Οι απολογίες Σκαρπέλη, Πόπορη, Τσακανίκα και Καζαντζόγλου

Η απολογία της Θεώνης Σκαρπέλη

Αρνούμαι την αποδιδόμενη σε εμένα κατηγορία και συμπληρωματικά σας καταθέτω τα εξής: Είμαι σύζυγος του Γιώργου Πατέλη, ο οποίος είναι πράγματι ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας. Στο τετραμελές συμβούλιο τύποις πενταμελές ανήκω και εγώ ασκώντας καθήκοντα πολιτικής οργάνωσης, στην ουσία καθήκοντα γραμματέα. Την ημέρα του τραγικού περιστατικού του θανάτου του Φύσσα είχαμε κλείσει τα γραφεία της οργάνωσης περίπου 9 το βράδυ και είχαμε πάει και οι δυο σπίτι μαζί με το παιδί. Δεν γνωρίζω τι ώρα πήρε τηλέφωνο σπίτι ο Ρουπακιάς το σύζυγό μου για να επιβεβαιώσει το γεγονός, γιατί ήμουν μαζί με το παιδί μου που ήταν άρρωστο. Δεν παρακολούθησα λοιπόν τις σχετικές συνδιαλέξεις ούτε γνωρίζω το περιεχόμενό τους. Πληροφορήθηκα το συμβάν την άλλη μέρα το πρωί από την τηλεόραση. Την ίδια μέρα κατέφθασε στην κατοικία μου άγνωστο για ποιο λόγο η σύζυγος του Γεωργίου Ρουπακιά, η οποία ισχυριζόταν ότι μου είχε δώσει μια τσάντα και προφανώς τη ζητούσε πίσω. Ήρθε συνοδεία δυο αστυνομικών και επέμενε να πάρει την τσάντα, η οποία δε βρέθηκε πουθενά διότι δεν υπήρχε. Η κυρία προφανώς είχε υποστεί κάποιο σοκ από την πράξη του άντρα της. Δεν έχω καμία σχέση με εγκληματική οργάνωση ούτε η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και παράνομο κόμμα. Είμαι άνεργη και φροντίζω το οκτάχρονο παιδί  του άντρα μου, ο οποίος είναι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου και ο μόνος που μας συντηρεί.

Η απολογία της Βενετίας Πόπορη

Ερώτηση: Παρακαλώ αναφέρατε εάν έχετε οποιαδήποτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή δεδομένου ότι είστε βαθμοφόρος της ΕΛΑΣ (ανθυπαστυνόμος) υπηρετούσα στο ΤΑ Πειραιώς;

Απάντηση: Πράγματι, μάλλον τον Οκτώβριο του 2012, γράφτηκα ως υποστηρικτής στην τοπική οργάνωση Αθήνας της Χρυσής Αυγής διότι συμφωνούσα εν μέρει με τις απόψεις του κόμματος, ωστόσο όμως, λόγω της ιδιότητάς μου ως αστυνομικού απέφευγα για προφανείς λόγους να συμμετέχω φανερά σε εκδηλώσεις του κόμματος. Κατέβαλλα τη συνδρομή μου ως υποστηρικτή και δεν είχα κάποια άλλη ιδιαίτερη συμμετοχή.

Ερώτηση:  Ποιους εκ των αναφερομένων στο κατηγορητήριο κατηγορούμενους γνωρίζετε;

Απάντηση: Γνωρίζω μόνο τον Λ. Τ. τον οποίο γνωρίζω από πολλών ετών (άνω των είκοσι). Στο πλαίσιο αυτής της φιλικής μας σχέσης έχουν γίνει και έχουν καταγραφεί τα αναφερόμενα στις εκθέσεις καταγραφής τηλεφωνικών συνομιλιών δυο τηλεφωνήματα τα οποία είναι πολύ μικρής διάρκειας και τι αφορούν δεν ενθυμούμαι. Η συζήτηση αυτή δεν αφορούσε την υπόθεση του φόνου Φύσσα τον οποίο πληροφορήθηκαν την επόμενά από τις ειδήσεις.

Ερώτηση: Πως εξηγείτε τον μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών που βρέθηκαν στην κατοικία σας στον Πειραιά;

Απάντηση: Οι περισσότερες από τις σφαίρες που βρέθηκαν έχουν ξεμείνει από υπηρεσιακά όπλα που χειριζόμουν στο παρελθόν, ενώ τα μαχαίρια που βρέθηκαν και η σιδηρογροθιά αποτελούν μέρος συλλογής. Το μεν GLOCK είναι το νομίμως χρεωμένο σε μένα υπηρεσιακό όπλο, η δε καραμπίνα έχει νόμιμη άδεια και είναι μη λειτουργική (είναι  χαλασμένη). Τα λοιπά δε πιστόλια είναι μη λειτουργικά και αποτελούν τμήμα της ευρύτερης συλλογής την οποία διατηρώ. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα αντικείμενα είτε είναι παλαιά και μη λειτουργικά είτε αποτελούν υπόλοιπο παλαιού εξοπλισμού των οποίο κατείχα νομίμως στο πλαίσιο των υπηρεσιακών μου καθηκόντων.

Η απολογία του Ιωάννη Καζαντζόγλου

Αρνούμαι την κατηγορία που μου αποδίδετε. Αναφέρομαι στο από 2/10/2013 απολογητικό μου υπόμνημα το οποίο και επιβεβαιώνω.Το μάθαμε την Τρίτη 17/9/2013 ότι θα έρθει ο Πρόεδρος, το απόγευμα. Το θέμα ήταν η έλευση του Προέδρου επειδή μας ήρθε άξαφνα. Με τον κο Ρουπακιά ήταν να πάρω έντυπο υλικό από το αυτοκίνητο για να πετάξουμε τρικάκια (φείγ βολάν). Ξέχασα το κινητό μου στο αυτοκίνητο του κου Ρουπακιά το άφησα στον ουρανό του αυτοκινήτου. Συναντηθήκαμε στην Νίκαια. Στα γραφεία συναντηθήκαμε για να μου δώσει το υλικό το αυτοκίνητο του κου Ρουπακιά ήταν απέξω. Μιλήσαμε για 5 λεπτά περίπου κάναμε τσιγάρο και ξεχάστηκα. Την επομένη έμαθα από τον πατέρα μου ότι κάτι έγινε, τότε θυμήθηκα το κινητό μου. Δώδεκα παρά δέκα ήταν που μιλήσαμε με τον κο Ρουπακιά, είχαμε ραντεβού, μετά από μια ώρα κατάλαβα ότι έχασα το κινητό μου. Δεν γνωρίζω την κα Μπαξεβανάκη. Όλοι μας μιλάμε μεταξύ μας. Είχαμε επικεντρωθεί στην διανομή και μετά μάθαμε ότι θα έρθει ο Πρόεδρος. Τα γραφεία είναι ανοιχτά 17:00 – 20:00 πολλές φορές κάθονται και παραπάνω. Ο Πρόεδρος θα ερχόταν 19/9/2013. Μιλούσαμε για τις λεπτομέρειες, μας πίεζε ο χρόνος, δίνουμε βαρύτητα στον Πρόεδρο. Το θέμα μας ήταν αν θα χωρέσει ο κόσμος πάνω ή θα το κάνουμε κάτω. Το πακέτο το πήρε ο κος Ρουπακιάς από το πορτ -μπαγκαζ. Θα διαχωριζόμασταν για να τα μοιράσουμε. Πρέπει να άφησα το κινητό πάνω στον ουρανό του αυτοκινήτου, μάλλον το ξέχασα και έφυγα, μάλλον το βρήκε ο κος Ρουπακιάς. Με όλα τα παιδιά μιλούσαμε, η κα Μπαξεβανάκη μάλλον είναι σύζυγος του κου Άγγου τον οποίο γνωρίζω. Τα περισσότερα τηλεφωνήματα τα έκανα ενώ ήμουν σπίτι μου. Τα γραφεία της Χ.Α. από το σημείο του φόνου είναι ένα τέταρτο. Το σπίτι μου είναι 3-5 λεπτά από τα γραφεία της Χ.Α. Με τον κο Σταμπέλο μίλησα για να πάρει πακέτο με έντυπα. Με τον κο Τσακανίκα είχα επαφή. Μου πήρε 6 λεπτά να πετάξω τα φυλλάδια και στην συνέχεια πήγα σπίτι μου. Τις κροτίδες τις είχα ξεχασμένες καιρό στο σπίτι, τις έχω αγοράσει από μαγαζί που πουλάει νόμιμα πυροτεχνήματα. Υπεύθυνος της Νίκαιας ήταν ο κος Πατέλης. Είμαι από το 2011 υποστηρικτής της Χ.Α. Δεν ξέρω αν υπήρχε πενταμελές συμβούλιο. Μέσω internet και ομιλιών μάθαινα για τις ενέργειες. Στα γραφεία πήγαινα μπορεί και 2 φορές την εβδομάδα. Έχει τύχει να μην πήγαινα και 2-3 εβδομάδες στα γραφεία. Στα γραφεία ενημερωνόμουν από ομιλίες. Δεν είχα κάρτα μέλους. Δεν έχω δώσει ποτέ δικαιώματα, δεν έχω μπλέξει με τα δικαστήρια ποτέ. Δεν έχω κληθεί μέχρι τώρα από την Ανακρίτρια Πειραιά. Το βράδυ της 17/09/2103 επικοινώνησα με τους εξής φίλους του κόμματος για τις εκδηλώσεις που μίλησα παραπάνω και για γενικό σχολιασμό για την πολύ καλή πορεία του κόμματος: κους Χρυσαφίτη Δημήτριο, Κάπο Χρήστο, Καλαρίτη Ελπ. Τσακανίκα Γιώργο, Αγγο Ιωάννη Ρουπακιά Γεώργιο, Σταμπέλη Γ. Η Α. Μ. είναι απλώς φίλη. Οι υπόλοιποι που εμφανίζονται στο υπ. Αρ. 697χχχ τηλέφωνό μου δεν έχουν σχέση με τα παραπάνω.

Η απολογία του Γιώργου Χρήστου Τσακανίκα

Διευκρινίζω ότι οι περιεχόμενες στη δικογραφία καταγραφές συνδιαλέξεών μου με τους Γεώργιο Πατέλη και Ιωάννη Καζατζόγλου αφορούν στη ρύθμιση λεπτομερειών επικείμενης ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, κ. Μιχαλολιάκου, και δεν είχε να κάνει σε τίποτα με το γνωστό θλιβερό επεισόδιο το οποίο έλαβε χώρα την 17-9-2013. Μίλησα αρκετές φορές στο τηλέφωνο με τον Πατέλη και κάποια στιγμή όταν ήμουν πλέον στην κατοικία μου στην Ανω Γλυφάδα μου ζήτησε να κλείσω το τηλέφωνο γιατί υπήρχε πρόβλημα.Ερώτηση: Πληροφορηθήκατε και πως το θλιβερό σκηνικό της ανθρωποκτονίας του Φύσσα;Απάντηση: Το πληροφορήθηκα εξαρχής από τον ίδιο τον Πατέλη σε συνομιλία μας γύρω στις 12.30 και στη συνέχεια ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ. Τα αλλεπάλληλα αυτά τηλέφωνα είχαν οπωσδήποτε αν κάνουμε με την προετοιμασία – εκδήλωση ομιλίας με σίγουρο ομιλητή τον Γιάννη Λαγό και όπως πληροφορήθηκα αργότερα και τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Μιχαλολιάκο. Επρόκειτο για μια μεγάλη εκδήλωση η οποία με είχε απορροφήσει.

Πηγή: www.capital.gr

One thought on “Οι απολογίες Σκαρπέλη, Πόπορη, Τσακανίκα και Καζαντζόγλου

  1. Pingback: Το πόρισμα Βουρλιώτη και οι απολογίες των μελών της Χρυσής Αυγής (pdf) | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.