Ο Στ. Γρηγορίου (αριστερά) αποκάλεσε «φασιστάκο» τον Ν. Μιχαλόλια, που του επιτέθηκε επειδή δεν του άρεσαν όσα κατέθετε ο Ν. Μίχος. EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
Ο Νίκος Μίχος, πρώην περιφερειάρχης και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, έκανε σημαντικές αποκαλύψεις για τη δομή και την ιεραρχία της ναζιστικής οργάνωσης, όπως τις βίωσε εκ των έσω, προκαλώντας την οργή των συνηγόρων υπεράσπισης της ηγεσίας που εξύβρισαν τον δικηγόρο του ● Ο ίδιος αποκάλυψε πως οι χρυσαυγίτες «πήγαν και χτύπησαν» τους Αιγύπτιους ψαράδες, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται στις απολογίες τους.
(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 19/10/2019)
Χωρίς να αναφερθεί προσωπικά σε παλιούς συναγωνιστές του, ο Νίκος Μίχος προέβη σε σημαντικές αποκαλύψεις για τη δομή, την ιεραρχία και τη δράση της Χρυσής Αυγής κατά τη χθεσινή απολογία του, η οποία προκάλεσε εκνευρισμό στους δικηγόρους υπεράσπισης του Ν. Μιχαλολιάκου και του Ι. Λαγού, καθώς κατέρριψε βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς τους λίγες μέρες πριν καθίσουν στο εδώλιο.
Η πιο σημαντική αποκάλυψη είναι ότι ο Αρχηγός ενημερώθηκε το ίδιο βράδυ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως κατέθεσε ο πρώην βουλευτής, που είπε ότι εκείνη τη νύχτα τον ειδοποίησαν πως «έγινε ένα περιστατικό με κάποιον Ρουπακιά, τον οποίο δεν ήξερα. Ο Μιχαλολιάκος ωρυόταν και ο Λαγός έβριζε θεούς και δαίμονες. Του λέω “ποιος το έκανε, ρε Γιάννη;”, μου λέει “εκείνος ο ηλίθιος και πανύβλακας”», είπε ο Μίχος, αδειάζοντας τόσο τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο που ανακριτικά ισχυριζόταν ότι κοιμόταν και ενημερώθηκε την επομένη για τη δολοφονία και τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια που ήρθε στο δικαστήριο να πει τα ίδια, όσο και τον Ηλία Κασιδιάρη που παρουσίασε τον Ρουπακιά σαν ένα άτομο άγνωστο στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων.
Με δεδομένο ότι ο Ρουπακιάς δεν ήταν κάποιος άγνωστος στη Χρυσή Αυγή, ο Μίχος είπε ότι έπρεπε ο Μιχαλολιάκος να αναλάβει νωρίτερα την πολιτική ευθύνη και να προβεί σε διαγραφές, πράγμα που δεν έγινε παρ΄όλο που, όπως είπε χαρακτηριστικά, το θέμα των διαγραφών τέθηκε από τον ίδιο και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ωστόσο, απόφαση για διαγραφές δεν υπήρξε, «δεν ξέρω γιατί, δεν ήμουν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου», εξήγησε ο πρώην βουλευτής και περιέγραψε το Πολιτικό Συμβούλιο ως «μια κλειστή ομάδα, αυτή που ήταν πιο κοντά στον Μιχαλολιάκο».
«Πηγαίναμε ιεραρχικά, τον πρώτο λόγο μετά τον Αρχηγό είχε το Πολιτικό Συμβούλιο», είπε ο Μίχος και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Επιτροπή απλώς επικύρωνε τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου ήταν ανώτερα από τους βουλευτές (!), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Χρυσή Αυγή ήταν οργάνωση, όσο και αν προσπάθησε ο Αρχηγός να της φορέσει τον μανδύα του κόμματος.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στη Χερσόνησο Κρήτης, όταν ο Κασιδιάρης απειλούσε αστυνομικό διευθυντή ότι «μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς» και ο Μίχος, που ήταν παρών, περιέγραψε ότι προσπάθησε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά ο Κασιδιάρης ήταν ανώτερός του ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, «εγώ ήμουν ένας απλός βουλευτής, μπορούσα να του πω κάτι, αλλά μέχρι εκεί».
Η δεύτερη πολύ σημαντική αποκάλυψη του Μίχου, που ανατρέπει τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, αφορά τη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών.
Ο Μίχος κατέθεσε ότι «πήγαν και τους χτύπησαν» από Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τον Λαγό, ο οποίος ήταν ο περιφερειάρχης της περιοχής και ο οποίος του είπε «έγινε μαλακία»!
Ούτε για αυτή την επίθεση η Χρυσή Αυγή προέβη σε διαγραφές μελών, παρ΄όλο που ο Μίχος είπε ότι εισηγήθηκε να γίνουν «από φόβο να μην εκτεθούμε, φόβος που αποδείχθηκε δικαιολογημένος όταν έγινε η δολοφονία Φύσσα. Οι διαγραφές θα ωφελούσαν στο να μαζευτούν κάποιοι».
Οσο για τον ισχυρισμό της οργάνωσης ότι δεν μπορούσαν να γίνουν διαγραφές επειδή δεν υπήρχαν καταγεγραμμένα μέλη, ο Μίχος μίλησε εξ ιδίας πείρας αφού ήταν ο υπεύθυνος της Τοπικής Οργάνωσης στην Εύβοια, θέση που του ανατέθηκε από τον Μιχαλολιάκο. Είπε, λοιπόν, ότι η ηγεσία «έδωσε την εντολή να φτιαχτεί πενταμελές συμβούλιο» και πρόσθεσε ότι «στέλναμε αναφορά στα κεντρικά γραφεία για το ποιοι ήταν μέλη και ποιοι υποστηρικτές. […] Οταν από τα πέντε μέλη έφτασα στα 50, έστειλα αναφορά», είπε και ονομάτισε τον Ι. Λαγό ως υπεύθυνο του γραφείου αναφορών στην Κεντρική Διοίκηση.
Η απολογία του πρώην βουλευτή ήταν αρκετή για να προκαλέσει αναστάτωση στους συνηγόρους υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου, οι οποίοι έφτασαν τελικά να επιτεθούν λεκτικά στον δικηγόρο του Μίχου, Στέλιο Γρηγορίου, φωνάζοντας μεταξύ άλλων «άντε ρε γελοίε, που είσαι 1,30».
Ο κ. Γρηγορίου ανταπάντησε αποκαλώντας «φασιστάκο» τον δικηγόρο και ανιψιό του Μιχαλολιάκου Ν. Μιχαλόλια, λέξη που προκάλεσε τα χειροκροτήματα του κοινού και την αντίδραση του Γ. Μιχαλόλια που έλεγε «έλα έξω να τα πούμε, ρε». Στο σημείο αυτό η έδρα προχώρησε στην καθιερωμένη μισάωρη διακοπή για να κατευναστεί η ένταση, ενώ ο δικηγόρος του Μίχου σχολίαζε «ωραία προστασία… έχουν μείνει ασύδοτοι τέσσερα χρόνια».
Ο Στέλιος Γρηγορίου ανέλαβε την υπεράσπιση του Μίχου ενώ ήταν σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής και η δίκη για το «Συνεργείο», στην οποία ο Μίχος κατέθεσε απολογούμενος ότι «ο προηγούμενος δικηγόρος μου εκτελούσε εντολές του Μιχαλολιάκου και όχι δικές μου» και άλλαξε την υπερασπιστική του γραμμή.