Της Αφροδίτης Τζιαντζή (ΕφΣυν, 06,02,2014)
Στο εδώλιο κάθεται ο Κ. Κοντομούς, o οποίος είχε αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες ως ένας από τους οχτώ δράστες που εισέβαλαν σε κουρείο Πακιστανού μετανάστη μαχαιρώνοντας έναν από τους δύο υπαλλήλους και έναν πελάτη, ενώ αμέσως μετά έκαψαν το κατάστημα.
Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του Κωνσταντίνου Κοντομούς, κατηγορούμενου για συμμετοχή σε ρατσιστικές επιθέσεις ναζιστικού τάγματος εφόδου στη Μεταμόρφωση τον Σεπτέμβριο του 2012. Η πολύωρη δίκη διακόπηκε στις 4 το απόγευμα και συνεχίζεται στις 26 Φεβρουαρίου.
Ο Κωνσταντίνος Κοντομούς συνελήφθη πέρσι τον Φεβρουάριο, σχεδόν πέντε μήνες μετά τις επιθέσεις, και ήταν η πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί μετά τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα από χρυσαυγίτες.
Το μοιραίο βράδυ
Ο 20άχρονος σήμερα Κοντομούς έχει αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες ως ένας από τους οχτώ δράστες που το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου εισέβαλαν σε κουρείο Πακιστανού μετανάστη μαχαιρώνοντας έναν από τους δύο Πακιστανούς υπαλλήλους και Ελληνα πελάτη, ενώ αμέσως μετά έκαψαν το κατάστημα με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό. Οπως κατέθεσαν χθες γείτονες που είδαν την επίθεση, τουλάχιστον ένας από τους δράστες ήταν ημίγυμνος και είχε τατουάζ που έγραφε «Χρυσή Αυγή».
Το ζήτημα ανέδειξαν τότε αντιρατσιστικές οργανώσεις, ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μαζική αντιφασιστική πορεία στη Μεταμόρφωση, που κατήγγελλε τις ναζιστικές επιθέσεις. Το βράδυ μετά την πορεία ακολούθησε πογκρόμ, με τέσσερις μαχαιρωμένους Πακιστανούς σε Ηράκλειο και Μεταμόρφωση και ληστεία ενός άλλου Πακιστανού στη Λυκόβρυση.
Χθες κατέθεσε ο Ελληνας πελάτης που μαχαιρώθηκε επιβεβαιώνοντας την κατάθεσή του στην αστυνομία, ότι δηλαδή ο Κοντομούς τού επιτέθηκε, ενώ υπήρχε και δεύτερο άτομο που τον μαχαίρωσε. Ετσι κατέπεσε το άλλοθι του κατηγορούμενου, που, σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία, ισχυρίστηκε ότι το βράδυ της επίθεσης βρισκόταν στην Κέρκυρα.
Οι μαρτυρίες
«Με ρώτησαν “από πού είσαι” και με μαχαίρωσαν στην κοιλιά και στην καρδιά» κατέθεσε ο Ρ.Α., μετανάστης από το Πακιστάν ο οποίος ζει 20 χρόνια στην Ελλάδα, ένα από τα θύματα του πογκρόμ της 22ης Σεπτεμβρίου που παραλίγο να πεθάνει καθώς η μαχαιριά ήταν μόλις ένα εκατοστό από την καρδιά του.
Διαφωτιστική ήταν η κατάθεση του Ελληνα γιατρού του θύματος, που το βράδυ της επίθεσης δέχτηκε τηλεφώνημα από το κινητό του ασθενούς του: «Μια νεανική φωνή Ελληνα μού είπε: “Ο φίλος σου ο Χ… πέθανε”. Παραξενεύτηκα γιατί είπε λάθος όνομα και ήταν Ελληνας, ενώ ο ασθενής μου τόσα χρόνια κάνει παρέα μόνο με συμπατριώτες του. Τηλεφώνησα μετά εγώ να ρωτήσω εξηγήσεις. Με πολύ οργίλο ύφος είπε: “Δεν πέθανε. Τον σκοτώσαμε τον Πακιστανό και θα κανονίσουμε και τους άλλους και σένα που τους δίνεις δουλειά. Είμαι χρυσαυγίτης και θα σας σκοτώσω όλους”. Νόμιζαν ότι είμαι εργοδότης τους».
Η μαρτυρία του γιατρού εμπλέκει επίσης τον Κοντομούς, καθώς από το κλεμμένο κινητό φέρεται να έγιναν κλήσεις προς άτομα του φιλικού του περιβάλλοντος, όπως προκύπτει από την άρση απορρήτου που διενεργήθηκε.
Η αστυνομία δεν είχε καν δημοσιεύσει ανακοίνωση για τις ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ λίγες μέρες μετά τον εμπρησμό του κουρείου ο βουλευτής της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να εξεταστεί αν το θύμα της επίθεσης «έχει νόμιμα έγγραφα ή είναι λαθρομετανάστης». Μετανάστες χωρίς έγγραφα που κατήγγειλαν τις επιθέσεις έλαβαν την αμέσως επόμενη μέρα χαρτί απέλασης, ωστόσο η πολιτική αγωγή πέτυχε την παραμονή τους προκειμένου να καταθέσουν στη δίκη.
«Η υπόθεση αυτή ανοίγει ένα παράθυρο στην κοινωνία για να δει τι σημαίνει δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής: επιθέσεις, εμπρησμοί, οπλοφορία, απόπειρες ανθρωποκτονιών» σχολιάζει ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, στην «Εφ.Συν.».
Ανενόχλητοι
Τα τάγματα εφόδου όλη εκείνη την περίοδο δρούσαν ανενόχλητα, ενισχυμένα από την -νεοαποκτηθείσα τότε- κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής και την αστυνομική ασυλία. Μόνο μετά τη δολοφονία του Λουκμάν λειτούργησε η Αρχή Καταπολέμησης Ρατσιστικού Εγκλήματος, ανακοινώνοντας τη σύλληψη του Κοντομούς και δίνοντας στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του. Ωστόσο εξακολουθούν να διαφεύγουν όλοι οι άλλοι δράστες των πογκρόμ.
«Θεωρούμε ότι έχει γίνει ελλιπής έρευνα και ζητάμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και να βρεθούν όλοι οι αυτουργοί των συγκεκριμένων πράξεων» καταλήγει ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής. Στις 26 Φεβρουαρίου καλούνται να καταθέσουν οι αστυνομικοί που διενήργησαν τις αναγνωρίσεις υπόπτων, ενώ θα καταθέσουν επίσης ο Πακιστανός υπάλληλος που αναγνώρισε τον Κοντομούς, ο ιδιοκτήτης του κουρείου και συγγενείς του κατηγορούμενου.