[Απολογίες // Λαγός] Ο Λαγός κάλυψε τα τάγματα εφόδου, εξέθεσε τον Αρχηγό

Για το όπλο που κατείχε χωρίς νόμιμη άδεια ο Γ. Λαγός είπε ότι το αγόρασε «από έναν άγνωστο άντρα», αν και στην απολογία του στους ανακριτές ισχυριζόταν ότι κάποιος του το είχε χαρίσει. ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Νίκο Μιχαλολιάκο μετά την απολογία του Γιάννη Λαγού που επέλεξε να καλύψει απόλυτα τα τάγματα εφόδου, να συνδέσει την εγκληματική δράση τους με την ηγεσία της οργάνωσης και να χρεώσει στο Πολιτικό Συμβούλιο, δηλαδή στον ίδιο τον Αρχηγό, την απόφαση να μη διαγραφούν οι εμπλεκόμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ● Αμετανόητος και εριστικός, ο περιφερειάρχης Πειραιά επιτέθηκε στην πρόεδρο του Κακουργιοδικείου με προσβλητικές εκφράσεις και ανοίκειο τρόπο.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 31/10/2019)

Την κατά μέτωπο επίθεση στην πρόεδρο του Κακουργιοδικείου και όχι στον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής επέλεξε στη χθεσινή απολογία του ο Γιάννης Λαγός, αλλά τελικά άφησε έκθετο τον Νίκο Μιχαλολιάκο επειδή την ίδια ώρα φρόντιζε να καλύψει τα τάγματα εφόδου που δρούσαν στην περιφέρειά του.

Ετσι ο «επί χρόνια υπεύθυνος ασφαλείας» του Αρχηγού, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τον εαυτό του, το μόνο που κατάφερε ήταν να συνδέσει την ηγεσία της οργάνωσης με όσους κατηγορούνται για την εκτέλεση εγκληματικών ενεργειών.

Ο περιφερειάρχης Πειραιά επιχείρησε να χρεώσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μόνο στον Γιώργο Ρουπακιά, τον οποίο επέμενε να χαρακτηρίζει «περαστικό» από τη Χρυσή Αυγή ακόμα και όταν οι δικαστές τού θύμιζαν ότι το όνομά του βρίσκεται σε λογιστικό έγγραφο της οργάνωσης και τον ρωτούσαν αν φρόντιζε να βρίσκει δικηγόρο για κάθε περαστικό από τα γραφεία, για να φτάσει ο κατηγορούμενος να πει ότι όλοι στη Νίκαια ήταν περαστικοί…

Υπερασπίστηκε, δε, μέχρι τέλους το τάγμα εφόδου της Νίκαιας και κυρίως τον Γιώργο Πατέλη, λέγοντας ότι είναι «ένα εξαιρετικό παιδί» στο οποίο έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» και -υιοθετώντας τους ισχυρισμούς του πυρηνάρχη του- ότι βρισκόταν όλη τη νύχτα στο σπίτι του και ότι η επικοινωνία τους πριν από τη δολοφονία αφορούσε επικείμενη ομιλία του Μιχαλολιάκου και διανομή τροφίμων στη Νίκαια.

Αλλά στο δικαστήριο έχει αποδειχθεί ότι μόλις έκλεισαν το τηλέφωνο ο Πατέλης έστειλε το μήνυμα «όλοι τώρα στην Τοπική, όσοι είστε κοντά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς» και αμέσως μετά από τα γραφεία της Νίκαιας ξεκίνησε το τάγμα εφόδου που μαζί με τον Ρουπακιά έφτασε στο σημείο της δολοφονίας.

Ακολουθώντας τη γραμμή Κασιδιάρη, ο Λαγός απέφυγε να απαντήσει για την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία και τα ναζιστικά σύμβολα της οργάνωσης, ενώ προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει ότι δεν υπήρχε ιεραρχική δομή, αφού παραδέχτηκε ότι «οι βουλευτές δεν δρούσαν ανεξέλεγκτα (…) το Πολιτικό Συμβούλιο αναφερόταν στον Αρχηγό».

Υποστήριξε μάλιστα ότι ήταν απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, δηλαδή του ίδιου του Μιχαλολιάκου, να μη διαγραφεί ο Πατέλης μετά τη δολοφονία. «Κλείσαμε τα γραφεία της Νίκαιας μέχρι να δούμε τι έχει γίνει, όχι επειδή θεωρούσαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι εμπλέκονται στη δολοφονία» ανέφερε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας όσα κατέθεσαν απολογούμενοι οι Ηλ. Παναγιώταρος, Χρ. Παππάς και Αθ. Κωνσταντίνου περί διαγραφών και παύσης των υπευθύνων στην Τοπική Νίκαιας.

Ο Λαγός επιχείρησε ξανά να καλύψει τον Μιχαλολιάκο όταν ισχυρίστηκε ότι δεν τον ενημέρωσε για τη δολοφονία στο τηλεφώνημά τους στις 00.38, δηλαδή αφότου έχει πληροφορηθεί από τον Πατέλη για ό,τι συμβαίνει στο Κερατσίνι, αλλά κάπου εκεί άρχισε να μπερδεύεται: πότε έλεγε ότι «εκείνο το βράδυ χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας, δεν κοιμήθηκα καθόλου», πότε ισχυριζόταν ότι δεν ενημέρωσε τον Αρχηγό γιατί «δεν ήταν κάτι» και πότε αναρωτιόταν «δολοφονία ήταν, εμένα περίμενε ο Μιχαλολιάκος για να το μάθει;»

Αμέσως μετά περιέγραψε στο δικαστήριο ότι ήταν εκείνος που το επόμενο πρωί μετέφερε με το αυτοκίνητό του τον Αρχηγό στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων.

Είναι οι στιγμές που η κοινωνία παρακολουθεί συγκλονισμένη την είδηση της δολοφονίας του Παύλου, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής γίνονται συνεχείς έρευνες και ο Αρχηγός χρειάζεται το στέλεχος του στενού ηγετικού πυρήνα του για να καταστρώσουν το σχέδιο συγκάλυψης.

Σκίτσο: Λουίζα Καραγεωργίου

Πρόεδρος: Τηλεφωνείτε από τη Μεσογείων στον Δεβελέκο και του λέτε αν κληθεί στη ΓΑΔΑ να πει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά.

Λαγός: Ναι, το είπα επειδή πραγματικά δεν τον ήξερε…

Πρόεδρος: Αν δεν τον ήξερε, θα το έλεγε από μόνος του. Του είπατε να πάει να «καθαρίσει» και το σπίτι του Μπαρέκα.

Λαγός: Γιατί και ένα σουγιά να βρίσκανε, θα μας κατηγορούσαν για μύρια όσα.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε άλλες έκνομες ενέργειες που να αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή;

Λαγός: Γνωρίζω για δεκάδες περιστατικά σε βάρος μας. Εδώ ο άλλος περνούσε με κόκκινο και έλεγαν ότι ήταν Χρυσή Αυγή.

Πρόεδρος: Γι’ αυτά που σας ρωτάω γνωρίζετε;

Τότε ο Λαγός χαρακτηρίζει «ιδεολογική μάχη» τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και ισχυρίζεται ότι με το μήνυμά του «θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα» εννοούσε ότι θα… σβήνονταν τα συνθήματα του ΚΚΕ, ενώ δεν διστάζει να φανερώσει τον βίαιο χαρακτήρα του λέγοντας «δεν θα στενοχωριόμουν κιόλας αν το ΚΚΕ έτρωγε χαστούκια». Ταυτοποιεί επίσης τη συμμετοχή του Τάσου Πανταζή στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και τον χαρακτηρίζει «ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής».

Στον Πανταζή αναφέρεται και στη συνέχεια σχετικά με την εμπλοκή του στην εγκληματική ενέργεια εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών, για την οποία ο Λαγός αποδεικνύει πόσο αμετανόητος είναι, αφού επαναλαμβάνει στο δικαστήριο όσα έλεγε σε ομιλία του στο Πέραμα λίγες ώρες πριν από την επίθεση, ότι δηλαδή «υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με αυτούς, είπα ότι θα δίνουν λόγο στη Χρυσή Αυγή και πρέπει να δίνουν».

Ο περιφερειάρχης λοιπόν ομολογεί τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής και στις δύο επιθέσεις στο Πέραμα, για τις οποίες το Πειθαρχικό Συμβούλιο της οργάνωσης (στο οποίο ήταν μέλος) δεν επέβαλε καμία κύρωση, και η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη τον ρωτάει αν τον απασχόλησε ποτέ ο τρόπος δράσης των τοπικών οργανώσεων που βρίσκονταν στην περιφέρειά του.

Τότε ο κατηγορούμενος, με προσβλητικές εκφράσεις και ανοίκειο ύφος, εξαπολύει επίθεση στο δικαστήριο: «Ντροπιάσατε τη διαδικασία και αν δεν βρέθηκε κανένας να σας το πει, θα σας το πω εγώ που δεν φοβάμαι τίποτα. Μας τραβολογάτε εδώ και εξίμισι χρόνια να απολογηθούμε για βεγγαλικά. Κάθεστε τόση ώρα και με ρωτάτε για μηνύματα και τηλέφωνα επειδή δεν έχετε κάτι άλλο να μου πείτε. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είστε περήφανοι μετά από λίγο και εσείς και οι συνάδελφοί σας για την απόφαση που θα βγάλετε. Αν αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη, δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί της».

Ετσι, για να απευθυνθεί στο ακροατήριό του και να περάσει το μήνυμά του, ο Λαγός προσπαθεί να αποδομήσει τα αδιάσειστα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και γίνεται ο πρώτος από τους 68 κατηγορούμενους που αμφισβητεί ευθέως και με ιταμό τρόπο τους δικαστές. Μένει να δούμε την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο Μιχαλολιάκος κατά την απολογία του στις 6 Νοεμβρίου στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.