Καταδίκη χρυσαυγιτών για τον ξυλοδαρμό Ρομά στο Αιτωλικό

roma_aitwliko

(Κείμενο: Δημήτρης Αγγελίδης, ΕφΣυν, 05/11/2014)

Σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου τους τρεις κατηγορούμενους για τη χρυσαυγίτικη επίθεση εναντίον της Ρομά Παρασκευής Κοκόνη και του ανιψιού της Κώστα στο Αιτωλικό τον Οκτώβριο του 2012, υπόθεση που περιλαμβάνεται, μαζί με άλλες τέσσερις επιθέσεις εναντίον των Ρομά Αιτωλικού, στο πόρισμα του εισαγγελέα Ντογιάκου για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι καταδικασθέντες Ιωάννης Καραδήμας, Σωτήρης Καρβέλης [*διαβάστε νεότερη ενημέρωση στο τέλος του κειμένου], Παναγιώτης Σταμούλης συνδέονται με την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, ο πρώτος εμφανίζεται σε φωτογραφία στο πλευρό του τοπικού βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση, κατά τη διάρκεια της γνωστής επίθεσης σε μετανάστες μικροπωλητές της λαϊκής αγοράς Μεσολογγίου τον Σεπτέμβριο του 2012, φωτογραφία που προσκόμισε στο δικαστήριο η πολιτική αγωγή.

Εκκρεμούν κι άλλες υποθέσεις

Μάλιστα, κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως εναντίον του Ι. Καραδήμα εκκρεμούν άλλες έξι μηνύσεις για επιθέσεις εναντίον Ρομά στην περιοχή, καθώς από τον Αύγουστο του 2012 ώς τον Ιανουάριο του 2013 η Χρυσή Αυγή είχε εξαπολύσει πογκρόμ στη γειτονιά των Ρομά.

Οι κατηγορούμενοι, που άσκησαν έφεση, υπερασπίστηκαν μόνοι τους τον εαυτό τους, χωρίς δικηγόρο. Ο ισχυρισμός τους ότι την ώρα του επεισοδίου βρίσκονταν αλλού δεν έπεισε το δικαστήριο, παρόλο που υπήρξε σχετική κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης.

Η Παρασκευή Κοκόνη τούς αναγνώρισε ως δράστες της επίθεσης που δέχτηκε αυτή και ο 23χρονος ανιψιός της Κώστας (με νοητικά προβλήματα) με γροθιές, κλοτσιές και αντικείμενα στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου 2012, παρουσία του εντεκάχρονου γιου της. Εκτοτε έχει αλλάξει πόλη, καθώς φοβάται για τη ζωή της, ενώ έχει καταγγείλει την αδράνεια της αστυνομίας.

Ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή πέντε μηνών με αναστολή, το δικαστήριο αύξησε την ποινή μετά την παρατήρηση της πολιτικής αγωγής ότι πρέπει να επιμετρηθεί το ρατσιστικό κίνητρο της επίθεσης. Ωστόσο, εφ΄ όσον δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση, δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά το δικαστήριο έλαβε υπόψη το ρατσιστικό κίνητρο.

«Θεωρούμε ότι για να υπάρξει πλήρης δικαίωση πρέπει η τελική απόφαση να καταδεικνύει ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται για απλή πρόκληση σωματικής βλάβης, αλλά ότι υπήρξε ρατσιστικό κίνητρο», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κοσμόπουλος από τη Διεθνή Αμνηστία.

«Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς πρώτη φορά καταδικάζονται Χρυσαυγίτες για επίθεση σε Ρομά, και μάλιστα από επαρχιακό δικαστήριο. Ελπίζουμε και οι άλλες έξι δίκες με κατηγορούμενους στελέχη της Χ.Α. για επιθέσεις σε Ρομά της περιοχής να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Δημητράς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που εκπροσωπεί νομικά την πολιτική αγωγή.

————-

* Νεότερη ενημέρωση

Σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.», ο ένας από τους καταδικασθέντες, ο Σωτήρης Καρβέλης, αρνείται ότι έχει ή είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Διαβάστε το σχετικό κείμενο: Διαψεύδει σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.