[Απολογίες // Μπούκουρας] «Δεν μας έδινε αναφορά το Πολιτικό Συμβούλιο»

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 23/10/2019)

Στην προσπάθειά του να διασωθεί ο Στάθης Μπούκουρας επιχείρησε να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν «ξένο σώμα» στη Χρυσή Αυγή, υποστήριξε ότι οι παλιοί συναγωνιστές του δεν του συγχώρεσαν ότι προέρχεται από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε «επιδερμική» τη σχέση του με τα στελέχη της οργάνωσης, πλην των Παναγιώταρου, Αλεξόπουλου και Μπαρμπαρούση. Ειδικά τον Παναγιώταρο τον περιέγραψε ως τον «κολλητό φίλο» του και απέδωσε στη γνωριμία τους την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές, ενώ περιγράφοντας την προεκλογική περίοδο του 2012 είπε ότι «τότε στη Χρυσή Αυγή έζησα τη δεύτερη εφηβεία μου: γλέντια,ταξίδια, ομιλίες, κρασάκι…».

Ο πρώην βουλευτής Κορινθίας ακολούθησε την υπερασπιστική γραμμή περί πολιτικής δίωξης και αρνήθηκε τη ναζιστική ιδεολογία, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του με την «ακραία ρητορική» πολλών στελεχών, όπως της συζύγου του Αρχηγού, Ελένης Ζαρούλια, που είχε χαρακτηρίσει τους μετανάστες «υπανθρώπους» σε ομιλία της στην Ολομέλεια. Οσο για δικές του ομιλίες, όπως «όταν κρίνουμε ότι είναι έτοιμος ο λαός, θα κάνουμε επανάσταση και μπροστά θα είναι οι χρυσαυγίτες», επικαλέστηκε τον «μεταφορικό λόγο, στα όρια της υπερβολής».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είπε ότι «ακούγαμε για προβοκάτσια αλλά εγώ και ο Χρ. Αλεξόπουλος ψαχνόμασταν, δεν μας έδιναν αναφορά» και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν η οργάνωση προέβη σε διαγραφές μελών, αφού «δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν μετείχα στα θεσμικά όργανα».

Τον Μπούκουρα αναφέρει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας Δ, σύμφωνα με τον οποίο χρυσαυγίτες εκπαιδεύονταν στρατιωτικά στην ορεινή Κορινθία, συμμετείχαν σε εκβιασμούς καταστηματαρχών και ξυλοδαρμούς αλλοδαπών εργατών σε γνώση του πρώην βουλευτή. Ο κατηγορούμενος αντέτεινε ότι πρόκειται για τον υπεύθυνο στην Τοπική Νεμέας που «ήταν του κοινού ποινικού δικαίου», προκαλώντας το ερώτημα γιατί η Χρυσή Αυγή να επιλέγει τέτοια άτομα σε τέτοιες θέσεις.

Ωστόσο μεγαλύτερη απορία προκαλεί για ποιον λόγο ο Μιχαλολιάκος επέλεξε τον Μπούκουρα, που δεν μετείχε ούτε στην Κεντρική Επιτροπή ούτε στο Πολιτικό Συμβούλιο, για να καταθέσει το καταστατικό της Χρυσής Αυγής στον Αρειο Πάγο το 2012, που σημαίνει ότι είτε ο πρώην βουλευτής ανήκε στον στενό ηγετικό πυρήνα είτε το καταστατικό-φερετζές ουδόλως ενδιέφερε τον Αρχηγό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.