12/06/2013: επίθεση Χρυσαυγιτών στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή

Στις 12 Ιούνη του 2013, λίγες μέρες πριν τις (δεύτερες) εθνικές εκλογές, τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε προμελετημένα σε μέλη του ΚΚΕ που βρίσκονταν στο εκλογικό περίπτερο του κόμματος στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οι δράστες της επίθεσης αναγνωρίστηκαν στη συνέχεια από τα θύματα και ταυτοποιήθηκαν από άντρες της ΕΛΑΣ: είναι οι Ευάγγελος Στεφανάκης και Χάρης Μουρατίδης. Ο Στεφανάκης έγινε γνωστός λίγο καιρό μετά ως ο χρυσαυγίτης νταής, γνωστός πορτιερης της περιοχής, που δολοφόνησε την 23χρονη Φαίη Μπάχλα από τη Νέα Μάκρη.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την από 9-12-2013 ένορκη εξέταση του Γιώργου Τσιμπουκάκη, δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ και θύματος της φασιστικής επίθεσης, όπως αυτή περιέχεται στο πόρισμα των εφετών ανακριτριών για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

tsiboukakis«…Στις 12-06-2012 το βράδυ, περί ώρα 21.30 περίπου, βρισκόμουν στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ. Επισημαίνω ότι στο χώρο της πλατείας, εκτός από το συγκεκριμένο περίπτερο, υπήρχαν τα προεκλογικά περίπτερα του ΠΑΣΟΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπήρχε αρκετός κόσμος στην πλατεία, ενώ στο περίπτερο του ΚΚΕ είχαμε απομείνει 4-5 άτομα. Κάποια στιγμή είδαμε ένα αυτοκίνητο, από το οποίο αποβιβάστηκαν τέσσερα άτομα και σταμάτησε παραπλεύρως του περιπτέρου μας. Το ένα εξ αυτών άτομο κρατούσε ένα σκυλί PIT BULL γι’ αυτό και πρόσεξα τη συγκεκριμένη σκηνή. Προφανώς έκαναν ένα γύρο της πλατείας, σαν να επόπτευαν την περιοχή και δυο εξ αυτών πλησίασαν το χώρο του περιπτέρου, Ο ένας από αυτούς κρατούσε το σκυλί και ο άλλος ένα νεροπίστολο. Ο τελευταίος είχε ένα εμφανή τατουάζ στο σώμα του με διάφορα σύμβολα, γι’ αυτό και μου έκανε εντύπωση και τον πρόσεξα. Αυτός με το νεροπίστολο και τα τατουάζ πλησίασε το περίπτερο και φώναξε «παλιοκομούνια θα πεθάνετε, να φύγετε από εδώ απόψε» και άρχισε να πετάει νερό προς εμένα και την μικροφωνική εγκατάσταση.

Βγήκα από το περίπτερο στο πεζοδρόμιο μόνος μου να τον ρωτήσω «τι κάνεις εκεί;» δεδομένου ότι οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις ήταν ακριβές και ήταν και προεκλογική περίοδος. Αυτός ξεκίνησε να με γρονθοκοπά και να με χτυπάει και με το νεροπίστολο στο κεφάλι επανειλημμένα. …Ήταν ένα νεροπίστολο μεγάλου μεγέθους, που προσομοίαζε σαν μεγάλο περίστροφο, το οποίο γέμιζε με νερό από μασίφ σκληρό πλαστικό, το οποίο κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων, λόγω της βιαιότητας, διαλύθηκε πάνω στο κεφάλι μου. Στη συνέχεια έτρεξαν και άλλα άτομα και προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν στο έδαφος. Εκείνη τη χρονική στιγμή, μαινόμενος, έβγαλε νεο μεταλλικό αντικείμενο από την τσέπη του παντελονιού και μου επιτέθηκε χτυπώντας με στο κεφάλι. Έμοιαζε με πυγμαχικό χτύπημα. Από ό,τι μου είπαν οι άλλοι, το αντικείμενο αυτό ήταν σιδερογροθιά. Μετά από αυτό και ενώ ήταν ακινητοποιημένος στο έδαφος από τους παρευρισκόμενους που είχαν επέμβει, προκειμένου να έρθει η αστυνομία, αυτός κατάφερε να απεμπλακεί από τα χέρια τους και με χτύπησε εκ νέου με το ίδιο μεταλλικό αντικείμενο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Τον έπιασα με τα χέρια μου προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσω εκ νέου και αυτός στην προσπάθεια του να ξεφύγει εγώ του τράβηξα την μπλούζα, την οποία και παρέδωσα στην αστυνομία. Επίσης οι παρευρισκόμενοι βρήκαν και το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο είχε πέσει κατά τη συμπλοκή και το οποίο παρέδωσα στην αστυνομία την επομένη ημέρα. Φεύγοντας τρέχοντας, φώναξε «θα δείτε ποιος είναι ο Ηλίας, δεν θα τελειώσει έτσι». (Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν ονομάζεται Ηλίας όπως έμαθα εκ των υστέρων). …

Θεωρώ ότι ήρθαν στο συγκεκριμένο χώρο στοχευμένα και δεν απέβλεπαν στην πρόκληση μονάχα υλικών ζημιών. Και τούτο γιατί δίπλα ήταν περίπτερα και άλλων κομμάτων, στα οποία δεν πήγαν και ούτε και προκάλεσαν φθορές. Περαιτέρω, από το γεγονός ότι όλα τα χτυπήματα που μου επέφεραν ήταν όλα στο πρόσωπο και στο κεφάλι, και με το σιδερένιο αντικείμενο (σιδερογροθιά) όπως προανέφερα, νομίζω ότι ο σκοπός τους ήταν να προκαλέσουν ακόμα ίσως και θάνατο, χωρίς κανένα ενδοιασμό χωρίς να σκεφτούν και τις συνέπειες των πράξεών τους. Επισημαίνεται ότι επιτέθηκε εναντίον μου χωρίς οποιαδήποτε εκ μέρους μου πρόκληση. Χαρακτηριστικό δε ήταν το μένος, το μίσος και η αποφασιστικότητα των χτυπημάτων σε σημεία του σώματος καίρια, και με αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Και η εμμονή του να με χτυπήσει ξανά. ακόμα και όταν κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν και αυτός είχε τη δυνατότητα να διαφύγει. Από την πρώτη στιγμή τόσο εγώ, όσο και το κόμμα στο οποίο ανήκω, δηλώσαμε ότι πρόκειται για τραμπούκικη επίθεση φασιστοειδών μη έχοντας τότε άλλα στοιχεία για την πολιτική ταυτότητα των δραστών.

Στην αστυνομία στην οποία κατέφυγα αμέσως, περιέγραψα το δράστη, το σωματότυπό του κλπ και το ίδιο απόγευμα ήρθε ο διοικητής στο προεκλογικό περίπτερο και μου έδειξε τη φωτογραφία του ανθρώπου που με χτύπησε και μου είπε ότι ήταν προσεσημασμένος, μου κατονόμασε δε και τον έτερο, αυτόν δηλ. που κρατούσε το σκυλί, χωρίς να μου δείξει φωτογραφία και μου ζήτησε να περάσω από το αστυνομικό τμήμα για ταυτοποίηση. Τα ονόματα των δραστών σύμφωνα με την αστυνομία ήταν Ευάγγελος Στεφανάκης του Εμμανουήλ (αυτός που με χτύπησε), την φωτογραφία του οποίου αμέσως αναγνώρισα, και Χάρης Μουρατίδης (αυτός που κρατούσε το σκυλί και δεν μου επεδείχθη φωτογραφία). …ο ίδιος ο πατέρας του, σε δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο και σας προσκομίζω, παραδέχτηκε ότι ο γιος του ντύνεται με τα ρούχα της Χρυσής Αυγής, συμμετέχει σε εκδηλώσεις του κόμματος, όπως συσσίτια, Θερμοπύλες και σε ομάδες περιφρούρησης της οργάνωσης. Τότε αντιληφθηκαμε ότι η σε βάρος μου επίθεση ήταν οργανωμένη από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Σημειωτέον ότι αμέσως μετά το παραπάνω περιστατικό, μεταφέρθηκα στον Ευαγγελισμό όπου μου παρασχέθησαν οι πρώτες βοήθειες. Σας προσκομίζω σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά. Στο εν λόγω νοσοκομείο τόσο οι γιατροί, όσο και οι νοσοκόμοι μου επεσήμαναν ότι καθημερινά προσέρχονται στο νοσοκομείο περιστατικά με σοβαρούς τραυματισμούς αλλοδαπών, μερικά δε από τα χτυπήματα χαρακτήρισαν ως δολοφονικά. …».

One thought on “12/06/2013: επίθεση Χρυσαυγιτών στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή

  1. Pingback: Ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα θύματα της φασιστικής βίας: οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής | Lefteria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.