Υπόθεση Πλωμαρίτη

Ακολουθούν οι αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας για την υπόθεση Πλωμαρίτη σε χρονολογική σειρά.plomaritis1

Στις 3 Δεκέμβρη, δικάζεται ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης

Στις 3/12 δικάζεται στο Η’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης. Πρόκειται για τον ναζιστή “κάτοικο” του Αγίου Παντελεήμονα που σε βίντεο μεσημβρινής ενημερωτικής τηλεοπτικής εκπομπής (που προέβαλε απόσπασμα του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4), έκανε κήρυγμα ρατσιστικού μίσους. Η δίωξη γίνεται με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο για παράβαση των άρθρων 1 παρ.1 και 2 Ν. 927/1979 (η δεύτερη κατηγορία έχει παραγραφεί).

Στο εν λόγω βίντεο, ο Πλωμαρίτης εμφανίζεται να απευθύνεται σε αλλοδαπούς με απειλητικές εκφράσεις, όπως “είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους”, “σαπούνια γιατί είναι και ωραίο”, “θα τα ‘χουμε σαπούνια για τα αμάξια”, “σαπούνια, να πούμε, για τα πεζοδρόμια …”, “…κάνα λαμπατέρ να φτιάξουμε με το δέρμα τους…”, “τα δόντια να πάρουμε…” και άλλες φράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης έκανε λόγο για προσφυγή στη δικαιοσύνη, καθώς, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, οι πρωταγωνιστές δεν ήταν ενήμεροι ότι βιντεοσκοπούνταν και επίσης, ισχυρίστηκε ότι τα λόγια των συμμετεχόντων στο βίντεο ήταν ειρωνικά, κάνοντας επίσης λόγο για “καραγκιοζιλίκια, για τα οποία γελάει ο κόσμος”.

Τα βίντεο υπάρχουν εδώ.

———————————–

Αναβολή δίκης Πλωμαρίτη – χρυσαυγίτικη σφηκοφωλιά οι “τυχαίοι θαμώνες” του καφενείου

Αναβλήθηκε για τις 16/09/2014 η δίκη του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρου Πλωμαρίτη-Καράμπελα. Ο Πλωμαρίτης δικαζόταν σήμερα για παράβαση των άρθρων 1 παρ. 1 και 2 του αντιρατσιστικού νόμου 979/1979 (προτροπή σε ενέργειες δυνάμενες να προκαλέσουν μίσος, βία και διακρίσεις, αλλά και έκφραση προσβλητικών ιδεών με μόνο κριτήριο την εθνική και φυλετική καταγωγή).

Ο Πλωμαρίτης τέλεσε τα παραπάνω αδικήματα μιλώντας μπροστά στην κάμερα του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Γεωργούση, στο καφενείο “Hobby” (Πιπίνου 111) της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα. Στο εν λόγω βίντεο, ο Πλωμαρίτης εμφανίζεται να λέει φράσεις, όπως “είναι πρωτόγονοι, είναι μιάσματα, είναι υπάνθρωποι… γιατί είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους. Σαπούνια γιατί είναι και ωραίο, ξέρεις όχι για ανθρώπους. Γιατί είναι και χημικοί αυτοί, μπορεί να πάθουμε κανά… να βγάλουμε κανένα καντήλα, κανά τέτοιο… Θα τα χουμε σαπούνια για τα αμάξια, σαπούνια για τα πεζοδρόμια… Θα φτιάχνουμε κτίρια, κάνα λαμπατέρ να φτιάξουμε με το δέρμα τους…”, “τα δόντια να πάρουμε…” και ούτω καθεξής.

Ο χρυσαυγίτης υποψήφιος βουλευτής ισχυρίζεται αφενός ότι το βίντεο είναι προϊόν υποκλοπής, γεγονός βέβαια που αυταπόδεικτα δεν ισχύει (αρκεί γι’ αυτό μια ματιά στο βίντεο). Αφετέρου ισχυρίζεται ότι τα λόγια του ήταν κομμάτι αστεϊσμών και “κουβέντας καφενείου”. Για τους λόγους αυτούς έχει προχωρήσει στην υποβολή μήνυσης τόσο κατά του Γεωργούση, όσο και κατά του βρετανικού καναλιού Channel 4.

Βέβαια, ο Πλωμαρίτης δεν αστειευόταν καθόλου όταν μίλαγε για φούρνους και για σαπούνια. Είναι πιστό μέλος της Χρυσής Αυγής και αναφερόταν έξω από τα δόντια στο πραγματικό πρόγραμμα της οργάνωσης (άσχετα αν κάποιοι από τους συνομιλητές του αντιλαμβάνονταν τα λόγια του ως “αστεϊσμό”): η Ζαρούλια, βουλευτίνα της οργάνωσης, έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες “υπανθρώπους” μέσα στην ίδια τη Βουλή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και ο Πλωμαρίτης – αν εκλεγόταν – θα έκανε το ίδιο. Η “λύση του μεταναστευτικού” δεν είναι για τη Χρυσή Αυγή τίποτα διαφορετικό από την “τελική λύση” που επέλεξαν οι ιδεολογικοί της πρόγονοι, οι Ναζί, για το “πρόβλημα” των Εβραίων.

Η προσπάθεια του Πλωμαρίτη να υποδυθεί τον τυχαίο θαμώνα ενός καφενείου που κάνει “καλαμπούρια” πέφτει στο κενό και από την αποκάλυψη των ατόμων που ήταν μαζί του. Ως μάρτυρας υπεράσπισης (και συνομιλητής του Πλωμαρίτη στο καφενείο) έχει κληθεί ο Ζαχαρίας-Στέφανος Βιτσαρίδης, ο οποίος στην ένορκη κατάθεσή του δήλωνε: “ξέρετε πώς είναι τα καφενεία στην Ελλάδα. Χαβαλέ και καλαμπούρι κάνανε και δεν νομίζω να ειπώθηκε κάτι το τόσο κακό στα πλαίσια του καλώς νοούμενου πειράγματος. Αστειευόντουσαν οι άνθρωποι…”. Βέβαια ο Βιτσαρίδης είναι και ο ίδιος μέλος της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας με το ψηφοδέλτιο “Εθνική Συσπείρωση για τη Δυτική Ελλάδα” (η ανακήρυξη των συνδυασμών με το όνομά του, εδώ: Perifereiakes_dyt_ellada). Επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν ο Χρήστος Ρήγας, νεοναζί μπράβος και πορτιέρης, υπεύθυνος της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο Βιτσαρίδης εμφανίζεται (από διαβολική σύμπτωση…) ως “μάρτυρας υπεράσπισης” στη δίκη Σκορδέλη-Λουκιανού-Μαρκουλάκη για την παρολίγον θανατηφόρα επίθεση κατά Αφγανών μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα.

Μέσα από τη διαδοχή αυτών των δικών, έχουμε την ευκαιρία να δούμε ανάγλυφα τις διασυνδέσεις και τη δράση των ταγμάτων εφόδου που το αντιφασιστικό κίνημα έχει από καιρό καταγγείλει. Στη δίκη Πλωμαρίτη, παράσταση πολιτικής αγωγής έχει δηλώσει ο Τζαβέντ Ασλάμ, υπήκοοος Πακιστάν (και άρα “αλλοδαπός”), πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας την περίοδο που γίνανε οι επίμαχες ρατσιστικές δηλώσεις. Οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Χρήστος Γραμματίδης (από πλευράς ΚΕΕΡΦΑ και ΕΠΣΕ αντίστοιχα) έχουν αναλάβει τη νομική συνδρομή.

Ως πρωτοβουλία δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού κινήματος θα παρακολουθούμε και θα σας κρατάμε ενήμερους για την εξέλιξη της συγκεκριμένης δίκης.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

  • Πώς ο Πλωμαρίτης έστησε τον πιο πετυχημένο αστικό μύθο για την επιρροή της Χρυσής Αυγής, βάζοντας τη μητέρα του μπροστά σε ένα ATM: “Έτσι στήθηκε το ρεπορτάζ με τις γριούλες”, ΕφΣυν.
  • Ο συνήγορος του Πλωμαρίτη Γιάννης Ζωγράφου (στο όνομα του οποίου δόθηκε η αναβολή) είναι επιστημονικός συνεργάτης της Χρυσής Αυγής, αφού θήτευσε στο μεγάλο σχολείο του Μάκη Βορίδη. “Οι επιστημονικές και άλλες συνεργασίες Μάκη Βορίδη και Χρυσής Αυγής”, left.gr.
  • Ο Ιός για το ντοκιμαντέρ του Γεωργούση, με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον μάρτυρα υπεράσπισης και “επιστάτη” της πλατείας Γιώργο Βάθη. «Το μαχαίρι θα φεύγει από το αυτί δεξιά κάτω», ΕφΣυν.
  • Ο κινηματογραφιστής Κώστας Γεωργούσης, μηνυόμενος πλέον από τον Πλωμαρίτη, για την εμπειρία του Αγίου Παντελεήμονα. «Εκρυβα την απέχθειά μου για να κάνω τη δουλειά μου», ΕφΣυν. Ο Γεωργούσης κατέθεσε και στη Δικαιοσύνη (όλο το κείμενο εδώ).

———————————–

Συνέχιση της βιομηχανίας φασιστικών διώξεων: Μήνυση στον κινηματογραφιστή Κ.Γεωργούση κατέθεσε ο χρυσαυγίτης υποψήφιος βουλευτής Αλ. Πλωμαρίτης

Μήνυση κατά του δημιουργού του ντοκιμαντέρ “The Cleaners” Κωνσταντίνου Γεωργούση για “παραβίαση του απορρήτου της προφορικής συνομιλίας” κατά το άρθρο 370Α παρ. 2 ΠΚ κατέθεσε ο χρυσαυγίτης υποψήφιος βουλευτής Αλ. Πλωμαρίτης, ο ίδιος διωκόμενος αυτεπαγγέλτως με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979.

Ο Πλωμαρίτης ήταν ένας από τους “πρωταγωνιστές” του ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Γεωργούσης στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα το διάστημα των διπλών εκλογών του Μαϊου-Ιουνίου 2012. Πρόκειται για τον υποψήφιο βουλευτή της ΧΑ που επινόησε την ιστορία των “Χρυσαυγιτών-που-βοηθάνε-τις-γιαγιάδες-του-Αγίου-Παντελεήμονα-να-πάρουν-τις-συντάξεις-τους-από-τα-ATM” – χρησιμοποίησε γι’ αυτό την ίδια του τη μάνα και βέβαια τους πρόθυμους δημοσιογραφους του Πρώτου Θέματος του Θέμου Αναστασιάδη.

georgousisΟ νεαρός κινηματογραφιστής είχε προσεγγίσει τα μέλη της οργάνωσης και τους είχε ζητήσει να καλύψει την προεκλογική τους δραστηριότητα στην περιοχή, στα πλαίσια διδακτορικής του εργασίας. Εκτός του Πλωμαρίτη, βασικός “σύνδεσμος” του Γεωργούση ήταν ο Γιώργος Βάθης, μέλος της Χρυσής Αυγής και αυτός, “κλειδοκράτορας” της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα και κατηγορούμενος για σωματεμπορία (βλ. την έρευνα του Δημήτρη Ψαρρά, “Αίμα τιμή τράφικινγκ”, ΕφΣυν, 12/01/2014).

Οι Χρυσαυγίτες αξιοποίησαν λαίμαργα την παρουσία της κάμερας του Γεωργούση και εξέθεσαν το “πρόγραμμα” της οργάνωσης σε όλο του το βάθος: από τα “σαπούνια” για τους αριστερούς και τους μετανάστες, μέχρι τα μαχαιρώματα και την βία για όλους τους “εχθρούς” της οργάνωσης. Αυτό που δεν υπολόγισαν ήταν ότι μετά την προβολή της ταινίας και τη δημοσιοποίηση τμήματός της στο κανάλι Channel 4 (που είναι και αυτό μηνυόμενο), θα υπήρχε κατακραυγή. Ο Πλωμαρίτης ατύχησε να βγει στη δημοσιότητα το βίντεο με τον ίδιο να εκθέτει τις “απόψεις” του, σε μια περίοδο που συζητιόταν η επάρκεια του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979 ή η ανάγκη ψήφισης νέου: για να επιδειχθεί το έργο των νέων Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας (που τέθηκαν σε λειτουργία μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν), το επίμαχο βίντεο στάλθηκε από την ΕΛΑΣ στον εισαγγελέα. Έτσι προέκυψε η δίωξη του Πλωμαρίτη.

Ως απάντηση στη δίωξή του αυτή, ο Πλωμαρίτης υπέβαλε μήνυση για “παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων” κατά του Γεωργούση και του βρετανικού καναλιού Channel 4. Είναι μια μήνυση που την είχε προαναγγείλει ο Κασιδιάρης στα κανάλια και την υλοποίησε το άτυπο νομικό γραφείο της ναζιστικής οργάνωσης. Ο Γεωργούσης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος (!), αφού οι μηνυτές του επικαλούνται την επιβαρυντική περίσταση της παραγράφου 4 του α.370Α (παραβίαση απορρήτου κατ’ επάγγελμα ή για ίδιο οικονομικό όφελος).

Δήλωση του συνηγόρου του Κωνσταντίνου Γεωργούση Θανάση Καμπαγιάννη:

Η μήνυση Πλωμαρίτη κατά του Κωνσταντίνου Γεωργούση είναι μια αναμενόμενη συνέχιση της βιομηχανίας φασιστικών διώξεων κατά των πάσης φύσεως “εχθρών” της ναζιστικής οργάνωσης. Το έργο του Γεωργούση πόνεσε την φασιστική συμμορία, γιατί αποκάλυψε στο ευρύ κοινό το ποιόν των απόψεων και των στελεχών της. Με αυτή την προσχηματική και πολιτικά υποκινούμενη μήνυση, ο Γεωργούσης διώκεται ως καλλιτέχνης, αλλά και ως αντιφασίστας. Είμαστε βέβαιοι ότι η Χρυσή Αυγή θα ήθελε να επιβάλλει στον Γεωργούση την ποινή που επέβαλε στον Παύλο Φύσσα. Αλλά, οι διώξεις αυτές θα γίνουν καταδίκες των νεοναζιστών. Ζητάμε από τη δικαιοσύνη να ερευνήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και να στείλει την μήνυση στο αρχείο. Αντίθετα, ζητάμε την παραδειγματική καταδίκη του Πλωμαρίτη στην εκκρεμή δίκη του με βάση τις διατάξεις του ν. 927/1979”.

———————————–

Αρχειοθετήθηκε η χρυσαυγίτικη μήνυση κατά του σκηνοθέτη Κ.Γεωργούση – την Τρίτη 16/09 η δίκη Πλωμαρίτη

Στο αρχείο έθεσε ο εισαγγελέας τη μήνυση που είχε υποβάλει ο χρυσαυγίτης υποψήφιος βουλευτής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης σε βάρος του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γεωργούση, δημιουργού του ντοκιμαντέρ “The Cleaners”. H μήνυση αφορούσε τη δήθεν παραβίαση προσωπικών δεδομένων και την κινηματογράφηση και προβολή “ιδιωτικών” συνομιλιών του Πλωμαρίτη την άνοιξη του 2012 (πριν τις εθνικές εκλογές του Μάη και του Ιούνη).

Στην πραγματικότητα, ο Πλωμαρίτης με τη συναίνεσή του εξέθεσε μπροστά στην κάμερα του Γεωργούση το “πρόγραμμα” της οργάνωσης σε όλο του το βάθος: από τα “σαπούνια” για τους αριστερούς και τους μετανάστες, μέχρι τα μαχαιρώματα και την βία για όλους τους “εχθρούς” της οργάνωσης. Ο εισαγγελέας απεφάνθη ότι η κινηματογράφηση ήταν φανερή και γι’ αυτο έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Πρόκειται για ένα χαστούκι στη βιομηχανία χρυσαυγίτικων δικαστικών διώξεων σε βάρος εχθρών της οργάνωσης (δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, αντιφασιστών, κλπ).

Την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (στην Ευελπίδων) ο Πλωμαρίτης δικάζεται για την παραβίαση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου.

Θα είναι η πρώτη δίκη που θα διεξαχθεί μετά την ψήφιση των νέων διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου, γι’ αυτό και η διεξαγωγή και το αποτέλεσμά της αναμένεται με ενδιαφέρον. Στη δίκη θα παρασταθεί πολιτική αγωγή.

———————————–

Καταδικάστηκε σε 1 χρονο φυλακή ο χρυσαυγίτης υποψήφιος βουλευτής και μέλος της ΚΕ Αλέξανδρος Πλωμαρίτης

Το Η’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε σήμερα σε έναν χρόνο φυλάκιση τον Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και υποψήφιο βουλευτή, για παράβαση του άρθρου 1 παρ.1 του νόμου 927/1979 (“αντιρατσιστικός νόμος”). Ο Πλωμαρίτης είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Μάη-Ιούνη 2012, μπροστά στην κάμερα του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Γεωργούση, ότι πρέπει “να ανοίξουν οι φούρνοι για τους μετανάστες”, κλπ. (Για περισσότερα, δείτε εδώ). Στη δίκη παρέστη ως πολιτικως ενάγων ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, μέσω των δικηγόρων του Θανάση Καμπαγιάννη και Χρήστου Γραμματίδη διά του προγράμματος νομικής αρωγής του ΕΠΣΕ.

Όλοι οι ισχυρισμοί του Πλωμαρίτη κατέπεσαν στο ακροατήριο:

α) Ο Πλωμαρίτης ισχυρίστηκε ότι είχε ζητήσει από τον Γεωργούση να κλείσει την κάμερα και ότι η συζήτηση ήταν ιδιωτική (για το σκοπό αυτό κατέθεσε και μήνυση στον Γεωργούση για παράνομη βιντεοσκόπηση). Ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε όμως ήδη θέσει στο αρχείο τη μήνυση Πλωμαρίτη, θεωρώντας ότι η βιντεοσκόπηση έγινε με τη συναίνεση του μηνυτή. Αλλά και στο σημερινό δικαστήριο αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι δηλώσεις Πλωμαρίτη έγιναν δημόσια, οπότε ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου απορρίφθηκε.

β) Επόμενος ισχυρισμός ήταν ότι ο Πλωμαρίτης “αστειευόταν”, οπότε δεν θα μπορούσε να τιμωρηθεί γιατί δεν είχε τον απαιτούμενο δόλο. Το δικαστήριο σωστά έκρινε ότι τα “σαπούνια” και οι “φούρνοι” δεν είναι καλαμπούρι ούτε “ανέκδοτα για ξανθιές”. Οι δηλώσεις έγιναν στα πλαίσια της δράσης ενός ναζιστικού “κόμματος” που διακηρύσσει αυτές τις ρατσιστικές βρωμιές με τον πιο επίσημο τρόπο.

γ) Τέλος, ο Πλωμαρίτης έκανε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να απαλλαγεί ισχυριζόμενος μέσω των δικηγόρων του ότι οι “φούρνοι” στους οποίους αναφέρθηκε δεν θα ανοίξουν για τους αλλοδαπούς, αλλά για τους… αριστερους. Μ’ αυτον τον τρόπο επιδίωξε να ξεγλιστρησει από την εφαρμογή της αντιρατσιστικής νομοθεσίας (η οποία δεν αφορά πολιτικές και ιδεολογικές ομαδοποιήσεις). Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό με ευθύνη του ίδιου του κατηγορούμενου ο οποίος, στη διάρκεια ερωτήσεων των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής για το σε ποιούς αναφέρονταν οι επίμαχες δηλώσεις, κραύγασε “Στους λαθρομετανάστες!”, αδειάζοντας τους δικηγόρους της υπεράσπισης. Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή που έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο, το ίδιο δε συνέβη και με την εισαγγελική πρόταση επι της ποινής για 1 χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Οι φασίστες προσπάθησαν να πάνε για μαλλί, μηνύοντας τον Γεωργούση, αλλά τελικά βγήκαν κουρεμένοι και επιβαρυμένοι με ακόμα μία καταδίκη. Ο Κασιδιάρης μπορεί να σκούζει όσο θέλει (έβγαλε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την καταδίκη Πλωμαρίτη), αλλά η απόφαση είναι ένα πρελούδιο για τη μεγάλη δίκη που επίκειται για την εγκληματική οργάνωση. Η σημερινή απόφαση δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε.

———————————–

ΜΠλημΑθ 65738/2014: η ρητορική της Χρυσής Αυγής προκαλεί διακρίσεις, μίσος, βία και έκνομες συμπεριφορές

Δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 65738/2014 απόφαση του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών της Χρυσής Αυγής και μέλος της Κεντρικής της Επιτροπής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης για παραβίαση του ν. 927/1979 (“αντιρατσιστικός νόμος”).

plomaritis_65738_2014Η πρώτη σελίδα της υπ. αριθμ. 65738/2014 του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών

Το σκεπτικό της απόφασης είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την καταδίκη του Πλωμαρίτη (το δικαστήριο αρνήθηκε ότι ο Γεωργούσης κινηματογραφούσε δήθεν κρυφά τον Πλωμαρίτη), αλλά και γιατί αναφέρει ρητά ότι η ρητορική του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής ήταν ικανή να προκαλέσει μίσος, βία και διακρίσεις. Μάλιστα, χωρίς να υπάρχει καν σχετική νομική αναγκαιότητα, η απόφαση αναφέρει ότι “οι διακρίσεις, το μίσος και η βία εκφράστηκαν ιδιαιτέρως, με έκνομες και ακραίες συμπεριφορές, συνιστάμενες σε ξυλοδαρμούς και ανθρωποκτονίες αλλοδαπών, που ερευνώνται ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη”:

“Οι δε φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο καφενείο επί της οδού Πιπίνου, έστω και αν περιείχαν υπερβολή, καταδεικνύουν τις απόψεις του, κυρίως στην πρόσκληση δημόσια σε διάφορους άλλους να προβαίνουν στον ξυλοδαρμό, να απειλούν, να εξυβρίζουν, να τραυματίζουν με πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών διάφορους αλλοδαπούς, προκειμένου οι υπόλοιποι να πείθονται κατά τον τρόπο αυτό να εγκαταλείπουν το έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, ήταν δε ικανές οι φράσεις του και οι λέξεις του να προκαλέσουν διακρίσεις, αφού κατά τα λεγόμενά του κατηγορούμενου αυτοί φέρονται ως όντα κατώτερα, μίσος, διότι φέρονται ότι καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο των Ελλήνων, και βία κυρίως κατά ομάδων και προσώπων με συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε διάφορες εθνοτικές ομάδες προερχόμενες από τις περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Ασίας. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι έστω και αν αυτό δεν απαιτείται για την πλήρωση της ειδικής υπόστασης της κρινόμενης πράξης του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν 927/1979, οι διακρίσεις, το μίσος και η βία εκφράστηκαν ιδιαιτέρως, με έκνομες και ακραίες συμπεριφορές, συνιστάμενες σε ξυλοδαρμούς και ανθρωποκτονίες αλλοδαπών, που ερευνώνται ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη”.

Η κρίση του δικαστή καθίσταται ακόμα πιο βαρύνουσα από το γεγονός ότι ο ίδιος σημειώνει ότι η εφαρμογή του ν. 927/1979 θα πρέπει να γίνεται συσταλτικά και αυστηρά, χωρίς να τιθεται σε κίνδυνο η ελευθερία της έκφρασης, αλλά πάντα σε συνάρτηση με την υποχρέωση της Πολιτείας για σεβασμό και προστασία της αξίας του ατόμου, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η φυλετική και εθνική καταγωγή του:

“Οι διατάξεις του Ν 927/1979 πρέπει να ερμηνεύονται συσταλτικά και αυστηρά, ενόψει των διατάξεων των άρθρων 14 παρ. 1 και 16 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 10 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, με τις οποίες κατοχυρώνεται η ελευθερία της έκφρασης, των στοχασμών του ατόμου (προφορικά, γραπτά και διά του τύπου) καθώς και η ελευθερία της τεχνης, της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας, που αποτελούν εκφάνσεις της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Χώρας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος). ΄Έτσι, υπό τους περιορισμούς όμως που θέτουν τα άρθρα 10 παρ. 2 της ΕΣΔΑ, 2 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 25 παρ. 3 του Συντάγματος και τα συναφή άρθρα των ποινικών εν γένει νόμων, η άσκηση των συνταγματικών αυτών δικαιωμάτων πρέπει να κρίνεται σε συνδυασμό με την απορρέουσα από τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 2 πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας για σεβασμό και προστασία της αξίας του ατόμου, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η φυλετική και εθνική καταγωγή του, στην οποία και ανταποκρίθηκε με τον ν. 927/1979, και προεχόντως με την επικύρωση ως μέλους της διεθνούς κοινότητας, με το ν.δ. 494/1970 της υπογραφείσης στις 7-3-1966 Διεθνούς Συμβάσεως (ΟλΑΠ 3/2010, δημοσίευση Νόμος)”.

———————————–

Τελεσίδικα ένοχος ο χρυσαυγίτης Πλωμαρίτης για τα “σαπούνια” και τους “φούρνους” – Ποινή φυλάκισης 12 μήνες

Τελεσίδικα ένοχος κρίθηκε σήμερα, 11/5/2018, από το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο υποψήφιος βουλευτής και στέλεχος της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης-Καράμπελας για παραβίαση του άρθρου 1 παρ. 1 του αντιρατσιστικού νόμου 979/1979 (προτροπή σε ενέργειες δυνάμενες να προκαλέσουν μίσος, βία και διακρίσεις με βάση την εθνικότητα). Το δικάστηριο, κατόπιν πρότασης του εισαγγελέα, διατήρησε την πρωτόδικη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή.

Θυμίζουμε ότι ο Πλωμαρίτης τέλεσε το αδίκημα μιλώντας μπροστά στην κάμερα του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Γεωργούση, στο καφενείο “Hobby” (Πιπίνου 111) της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα τον Μάιο του 2012. Στο εν λόγω βίντεο, ο Πλωμαρίτης εμφανίζεται να λέει φράσεις, όπως “είναι πρωτόγονοι, είναι μιάσματα, είναι υπάνθρωποι… γιατί είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους. Σαπούνια γιατί είναι και ωραίο, ξέρεις όχι για ανθρώπους. Γιατί είναι και χημικοί αυτοί, μπορεί να πάθουμε κανά… να βγάλουμε κανένα καντήλα, κανά τέτοιο… Θα τα χουμε σαπούνια για τα αμάξια, σαπούνια για τα πεζοδρόμια… Θα φτιάχνουμε κτίρια, κάνα λαμπατέρ να φτιάξουμε με το δέρμα τους…”, “τα δόντια να πάρουμε…” και ούτω καθεξής.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Πλωμαρίτη Γιάννης Ζωγράφος αμφισβήτησε τη νομιμότητα της λήψης του βιντεοσκοπημένου υλικού, όμως – κατόπιν διακοπής – ο κληθείς μάρτυρας Κωνσταντίνος Γεωργούσης προσκόμισε την εισαγγελική πράξη αρχειοθέτησης της μήνυσης που είχε καταθέσει ο Πλωμαρίτης σε βάρος του για παράνομη βιντεοσκόπηση. Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, που κατά το δικαστήριο έχει παράξει “οιονεί δεδικασμένο”, η βιντεοσκόπηση του Πλωμαρίτη έγινε εν γνώσει του και κατόπιν έγκρισής του. Συνεπώς, το δικαστήριο προχώρησε κανονικά στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας, όπου ξεχώρισε η δήλωση συμπάθειας του Πλωμαρίτη “στους αλλοδαπούς συνανθρώπους μου τους οποίους βοηθάω”, ο κύριος εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για “τις εκφράσεις ρατσιστικού λεκτικού μίσους”, κρίνοντας αναξιόπιστους τους ισχυρισμούς των μαρτύρων του κατηγορουμένου για “ιδιωτική συζήτηση καφενείου” και για “αστεϊσμό”. Ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Ζωγράφος (συνήγορος του κατηγορούμενου Νίκου Μίχου στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης) μετέτρεψε την υπόθεση σε δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφερόμενος στις “γνωστές πολιτικές διώξεις του 2013 χωρίς άρσεις βουλευτικής ασυλίας” και απέδωσε το σχηματισμό της δικογραφίας στο ότι “την κρίσιμη περίοδο, το 2013, κάποιοι ήθελαν να καταδικάσουν υποψήφιο της Χρυσής Αυγής για ρητορική μίσους”. Θυμίζουμε ότι στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η υπεράσπιση είχε πάρει αποστάσεις από τον Πλωμαρίτη αποκαλώντας τον “αγράμματο” και “ανισόρροπο”.

Τελικά, το δικαστήριο συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.