Δίκη χρυσαυγιτών Αποστολόπουλου και Χατζηπαυλίδη για το μαχαίρωμα μαθητή στο Π. Φάληρο – 3η μέρα

(Κείμενο: Γιάννης Κοντός, HitandRun)

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στη σημερινή, 3η κατά σειρά, συνεδρίαση της δίκης των Αποστολόπουλου και Χατζηπαυλίδη, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση εναντίον του μαθητή Φ.Δ. στις 28 Ιανουαρίου 2013 στο Παλαιό Φάληρο. Διαπιστώθηκε από την έδρα ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος, Χατζηπαυλίδης, ήταν ανήλικος κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος. Με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, το δικαστήριο έκρινε, συνεπώς, πως είναι αναρμόδιο να τον δικάσει, αποφασίζοντας το διαχωρισμό των δικών και την παραπομπή του σε τριμελές δικαστήριο ανηλίκων, με παράλληλη διατήρηση των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αποστολόπουλου ζήτησε, συνακόλουθα, να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, πλέον. Ζήτησε, επίσης, να κληθεί κι η μητέρα του Αποστολόπουλου. Η έδρα επιφυλάχθηκε να απαντήσει και στα δύο αιτήματα.

Με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων της πολιτικής αγωγής, ενός αρχιφύλακα κι ενός αστυνόμου που υπηρετούν στο Α.Τ. Κυψέλης, καθώς κι ενός συμμαθητή του Φ.Δ., κύλησε η υπόλοιπη διαδικασία.

Ο πρώτος είχε, κατόπιν υπηρεσιακής εντολής, διενεργήσει μία έρευνα για το συμβάν στο σχολείο. «Τα παιδιά φοβόντουσαν να δώσουν κατάθεση», δήλωσε. 2-3 από αυτά του είχαν, πάντως, επιβεβαιώσει ότι ο ένας από τους μέχρι πρότινος συγκατηγορούμενους (ο Χατζηπαυλίδης) είχε ακινητοποιήσει τον Φ.Δ., ενώ ο Αποστολόπουλος του κατέφερε τα χτυπήματα. Ο συνήγορος του Αποστολόπουλου αμφισβήτησε ότι ο αρχιφύλακας πήγε στον τόπο του περιστατικού και ισχυρίστηκε πως οι πληροφορίες που κατέθεσε είναι ψευδείς, υπαινισσόμενος ότι έχει άλλα κίνητρα, τα οποία, βέβαια, δε διευκρίνισε.

Ακολούθησε η κατάθεση του αστυφύλακα, ο οποίος συμμετείχε στο πενταμελές ή εξαμελές κλιμάκιο που πραγματοποίησε τη σύλληψη του Αποστολόπουλου και την έρευνα στο σπίτι του, παρουσία εισαγγελέα. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, η οποία πραγματοποιήθηκε γύρω στη μία το μεσημέρι, ο κατηγορούμενος «ήταν πολύ ήρεμος και συνεργάσιμος. Μας είπε ότι ήταν στη σχολή του στου Ζωγράφου κι ότι ανήκε στο παρελθόν στη Χ.Α., αλλά δεν ασχολείται πλέον», ενώ δεν έδειχνε ότι είχε επίγνωση του τι είχε συμβεί. «Γιατί να πει ψέματα ότι βρισκόταν στη σχολή του;», αναρωτήθηκε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής. «Σαφώς ήθελε να κρύψει κάτι», ήταν απάντηση του αστυφύλακα, ο οποίος χαρακτήρισε τη δολοφονική ενέδρα «έγκλημα ψυχρό και σκληρό». Στο σπίτι του Αποστολόπουλου βρέθηκαν αυτοκόλλητα και μπλουζάκια εθνικιστικού περιεχομένου, ένα από αυτά με τη χουντική «πουλάδα», μία κουκούλα full face, ένα δερμάτινο περιλαίμιο, μία καραμπίνα λυμένη στο πατάρι, καθώς και μια σιδηρογροθιά, που ανήκε στην μητέρα του, «επιμελώς κρυμμένη» στο μπαλκόνι.

«Μη νομίζετε ότι είναι εύκολο αυτό που κάνω, ακόμα φοβάμαι», δήλωσε ο συμμαθητής του Φ.Δ. καταθέτοντας με παρρησία και ψυχραιμία κι αποσπώντας τα συγχαρητήρια και τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου, μέσα κι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Επιβεβαίωσε πως ο Φ.Δ. «είχε απειληθεί από τον Αποστολόπουλο μέσω τρίτου ατόμου», ότι παρατήρησε Αποστολόπουλο και Α.Κ. να ζωγραφίζουν σβάστικες κι άλλα ναζιστικά σύμβολα έξω από το σχολείο και πως κι ο ίδιος είχε δεχτεί απειλές από τον Αποστολόπουλο κι άλλα τέσσερα άτομα. «Παίζεις με την τρέλα του καθενός. Ξέρω πού μένεις. Μου κουνούσε επιδεικτικά από πολύ κοντινή απόσταση ένα κλειστό μαχαίρι, έδειχνε ότι ξέρει να το χειρίζεται», αποκάλυψε, αναφερόμενος στον Αποστολόπουλο. Το ότι δεν είχε ανάλογη «τύχη» με τον Φ.Δ. μάλλον οφείλεται στην παρέμβαση της Α.Κ., ενώ υφίστατο τον εκφοβισμό, η οποία διευκρίνισε πως της είχε ζητήσει συγνώμη για μια απότομη παρατήρηση που της είχε κάνει. «Μπορεί να ήταν ναζιστές ή κάτι χειρότερο, δεν ξέρω αν ήταν στη Χ.Α.», τόνισε, συνεχίζοντας την κατάθεσή του.

Σε μια από τις συνήθεις απόπειρες ηθικής απαξίωσης των μαρτύρων πολιτικής αγωγής και δημιουργίας εντυπώσεων, ο συνήγορος του Αποστολόπουλου, βασιζόμενος σε περικοπή κατάθεσης του συμμαθητή του Φ.Δ. σύμφωνα με την οποία το μαχαίρι ήταν «αναδιπλούμενο», υπαινίχθηκε ότι ο μάρτυρας ξέρει από μαχαίρια. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του πατέρα του νεαρού, ο οποίος βρισκόταν στο ακροατήριο. «Δεν είμαστε μαχαιροβγάλτες, ούτε μεγαλώνουμε τα παιδιά μας να γίνουν τέτοιοι», φώναξε οργισμένα, ενώ ο γιος του, χωρίς να χάσει στο ελάχιστο την ψυχραιμία του, εξήγησε πως για κείνον όλα τα μαχαίρια είναι ίδια. Ο συνήγορος του Αποστολόπουλου δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να ξανακαλέσει τον μάρτυρα, ο δε συνήγορος πολιτικής αγωγής εξέφρασε την πρόθεση να κληθούν ως μάρτυρες ο γιατρός που πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση στον Φ.Δ. κι ο ιατροδικαστής.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής της συνεδρίασης υπήρξαν στον προθάλαμο της αίθουσας φραστικές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε αλληλέγγυους αντιφασίστες και σε μάρτυρα της υπεράσπισης, ο οποίος, μάλιστα, ζητούσε ταυτότητες, απειλώντας, κατά τρόπο προκλητικό, με μηνύσεις!

Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την Τετάρτη 30 Απριλίου, στο Πρωτοδικείο Αθηνών (Δέγλερη), αίθουσα 2, 9π.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.