ενδύθηκε τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Τελευταίο σημείο: μήπως αυτό σημαίνει ότι, στα πλαίσια μιας αντιφασιστικής στρατηγικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής, οι ψήφοι των βουλευτών της δεν θα πρέπει να προσμετρηθούν και στα “παρών” της προεδρικής εκλογής; Την άποψη αυτή την εξέφρασαν υποστηρικτές του φιλελεύθερου κέντρου, όπως ο Τσακυράκης του Ποταμιού, και έσπευσε βέβαια να την αγκαλιάσει ο Μπούκουρας μετά την παροχή θετικής ψήφου στην υποψηφιότητα Δήμα. Συνταγματικά, η άποψη αυτή είναι ανυπόστατη: το άρθρο 32 του Συντάγματος ορίζει αποφασιστικές προεδρικές πλειοψηφίες, όχι κατά φαντασία ανασταλτικές “προεδρικές μειοψηφίες”. Για να το πούμε σχηματικά: το 180 της τρίτης ψηφοφορίας είναι συνταγματικός κανόνας που εκλέγει θεσμικό όργανο, το 121 είναι ένα πλασματικό άθροισμα αρνήσεων που δεν εκλέγει τίποτα. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα μιας άποψης που “αθροίζει τις αρνήσεις” είναι πολιτικό: καθιστά την ίδια την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής γενικό ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

Στην ουσία, από τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή θα αρνείται κάτι, ο μονόδρομος για την εκάστοτε αντιπολίτευση θα είναι η συμφωνία με την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί αλλιώς η αντιπολίτευση θα κατηγορείται ως δήθεν ταυτιζόμενη με τους νεοναζιστές. Μια τέτοια πολιτική θέση δεν συνιστά αντιφασιστική στρατηγική ούτε εφαρμογή ενός cordon sanitaire κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά ακύρωση της ίδιας της λειτουργίας της δημοκρατίας. Και, για να μην θεωρηθεί από κάποιους ότι η θέση αυτή αβαντάρει τον ΣΥΡΙΖΑ, σκεφτείτε: αν σήμερα το “όχι” του ΣΥΡΙΖΑ τσουβαλιάζεται με το “όχι” της Χρυσής Αυγής απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αύριο το “όχι” του ΚΚΕ (ή του “Ποταμιού”) θα τσουβαλιάζεται με το “όχι” της Χρυσής Αυγής απέναντι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

Η αντίσταση στη φασιστική απειλή στη χώρα μας είναι απολύτως αναγκαία. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να την υποτιμούμε αποδεχόμενοι τη νομιμοποίηση των βουλευτικών ψήφων της Χρυσής Αυγής ή χειρότερα να τη μετατρεπουμε σε μικροπολιτικό παιχνίδι που τελικά ακυρώνει την όποια λεκτική αντιφασιστική διακήρυξη.

One thought on “Για την προεδρική εκλογή και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής

  1. Pingback: Μαύρος τζόγος με τη Χρυσή Αυγή | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.