Τάκης Ζώτος: “Η έκπληξη των κυβερνώντων είναι υποκριτική”

Ο Τάκης Ζώτος είναι δικηγόρος και μέλος του Συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ. Μίλησε στη Λένα Βερδέ. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 02/10/2013 στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη.

– Πώς φτάσαμε στις συλλήψεις ηγετικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής;

Η κίνηση εμφανίζεται αλήθεια ως θεαματική, αλλά εμφανίζεται μόνο. Είναι αποτέλεσμα της τεράστιας πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση. Δεν περίμενε κανείς τους ότι μία δολοφονία ενός τραγουδιστή της χιπ χοπ στο Κερατσίνι θα προκαλούσε από την ίδια κιόλας μέρα μια αντιφασιστική κινητοποίηση δεκαπέντε χιλιάδων ανθρώπων στη γειτονιά και δεκάδων χιλιάδων σε όλες τις πόλεις της χώρας. Ούτε περίμεναν ότι τις επόμενες μέρες θα γινόταν κάτι ακόμα χειρότερο για την κυβέρνηση. Το αντιφασιστικό κίνημα να συνδεθεί με το μεγάλο απεργιακό κίνημα και η δεύτερη απεργιακή μέρα να είναι ενάντια στο φασισμό, μια αντιφασιστική απεργία, αυτό επίσης δεν έχει ξαναγίνει. Δεν έχει ξανανιώσει τέτοια πίεση η κυβέρνηση ταυτόχρονα από το εργατικό και αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα.

Στην πραγματικότητα, το ξεδίπλωμα, μετά τη δολοφονία του Φύσσα, τι είναι η ΧΑ και τι δράσεις έχει κάνει μέχρι τώρα, η αποκάλυψη αυτή, τους τρόμαξε. Και έπρεπε να κάνουν κάτι γιατί όλος αυτός ο κόσμος, έτσι όπως βρισκόταν σε απεργιακή κίνηση, πήγαινε προς τ’ αριστερά. Οπως πήγε πέρσι πριν τις εκλογές. Αυτό θα σήμαινε δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της αριστεράς. Και όχι μόνο δημοσκοπική. Θα είχε αντανάκλαση σε επίπεδο κινήματος. Ολος αυτός ο κόσμος που κινητοποιήθηκε δε θα έμενε εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι τα γραφεία της ΧΑ έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Ολα θα έκλειναν κάτω από την πίεση του κόσμου. Φοβήθηκαν δηλαδή την πρωτοβουλία που έπαιρνε το κίνημα. Μπροστά σε αυτό προτίμησαν τις συλλήψεις. Αυτό βάζει καθήκοντα για το κίνημα. Πρέπει να κρατήσουμε το μέτωπο απέναντι στη ΧΑ έτσι όπως το είχαμε, με την ίδια ένταση, αλλά και το μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση.

– Έχεις χειριστεί πολλές υποθέσεις ρατσιστικών-φασιστικών επιθέσεων σε μετανάστες και αγωνιστές τα τελευταία χρόνια. Ποια η εμπειρία σου για τις σχέσεις Χρυσής Αυγής-κρατικών λειτουργών που σήμερα γίνονται πρωτοσέλιδα;

Καταρχάς η έκπληξη των κυβερνώντων είναι εντελώς υποκριτική. Δεν είναι δυνατόν να ξηλώνονται οι περιφερειακοί διευθυντές της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, να φεύγει ο υπαρχηγός της ΚΥΠ και να προσποιούνται η κυβέρνηση και το κράτος, η ηγεσία των διωκτικών αρχών, ότι δεν ήξεραν τίποτα μέχρι σήμερα. Είναι υποκριτικό τα ΜΜΕ και ο τάδε μεγαλοδημοσιογράφος να λένε ότι τώρα ανακαλύπτουν τη ΧΑ, όταν οι ίδιοι προωθούσαν τη ΧΑ, τους έκαναν συνεντεύξεις κλπ. Πέρα όμως από την υποκρισία, η ΧΑ δε θα μπορούσε να γιγαντωθεί εάν δεν είχε την κρατική προστασία. Οχι μόνο τους χαμηλόβαθμους αστυνομικούς που συνεργάζονταν και ψήφισαν τη ΧΑ, αλλά την κάλυψη των από πάνω. Πράγματι εκκολάφτηκε η ΧΑ στον κόρφο του κράτους. Οι σχέσεις που σήμερα αποκαλύπτονται ήταν δοκιμασμένες από παλιά.

Ενα παράδειγμα είναι μία υπόθεση που εκκρεμεί δεκατρία χρόνια. Ο κατηγορούμενος είναι τώρα εν ενεργεία αστυνομικός. Όταν έκανε την πράξη για την οποία κατηγορείται, δεν ήταν αστυνομικός, αλλά ήταν χρυσαυγίτης επικεφαλής της ΧΑ στην Κυψέλη. Τρεις μήνες μετά την επίθεση εναντίον αντιφασιστών, έγινε αστυνομικός. Η δίκη του για το κακούργημα που κατηγορείται δεν έχει γίνει. Και η δίκη για το πλημμέλημα για το οποίο καταδικάστηκε, ολοκληρώθηκε παραμονές της παραγραφής του, επτά χρόνια αργότερα δηλαδή. Αυτό από μόνο του δείχνει την κάλυψη που έχουν από την αστυνομία, αλλά και από τα δικαστήρια. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε δίωξη από τις εισαγγελικές αρχές με το ρατσιστικό κίνητρο, απουσίαζε αυτό. Ήταν απλώς συλλήψεις διαφόρων που τσακώνονται στο δρόμο. Πετύχαμε μόνο σε τρεις αποφάσεις από τις πολλές, να καταγραφεί στη δικαστική απόφαση ότι οι κατηγορούμενοι ήταν μέλη της ΧΑ και συγκεκριμένα έτυχε να είναι υπαρχηγοί της ΧΑ και υπηρεσιακά στελέχη, Κουσουμβρής, Ζαφειρόπουλος κλπ.

– Την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής πως την εξηγείς;

Οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τα μέτρα λιτότητας, που καταστρέφουν τον εργατικό μισθό, το κοινωνικό κράτος και τις συντάξεις, που προχωρούν στις μαζικές απολύσεις, χρειάζονταν ένα άλλοθι. Η ΧΑ και πιο πριν ο Καρατζαφέρης δε θα αναπτύσσονταν χωρίς το ρατσισμό. Σε αυτό το έδαφος αναπτύχτηκαν. Ότι υπάρχει ένας εχθρός, είναι εσωτερικός, είναι οι μετανάστες και όσοι τους υποστηρίζουν.

Πάνω στην επίθεση στους μετανάστες μεγάλωσαν τα δύο αυτά κόμματα. Από τη ρατσιστική πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Από τον Παπουτσή που έλεγε θα συζητήσω με την “επιτροπή κατοίκων” στον Άγιο Παντελεήμονα. Από το Λοβέρδο που απαγόρευε στους μετανάστες να πάνε στα νοσοκομεία και χρειάστηκε το κίνημα των νοσοκομειακών για να επιβάλει ότι οι μετανάστες θα έρχονται στα νοσοκομεία. Από την επιχείρηση της “ανακατάληψης των πόλεων” του Δένδια, τα πογκρόμ σε όλη τη Ελλάδα, όπου μπροστά ήταν οι φασίστες και πίσω οι ΜΑΤατζήδες ή αντιστρόφως. Η κυβέρνηση διεκδικούσε ότι είναι πιο αποτελεσματική γιατί χτίζει στρατόπεδα και η ΧΑ ότι είναι αυτή πιο αποτελεσματική γιατί μαχαιρώνει και διώχνει τους μετανάστες. Είχαμε διαγωνισμό ποιος θα φτάσει πρώτος στο τέρμα της ρατσιστικής εκστρατείας.

– Ποια χρειάζεται να είναι η απάντηση της αριστεράς και του κινήματος σε όσους λένε ότι τώρα πρέπει “να δώσουμε την ευκαιρία στους θεσμούς να κάνουν τη δουλειά τους”;

Ό,τι θεσμοποιείται είναι αποτέλεσμα του κινήματος. Το 1998 έγινε επίθεση ομάδας πιο οργανωμένης από αυτής που επιτέθηκε στο Φύσσα. Επικεφαλής ήταν ο τότε υπαρχηγός της ΧΑ, ο Περίανδρος. Αλλά δεν υπήρξε η μαζική κίνηση που δημιουργήθηκε τώρα, έτσι δεν υπήρξε και καμία θεσμική κινητοποίηση, ούτε νομοσχέδια, ούτε συλλήψεις. Για επτά χρόνια έμενε ασύληπτος ο Περίανδρος. Σήμερα βλέπουμε θεσμική απάντηση αλλά, όπως είπαμε, προηγήθηκαν κινητοποιήσεις χιλιάδες κόσμου σε όλη την Ελλάδα, αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Μόνο όσο υπάρχει το κίνημα στο δρόμο σε εγρήγορση ενάντια σε κάθε ρατσιστική-φασιστική επίθεση θα έχουμε αποτέλεσμα. Στους θεσμούς δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη.

Προχτές η οργή του κόσμου δεν μπορούσε να σταματήσει στο Σύνταγμα. Η πορεία στα γραφεία της ΧΑ και η απαίτηση να κλείσουν, ήταν φωνή όλου του κινήματος. Ένα κομμάτι της αριστεράς δεν ήθελε να ακούσει αυτή τη φωνή. Αν η αριστερά κάνει το λάθος τώρα και πάει σε παιχνίδια συσκέψεων πολιτικών αρχηγών, δημοκρατικού τόξου και λοιπά, τους μόνους που θα βοηθήσει είναι τη ΧΑ και την κυβέρνηση. Όχι τον εαυτό της ή το κίνημα. Η αριστερά πρέπει να ακούσει τη φωνή του κινήματος, να συνταχτεί μαζί του και για να διαλύσουμε τη ΧΑ και για να αποτρέψουμε τη ρατσιστική ατζέντα της κυβέρνησης και τη μνημονιακή πολιτική της.

Δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κατά κόρον τη θεωρία των δύο άκρων. Το χτύπημα στη ΧΑ δεν την τελείωσε, θα επανέλθει σύντομα και μπορεί να έρθει με ένα αντίστοιχο χτύπημα στην αριστερά. Η κυβέρνηση θα αξιώσει την πλήρη προσαρμογή στη νομιμότητα, ήδη το κάνει, ώστε να εμφανίζεται ο εγγυητής της σταθερότητας ενάντια στα δύο άκρα. Ένας επιπλέον λόγος που δεν πρέπει να μπει η αριστερά στο άρμα της κυβέρνησης είναι αυτός. Η κυβέρνηση είναι εξίσου επικίνδυνη με τη ΧΑ. Γι’αυτό και δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία για την αντιφασιστική συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στις 5-6 Οκτώβρη.

– Ποιοι είναι οι στόχοι της αντιφασιστικής συνάντησης;

Οταν το 2009 ιδρύθηκε η ΚΕΕΡΦΑ το θέμα ρατσισμός ήταν ταμπού για την πλειοψηφία της αριστεράς. Δεν υπήρχε το πολιτικό μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό, μόνο κινήσεις για να βοηθήσουμε την ένταξη των μεταναστών. Ούτε η σύνδεση με το φασισμό υπήρχε. Επίσης υποτιμούσε η αριστερά την φασιστική απειλή, τι σημαίνει ΛΑΟΣ, τι σημαίνει ακροδεξιά. Τώρα βλέπουμε όλοι ότι τελικά η σύνδεση των δύο οδήγησε στην άνοδο της ΧΑ. Και άρα, αν σήμερα δεν έχουμε στην ατζέντα μας την ρατσιστική πολιτική, δε θα πάμε πολύ μακριά.

Με το φασισμό είναι καθαρά τα πράγματα. Με τη δύναμη του κινήματος κλείνουν τα γραφεία της ΧΑ, κάθε εκδήλωσή της συναντά ένα τείχος αντιφασιστών. Το πιο σημαντικό και δύσκολο είναι το άλλο. Και στο άλλο πρέπει να είμαστε καθαροί ποια είναι τα αιτήματα των μεταναστών και του κινήματος. Δε ζητάμε καλύτερα στρατόπεδα, ζητάμε ελευθερία, να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα. Ζητάμε ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και νoμιμοποίηση όλων των μεταναστών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι από το 2005 δεν έχει γίνει ούτε μία νομιμοποίηση μετανάστη. Δεν έχει ανοίξει καμία διαδικασία για τους παλιούς μετανάστες. Διατηρούνται τα ίδια ένσημα στο καθεστώς του ενός εκατομμυρίου ανέργων για να έχει τη δυνατότητα ένας μετανάστης να γίνει νόμιμος. Αρα νόμιμοι όλοι οι μετανάστες χωρίς προϋποθέσεις. Αν δε τα βάλουμε αυτά τώρα που η κυβέρνηση αναγκάζεται να φέρει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δε θα τα βάλουμε ποτέ. Αυτό είναι ο πρώτος και βασικός στόχος της συνάντησης.

Ο δεύτερος είναι ο συντονισμός σε όλη την Ελλάδα. Παντού υπάρχουν κινήσεις αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές, χρειάζεται να ενωθούν σε ένα τεράστιο ποτάμι ώστε πουθενά να μην υπάρχουν επιθέσεις σε μετανάστες και την αριστερά. Και ο τρίτος είναι ο διεθνής συντονισμός. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε συμμάχους σε όλη την Ευρώπη και παντού όπου υπάρχει κίνημα, μόνο εκεί μπορούμε να στηριχτούμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.