Ενημέρωση για τη δίκη Λουκμάν – ημέρα 6η

(Κατερίνα Θωίδου, Εργατική Αλληλεγγύη)

Η προσπάθειά των δύο δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, Λιακόπουλου και Στεργιόπουλου, να τα γυρίσουν σε σχέση με όσα είχαν υποστηρίξει στην προανάκριση ήταν το βασικό στοιχείο της δίκης που έγινε το Σάββατο 22/2.

Οι δύο δολοφόνοι του 27χρονου πακιστανού μετανάστη που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του στη λαϊκή για να πιάσει δουλειά, υποστήριξαν στην απολογία τους ότι ο Σαχζάτ Λουκμάν τους έκλεισε επίτηδες το δρόμο με το ποδήλατο, ότι στη συνέχεια τους επιτέθηκε με βρισιές και με χειροδικία και ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. “Οι απολογίες των κατηγορουμένων επιφυλάσσανε μία ανατροπή στην εξέλιξη της δίκης», μας είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ένας από τους τρεις δικηγόρους της οικογένειας του Σαχζάτ Λουκμάν. «Ενώ οι μέχρι τώρα καταθέσεις τους ήταν ότι ο Λουκμάν τους έκλεισε το δρόμο με το ποδήλατο και με το που κατέβηκαν κάτω από το μηχανάκι ο Λουκμάν κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους και μόνο μετά από αυτό του επιτεθήκανε και τον μαχαιρώσανε από μπροστά και από πίσω, τώρα αποφασίσανε να πούνε ότι προηγήθηκε πάλη. Ότι δηλαδή υπήρχε χειροδικία. Μέχρι τώρα η συζήτηση ήταν για έναν λεκτικό διαπληκτισμό. Τώρα οι κατηγορούμενοι λένε ότι υπήρξε πάλη, ότι υπήρξαν βρισίδια, σπρωξίματα, ότι ο Λουκμάν έκανε κεφαλοκλείδωμα στον έναν από τους δύο, το Λιακόπουλο και ότι αυτός τον μαχαίρωσε, προκειμένου να απελευθερωθεί επειδή ο Λουκμάν τον έπνιγε. Και στη συνέχεια ότι επειδή ακόμα και μετά το μαχαίρωμα, ο Λουκμάν δεν τον άφησε, πήγε ο Στεργιόπουλος από πίσω και για να απελευθερώσει τον φίλο του, μαχαίρωσε τον Λουκμάν.

Το δικαστήριο δεν έδειξε να πείθεται. Οι ερωτήσεις και των τακτικών δικαστών και των ενόρκων που συμμετείχαν στη διαδικασία των ερωτήσεων, ανέδειξαν μία δυσπιστία, η οποία είναι φυσιολογική, με δεδομένο ότι στο παρά πέντε της δίκης υπάρχει μια τόσο δραματική αλλαγή. Αρχικά είχαν πει ότι ο Λουκμάν τους έβρισε στα πακιστανικά και ότι αυτοί δεν καταλάβαιναν τι έλεγε. Τώρα είπαν ότι μιλούσε σπαστά ελληνικά, και ότι τους έβρισε τη μάνα τους, την οικογένειά τους και τη θρησκεία τους. Όταν μία από τους δικαστές ρώτησε το Στεργιόπουλο τι εννοείτε «σας έβρισε τη θρησκεία σας;», απάντησε «δε θυμάμαι να σας πω τι ακριβώς μου είπε». Και όταν φυσιολογικά τον ρώτησε «και άρα γιατί το θυμόσαστε;», «σημαίνει κάτι ιδιαίτερο αυτό για σας;» (προφανώς όσον αφορά στο ρατσιστικό κίνητρο) είπε «όχι απλά μου έκανε εντύπωση».

10 Απρίλη

Στις 10 Απρίλη, που ορίστηκε η συνέχεια της δίκης, θα κάνει πρόταση η εισαγγελέας για την ενοχή τους ή όχι, θα γίνουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων της υπεράσπισης και μετά θα βγει η απόφαση, όχι όμως την ίδια μέρα».

Πολύ χαρακτηριστικό είναι το ολοσέλιδο ρεπορτάζ της δίκης της Εφημερίδας των Συντακτών (24/2) στο οποίο αναδεικνύονται πολύ χαρακτηριστικά όλες οι αντιφάσεις στις οποίες έπεσαν οι δύο δολοφόνοι στη διάρκεια της απολογίας τους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Λιακόπουλος όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο είχε μαζί του μαχαίρι πεταλούδα είπε ότι «οπλοφορούσε γιατί έχει στο παρελθόν δεχτεί δύο επιθέσεις, για τους κάλυκες που βρέθηκαν στο σπίτι του ότι ήταν ενθύμιο από το στρατό, τα μαχαιριά τα χρησιμοποιεί για ψάρεμα και για κυνήγι αγριόχοιρου (!) όταν πηγαίνει στο χωριό, ενώ τα φυλλάδια της Χρυσής Αυγής τα πήρε γιατί του άρεσαν επειδή είχαν τη φράση «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου».

Ενώ για την απολογία του Στεργιόπουλου, αναφέρει η εφημερίδα, «υποστηρίζει ότι δεν έβαλε δύναμη στα χτυπήματα και γι’ αυτό θεώρησε ότι ο Λουκμάν δεν έπαθε τίποτα για να ακούσει την πρόεδρο: «Το έχετε ξανακάνει; Πώς εκτιμάτε τι θα επιφέρουν τα χτυπήματα;».

Και όλα αυτά ενώ η κατάθεση του ιατροδικαστή που προηγήθηκε λέει ότι χρειάστηκαν μόλις 3 λεπτά το πολύ για να πέσει ο Λουκμάν νεκρός.

One thought on “Ενημέρωση για τη δίκη Λουκμάν – ημέρα 6η

  1. Pingback: Briefing from Greece: 22/2 – 1/3 : Eagainst.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.