[Αγορεύσεις // Αγγ. Βρεττός] Η τιμή της Εισαγγελίας

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος έστειλε μήνυμα ότι δεν προσυπογράφει την εισαγγελική πρόταση, EUROKINISSI.

Ολιγόλογη αλλά ηχηρή η παρέμβαση του αναπληρωτή εισαγγελέα Στέλιου Κωσταρέλλου, που εξήγησε για ποιον λόγο δεν τοποθετήθηκε μετά τη γνωστή πρόταση της εισαγγελέως ● Σε κλίμα συγκίνησης η ολοκλήρωση των αγορεύσεων της πολιτικής αγωγής, με τους δικηγόρους να αγκαλιάζουν τη Μάγδα Φύσσα.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 14/2/2020)

Μετά την οργανωμένη επίθεση που δέχτηκε από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τις επικρίσεις της πολιτικής αγωγής ότι έμεινε σιωπηλός μετά την προκλητικά απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως, ο αναπληρωτής εισαγγελέας έκανε μια ολιγόλογη αλλά ηχηρή παρέμβαση, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής.

Η τελευταία αγόρευση ήταν του συνηγόρου των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Αγγελου Βρεττού, ο οποίος, σχολιάζοντας τη στάση του Ηλία Κασιδιάρη που είχε αρνηθεί κατά την απολογία του να απαντήσει σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα ισχυριζόμενος ότι είναι μέρος της δήθεν «πολιτικής σκευωρίας» εναντίον της Χρυσής Αυγής, είπε: «Μην ξεχνάμε τη συμπεριφορά του κ. Κασιδιάρη και άλλων απέναντι στον αναπληρωτή εισαγγελέα. Αλήθεια, τι λένε τώρα που ο κύριος αναπληρωτής εισαγγελέας αρνήθηκε να κάνει πρόταση; Εχουν την ίδια εκτίμηση και στάση απέναντί του; Πώς ερμηνεύουν τη σιωπή του;»

Σε αυτό το σημείο, ο αναπληρωτής εισαγγελέας ζήτησε τον λόγο, σηκώθηκε όρθιος και διευκρίνισε: «Με αφορμή την τελευταία αγόρευση, να πω μόνο ότι δεν προβλέπεται δικονομικά αγόρευση του αναπληρωτή εισαγγελέα. Οπως ο αναπληρωτής πρόεδρος συμμετέχει στη διαδικασία αλλά δεν συμμετέχει στη διάσκεψη, το ίδιο ισχύει και για τον αναπληρωτή εισαγγελέα».

Με τον τρόπο αυτό ο Στέλιος Κωσταρέλλος εξήγησε τον λόγο της σιωπής του και έστειλε μήνυμα ότι δεν προσυπογράφει την εισαγγελική πρόταση.

Η Μάγδα Φύσσα

Με αναφορά στους γονείς του Παύλου ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την αγόρευσή του ο Αγγελος Βρεττός. «Με το βάρος της γεμάτης αξία ζωής και αγώνα των αγωνιστών συνδικαλιστών κομμουνιστών που μας βάραινε, ενισχυόμενοι από το καθημερινό πικρό και συνάμα αισιόδοξο χαμόγελο της μάνας και του πατέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα και Τάκη, και από το βαρύ καθήκον της έμπρακτης αλληλεγγύης μας προς κάθε βασανισμένο μετανάστη και ξεριζωμένο άνθρωπο, προσπαθούμε από την αρχή της δίκης να συμβάλουμε ο καθένας με τις δυνάμεις του και να προσφέρουμε τις νομικές και επιστημονικές μας γνώσεις στην υπηρεσία αυτού του καθήκοντος, ώστε να πραγματωθεί ο στόχος του ποιητή που όλο και περισσότερο ακούγεται τα τελευταία χρόνια στο τραγούδι των εργαζομένων και της προοδευτικής νεολαίας της χώρας μας “τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”», είπε αρχικά ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Και στο τέλος ζήτησε από τους δικαστές να κάνουν το καθήκον τους και να προσθέσουν τα ονόματά τους δίπλα σε εκείνα των έντιμων δικαστών που άφησαν το θετικό τους αποτύπωμα στη ροή της ιστορίας.

«Είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης η καταδίκη και η τιμωρία και ποινικά –σύμφωνα με τον νόμο– των κατηγορουμένων για τα αποκρουστικά εγκλήματα που διέπραξαν. Το δικαστήριό σας, με τη γνώση και την εμπειρία με βάση το τεράστιο αποδεικτικό υλικό, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει –με την απόφαση για καταδίκη όπως κατηγορούνται– θετικά στην κοινωνική εξέλιξη όχι μόνο του λαού μας αλλά και των άλλων λαών», τόνισε ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτόν το δικαστήριο «θα δικαιώσει τη Μάγδα και τον Τάκη Φύσσα, που κάθε μέρα μάς υποδέχονταν και μας συντρόφευαν, που έδιναν τη δική τους ιδιαίτερη δύναμη στην προσπάθεια όλων μας. Θα δώσει λάμψη στα μάτια των παιδιών τού σήμερα και του αύριο».

Λίγα λεπτά αργότερα, οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής δέχονταν ο ένας μετά τον άλλον την αγκαλιά της Μάγδας Φύσσα, σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της πεντάχρονης διαδικασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.