Θ. Καμπαγιάννης: “Tο αντιφασιστικό κίνημα προπορεύτηκε των θεσμών” (ηχητικό)

(Κείμενο: Στο Κόκκινο, 9/7/2019)

Έξω από το δικαστήριο η κοινωνία όρθωσε το ανάστημά της απομονώνοντας τους χρυσαυγίτες. Μέσα στη δικαστική αίθουσα έχουν αποδειχθεί πολλά, στηρίζεται όλο το κατηγορητήριο και οι κατηγορούμενοι καταφεύγουν στο «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Θα αναγκαστεί να προσέλθει για απολογία και ο Μιχαλολιάκος. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις του Θανάση Καμπαγιάννη, εκ των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στην ιστορική δίκη, όπως τα ανέλυσε χθες μιλώντας στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.

Ακούστε το ηχητικό:

Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

“…Η δίκη της Χρυσής Αυγής έπαιξε μεγάλο ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, ακόμα και οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες παραδέχονται ότι η δίκη τους κόστισε. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξή της, έχουν αποδειχθεί πολλά και φυσικά αυτό έχει παίξει ρόλο στην κοινή γνώμη. Το μήνυμα έφθασε στον παραλήπτη του.

Αλλά κι έξω από τη δικαστική αίθουσα η κοινωνία προπορεύθηκε των θεσμών, το αντιφασιστικό κίνημα βγήκε πιο μπροστά. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με τις απεργίες και τις στάσεις εργασίας δεν επέτρεψαν να προβληθεί η Χ.Α. και να χύσει το δηλητήριό της πριν τις εκλογές. Η στάση, λοιπόν των εργαζομένων έστειλε μήνυμα στην κοινή γνώμη. Επίσης, οι αποφάσεις πολλών δημοτικών συμβουλίων, της Αθήνας, της Πάτρας κλπ που δεν έδωσαν καμία διευκόλυνση προεκλογικά στην Χ.Α., γιατί τα γραφεία της δεν είναι πολιτικά γραφεία αλλά δολοφονικά ορμητήρια.

Δημιουργήθηκε, έτσι, μια υγειονομική ζώνη απομόνωσης της Χρυσής Αυγής. Αν δεν υπήρχε κόσμος να ορθώσει το ανάστημά του, όπως για παράδειγμα οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στις γειτονιές (Καλλιθέα, Κολωνός τα πιο πρόσφατα παραδείγματα) αυτό δε θα γινόταν.

Εντός της δικαστικής αίθουσας, απονομιμοποιούνται τα επιχειρήματα της υπεράσπισης της Χ.Α. ότι «είμαστε νόμιμο πολιτικό κόμμα άρα δεν είμαστε εγκληματική οργάνωση». Αυτό τελείωσε. Όπως και οι υλικοί πόροι, με τον υπερασπιστικό της πυρήνα να πληρώνεται από τον κοινοβουλευτικό προϋπολογισμό των χρυσαυγιτών, την ώρα που από την άλλη πλευρά βρισκόταν μια φτωχή οικογένεια από το Κερατσίνι, η οικογένεια Φύσσα, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες που έκαναν μεροκάματα στην Ιχθυόσκαλα, οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, μέλη του ΠΑΜΕ, όλοι χωρίς ανάλογες οικονομικές δυνατότητες.

Χωρίς την βουλευτική ιδιότητα πια, θα προσέλθουν να απολογηθούν σαν απλοί πολίτες, πλην του Λαγού, ο οποίος μπήκε στην ευρωβουλή.

Άρα, η καθυστέρηση στη δίκη, την οποία οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες επεδίωξαν εδώ και 4 χρόνια τους γύρισε μπούμερανγκ, γιατί αν επί έναν ολόκληρο χρόνο δεν είχαμε τόση κωλυσιεργία η δίκη θα είχε λήξει και οι κατηγορούμενοι θα απολογούνταν ως βουλευτές.

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 17 Ιουλίου, οπότε αναμένονται οι απολογίες δύο βασικών κατηγορουμένων, του πυρηνάρχη της Νίκαιας Πατέλη και του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου Ρουπακιά. Πιθανότατα θα συνεχιστούν και στις 18 Ιουλίου κι έχουν να απαντηθούν πάρα πολλά.

Οι χρυσαυγίτες που θα απολογηθούν αντιμετωπίζουν πολύ σκληρά διλήμματα, με δεδομένο ότι η ηγεσία τους απεκδύεται κάθε ευθύνης. Επικρατεί αλλαλούμ. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Η εκτίμησή μου είναι πως θα έρθει και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος για να απολογηθεί, δε θα μπορέσει να το αποφύγει…”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.