[Αγορεύσεις // Κ. Παπαδάκης] «Σκανδαλώδης υπέρ της Χρυσής Αυγής η δίωξη»

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ζήτησε από τους δικαστές να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη τους για να μη νομιμοποιηθεί η ναζιστική εγκληματική βία και αποδόμησε τον ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου περί πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 22/1/2020)

Με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ συνεχίζονται σήμερα οι αγορεύσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αφού χθες ο Κώστας Παπαδάκης ολοκλήρωσε την αγόρευσή του εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Απευθυνόμενος στην έδρα του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο δικηγόρος ζήτησε την καταδίκη των χρυσαυγιτών λέγοντας: «Το δικαστήριό σας βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευθύνη, με τα βλέμματα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης στραμμένα πάνω του και με έκδηλη την αγωνία αν η ναζιστική εγκληματική βία θα νομιμοποιηθεί 65 χρόνια μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης από τους φορείς που εκπροσωπούν τη δημοκρατία».

Λίγο νωρίτερα είχε απευθυνθεί στην εισαγγελέα ζητώντας της για δεύτερη φορά να ανακαλέσει την απαλλακτική πρότασή της για τους κατηγορούμενους.

Ευθύβολος και επικριτικός, ο Κώστας Παπαδάκης στηλίτευσε την υπερασπιστική γραμμή της σκευωρίας και της πολιτικής δίωξης του Μιχαλολιάκου, παραθέτοντας τις επιθέσεις της οργάνωσης από το 2012 -όταν στο Κοινοβούλιο παρίστανε το κόμμα και στους δρόμους κλιμάκωνε τη βία- μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που «λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο και ξενοδόχος ήταν ο λαός, που ζήτησε κατηγορηματικά την παραδειγματική τιμωρία τους».

Κακουργήματα και πλημμελήματα, προκλήσεις και τραμπουκισμοί, μέρα με τη μέρα, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, μπήκαν στη σειρά, με αποτέλεσμα η αγόρευση του συνηγόρου να καταδεικνύει το εύρος της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης.

Ο δικηγόρος σταχυολόγησε και αδικήματα που περιγράφονται μεν στο παραπεμπτικό βούλευμα αλλά δεν αποδόθηκαν κατηγορίες για αυτά, όπως η επίθεση στον Μελιγαλά (Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Γερμενής, Μπούκουρας), ο τραυματισμός δύο ατόμων στην Πάρο (Μίχος), η εισβολή 15 χρυσαυγιτών σε σπίτι μεταναστών στη Νίκαια (Πατέλης, Τσακανίκας, Ρουπακιάς, Παπαβασιλείου), οι τραυματισμοί αλλοδαπών στο Παλιό Εφετείο Αθηνών (Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος, Γερμενής, Μίχος), η καθημερινή συμμετοχή σε βιαιοπραγίες εναντίον αλλοδαπών στην πλατεία Αττικής την περίοδο 2011-2013 (Θέμις Σκορδέλη) και άλλα, συνολικά 44, κακουργήματα που έχουν διαπραχτεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες.

Και ύστερα ανέφερε όλα τα ονόματα όσων αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα αλλά δεν κάθισαν στο εδώλιο (Σ. Δεβελέκος, Π. Μπαντέμης, Γ. Μισιάκας-Μάστορας, Χρ. Σιώης, Αλ. Πλωμαρίτης, Ι. Καρεφυλλάκης, Φ. Μπέλος, Αλ. Λύρης, Al. Steven James και άλλοι). «Εχουν το θράσος να μιλούν για σκευωρίες» σχολίασε και χαρακτήρισε «σκανδαλώδη υπέρ της Χρυσής Αυγής» τη δίωξη που ασκήθηκε.

Σημείο προς σημείο

Ο Κώστας Παπαδάκης δεν περιορίστηκε στο να σχολιάσει την εισαγγελική πρόταση· την αποδόμησε βήμα βήμα και ισχυρισμό προς ισχυρισμό:

1. «Ο Ρουπακιάς σκότωσε για να ανέβει στα μάτια των άλλων»

Τίθεται το εξής ερώτημα: Ποια ήταν η κλίμακα των αξιών αυτών των άλλων, στα μάτια των οποίων επιδίωκε να ανέβει σκοτώνοντας; Μήπως αυτή η παραδοχή συνιστά έμμεση παραδοχή ότι σκότωναν και οι άλλοι; Μόνο στα μάτια των δημιουργών μιας εγκληματικής οργάνωσης σκοτώνεις για να ανέβεις.

2. «Οι δράστες της επίθεσης στους Αιγυπτίους δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο επειδή τον εγκατέλειψαν πριν πεθάνει»

Ο χρόνος κατά τον οποίο ερευνάται ο ανθρωποκτόνος δόλος είναι ο χρόνος τέλεσης της πράξης, όχι ο μετέπειτα. Πόσο μάλλον για πολλαπλά συνδυαστικά χτυπήματα στο κεφάλι με μέσα (κοντάρια, σιδηρολοστοί) πρόσφορα θανατηφόρου πλήξεως.

3. «Ακόμα και η ανεκτέλεστη εντολή συνιστά απόπειρα ηθικής αυτουργίας»

Ο Αρειος Πάγος, νομολογώντας τη σχέση ηθικής και φυσικής αυτουργίας, διατυπώνει ότι δεν είναι ανάγκη να είναι σε άμεση επικοινωνία ο φυσικός με τον ηθικό αυτουργό. Η καθοριστική συμβολή του ηθικού αυτουργού στον φυσικό μπορεί να διαμορφωθεί και μόνο με τη χρησιμοποίηση της πάσης φύσεως υπεροχής του.

4. «Αφαιρουμένων των πλημμελημάτων, έχουμε μόνο πέντε κακουργήματα»

Και κανένα να μην είχαμε, η εγκληματική οργάνωση στοιχειοθετείται εφόσον αποδεικνύονται τα στοιχεία. Η τέλεση κακουργημάτων προβλέπεται ως σκοπός μόνο, δεν απαιτείται η τέλεση κανενός αδικήματος.

5. «Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο δέχθηκε ότι οι δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν δεν έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή»

Αν το ΜΟΕ προέβαινε σε οποιαδήποτε κρίση για τη σχέση των δραστών με τη Χρυσή Αυγή, θα υπερέβαινε τον ρόλο του σε σχέση με το δικό σας δικαστήριο που τους έχει κατηγορούμενους για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η συγκεκριμένη απόφαση αναφέρει ότι πρόκειται για έγκλημα με αποκλειστικά ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Το αν αυτά τα χαρακτηριστικά προέρχονται από την ένταξή τους στη Χρυσή Αυγή, θα το κρίνει το δικό σας δικαστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τον ισχυρισμό της εισαγγελέως ότι ήταν μόνο συναισθηματικό το κίνητρο της επίθεσης στον μαθητή Φοίβο Δεμερτζίδη.

6. «Ο δράστης της επίθεσης στο στέκι Αντίπνοια δεν προκύπτει να έλαβε εντολή»

Μήπως αν ο Σιατούνης είχε λάβει εντολή από τον Μιχαλολιάκο, είχαμε ηθική αυτουργία και δεν χρειαζόταν η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης; Αν είναι έτσι, με τις τόσες επιθέσεις που παραθέσαμε, δεν θα έκανε άλλη δουλειά όλη μέρα, μόνο εντολές θα έδινε. Αυτά δεν εξηγούμε πέντε χρόνια εδώ μέσα; Πολύ γραφειοκρατική αντίληψη για τα δεδομένα μιας εγκληματικής οργάνωσης…

7. «Εχουμε μεμονωμένα περιστατικά»

Μέχρι πόσα τα θεωρούμε μεμονωμένα; Πέντε, δέκα, πενήντα; Μερικές εκατοντάδες επιθέσεις σαν πολλές δεν σας φαίνονται, κυρία εισαγγελέα, για να είναι μεμονωμένες;

8. «Ο Μιχαλολιάκος έμαθε για τη δολοφονία Φύσσα την επομένη το μεσημέρι»

Εδώ η εισαγγελέας υιοθετεί την εκδοχή του Μιχαλολιάκου, αλλά δεν καταλάβαμε πώς αξιολογεί τα τηλεφωνήματά του με τον Λαγό μετά τη δολοφονία, πώς αξιολογεί τις καταθέσεις του Ν. Μίχου και του Α. Σπίνου που υποστήριξαν ότι ήταν όλη νύχτα στα τηλέφωνα και δεν έκλεισε μάτι.

9. «Ο Φύσσας δεν ήταν στοχοποιημένος»

«Το μπαστάρδι το ξέρανε», όπως καταγράφηκαν να λένε μεταξύ τους, και ο Παύλος ήταν στόχος. Αν δεν ήταν, γιατί να ειδοποιήσει ο Ι. Αγγος την ομάδα ασφαλείας και δεν τσακωνόταν μαζί του στην καφετέρια να τελειώνει; Η ταχύτητα απόφασης του εγκλήματος, έγκρισης, σχεδιασμού και εκτέλεσης αποδεικνύουν τη στοχοποίηση.

10. «Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά μετά τη δολοφονία του Μ. Καντάρη»

Υπάρχουν, δεν απαιτείται απόδειξη με αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις. Αντί να είναι ντροπή ότι οι Αρχές τα κάλυπταν, είναι καμάρι;

11. «Κανένας μάρτυρας δεν εισέφερε περιστατικά για την εγκληματική οργάνωση»

Υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες και αναρωτιέμαι τι θα περίμενε η εισαγγελέας από μια μαρτυρική κατάθεση. Τι γινόταν μέσα στα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης και να ακούει εντολές; Εισφέρθηκε και αυτό από τους μάρτυρες πρώην χρυσαυγίτες.

12. «Η πειθαρχία δεν είναι στοιχείο εγκληματικής οργάνωσης, όλα τα κόμματα έχουν»

Μόνο η πειθαρχία δεν είναι αποδεικτέο. Αποδεικτέο είναι η δομή. Δεν λένε για Führerprinzip (Αρχή του Αρχηγού) τα άλλα κόμματα, ούτε έχουν ισόβιο αρχηγό από το 1983 χωρίς πρόβλεψη εκλογής άλλου.

13. «Δεν υπήρχαν μηνύσεις από θύματα αλλοδαπούς για να δούμε αν ήταν χρυσαυγίτες οι δράστες»

Λες και η εισαγγελέας δεν έχει ακούσει τίποτα από όσα κατέθεσαν ο Συνήγορος του Πολίτη και το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Με τον τότε νόμο θα συλλαμβάνονταν τα θύματα αν, χωρίς χαρτιά, πήγαιναν στα Αστυνομικά Τμήματα. Είχαν να κάνουν με ανθρώπους ανυπεράσπιστους νομικά.

14. «Δεν βρέθηκαν τα οπλοστάσια που καταγγέλθηκαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες»

Πού να βρεθούν; Αφού είχαν περάσει δέκα μέρες από τη δολοφονία Φύσσα. Παρ’ όλα αυτά, όπλα βρέθηκαν αρκετά σε κατ’ οίκον έρευνες, στα γραφεία, έξω από τα γραφεία, έχουμε δει φωτογραφίες με τάγματα εφόδου να εκπαιδεύονται στα όπλα από τον Κασιδιάρη.

15. «Οταν ο Κασιδιάρης έλεγε “οι καλές δουλειές γίνονται τη νύχτα” εννοούσε τις αστυνομικές επιχειρήσεις»

Τι μας λέτε; Και το καταπίνουμε αυτό το ψέμα, αν και δεν έχει καμία αληθοφάνεια; Υποτιμάμε τη νοημοσύνη μας.

16. «Τα ακραία στοιχεία έφυγαν από τη Χρυσή Αυγή το 1992»

Ποιος ναζιστής έφυγε; Από πού προκύπτει; Πού πήγε η επίκληση της Βαϊμάρης από τον Μιχαλολιάκο, του Χίτλερ από τον Κασιδιάρη, τα τατουάζ με τις σβάστικες; Αποχωρήσαντες από το ’92 είναι αυτοί;

17. «Σε τι θα ωφελούσε τη Χρυσή Αυγή η δολοφονία Φύσσα;»

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το «οι καλές δουλειές γίνονται τη νύχτα» του Κασιδιάρη. Εκριναν ότι εκείνη τη στιγμή τούς ωφελούσε και θα τους ωφελούσε αν δεν είχε συλληφθεί ο Ρουπακιάς ή αν είχε δικαστεί ως μεμονωμένος.

Ξανά παρών ο ΣΥΡΙΖΑ

Για ακόμα μία μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το «παρών» στη δίκη, την οποία παρακολούθησαν οι βουλευτές Ολγα Γεροβασίλη και Τρύφων Αλεξιάδης, η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, καθώς και ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Λιάκος.

Αντώνης Λιάκος

«Πρόκειται για μια μεγάλη μάχη εναντίον του φασισμού που δόθηκε μέσα στην ελληνική κοινωνία με την κινητοποίηση νομικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών κ.ά., η οποία θα καταγραφεί ιστορικά. Η σημαντική αυτή μάχη δεν έχει μόνο σημασία για την ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση. Για τον λόγο αυτό και οι δικαστές φέρουν στις πλάτες τους ένα μεγάλο ιστορικό βάρος ως προς την απόφασή τους, η οποία θα έχει συνέπειες ως προς την αναβίωση του φασισμού στην Ευρώπη. Θα δημιουργήσει δεδικασμένο».

Ολγα Γεροβασίλη

«Πλησιάζουμε στο τέλος της μεγαλύτερης δίκης της Μεταπολίτευσης, με τα βλέμματα όλου του δημοκρατικού κόσμου στραμμένα στην ετυμηγορία των δικαστών. Βρίσκομαι εδώ με στέρεα την πεποίθησή μου πως η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση που πρέπει να καταδικαστεί, όπως επιχειρηματολογούν εδώ και μέρες στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής. Δεκαετίες μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης που καταδίκασαν τον ναζισμό οι δικαστές έχουν την ιστορική ευθύνη να δώσουν τη δημοκρατική απάντηση ενάντια στους εχθρούς των ανθρώπων».

Μυρσίνη Ζορμπά

«Σ’ αυτή τη δίκη, που την παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή σε όλες τις δραματικές της φάσεις, το διακύβευμα είναι η ίδια η δημοκρατία. Η τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα στάθηκε η αφορμή να ξετυλιχθεί ο σκοτεινός κόσμος της Χρυσής Αυγής σε κάθε του λεπτομέρεια: εκατοντάδες επιθέσεις, δολοφονίες, τραμπουκισμοί. Μια δολοφονική οργάνωση με ναζιστική ιδεολογία, δομημένη οργάνωση, εκατοντάδες μέλη, αδίστακτη αρχηγική ομάδα που έδρασε συστηματικά για χρόνια αναπτύσσοντας αλλεπάλληλες επιθέσεις, πλαγιοκοπώντας το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα. Αναμένουμε την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων. Η δίκη αποτελεί ένα τεράστιο πολύτιμο αρχείο, μια ιστορική παρακαταθήκη για τη ναζιστική απόπειρα κατά της δημοκρατίας αλλά και ένα αρχείο ιστορικής μνήμης, τεκμήριο λειτουργίας του κράτους δικαίου που φέρει τα ίχνη της βίας και του αίματος αθώων θυμάτων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.