Ενημέρωση για τη δίκη Λουκμάν – ημέρα 2η

sukran_bibi(Η μητέρα του Σαχζάτ Λουκμάν Σούκραν Μπίμπι στο δικαστήριο. Η φωτογραφία είναι του Άγγελου Καλοδούκα.)

Συνεχίστηκε χτες 08/01/2014 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν. Εξετάστηκαν οι υπόλοιποι πέντε αστυνομικοί που είχαν κληθεί ως μάρτυρες, οι δύο γονείς του δολοφονημένου Σαχζάτ και μία μάρτυρας υπεράσπισης, η αλβανικής καταγωγής “φιλενάδα” του Διονύση Λιακόπουλου.

Στην χτεσινή δικάσιμο πραγματοποιήθηκε ωμή επιχείρηση της ΕΛΑΣ – μέσα στο δικαστήριο αυτή τη φορά – να συγκαλύψει τον ρατσιστικό χαρακτήρα του εγκλήματος.

Από την εξέταση προέκυψαν καταρχάς τα εξής: οι τέσσερις αστυνομικοί της Ομάδας Ζήτα που συνέλαβαν τους Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο στο Σύνταγμα (μετά από σήμα που δέχτηκαν για την επίθεση στα Πετράλωνα) κατά δήλωσή τους δεν ρώτησαν ποτέ τους δύο άντρες αν ήταν οι δράστες της εν λόγω επίθεσης, έστω κι αν βρήκαν πάνω τους τα στιλέτα (το ένα με ορατά ίχνη αίματος). Είναι ενδεικτικό ότι ο μόνος διάλογος που “ξέφυγε” από τους αστυνομικούς προς το Δικαστήριο (και δεν είχε αναφερθεί στις προανακριτικές καταθέσεις τους) ήταν η πρώτη κουβέντα του πυροσβέστη Στεργιόπουλου όταν σταμάτησε για τον τροχαίο έλεγχο που ήταν: “Είμαι συνάδελφος”. Πέραν αυτού του μικρού διαλόγου που ακολούθησε (για το πού υπηρετεί κλπ), οι τέσσερις αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι όλη η υπόλοιπη έρευνα εξελίχθηκε σιωπηλά, χωρίς καμία ερώτηση για το αν οι δύο εμπλέκονταν στο “επεισόδιο” στα Πετράλωνα.

Οι δύο άλλοι αστυνομικοί της ομάδας Ζήτα που πήγαν στον τόπο του εγκλήματος επιβεβαίωσαν ότι βρήκαν μαχαιρωμένο και αναίσθητο τον Λουκμάν στην Τριών Ιεραρχών. Το ΕΚΑΒ που έφτασε σε ελάχιστο χρόνο βεβαίωσε στον έναν αστυνομικό ότι ο χτυπημένος Σαχζάτ είχε κιόλας ξεψυχήσει. Αν και οι δύο αστυνομικοί βρήκαν συγκεντρωμένο κόσμο στο σημείο, δεν κράτησαν ονόματα παρά μόνο του ζευγαριού που είχε το θάρρος να καταθέσει τι έγινε. Αν και ο ένας μάρτυρας ανέφερε ότι υπήρχαν και άλλα παντζούρια που είχαν ανοίξει (πριν μάλιστα από αυτό του σπιτιού του), οι αστυνομικοί δεν έκαναν περαιτέρω έλεγχο: δεν χτύπησαν κουδούνια, δεν επιδίωξαν καμία περαιτέρω διερεύνηση. Η όλη παραμονή τους στον τόπο του εγκλήματος πρέπει να υπολογιστεί σε περίπου 25 λεπτά. Αυτό ήταν και το τέλος κάθε ουσιαστικής έρευνας, με δεδομένο ότι φωτογραφίες των δραστών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, κινητά δεν ανοιξαν, διασυνδέσεις δεν αναζητήθηκαν, αναπαράσταση δεν πραγματοποίηθηκε… Είναι εντυπωσιακό ότι οι δύο αυτοί αστυνομικοί που στη συνέχεια μετέβησαν στο ΑΤ Πετραλώνων ήταν, κατά δήλωσή τους, οι πρώτοι που ρώτησαν τους Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο αν μαχαίρωσαν τον Πακιστανό ποδηλάτη. Κι αυτο τη στιγμή που όταν οι ίδιοι έφτασαν στο ΑΤ υπήρχαν εκεί ήδη 20 αστυνομικοί…

Ο τελευταίος αστυνομικός που κατέθεσε, από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ, επιχείρησε να παρέμβει ωμά στη διαδικασία και να προωθήσει το παραμύθι του “διαπληκτισμού” και του “καβγά” (για το ποδήλατο…) που δήθεν προηγήθηκε της δολοφονίας. Σε ερώτηση από πού άντλησε τις πληροφορίες αυτές (αφού δήλωσε ότι τις ήξερε πριν μιλήσει με τους δύο δράστες, δηλ. στις 9πμ το πρωί της 17/01/2013), απάντησε ότι του είχαν μεταφερθεί “από την υπηρεσία”. Το σκάνδαλο είναι ότι, μέχρι εκείνη την ώρα, κανένας από τους αστυνομικούς και τους μάρτυρες που είχαν καταθέσει δεν είχε αναφερθεί σε “διαπληκτισμό”. Ο εν λόγω αστυνομικός στη συνέχεια αναγκάστηκε να δηλώσει ότι μεταφέρει την εκδοχή των δραστών στο δικαστήριο. Όμως, ο ρόλος του, που κατά δήλωσή του ήταν αυτός της “υποδοχής” στη ΓΑΔΑ και της “συζήτησης” με τους δράστες, είναι δικονομικά και υπηρεσιακά ανυπόστατος. Όταν ρωτήθηκε γιατί η υπηρεσία του δεν διερεύνησε το ρατσιστικό κίνητρο – αν και τα στοιχεία βοούσαν για την ύπαρξή του – δήλωσε ότι από τη στιγμή που οι δράστες έφυγαν από το γραφείο του δεν ξαναείχε καμία σχέση με την υπόθεση. Και μόνο η επιλογή κλήτευσης του συγκεκριμένου μάρτυρα (που κανέναν ρόλο δεν είχε στη διερεύνηση του εγκλήματος) και η προσπάθειά του να προκαταβάλει το δικαστήριο είναι ενδεικτικά της συγκάλυψης που έλαβε χώρα τον Γενάρη του 2013.

Οι γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν συγκλόνισαν το δικαστήριο. Παρουσίασαν τη ζωή μιας φτωχικής δωδεκαμελούς οικογένειας που έχασε το ένα της παιδί στην ξενιτιά. Μέσα από τα λόγια τους ζωντάνεψαν τον Σαχζάτ Λουκμάν, έναν φιλήσυχο νεαρό, φιλότιμο και εργατικό, που ήρθε μετανάστης στην Ελλάδα από τις αρχές του 2009. Ο Σαχζάτ έστελνε χρήματα στην οικογένειά του για να τη ζήσει, αλλά και για να ξεπληρώσει τα δάνεια που είχαν πάρει για τις ανάγκες της μετανάστευσής του. Είχε ενημερώσει ότι τα πράγματα είχαν δυσκολέψει με τις βίαιες επιθέσεις στην Ελλάδα, αλλά επέμενε να συνεχίσει τη δουλειά του εδώ. Έμενε στο Περιστέρι με συμπατριώτες τους σε ένα μικρό δωμάτιο. Ο πατέρας του Σαχζάτ δήλωσε ότι όταν ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ελλάδα φοβόταν για τη ζωή του με όλα αυτά που είχε ήδη ακούσει. Εδώ, όπως είπε, βρήκε κόσμο που τον αγκάλιασε και ανακάλυψε ότι οι φασίστες είναι μειοψηφία: “Πρέπει να τους σβήσετε. Για να μπορέσουν να ζήσουν Έλληνες και μετανάστες με ειρήνη…”. Η μητέρα του Σαχζάτ ζήτησε δικαιοσύνη. Οι γονείς δεν δέχτηκαν τη “συγγνώμη” που μετέφερε ο συνήγορος του Λιακόπουλου (που μαχαίρωσε τον γιο τους στην καρδιά).

Η κατάθεση της “φιλενάδας” του Λιακόπουλου (με καταγωγή από την Αλβανία και με σκοπό να αποδείξει τον…  αντιρατσισμό του) κατέπεσε στο ακροατήριο. Ήταν μια αποτυχημένη επιλογή από πλευράς υπεράσπισης. Η “αρραβωνιαστικιά” δεν είχε δει ποτέ τίποτα: ούτε τα μαχαίρια, ούτε τα φυλλάδια, ούτε τον σουγιά που (κατά δήλωσή του) κουβαλούσε πάνω του ο Λιακόπουλος… Ούτε ρώτησε τον Λιακόπουλο γιατί είχε το οπλοστάσιο σπίτι του μετά τη δολοφονία (“γιατί δεν ήθελα να εμπλακώ τόσο πολύ…”), ούτε ξέρει γιατί έκανε το έγκλημα, ούτε έχει επιδιώξει να πάει να τον δει στη φυλακή έναν χρόνο τώρα, ούτε την έβαλε σε σκέψη η ανειλικρίνεια του φίλου της… Η κατάθεσή της κρίθηκε αναξιόπιστη από την έδρα.

Οι συνήγοροι των δύο δραστών επιχείρησαν να αξιοποιήσουν την απόφαση μη προφυλάκισης τους για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (στην οποία επίσης είναι κατηγορούμενοι) μετά από διαφωνία της εφέτου ανακρίτριας Κλάπα και του εισαγγελέα Ντογιάκου. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Φούσας (συνήγορος του Λιακόπουλου) δήλωσε ότι “το Συμβούλιο απαγορεύει πλέον με την απόφασή του κάθε αναφορά σε ρατσιστικό κίνητρο και Χρυσή Αυγή”… Ο νομικός αυτός ισχυρισμός είναι απόλυτα αβάσιμος: οι δύο δράστες εξακολουθούν να είναι κατηγορούμενοι για την εγκληματική οργάνωση. Και φυσικά το ΜΟΔ έχει απόλυτη δικαιοδοσία να διερευνήσει το ρατσιστικό κίνητρο, συνεκτιμώντας την εμπλοκή των δραστών με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή (φυλλάδια, οπλοστάσια, κλπ).

Συνολικά η δεύτερη μέρα της δίκης ήταν μια καλή μέρα για την πολιτική αγωγή. Το ακροατήριο ήταν γεμάτο με αντιφασίστες και συμπαραστάτες της οικογένειας Λουκμάν. Έξω από την αίθουσα συγκέντρωση πραγματοποίησαν η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα, αντιφασιστικές οργανώσεις και αλληλέγγυοι. Η δίκη θα συνεχιστεί την 17 Γενάρη (στον έναν χρόνο από τη δολοφονία). Θα εξεταστούν οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας, θα αναγνωστούν έγγραφα και θα έρθουν στο ακροατήριο τα πειστήρια του εγκλήματος και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα σπίτια των δραστών. Συγκέντρωση συμπαράστασης για την ίδια μέρα έχουν ήδη ανακοινώσει η Πακιστανική Κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ.

One thought on “Ενημέρωση για τη δίκη Λουκμάν – ημέρα 2η

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.