Η πρόκληση των αποστράτων

apostratoi-xrisi-augi(Το προεδρείο της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού συνομιλεί χαμογελαστό με τους εκπροσώπους της ναζιστικής οργάνωσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και κάτω από το βλέμμα του επίδοξου φίρερ).

(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 17/11/2014)

Την ίδια ώρα που ανακοινωνόταν η απόφαση του πρωθυπουργού να αναθέσει στον Νίκο Δένδια τη θέση του υπουργού Αμυνας μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η θεσμικά αναγνωρισμένη Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) συναντιόταν με τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και συμφωνούσε για κοινούς «αγώνες» και κοινά «προγράμματα».

Η σκανδαλώδης συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αλλά ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΑΑΣ μόλις στις 5 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, η συνάντηση διάρκεσε μία ώρα και εκ μέρους της Χρυσής Αυγής «παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων Ανχης ε.α. κ. Πολύβιος Ζησιμόπουλος, οι ευρωβουλευτές Αντγοι ε.α. κκ. Γεώργιος Επιτήδειος και Ελευθέριος Συναδινός, και ο Διευθυντής Προσωπικού του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσής Αυγής κ. Δημήτριος Βλαχόπουλος».

Σημειώνουμε την παρουσία του τελευταίου, όχι μόνο επειδή αναφέρεται με την πρωτοφανή για κόμμα ιδιότητα του «διευθυντή προσωπικού», αλλά κυρίως επειδή ως οικονομικός υπεύθυνος και προσωπικός λογιστής (μαζί με τη σύζυγό του) του Αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ διατηρεί δύο ασφαλιστικές εταιρείες, την «Εξέλιξη ΕΠΕ» και την «Κίνηση Sub Agent ΕΠΕ», με τις φερόμενες ως έδρες τους να είναι ανύπαρκτες, και με συμμετοχή στα κεφάλαιά τους δύο κυπριακών offshore εταιρειών, της Palmsun Holdings Ltd και της Stormia Investments Ltd, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι εγκατεστημένες και στην Ελλάδα, αλλά διαπιστώθηκαν «ανύπαρκτες κατά τον έλεγχο»!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΑΣ, «αρχικά έγινε μια γενική τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ που περιελάμβανε ενημέρωση για τον σκοπό, τη λειτουργία και την οργάνωση της Ενωσης, αναφορά στα φλέγοντα θέματα που αφορούν τα μέλη της, ενώ κατατέθηκε υπόμνημα για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στο Κόμμα της Χρυσής Αυγής».

Τα θέματα αυτά αφορούσαν τα μισθολογικά των αποστράτων, οι οποίοι ζήτησαν να μη χαρακτηρίζονται «ένστολοι», γιατί θεωρούν τον όρο «απαξιωτικό». Επίσης «ζητήθηκε η θέση και το πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής για την Αμυνα, για τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο τους ως Δύναμη Αποτροπής και Ασφάλειας των Ευρωπαϊκών συνόρων».

Από την πλευρά τους «οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής δήλωσαν ότι συντάσσονται επακριβώς με όλα τα τεθέντα θέματα της ΕΑΑΣ και παρουσίασαν μέρος των θέσεων του προγράμματος του Λαϊκού Συνδέσμου για την Αμυνα όπου υπάρχουν οι σχετικές αναφορές».

Συζήτηση σε άριστο κλίμα

Το συμπέρασμα των αποστράτων ήταν ότι «η όλη συζήτηση που ακολούθησε διεξήχθη σε άριστο κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων και διάλογο επί των διαφόρων θεμάτων, ενώ τονίσθηκε η επιθυμία του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή να μας δοθεί το πλήρες πρόγραμμά τους για την Αμυνα, οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις τους για τα θέματα που μας αφορούν καθώς και η συνέχιση της επικοινωνίας για την περαιτέρω προώθηση και υποστήριξη αυτών στη Βουλή».

Μια ωραία ατμόσφαιρα, λοιπόν. Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή, επειδή η ΕΑΑΣ δεν είναι ένα τυχαίο σωματείο ή κάποια ακροδεξιά απόφυση αποστράτων, όπως εκείνες που άρχισαν να ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια στο περιθώριο της ακροδεξιάς πολιτικής έκρηξης. Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέσω του ΓΕΣ. Εχει δηλαδή σημαντικό θεσμικό ρόλο.

Βέβαια η θεσμική της λειτουργία προσδιορίστηκε σε δύο δικτατορικές περιόδους. Η ΕΑΑΣ ιδρύθηκε το 1938 με τον Αναγκαστικό Νόμο 1284 ως «Ενωσις Ελλήνων Αποστράτων» και μετείχαν σ’ αυτή όλοι οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, Χωροφυλακής). Ο ΑΝ 1284 τροποποιήθηκε με το ΝΔ 1171/72, σύμφωνα με τον οποίο δημιουργήθηκαν τρεις ενώσεις αποστράτων μία για κάθε κλάδο.

Γεγονός είναι ότι με την πρωτοβουλία της αυτή η ΕΑΑΣ προκαλεί ανοιχτά τον νέο υπουργό Αμυνας, ο οποίος επισήμως εμφανίζεται να κρατά την πιο σκληρή στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Δένδιας είναι αυτός που σε όποια υπουργική θέση βρέθηκε αρνήθηκε να έρθει σε κάθε είδους διάλογο με τους εκπροσώπους της ναζιστικής οργάνωσης μετά την άσκηση των διώξεων τον Σεπτέμβριο του 2013.

Και είναι ειρωνεία της τύχης ότι την ίδια μέρα που η ΕΑΑΣ ανακοίνωνε την «άριστη» συνεργασία της με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Δένδιας υπέγραφε την πρώτη απάντηση ως υπουργός Αμυνας σε ερώτημα βουλευτή της Χρυσής Αυγής, τηρώντας τη δική του γραμμή:

«Σας γνωρίζω ότι κατόπιν της άσκησης ποινικής δίωξης για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρο 187 Π.Κ.) σε βάρος πλειάδας στελεχών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και της διαταχθείσης προσωρινής κράτησης, μεταξύ άλλων, του γενικού γραμματέα και βουλευτών αυτού ως επικίνδυνων για την τέλεση νέων εγκλημάτων, ευρισκόμεθα σε αδυναμία να υπεισέλθουμε σε θέματα τιθέμενα διά μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου υποβαλλόμενων από βουλευτές της ομώνυμης κοινοβουλευτικής ομάδας, καθόσον η διεκπεραίωσή τους ενόσω εκκρεμεί η ποινική υπόθεση και αυτοί παραμένουν στην εν λόγω ομάδα και κόμμα, θα ερχόταν σε αντίθεση με τα συνταγματικά και κοινοβουλευτικά θέσμια» (Ερώτηση Ελένης Ζαρούλια από 16.10.2014).

Ο υπουργός δηλαδή αρνείται κάθε «διάλογο» και η ένωση αποστράτων που υποτίθεται ότι εποπτεύεται από αυτόν συνεργάζεται σε «άριστο κλίμα» με τους διωκόμενους! Το μόνο επιχείρημα της ΕΑΑΣ είναι ότι επιδίωξε παρόμοιες συναντήσεις και με άλλα κόμματα. Μόνο που αν συγκριθεί, λ.χ., η ανακοίνωση αυτή με την ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συνάντηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες θα διαπιστωθεί η διαφορά του «κλίματος».

Ξέχασαν

Ούτε άγνοια μπορεί φυσικά να επικαλεστεί η ΕΑΑΣ. Αλλωστε και η ίδια στο επίσημο μηνιαίο δελτίο της πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου απέφυγε να περιλάβει τη Χρυσή Αυγή στα κόμματα με υποψήφιους ευρωβουλευτές που προέρχονται από τις ένοπλες δυνάμεις, αγνοώντας επιδεικτικά την παρουσία των δύο αντιστρατήγων ε.α. στη λίστα της ναζιστικής οργάνωσης («Εθνική Ηχώ», Απρίλιος 2014).

Γεγονός είναι ότι σημάδια της διολίσθησης των αποστράτων προς την Ακροδεξιά διαθέτουμε εδώ και αρκετό καιρό. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω την παρουσία των εκπροσώπων της ΕΑΑΣ μαζί με τη Χρυσή Αυγή στις γιορτές μίσους στο Βίτσι.

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τη σύγκλιση των απόψεων, ο εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ στη φετινή εκδήλωση στο Γράμμο μίλησε για «ένοπλη ανταρσία» και «συμμοριτοπόλεμο», ενώ κατήγγειλε αυτούς που μιλούν για εμφύλιο πόλεμο, διότι «τα απαισιότερα και πλέον αποτρόπαια εγκλήματα διαπράχθηκαν από τη μερίδα που τον καθιέρωσε ως εμφύλιο» («Εθνική Ηχώ», Αύγουστος 2014).

Το προεδρείο της ΕΑΑΣ συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον κ. Δένδια. Φυσικά ήταν εκτός ημερησίας διάταξης το φλερτ των αποστράτων με τη Χρυσή Αυγή. Και η πρόκληση παραμένει αναπάντητη από τον νέο υπουργό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.