Τα γυρίζουν τώρα οι δολοφόνοι του Λουκμάν

(Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν)

Σε αντιφάσεις σε σχέση με την προανάκριση υπέπεσαν κατά τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Σεχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Κάτω Πετράλωνα, οι οποίοι αλλάζουν την αρχική τους εκδοχή, υποστηρίζοντας τώρα ότι προηγήθηκε πάλη με το θύμα. Αποδίδουν τον θάνατο του 27χρονου Πακιστανού, που επήλθε έπειτα από 7 μαχαιριές, στην «κακιά στιγμή» και εμμένουν στη θέση ότι δεν έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή, παρά το υλικό της ναζιστικής οργάνωσης και τα όπλα που βρέθηκαν στα σπίτια τους.

Σάββατο πρωί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Αστυνομικοί με καλυμμένα πρόσωπα οδηγούν τους δύο κατηγορουμένους στη δικαστική αίθουσα. Πρώτος απολογούμενος ενώπιον των τακτικών και λαϊκών δικαστών είναι ο Διονύσης Λιακόπουλος, συνεπιβάτης στο μηχανάκι εκείνο το βράδυ και αυτός στον οποίο αποδίδεται το θανατηφόρο χτύπημα στην καρδιά.

Τι αλλάζει στην απολογία

Κατά την απολογία του υποστηρίζει ότι το ποδήλατο στο οποίο επέβαινε ο Λουκμάν «έκανε επικίνδυνους χειρισμούς», κλείνοντας τον δρόμο στους δύο κατηγορουμένους που βρίσκονταν πίσω του με μηχανάκι.

«Θεωρήσαμε ότι το έκανε επίτηδες», λέει ο Δ. Λιακόπουλος και ισχυρίζεται ότι ο Λουκμάν τούς έβρισε (στην προανάκριση στη γλώσσα του, ενώ τώρα σε σπαστά ελληνικά), κατέβηκε πρώτος από το ποδήλατο και έκανε κίνηση να βγάλει κάτι από την τσέπη και ο ίδιος του έριξε κλοτσιά.

Και εδώ γίνεται η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την προανάκριση: «Αυτός αγρίεψε, μου έκανε κεφαλοκλείδωμα και αυθόρμητα τον χτύπησα με μαχαίρι».

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας, Χρήστος Στεργιόπουλος, που έως εκείνη την ώρα ήταν αμέτοχος, επενέβη και τον απελευθέρωσε. Ο ίδιος φύλαξε το μαχαίρι τύπου «πεταλούδα» στο παπούτσι του και έκατσε σε ένα πεζούλι.

Σε ερώτηση γιατί δεν προσπερνούσαν το ποδήλατο, απαντά ότι οι δυο τους είχαν βγει βόλτα για να «στρώσουν» το καινούργιο μηχανάκι και (παρότι επέβαιναν δύο επιβάτες) δεν ήθελαν να το ζορίσουν.

Προσθέτει επίσης ότι αν έκαναν ελιγμό, θα έπεφταν πάνω στο ποδήλατο. Για την «πεταλούδα» λέει ότι οπλοφορούσε γιατί έχει στο παρελθόν δεχτεί δύο επιθέσεις, για τους κάλυκες που βρέθηκαν σπίτι του ότι ήταν ενθύμιο από τον στρατό, τα μαχαίρια τα χρησιμοποιεί για ψάρεμα και για κυνήγι αγριόχοιρου (!) όταν πηγαίνει στο χωριό, ενώ τα φυλλάδια της Χρυσής Αυγής τα πήρε γιατί του άρεσαν επειδή είχαν τη φράση «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου.

Και οι δύο κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι δεν είδαν το θύμα να πέφτει νεκρό, ενώ προανακριτικά είχαν πει το αντίθετο και ενώ η κατάθεση του ιατροδικαστή που προηγήθηκε λέει ότι χρειάστηκαν μέχρι 3 λεπτά το πολύ για να πέσει νεκρός. Και οι δύο επίσης ισχυρίζονται ότι δεν ήξεραν ο ένας για τον άλλο ότι είχε μαχαίρι και δεν είδαν ο ένας τον άλλο να μαχαιρώνει.

Ο Χρ. Στεργιόπουλος, που προανακριτικά είχε πει ότι είδε τον συνεπιβάτη του να μαχαιρώνει, υποστηρίζει ότι «στις αρχικές καταθέσεις ήμασταν φορτισμένοι». Τη δική του «πεταλούδα» την έχει, όπως λέει, στα πράγματα της δουλειάς -είναι πυροσβέστης- και βρισκόταν κάτω από τη σέλα στο μηχανάκι.

Σύμφωνα με την κατάθεση όμως του διοικητή του, επιτρέπεται στους πυροσβέστες να έχουν σουγιά αλλά όχι «πεταλούδα», που μπορεί να επιφέρει θάνατο. Λέει ακόμα ότι ο Λουκμάν έβρισε «εμάς, τις οικογένειές μας, τη θρησκεία», αλλά δεν θυμάται τις ύβρεις.

Οι δικαιολογίες

Είδε τον Λουκμάν να επιχειρεί να βγάλει κάτι, αλλά αν και τελικά δεν έβγαλε τίποτα, ο ίδιος τον μαχαίρωσε γιατί δεν ήταν σίγουρος. «Εκανα την κίνηση απλώς για να τον τσιμπήσω για εκφοβισμό», λέει. «Εξι χτυπήματα λέγεται τσίμπημα;» αναρωτιέται η πρόεδρος.

Ο Χρ. Στεργιόπουλος υποστηρίζει ότι δεν έβαλε δύναμη στα χτυπήματα και γι’ αυτό θεώρησε ότι ο Λουκμάν δεν έπαθε τίποτα, για να ακούσει την πρόεδρο: «Το ’χετε ξανακάνει; Πώς εκτιμάτε τι θα επιφέρουν τα χτυπήματα;» και τους συνέδρους: «Μπορέσατε να ελέγξετε τη δύναμή σας αλλά όχι τον αριθμό των μαχαιριών;»

Για το μαχαίρι που βρέθηκε στο σπίτι του ο κατηγορούμενος είπε ότι είναι μικρή λάμα-διακοσμητικό από το Μοναστηράκι.

Οσον αφορά την πινακίδα της μοτοσικλέτας που έλειπε, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε εξαρχής, απαντώντας στην εισαγγελέα που υπενθύμισε τις καταθέσεις των μαρτύρων οι οποίοι έλεγαν ότι αν δεν υπήρχε πινακίδα θα το είχαν προσέξει και άρα αφαιρέθηκε μετά.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Απριλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.