22/01/2014: δίκη Κωνσταντίνου Κοντομού, τάγμα εφόδου Μεταμόρφωσης
Στις 22 Γενάρη 2014, θα δικαστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών ο Κωνσταντίνος Κοντομούς που στις 10/09/2012 συμμετείχε σε επίθεση φασιστικού τάγματος εφόδου σε κομμωτήριο που διατηρούσε υπήκοος Πακιστάν στη Μεταμόρφωση Αττικής. Συγκεκριμένα, στις 10-9-2012, ώρα 20:30, εισήλθε, μαζί με άλλους οκτώ δράστες, στο κουρείο της οδού Γκινοσάτη 47 και επιτέθηκαν στους δύο Πακιστανούς υπαλλήλους καθώς και σε έναν Έλληνα πελάτη (οδηγό ταξί), τραυματίζοντας με αιχμηρό αντικείμενο τον πελάτη και έναν από τους υπαλλήλους. Μόλις οι δράστες βγήκαν από το κατάστημα, έριξαν μέσα μια αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ.
Το περιστατικό αυτό δεν προκάλεσε καμια ευρύτερη έρευνα από την ΕΛΑΣ, έστω κι αν ήταν εμφανή τα ρατσιστικά κίνητρα των δραστών και παρότι οι επιθέσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες βδομάδες στην ίδια περιοχή. Την επίθεση δημοσιοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ της περιοχής, η οποία μαζί με άλλους φορείς οργάνωσε συλλαλητήριο στη Μεταμόρφωση στις 22/09/2012.
Ήταν η περίοδος κατά την οποία η αστυνομία κώφευε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο για την επίθεση της 10/09/2012 όσο και για τις επιθέσεις το βράδυ της 22/09/2012 (τέσσερις μαχαιρωμένοι Πακιστανοί σε Ηράκλειο και Μεταμόρφωση, ληστεία Πακιστανού στη Λυκόβρυση), η ΕΛΑΣ δεν δημοσίευσε ποτέ ούτε μία ανακοίνωση (βλ. το αρχείο των ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ τον μήνα Σεπτέμβριο 2012).
Το γεγονός ότι οι δράστες ήταν γνωστοί στην ΕΛΑΣ προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε η “διαλεύκανση” των επιθέσεων. Στα τέλη Γενάρη 2013, μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και την επίσκεψη του Επιτρόπου Μιούιζνεκς, η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Ν. Δένδιας αναγκάστηκαν να κάνουν κάποιες κινήσεις κατά της ρατσιστικής βίας: αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν η έναρξη λειτουργίας υπηρεσιών αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας (υπηρεσίες που είχαν τυπικά ιδρυθεί έναν χρόνο νωρίτερα). Η πρώτη ανακοίνωση των “νεοιδρυθεισών υπηρεσιών” ήταν η “διαλεύκανση” των επιθέσεων στη Μεταμόρφωση, στις οποίες ήταν εμπλεγμένος ο Κωνσταντίνος Κοντομούς, του οποίου δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες μία μέρα μετά.
Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΛΑΣ (ημ. 28/02/2013) για τη δράση του Κοντομού και του τάγματος εφόδου στο οποίο συμμετείχε αξίζει να δημοσιευτεί ολόκληρη. Κι αυτό γιατί αξίζει να γνωρίζουμε τι πέρασε απαρατήρητο (!) τον Σεπτέμβρη του 2012 από την ίδια την ΕΛΑΣ.
“Συγκεκριμένα ο συλληφθείς:
1) Στις 10-9-2012, ώρα 20:30’, εισήλθε, μαζί με άλλους οκτώ (8) άγνωστους δράστες, εντός καταστήματος – κουρείου ιδιοκτησίας αλλοδαπού, στην οδό Γκινοσάτη 47 στη Μεταμόρφωση Αττικής και επιτέθηκαν σε δύο (2) αλλοδαπούς υπαλλήλους, υπηκόους Πακιστάν και σε ημεδαπό πελάτη, τραυματίζοντας με αιχμηρό αντικείμενο τον πελάτη και έναν από τους υπαλλήλους. Επίσης, έριξαν μέσα στο κατάστημα μια (1) αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές.
2) Στις 22-9-2012, ώρα 19:50’, μαζί με άλλους δύο (2) άγνωστους δράστες επιτέθηκαν με μαχαίρι σε δύο (2) αλλοδαπούς, υπηκόους Πακιστάν, σε στάση λεωφορείου στη Λεωφόρο Ηρακλείου στο Ηράκλειο Αττικής, τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν στη θωρακική χώρα και αφαιρώντας του χρήματα και προσωπικά αντικείμενα.
3) Την ίδια ημέρα (22-9-2012) και ώρα 20:15’, στην περιοχή της Λυκόβρυσης, επιβαίνοντας μαζί με άλλους δύο (2) άγνωστους δράστες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ανέκοψαν την πορεία μοτοσικλέτας, στην οποία επέβαιναν δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, με αποτέλεσμα αυτή να ανατραπεί. Στην συνέχεια, αφαίρεσαν την μοτοσικλέτα, η οποία τελικά βρέθηκε στις 27-9-2012, ολοσχερώς καμένη στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.
4) Την ίδια ημέρα (22-9-2012) και ώρα 20:50’, στην οδό Ερμού στη Μεταμόρφωση, μαζί με άλλους άγνωστους δράστες, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα, επιτέθηκαν με μαχαίρι σε τρεις (3) αλλοδαπούς, υπηκόους Πακιστάν, που κινούνταν πεζή και τραυμάτισαν δύο (2) από αυτούς (τον έναν σοβαρά στη θωρακική χώρα), ενώ τους αφαίρεσαν και προσωπικά τους αντικείμενα.”
Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι 9 μέρες μετά την επίθεση στο κουρείο του Πακιστανού ιδιοκτήτη του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον Υπουργό ΠΡΟΠΟ να εξετάσει αν το θύμα έχει νόμιμα έγγραφα ή είναι “λαθρομετανάστης”:
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι φασίστες που επιτέθηκαν στο κουρείο στη Μεταμόρφωση είχαν απειλήσει τον ιδιοκτήτη και τους εργαζόμενους απο τις προηγούμενες μέρες να κλείσουν το μαγαζί. Φρικιαστικές είναι οι πληροφορίες για τη δράση του τάγματος στις 22/09/2013. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ:
“…μία ώρα αφού παράτησαν το τελευταίο θύμα τους αιμόφυρτο, οι δράστες κάλεσαν με το κινητό του τηλέφωνο, που είχαν κλέψει, γιατρό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. «Φάγαμε το μαύρο σκυλί», του είπαν. «Απασχολείς Πακιστανούς, θα σε φτιάξουμε κι εσένα. Εμείς είμαστε η Χρυσή Αυγή», τον απείλησαν.
Ο γιατρός παρακολουθούσε χρόνια τον μετανάστη που πάσχει από διαβήτη. Οι δράστες βρήκαν αρκετές κλήσεις προς το νούμερό του και νόμιζαν ότι ήταν ο εργοδότης του μετανάστη. Οι απειλές τους εντάσσονται στο κλίμα τρομοκράτησης που καλλιέργησε τόσον καιρό η Χρυσή Αυγή με εφόδους σε επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα που απασχολούν μετανάστες. «Στο τηλέφωνο φώναζαν, έβριζαν, θεωρούσαν ότι το θύμα τους είναι νεκρό», λέει σήμερα ο γιατρός στα «ΝΕΑ» και ζητεί για την ασφάλειά του να μη δημοσιευθεί το όνομά του. «To μαχαίρι τους σταμάτησε έναν πόντο από την καρδιά του», προσθέτει”.
Μέλη της πρωτοβουλίας μας θα παραστούν στο ΜΟΔ ως δικηγόροι της πολιτικής αγωγής.
————————————————
Ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ: Ξεκινά την Τετάρτη 22/01 η δίκη Κοντομού
Στις 22 Γενάρη 2014, θα δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ο Κωνσταντίνος Κοντομούς που στις 10/09/2012 συμμετείχε σε επίθεση φασιστικής ομάδας σε κουρείο μετανάστη από το Πακιστάν στη Μεταμόρφωση. Στις 10/9/12, έναν χρόνο πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μόλις τρεις μήνες πριν από την δολοφονία του μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, ο Κ.Κοντομούς εισέβαλε μαζί με άλλους οκτώ δράστες σε κουρείο στη Μεταμόρφωση και επιτέθηκε στους δύο Πακιστανούς υπαλλήλους καθώς και σε έναν Έλληνα πελάτη, οδηγό ταξί. Αφού τραυμάτισαν τον πελάτη και έναν από τους υπαλλήλους, έριξαν στο κουρείο βόμβα μολότοφ. Η ΕΛ.ΑΣ, παρόλο που τα ρατσιστικά κίνητρα ήταν εμφανή δεν έκανε απολύτως καμιά έρευνα.
Η ΚΕΕΡΦΑ, μαζί με το σωματείο εργαζομένων του δήμου Μεταμόρφωσης και πλήθος άλλων φορέων έδωσε μαζική απάντηση με συλλαλητήριο στις 22/09/2012. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ίδια ομάδα συνέχισε με τρείς δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες στη Μεταμόρφωση.
Επίθεση με μαχαίρι σε δύο μετανάστες από το Πακιστάν σε στάση λεωφορείου στο Παλιό Ηράκλειο, τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν στο θώρακα και ληστεύοντάς τον από χρήματα και προσωπικά αντικείμενα. Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, επίθεση με το αυτοκίνητό τους πάνω σε μοτοσυκλέτα που ανατράπηκε (την οποία έκλεψαν και αργότερα την έκαψαν).
Και λίγα λεπτά αργότερα, εποχούμενοι σε αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα, επιτέθηκαν με μαχαίρι σε τρεις πακιστανούς μετανάστες, τους οποίους τραυμάτισαν (τον ένα σοβαρά στο θώρακα) και λήστεψαν. Οι επιθέσεις αυτές δεν έγιναν τυχαία από κάποια «παλιόπαιδα». Ήταν κομμάτι της προσπάθειας των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, να πατήσουν πόδι στις γειτονιές μας, που χρόνια τώρα ντόπιοι και μετανάστες εργάτες ζουν αρμονικά. Κι επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος, επέλεξαν τον δρόμο της τρομοκρατίας, των βίαιων επιθέσεων και των μαχαιρωμάτων, με την απλόχερη κάλυψη της αστυνομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο για την επίθεση της 10/09/2012 όσο και για τις επιθέσεις το βράδυ της 22/09/2012, η ΕΛΑΣ δεν δημοσίευσε ποτέ ούτε μία ανακοίνωση. Χρειάστηκε να υπάρξει νεκρός ο Σαχζάτ Λουκμάν και η διεθνής κατακραυγή που ακολούθησε στις 19 Γενάρη ώστε ο Δένδιας να “ενεργοποιήσει” τις υπηρεσίες αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας – που είχε ιδρύσει στα χαρτιά ένα χρόνο πριν – και έτσι τον Φλεβάρη πια του 2013 η ΕΛ.ΑΣ. να στείλει δικογραφία για τον προφυλακισμένο Κοντομού.
Διεκδικούμε την καταδίκη του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης και το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Λεωφ.Ηρακλείου – της γιάφκας που σχεδιάζονται τέτοιες επιθέσεις. Καλούμε όλες και όλους να παρευρεθούν την Τετάρτη 22/1, στα δικαστήρια Λ.Αλεξάνδρας και Λουκάρεως, στις 9πμ, να βροντοφωνάξουμε “Ποτέ Ξανά Φασισμός” και να εξασφαλίσουμε ότι η δολοφονική δράση των Χρυσαυγιτών στη Μεταμόρφωση και τις γύρω περιοχές δεν θα είναι μια υπόθεση που θα περάσει στα “ψιλά”.
Πηγή: enet.gr
————————————————
Συνεχίζεται την Τετάρτη 05/02 στο ΜΟΔ η δίκη Κοντομούς (συνεδρίαση πρώτη)
Μετά τη συγκρότηση του Δικαστηρίου σε σώμα και την κλήρωση των ενόρκων (Τετάρτη 22/01), συνεχίζεται αύριο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (δικαστήρια Αλεξάνδρας, είσοδος από Δέγλερη) με την εξέταση των μαρτύρων του κατηγορητηρίου η δίκη του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης με κατηγορούμενο τον Κωνσταντίνο Κοντομούς.
————————————————
Δίκη για τα «τάγματα εφόδου» της Χ.Α. στη Μεταμόρφωση (συνεδρίαση δεύτερη)
Της Αφροδίτης Τζιαντζή (ΕφΣυν, 06,02,2014)
Στο εδώλιο κάθεται ο Κ. Κοντομούς, o οποίος είχε αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες ως ένας από τους οχτώ δράστες που εισέβαλαν σε κουρείο Πακιστανού μετανάστη μαχαιρώνοντας έναν από τους δύο υπαλλήλους και έναν πελάτη, ενώ αμέσως μετά έκαψαν το κατάστημα.
Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του Κωνσταντίνου Κοντομούς, κατηγορούμενου για συμμετοχή σε ρατσιστικές επιθέσεις ναζιστικού τάγματος εφόδου στη Μεταμόρφωση τον Σεπτέμβριο του 2012. Η πολύωρη δίκη διακόπηκε στις 4 το απόγευμα και συνεχίζεται στις 26 Φεβρουαρίου.
Ο Κωνσταντίνος Κοντομούς συνελήφθη πέρσι τον Φεβρουάριο, σχεδόν πέντε μήνες μετά τις επιθέσεις, και ήταν η πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί μετά τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα από χρυσαυγίτες.
Το μοιραίο βράδυ
Ο 20άχρονος σήμερα Κοντομούς έχει αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες ως ένας από τους οχτώ δράστες που το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου εισέβαλαν σε κουρείο Πακιστανού μετανάστη μαχαιρώνοντας έναν από τους δύο Πακιστανούς υπαλλήλους και Ελληνα πελάτη, ενώ αμέσως μετά έκαψαν το κατάστημα με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό. Οπως κατέθεσαν χθες γείτονες που είδαν την επίθεση, τουλάχιστον ένας από τους δράστες ήταν ημίγυμνος και είχε τατουάζ που έγραφε «Χρυσή Αυγή».
Το ζήτημα ανέδειξαν τότε αντιρατσιστικές οργανώσεις, ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μαζική αντιφασιστική πορεία στη Μεταμόρφωση, που κατήγγελλε τις ναζιστικές επιθέσεις. Το βράδυ μετά την πορεία ακολούθησε πογκρόμ, με τέσσερις μαχαιρωμένους Πακιστανούς σε Ηράκλειο και Μεταμόρφωση και ληστεία ενός άλλου Πακιστανού στη Λυκόβρυση.
Χθες κατέθεσε ο Ελληνας πελάτης που μαχαιρώθηκε επιβεβαιώνοντας την κατάθεσή του στην αστυνομία, ότι δηλαδή ο Κοντομούς τού επιτέθηκε, ενώ υπήρχε και δεύτερο άτομο που τον μαχαίρωσε. Ετσι κατέπεσε το άλλοθι του κατηγορούμενου, που, σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία, ισχυρίστηκε ότι το βράδυ της επίθεσης βρισκόταν στην Κέρκυρα.
Οι μαρτυρίες
«Με ρώτησαν “από πού είσαι” και με μαχαίρωσαν στην κοιλιά και στην καρδιά» κατέθεσε ο Ρ.Α., μετανάστης από το Πακιστάν ο οποίος ζει 20 χρόνια στην Ελλάδα, ένα από τα θύματα του πογκρόμ της 22ης Σεπτεμβρίου που παραλίγο να πεθάνει καθώς η μαχαιριά ήταν μόλις ένα εκατοστό από την καρδιά του.
Διαφωτιστική ήταν η κατάθεση του Ελληνα γιατρού του θύματος, που το βράδυ της επίθεσης δέχτηκε τηλεφώνημα από το κινητό του ασθενούς του: «Μια νεανική φωνή Ελληνα μού είπε: “Ο φίλος σου ο Χ… πέθανε”. Παραξενεύτηκα γιατί είπε λάθος όνομα και ήταν Ελληνας, ενώ ο ασθενής μου τόσα χρόνια κάνει παρέα μόνο με συμπατριώτες του. Τηλεφώνησα μετά εγώ να ρωτήσω εξηγήσεις. Με πολύ οργίλο ύφος είπε: “Δεν πέθανε. Τον σκοτώσαμε τον Πακιστανό και θα κανονίσουμε και τους άλλους και σένα που τους δίνεις δουλειά. Είμαι χρυσαυγίτης και θα σας σκοτώσω όλους”. Νόμιζαν ότι είμαι εργοδότης τους».
Η μαρτυρία του γιατρού εμπλέκει επίσης τον Κοντομούς, καθώς από το κλεμμένο κινητό φέρεται να έγιναν κλήσεις προς άτομα του φιλικού του περιβάλλοντος, όπως προκύπτει από την άρση απορρήτου που διενεργήθηκε.
Η αστυνομία δεν είχε καν δημοσιεύσει ανακοίνωση για τις ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ λίγες μέρες μετά τον εμπρησμό του κουρείου ο βουλευτής της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να εξεταστεί αν το θύμα της επίθεσης «έχει νόμιμα έγγραφα ή είναι λαθρομετανάστης». Μετανάστες χωρίς έγγραφα που κατήγγειλαν τις επιθέσεις έλαβαν την αμέσως επόμενη μέρα χαρτί απέλασης, ωστόσο η πολιτική αγωγή πέτυχε την παραμονή τους προκειμένου να καταθέσουν στη δίκη.
«Η υπόθεση αυτή ανοίγει ένα παράθυρο στην κοινωνία για να δει τι σημαίνει δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής: επιθέσεις, εμπρησμοί, οπλοφορία, απόπειρες ανθρωποκτονιών» σχολιάζει ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, στην «Εφ.Συν.».
Ανενόχλητοι
Τα τάγματα εφόδου όλη εκείνη την περίοδο δρούσαν ανενόχλητα, ενισχυμένα από την -νεοαποκτηθείσα τότε- κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής και την αστυνομική ασυλία. Μόνο μετά τη δολοφονία του Λουκμάν λειτούργησε η Αρχή Καταπολέμησης Ρατσιστικού Εγκλήματος, ανακοινώνοντας τη σύλληψη του Κοντομούς και δίνοντας στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του. Ωστόσο εξακολουθούν να διαφεύγουν όλοι οι άλλοι δράστες των πογκρόμ.
«Θεωρούμε ότι έχει γίνει ελλιπής έρευνα και ζητάμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και να βρεθούν όλοι οι αυτουργοί των συγκεκριμένων πράξεων» καταλήγει ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής. Στις 26 Φεβρουαρίου καλούνται να καταθέσουν οι αστυνομικοί που διενήργησαν τις αναγνωρίσεις υπόπτων, ενώ θα καταθέσουν επίσης ο Πακιστανός υπάλληλος που αναγνώρισε τον Κοντομούς, ο ιδιοκτήτης του κουρείου και συγγενείς του κατηγορούμενου.
————————————————
Ενημέρωση για τη δίκη του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης – ημέρα 3η
(Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη)
Συνεχίστηκε την Τετάρτη 26 Φλεβάρη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του Κωνσταντίνου Κοντομούς από το τάγμα εφόδου της Μεταμόρφωσης.
Ο Κοντομούς κατηγορείται για την επίθεση και τον εμπρησμό σε κουρείο Πακιστανού μετανάστη κατά την οποία τραυματίστηκε και ένας έλληνας ταξιτζής στις 10/9/12, καθώς και για την συμμετοχή σε τρεις ακόμα δολοφονικές επιθέσεις, όλες με μαχαίρι, που πραγματοποιήθηκαν σε διάρκεια μιας ώρας, λίγες μέρες αργότερα, το βράδυ της 22/09/12, σαν απάντηση στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που γινόταν την ίδια μέρα στην περιοχή.
Στη διάρκεια της προηγούμενης ακροαματικής διαδικασίας στις 5 Φλεβάρη, τον Κοντομούς είχε αναγνωρίσει ο ταξιτζής, ένα από τα θύματα της απρόκλητης επίθεσης που βρισκόταν, εκείνη την ώρα, μέσα στο κουρείο. Αλλος μάρτυρας, γιατρός, διευθυντής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο (που παρακολουθούσε τον διαβητικό Ριασάντ Αλί, έναν από τους Πακιστανούς που μαχαιρώθηκε στις 22 Σεπτέμβρη δίπλα στην καρδιά) κατέθεσε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από το κλεμμένο τηλέφωνο του ασθενή του. Απείλησαν τον ίδιο, του είπαν ότι “σκοτώσαμε τον Πακιστανό” και όταν τους ρώτησε ποιοι είστε, είπαν “είμαστε Χρυσή Αυγή”.
Τατουάζ
Στην τρίτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας τον δράστη αναγνώρισε και ο Ζουλφκάρ, ο υπάλληλος από το Πακιστάν που δούλευε στο κουρείο, επίσης θύμα της επίθεσης, ο οποίος κατέθεσε ότι ο Κοντομούς είχε έρθει ξανά στο κουρείο και είχε απειλήσει πριν από την μέρα του εμπρησμού. Είπε επίσης ότι είχε ένα τατουάζ σαν λουλούδι στο χέρι. Και ο Ζουλφκάρ, όπως και ο ταξιτζής, είχαν ήδη αναγνωρίσει τον δράστη, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία στην διαδικασία αναγνώρισης στην αστυνομία.
Στη συνέχεια, στο δικαστήριο κατέθεσαν μια σειρά αστυνομικών που συμμετείχαν στην ανακριτική διαδικασία. Έξι από αυτούς κλήθηκαν σαν μάρτυρες από το δικαστήριο προκειμένου να εξηγηθούν εκτενείς “παραλείψεις” εκ μέρους της αστυνομίας στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο Σ. Ζώγος από την διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας κατέθεσε ότι και ο ταξιτζής και ο υπάλληλος του κουρείου αναγνώρισαν (ο πρώτος στη διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής, ο δεύτερος στα κεντρικά) τον Κοντομούς καθώς και ότι ο ίδιος με τα μάτια του είδε το τατουάζ με το λουλούδι για το οποίο είχε καταθέσει ο Ζουλφκάρ, διευκρινίζοντας ότι δεν είδε αν ήταν μόνιμο ή προσωρινό, από αυτά που μπορούν να αφαιρεθούν.
Ο Κ. Κουκούτης (υποδιεύθυνση Β.Α Αττικής) επιβεβαίωσε ότι από το κινητό του Ριασάντ Αλί έγιναν οι κλήσεις προς τον γιατρό του Ιπποκρατείου, έναν οπαδό του Παναθηναϊκού, αλλά και την φίλη του Κοντομούς.
Ο Ι. Στούκας εξήγησε, όσον αφορά στο ερώτημα γιατί η νεοσύστατη υπηρεσία για την αντιμετώπιση ρατσιστικής βίας επιλήφθηκε της υπόθεσης, λέγοντας ότι “ήταν προφανές ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις κοινό χαρακτηριστικό ήταν η απέχθεια για την εθνικότητα”.
Όσον αφορά στα ερωτήματα της υπεράσπισης σχετικά με το γεγονός ότι ο Ζουλφκάρ, υπάλληλος στο κουρείο, χαρακτήριζε στην κατάθεσή του τον Κοντομούς “εύσωμο”, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι “στις υποθέσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο τα θύματα όταν καταθέτουν έχουν περισσότερο φόβο και άγχος”, εξηγώντας ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες είναι υποκειμενικό το πως ο καθένας αντιλαμβάνεται και περιγράφει τι του συνέβη.
Κατέθεσε επίσης ότι ο Κοντομούς στο διάστημα ανάμεσα στην προσαγωγή του και την έρευνα που διεξήχθη σπίτι του, είχε την δυνατότητα να τηλεφωνήσει σπίτι του, προσθέτοντας ότι για να γίνει πραγματική έρευνα χρειάζεται “να αποκόψεις την οποιαδήποτε επικοινωνία”. Τέλος, όσον αφορά το ερώτημα της υπεράσπισης πώς είναι δυνατόν ο ένας μάρτυρας στο κουρείο (Ζουλφκάρ) να αναγνωρίζει τον Κοντομούς στις διαδικασίες αναγνώρισης, ενώ ο άλλος πακιστανός που βρισκόταν στο κουρείο όχι, είπε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.
Τέλος, ο πατέρας του Κοντομούς στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι τις δύο ημερομηνίες, 10 και 22 Σεπτέμβρη, ο κατηγορούμενος ήταν στην Κέρκυρα διακοπές και σπίτι τους σε οικογενειακή συγκέντρωση αντίστοιχα. Πολλά ερωτηματικά προκαλεί βέβαια το γεγονός ότι στην πρώτη του κατάθεση, παρουσία μάλιστα δικηγόρου, ο κατηγορούμενος δεν ανέφερε τίποτα από τα δύο σαν άλλοθι, αλλά αντίθετα είχε καταθέσει ότι δεν θυμόταν που ήταν.
Η δίκη θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις νέων μαρτύρων στις 11 Μάρτη.
Ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας
Mια από τις πρώτες κινήσεις που έκανε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ όταν, λίγες μόλις μέρες μετά τη δολοφονία του Λουκμάν τον Γενάρη του 2013 ξεκίνησε ουσιαστικά την λειτουργία της, ήταν να αναλάβει τον Φλεβάρη του 2013 την υπόθεση των επιθέσεων του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης.
Ερωτηματικά για την στάση της αστυνομίας ανακύπτουν για τους μήνες που μεσολάβησαν από τον Σεπτέμβρη του 2012 που έγιναν οι επιθέσεις μέχρι τον Φλεβάρη του 2013, όσον αφορά στα εξής ζητήματα:
Γιατί, ενώ η αναφορά για την άρση απορρήτου των κινητών από τις εταιρίες τηλεφωνίας είχε ήδη έρθει στην αστυνομία από τις 27 Νοέμβρη του 2012, η πρώτη επικοινωνία με τους αριθμούς που είχαν κληθεί από το κλεμμένο κινητό εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ έγινε σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, τον Φλεβάρη του 2013;
Δεύτερο, αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Πακιστανοί, θύματα της επίθεσης στο κουρείο συνελήφθησαν από την αστυνομία το βράδυ της ίδιας μέρας που κατήγγειλαν τις επιθέσεις, και κρατούνταν προς διοικητική απέλαση.
Τρίτο, γιατί ενώ στην αναγνώριση που έγινε από τον ταξιτζή στην υποδιεύθυνση Β.Α Αττικής δίπλα στους αστυνομικούς και τον Κοντομούς στάθηκαν άλλοι τρεις ύποπτοι, στις αναγνωρίσεις που ακολούθησαν στη ΓΑΔΑ από τους Πακιστανούς του κουρείου ήταν μόνο ο Κοντομούς;
Τέταρτο, πώς εξηγείται το γεγονός ότι και οι τρεις Πακιστανοί που έπεσαν θύματα του τάγματος εφόδου στις 22/09/12, κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ανάμεσα στα άτομα που τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν στην διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης, δεν ήταν ο Κ. Κοντομούς;
Οσον αφορά το τελευταίο αυτό ερώτημα, μια απάντηση έδωσε η κατάθεση του αστυνομικού Τσιμπέρη, που υπέγραφε τις συγκεκριμένες τρεις πράξεις.
Στις εκθέσεις αναγνώρισης που ο ίδιος υπέγραφε αναφέρεται ότι κανένα από τα τρία θύματα δεν αναγνώρισε τον Κοντομούς. Όμως στις εκθέσεις του: Υπήρχαν λάθος ημερομηνίες. Απουσίαζαν εντελώς τα ονόματα των αστυνομικών και των υπόπτων που συμμετείχαν στην διαδικασία της αναγνώρισης, όπως και οι υπογραφές τους ότι έλαβαν μέρος στην αναγνώριση.
Πρόκειται για τυποποιημένες διαδικασίες που όλοι οι προηγούμενοι αστυνομικοί μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι ακολουθούνται απαρεγκλίτως σε ανάλογες περιπτώσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση θέτουν άμεσα ερωτήματα για το ποιόν των συγκεκριμένων “αναγνωρίσεων”…
————————————————
Ενημέρωση για τη δίκη του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης – ημέρα 4η
Συνεχίστηκε στις 11/03/2014 στο ΜΟΔ η δίκη του Κωνσταντίνου Κοντομούς για τις επιθέσεις στο πακιστανικό κουρείο στη Μεταμόρφωση (10/09/2012) και το πογκρόμ κατά Πακιστανών (απόπειρες ανθρωποκτονίας με μαχαιριές δίπλα στην καρδιά, κλπ) το βράδυ της 22/09/2012. Στην τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση του δικαστηρίου εξετάστηκαν οι μάρτυρες υπεράσπισης.
Η μητέρα του κατηγορούμενου Δήμητρα Τουρίκη ισχυρίστηκε ότι ο γιος της έχει άλλοθι και για τις δύο ημέρες των επιθέσεων για τις οποίες κατηγορείται: στις 10/09 ήταν στην Κέρκυρα (είχε φύγει από τις 07/09 και επέστρεψε στις 14/09) μαζί με τη φίλη του Σταματίνα Παγουλάτου στο εξοχικό της δεύτερης (για το ταξίδι αυτό η υπεράσπιση δεν έχει κατορθώσει να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό). Και στις 22/09 ήταν στην οικία Κοντομούς σε οικογενειακή σύναξη μαζί με: τους γονείς του, τον θείο του Παρασκευά Κοντομούς και τη φίλη του Μαρία Ροδίτου, καθώς και την φίλη του Σταματίνα Παγουλάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες δύο απολογίες του ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι “δεν θυμάται” που βρισκόταν τόσο στις 10/09 όσο και στις 22/09. Η Τουρίκη ισχυρίστηκε ακόμα οτι ο γιος της δεν είχε πάρει μαζί του το κινητό του στην Κέρκυρα και ότι η επικοινωνία τους το διάστημα αυτό γινόταν αποκλειστικά από τον γιο τους με καρτοτηλέφωνο. Στο ερώτημα πώς εξηγεί το γεγονός ότι τόσο ο έλληνας ταξιτζής που ήταν στο κουρείο και δέχτηκε την επίθεση όσο και ο πακιστανός κουρέας αναγνωρίσανε ανεπιφύλακτα τον κατηγορούμενο, η μάρτυρας δεν μπόρεσε να δώσει κάποια ερμηνεία.
Ο Παρασκευάς Κοντομούς, θείος του κατηγορούμενου, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της οικογένειας για τα άλλοθι τόσο στις 10/09 όσο και στις 22/09. Σε ερώτηση γιατί χαρακτήρισε στην πρώτη κατάθεσή του στον ανακριτή τον κατηγορούμενο “λίγο οξύθυμο” απάντησε ότι χρησιμοποίησε ίσως τη λάθος λέξη. Η Μαρία Ροδίτου, φίλη του Παρασκευά Κοντομούς, έδωσε την ίδια εκδοχή. Στην πρώτη της κατάθεση, η Ροδίτου είχε πει ότι η πρώην κοπέλα του Κοντομούς Φαίη Σίσκου κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος την κάλεσε το βράδυ της 22/09 από το τηλέφωνο του μαχαιρωμένου Πακιστανού λόγω ζηλοφθονίας. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι μπορεί κάποιος κοινός “φίλος” της Σίσκου και του Κοντομούς να έστησε την όλη ιστορία προκειμένου στη συνέχεια η Σίσκου να εκδικηθεί τον Κοντομούς. Σε σχετική ερώτηση, η Ροδίτου απάντησε ότι ο ισχυρισμός της αυτός ήταν μια απλή εικασία.
Η Φωτεινή Σίσκου, πρώην φίλη του Κοντομούς, είναι το πρόσωπο που προανακριτικά είχε καταθέσει πως το βράδυ της 22 Σεπτέμβρη είχε δεχτεί τηλέφωνο από το (άγνωστο στην ίδια) κινητό του Πακιστανού που ληστεύτηκε και μαχαιρώθηκε στη Μεταμόρφωση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι οι κλήσεις του συγκεκριμένου κινητού άνοιξαν (με βούλευμα) και ταυτοποιήθηκαν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η Σίσκου είχε δηλώσει προανακριτικά πώς αυτός που την κάλεσε ήταν ο Κωνσταντίνος Κοντομούς. Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Σίσκου, κλήσεις δέχτηκαν ακόμα: ο γιατρός του θύματος στον οποίο οι καλούντες δήλωσαν ότι “Είμαστε Χρυσή Αυγή! Τον σκοτώσαμε τον Πακιστανό!” και ένας οπαδός του Παναθηναϊκού (ο κατηγορούμενος είναι οπαδός τους Ολυμπιακού) τον οποίο οι καλούντες έβρισαν επί πεντάλεπτο. Στη συνέχεια η Σίσκου προσήλθε στην ανακρίτρια και δήλωσε ότι ίσως και να έκανε λάθος στην πρώτη της κατάθεση, ότι δεν την είχε αναγνώσει πριν την υπογράψει, κλπ. Στην κατάθεσή της στο ακροατήριο η Σίσκου δήλωσε ότι “μπορεί και να με κάλεσε ο Κοντομούς εκείνο το βράδυ, μπορεί και όχι”. Σε ερώτηση της έδρας, τι της είπε σε κάθε περίπτωση αυτός που την κάλεσε από το άγνωστο τηλέφωνο το βράδυ της 22/09, η ίδια απάντησε ότι δεν θυμάται.
Η Σταματίνα Παγουλάτου, φίλη του κατηγορουμένου, επανέλαβε τους ισχυρισμούς για τα άλλοθί του (Κέρκυρα στις 10/09, οικογενειακή σύναξη στο σπίτι του στις 22/09). Το κινητό της Παγουλάτου άνοιξε για το διάστημα 07/09 έως 14/09 (μετά την πρώτη της κατάθεση στον ανακριτή) και οι κλήσεις από αυτό έδειξαν ότι εξέπεμπε από την Αθήνα. Στο ερώτημα πώς γίνεται αυτό (αφού η ίδια δηλώνει ότι ήταν στην Κέρκυρα), η Παγουλάτου δήλωσε ότι είχε αφήσει το κινητό της στην αδελφή του Κοντομούς. Στο ερώτημα πώς εξηγούνται τότε τα μηνύματα του κινητού της στις 11/09 προς το κινητό του Κοντομούς, αφού ακόμα και αν το είχε η αδελφή του θα ήταν παράλογο να στέλνει μηνύματα στον αδελφό της τη στιγμή που το κινητό του ήταν αφημένο στην Αθήνα, δεν έδωσε πειστική απάντηση. Στο ταξίδι στην Κέρκυρα συμμετείχε ακόμα ο αδελφός της Μενέλαος Παγουλάτος. Σε ερώτηση πώς εξηγείται ότι τα κινητά του αδελφού της εκπέμπουν και αυτά από την Αθήνα το διάστημα 07/09 έως 14/09 (σύμφωνα με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας), η μάρτυρας είπε πώς ίσως ο αδελφός της είχε αφήσει τα κινητά του στην Αθήνα. Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης για τα αισθήματά της προς τον κατηγορούμενο, η μάρτυς δήλωσε ότι “όταν αγαπάς έναν άνθρωπο κάνεις τα πάντα”.
Στην ανάγνωση των εγγράφων η πολιτική αγωγή κατέθεσε επιπλέον τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του Δικτύου Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που περιλαμβάνουν ρητές αναφορές στα εκδικαζόμενα εγκλήματα ως “ρατσιστικά”. Ωστόσο το δικαστήριο δεν δέχτηκε την ανάγνωση αυτών των εγγράφων, γιατί “δεν συνδέονται εξατομικευμένα με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο”.
Οι τελικές καταθέσεις της υπεράσπισης ήταν: ο Γιώργος Παλιαρούτας που δήλωσε εργοδότης του Κοντομούς στο τυροπιτάδικο Σφολιατίνο. Ο Λουκάς Βάκαλης, ιερέας και δάσκαλος του κατηγορουμένου στο σχολείο της φυλακής. Και η Κωνσταντία Μπρώνη, μητέρα της Σταματίνας Παγουλάτου.
Η Μπρώνη δήλωσε ψηφοφόρος του ΚΚΕ, παλιό μέλος της ΚΝΕ, χήρα παλιού μέλους του ΕΚΚΕ, και ορκίστηκε στο ευαγγέλιο ότι “ο Κοντομούς ήταν στην Κέρκυρα στις 10/09”. Όταν ρωτήθηκε αν η ίδια είχε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο στην Κέρκυρα, απάντησε αρνητικά. Όταν ρωτήθηκε αν τα παιδιά της είχαν τα κινητά μαζί τους, απάντησε ότι η κόρη της είχε αφήσει το κινητό της στην Αθήνα στην αδελφή του Κοντομούς και ο γιος της είχε αφήσει τα δύο κινητά του στον παππού (92 χρόνων) και τη γιαγιά του (80 χρόνων), πάλι στην Αθήνα. Όταν η Μπρώνη ρωτήθηκε από την πολιτική αγωγή να εξηγήσει τις κλήσεις από τα κινητά του Μενέλαου Παγουλάτου προς τον κατηγορούμενο και τον πατέρα του (το χρονικό διάστημα 07/09 μέχρι 14/09), απάντησε ότι ο παππούς και η γιαγιά Παγουλάτου μπορεί να κάλεσαν τον Κοντομούς και να συνομιλούσαν με την οικογένειά του (λίγο πριν είχε δηλώσει ότι η ίδια είχε γνωρίσει την οικογένεια του Κοντομούς στις αρχές Σεπτέμβρη). Όταν ρωτήθηκε από την έδρα πώς θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι παππούδες – αν τους συνέβαινε κάτι – με την οικογένειά τους στην Κέρκυρα η οποία δεν είχε (σύμφωνα με τις καταθέσεις) κανένα τηλέφωνο, κινητό ή σταθερό, δήλωσε ότι θα καλούσαν τους γείτονες.
Η συνεδρίαση διακόπηκε για τις 28 Μαρτίου, οπότε και θα λάβει χώρα η απολογία του κατηγορουμένου και οι αγορεύσεις.
————————————————
Σε 14 χρόνια και 3 μήνες φυλακή καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον Κωνσταντίνο Κοντομού, που δικαζόταν για πλήθος εγκληματικών πράξεων τις οποίες διέπραξε σε βάρος Πακιστανών μεταναστών στη Μεταμόρφωση στις 10 και στις 22 Σεπτέμβρη 2012.
Συγκεκριμένα ο Κοντομούς βρέθηκε ομόφωνα ένοχος για:
- απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Πακιστανού μετανάστη Ρ.Α. στη Μεταμόρφωση στις 22/09/2012.
- απλή συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά του Πακιστανού μετανάστη Φ.Μ. στη Μεταμόρφωση στις 22/09/2012.
- συναυτουργία σε ληστεία κατά του Πακιστανού μετανάστη Ρ.Α. στη Μεταμόρφωση στις 22/09/2012.
- επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά του Πακιστανού μετανάστη Ζ.Α. στη Μεταμόρφωση στις 10/09/2012 (κουρείο).
- επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά του έλληνα οδηγού ταξί και πελάτη του κουρείου Κ.Φ. στις 10/09/2012.
- εμπρησμό από πρόθεση του κουρείου του Πακιστανού υπηκόου Μ.Α. στις 10/09/2012.
- κατοχή εκρηκτικής βόμβας στις 10/09/2012 (κουρείο).
- φθορά ξένης ιδιοκτησίας στις 10/09/2012 (κουρείο).
Ο Κοντομούς βρέθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για τις υπόλοιπες πράξεις για τις οποίες κατηγορούταν στις 2 ακόμα επιθέσεις που έλαβαν χώρα το βράδυ της 22/09/2012 στη Μεταμόρφωση. Αθώος βρέθηκε ακόμα για το αδίκημα της έκρηξης (10/09/2012).
Το δικαστήριο δεν έκανε δεχτό το αίτημα για αναστέλλουσα ισχύ της έφεσης του κατηγορουμένου, ο οποίος και οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή (ήταν προφυλακισμένος). Δεκτό έγινε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ το δικαστήριο δεν αξιοποίησε την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου (άρθρο 79 παρ. 3 ΠΚ) στην επιμέτρηση της ποινής.
Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης δήλωσε:
“Η σημερινή απόφαση του ΜΟΔ είναι μια πρώτη δικαίωση για τα θύματα της ρατσιστικής βίας και των φασιστικών ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής που εξαπέλυσαν τον τρόμο στη Μεταμόρφωση στις 10 και 22 Σεπτέμβρη του 2012. Ο εμπρησμός του πακιστανικού κουρείου της 10.09 και οι τρεις διαδοχικές επιθέσεις της 22.09 ήταν τέσσερα από τα 32 περιστατικά που αναγκάστηκε μετά την κατακραυγή να στείλει ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ Ν. Δενδιας στον Αρειο Πάγο. Η υπόθεση Κοντομού αναφέρεται ρητά στο πόρισμα Βουρλιώτη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής με την οποία προκύπτει άμεση σύνδεση. Εξακολουθούμε να ζητάμε από τις διωκτικές αρχές την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη σύλληψη και των υπόλοιπων δραστών των ρατσιστικών εγκλημάτων της Μεταμόρφωσης. Η θέση όλων των ρατσιστών εγκληματιών, φυσικών και ηθικών αυτουργών, είναι στη φυλακή. Σήμερα έγινε απλά η αρχή”.
————————————————
Βαριά καμπάνα για την επίθεση στο κουρείο: τελεσίδικη η καταδίκη Κοντομού
(Κείμενο: Δημήτρης Αγγελίδης, ΕφΣυν, 10/11/2017)
Στη φυλακή οδηγείται για την επίθεση στο κουρείο που ανήκε σε Πακιστανό υπήκοο και για σειρά άλλες δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου εναντίον Πακιστανών στην περιοχή της Μεταμόρφωσης τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Κωνσταντίνος Κοντομούς, μετά την τελεσίδικη καταδίκη του χτες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας σε κάθειρξη 13 χρόνων και 4 μηνών.
Το Δικαστήριο ουσιαστικά διατήρησε την πρωτόδικη απόφαση, που τον είχε καταδικάσει στην ίδια ποινή για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συναυτουργία σε ληστεία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εμπρησμό κ.λπ.
Η μόνη κατηγορία από την οποία απαλλάχτηκε στον δεύτερο βαθμό ο κατηγορούμενος αφορούσε την επίθεση με μαχαίρι σε οδηγό ταξί.
Η δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου στη Μεταμόρφωση τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν η πρώτη υπόθεση που ανακοίνωσαν ότι εξιχνίασαν τα τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της αστυνομίας, που άρχισαν να λειτουργούν στις αρχές του 2013, ύστερα από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και την επίσκεψη του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς, που επισήμανε την τραγική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, δύο άτομα μπήκαν στο κουρείο του Πακιστανού μετανάστη, ξυλοκόπησαν Πακιστανό εργαζόμενο και έβαλαν φωτιά στο κουρείο, ενώ βρισκόταν μέσα ο εργαζόμενος. Δώδεκα μέρες μετά, ομάδα τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων πραγματοποίησε τρεις διαδοχικές επιθέσεις σε Πακιστανούς, τους οποίους λήστεψαν και μαχαίρωσαν.
«Είμαστε η Χρυσή Αυγή»
Από το κινητό του τελευταίου θύματος κάλεσαν γιατρό του «Ιπποκράτειου» που παρακολουθούσε χρόνια το θύμα, νομίζοντας ότι είναι ο εργοδότης του. «Φάγαμε το μαύρο σκυλί. Απασχολείς Πακιστανούς, θα σε φτιάξουμε κι εσένα. Εμείς είμαστε η Χρυσή Αυγή», απείλησαν και τον ίδιο, ενώ θεωρούσαν ότι είχαν αφήσει νεκρό το θύμα.
Ενδεικτικό του κλίματος ανοχής στη δράση των ταγμάτων εφόδου και στον ρατσισμό, αν όχι καλλιέργειας του ρατσισμού, που επικρατούσε εκείνη την εποχή είναι η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης: ρωτούσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αν ο ιδιοκτήτης του κουρείου είχε νόμιμα έγγραφα και αν το κουρείο πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις, διαφορετικά να ασκηθεί δίωξη στις υπηρεσίες για πλημμελή έλεγχο.
Pingback: Υπόθεση Κοντομού: 14 χρόνια και 3 μήνες για τις φασιστικές επιθέσεις κατά Πακιστανών μεταναστών στη Μεταμόρφωση | JailGoldenDawn
Pingback: Υπόθεση Κοντομού: 14 χρόνια και 3 μήνες για τις φασιστικές επιθέσεις κατά Πακιστανών μεταναστών στη Μεταμόρφωση | JailGoldenDawn
Pingback: Υπόθεση Κοντομού: 14 χρόνια και 3 μήνες για τις φασιστικές επιθέσεις κατά Πακιστανών μεταναστών στη Μεταμόρφωση | JailGoldenDawn
Pingback: Υπόθεση Κοντομού: 14 χρόνια και 3 μήνες για τις φασιστικές επιθέσεις κατά Πακιστανών μεταναστών στη Μεταμόρφωση | JailGoldenDawn