Η δίκη Λουκμάν είναι η ώρα της αλήθειας για τη συγκάλυψη των ναζιστικών εγκλημάτων από τον Ν. Δένδια

dendias

Η ώρα της δικαιοσύνης φτάνει για την οικογένεια του Σαχζάτ Λουκμάν, του Πακιστανού εργάτη που δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα από φασίστες της Χρυσής Αυγής το πρωί της 17ης Γενάρη του 2013 καθώς πήγαινε με το ποδήλατό του για δουλειά. Την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, οι δύο δολοφόνοι του Σαχζάτ δικάζονται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Στο δικαστήριο θα είναι παρόντες και οι γονείς του αδικοχαμένου 27χρονου μετανάστη, ο Καντάμ Χουσεϊν και η Σούκραν Μπίμπι, μετά από πρωτοβουλία της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και της ΚΕΕΡΦΑ.

Τα ρατσιστικά αίτια της δολοφονίας και η σύνδεση τής συγκεκριμένης υπόθεσης με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ομολογούνται σήμερα από τα πιο υπεύθυνα χείλη. Οι δύο εφέτες ανακρίτριες κκ Κλάπα και Δημητροπούλου ενέταξαν τους δύο δολοφόνους Χρήστο Στεργιόπουλο και Διονύση Λιακόπουλο στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Κι όμως, αξίζει να θυμηθούμε ότι τον Γεναρη του 2013, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι.

Η κυβέρνηση, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έμειναν παγερά αδιάφοροι απέναντι στην ρατσιστική δολοφονία, γεγονός το οποίο προκύπτει από το ότι καμία ανακοίνωση δεν εξέδωσαν με δική τους πρωτοβουλία. Την δολοφονία καταδίκασαν ως ρατσιστική οι μικρότεροι εταίροι της συμπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ – μέσω της εκπροσώπου Τύπου του Φώφης Γεννηματά – και η ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο Δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης. Για ρατσιστική δολοφονία μίλησαν καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Διαδηλώσεις γίνανε το ίδιο απόγευμα στα Πετράλωνα από κόμματα και φορείς, ενώ η δολοφονία σφράγισε την κινητοποίηση “Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική” που ήταν προγραμματισμένη δύο μέρες αργότερα, με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ, στις 19 Γενάρη.

Αξίζει να επισημάνουμε εδώ ιδιαίτερα τον ρόλο και την αντίδραση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια. Η μοναδική ανακοίνωση του Υπουργείου για τη δολοφονία Λουκμάν εκδόθηκε ως απάντηση στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για “μικροκομματική εκμετάλλευση” ενός “απεχθούς εγκλήματος”. Ο ίδιος ο Υπουργός ήταν εκείνη τη μέρα στο Δουβλίνο για τις ανάγκες της επίσημης παρουσίασης του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, στο πλαίσιο των Εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Οι δηλώσεις του Υπουργού αφορούσαν το τέλος της εποχής που η Ελλάδα ήταν “ξέφραγο αμπέλι” και την έναρξη μαζικών επαναπατρισμών μεταναστών χωρίς χαρτιά στις χώρες τους, με τη συνεργασία της Ε.Ε..

Την επομένη, στις 18/01/2013, ο Νίκος Δένδιας επέστρεψε στην Αθήνα και παρευρέθηκε σε εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), “για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Εθελοντικής Επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους”. Σε δήλωσή του (η οποία υπάρχει αναρτημένη στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου) δεν κάνει με δική του πρωτοβουλία καμία αναφορά στη ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Μόνον όταν προκαλείται σχετικά από δημοσιογράφο λέει: «Για να είμαστε ξεκάθαροι: η ελληνική κοινωνία δεν διέπεται από ρατσισμό. Τα μεμονωμένα φαινόμενα θα παταχθούν αμείλικτα. Δεν υπάρχει χώρος για εκδηλώσεις ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία».

Η δήλωση της 18/01/2013 είναι από πολλές απόψεις ακόμα πιο βαρύνουσα από αυτή της 17/01/2013. Κι αυτό γιατί πλέον έχουν δημοσιοποιηθεί τα ευρήματα των ερευνών της ΕΛΑΣ στα σπίτια των δύο δραστών όπου έχουν βρεθεί 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής (η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ μιλάει για “πενήντα (50) προεκλογικά φυλλάδια πολιτικού κόμματος”). Ο Υπουργός πλέον λαμβάνει θέση: αφενός μιλάει για μεμονωμένο φαινόμενο, αφετέρου αποφεύγει να καταγγείλει την διασύνδεση των δραστών με το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Είναι τόσο κραυγαλέα η συγκάλυψη που επιχειρείται ώστε οι αντιδράσεις θα προέλθουν από τις πιο θεσμικές φωνές. Σε ανακοίνωσή του, ο Μάρεκ Μαρκζίνσκι, διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία δηλώνει διαψεύδοντας απευθείας τον Έλληνα Υπουργό ότι: «Η επίθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Τον τελευταίο έναν χρόνο έχουμε διαπιστώσει κλιμάκωση των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα». Παρομοίως, τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν παραθέτει ως εμβληματική περίπτωση ρατσιστικής βίας στην έκθεσή του ο Νίλς Μούιζνεκς, επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, κατόπιν επίσκεψής του στην Ελλάδα λίγες μέρες μετά τη δολοφονία το διάστημα 28/01/2013 μέχρι 01/02/2013. Οι δηλώσεις Μαρκζίνσκι και Μούιζνεκς εξέθεσαν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις με τη δημιουργία γραφείου αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας στα πλαίσια της ΕΛΑΣ.

Για καλή (;) μας τύχη, σε τρεις μέρες από τη δολοφονία του Λουκμάν έχουμε την ευκαιρία να διαθέτουμε ένα μέτρο σύγκρισης για το πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να αντιδράσουν απέναντι στην φασιστική απειλή και τη ρατσιστική βία. Πρόκειται για την έκρηξη χύτρας στο Mall στο Μαρούσι με δύο ελαφρά τραυματίες στις 20/01/2013. Η διαφορά στην αντίδραση ανάμεσα στα δύο περιστατικά δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη: το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ εκδίδει κατευθείαν ανακοίνωση όπου δηλώνεται ότι “η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις”. Ο Υπουργός Νίκος Δένδιας κάνει τις επόμενες μέρες ένα μπαράζ τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εμφανίσεων με θέμα την “πάταξη της τρομοκρατίας”.

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο Υπουργός της προβαίνουν σε μια άμεση συσχέτιση της έκρηξης στο Mall με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή για αυτή τη σύνδεση είναι μια δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου ότι αισθάνεται ιδεολογικά “αναρχικός”. Το Υπουργείο προβαίνει σε δεύτερη δήλωση: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η ώρα να επιλέξει: συντάσσεται με τη νομιμότητα ή συγκαλύπτει την ανομία;… Δικαιολογεί τη βία, ως αντίδραση ή όχι;”. Όλα δηλαδή τα ερωτήματα που θα έπρεπε να έχουν τεθεί στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής λίγες μέρες νωρίτερα και ο Υπουργός αρνήθηκε να θέσει, τίθενται μετά την έκρηξη στο Mall και τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου.

Για να γίνει κατανοητή η στάση των κυβερνητικών ΜΜΕ, όταν σε εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, τη Δευτέρα 21/01/2013, αφιερωμένη φυσικά στην τρομοκρατία, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος θέτει το ζήτημα της δολοφονίας του Λουκμάν (στη διάρκεια παρέμβασης του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Ν. Δένδια), ο δημοσιογράφος παρεμβαίνει λέγοντας: “Εγώ θα δεχθώ να κάνουμε όποια συζήτηση θέλετε και δεν έχω καμία αντίρρηση να το κάνουμε αυτό το πράγμα, υπάρχει όμως αυτή η αντίληψη μια βόμβα στο Μall και η κουβέντα είναι «ναι αλλά και η Χρυσή Αυγή που χτυπάει τους Πακιστανούς»”. Μετά από αυτή την παρέμβαση, ο Υπουργός φυσικά δεν απάντησε στο ερώτημα που του τέθηκε.

Η κυβερνητική αυτή γραμμή είναι που καθόρισε τη συνέχεια των ερευνών για τη δολοφονία Λουκμάν: οι φωτογραφίες των δραστών δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα για να ερευνηθούν τυχόν σχέσεις τους με άλλες ρατσιστικές επιθέσεις. Τα τηλέφωνά τους δεν ερευνήθηκαν, η διασύνδεσή τους με τη Χρυσή Αυγή επιμελώς θάφτηκε. Αποτέλεσμα ήταν το δικαστικό βούλευμα που παρέπεμψε την υπόθεση στο ακροατήριο να αποδέχεται τον ισχυρισμό για “διαπληκτισμό δι’ ασήμαντον αφορμή” που υποτίθεται αποτέλεσε τον λόγο της δολοφονίας Λουκμάν.

Η ώρα του δικαστηρίου είναι πλέον κοντά. Η ανθρωποκτονία με δόλο είναι πέρα από κάθε αμφιβολία και για τους δύο κατηγορουμένους. Αυτό που θα κριθεί στο δικαστήριο είναι η αναγνώριση των ρατσιστικών κινήτρων και της διασύνδεσης των δραστών με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα είναι δυσάρεστο. Αν, από τη μια, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δεν αναγνωρίσει το ρατσιστικό κίνητρο και τη φασιστική διασύνδεση στη δολοφονία Λουκμάν, θα πρόκειται για σκανδαλώδη συγκάλυψη της ρατσιστικής βίας, με διεθνές αντίκτυπο και άμεσα αποτελέσματα στην εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και των ερευνών των δύο εφετών ανακριτριών. Αν, από την άλλη, το αναγνωρίσει, τότε η συγκάλυψη που επιχείρησαν η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ν. Δένδιας τον Γενάρη του 2013 θα είναι πλέον αντιμέτωπη με την πιο επίσημη καταδίκη, αυτή μιας δικαστικής απόφασης. Η κρατική και κυβερνητική ανοχή και συγκάλυψη της φασιστικής βίας θα είναι σε κάθε περίπτωση αποδεδειγμένη.

(Κείμενο: Θανάσης Καμπαγιάννης)

2 thoughts on “Η δίκη Λουκμάν είναι η ώρα της αλήθειας για τη συγκάλυψη των ναζιστικών εγκλημάτων από τον Ν. Δένδια

  1. Pingback: Η Χρυσή Αυγή δέρνει κυρίως εκτός Βουλής – Lefteria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.