Ο Δεβελέκος, πρωτοπαλήκαρο του Μιχαλολιάκου, κατηγορείται και επίσημα για απόπειρα ανθρωποκτονίας στη «Φαβέλα»

Ο Δεβελέκος (με μπλε πουκάμισο) ακούει με προσοχή τον Μιχαλολιάκο.

Ποινική δίωξη για κακούργημα ασκήθηκε για την οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο στις 25/2/2018, όπου είχε τραυματιστεί βαριά η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου ● Κατηγορούμενοι το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου Σωτήρης Δεβελέκος και ο Ακης Θεοδώρου, γνωστός για τη δράση του ως στέλεχος της Τ.Ο. Πειραιά της Χρυσής Αυγής.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 22/6/2019)

Καθώς η απολογία του Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής ολοένα και πλησιάζει, μια νέα ποινική δίωξη έρχεται να ασκηθεί για τις εγκληματικές πράξεις της ναζιστικής οργάνωσης και μάλιστα για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Πρόκειται για τη δολοφονική επίθεση που οργάνωσε και εκτέλεσε η Χρυσή Αυγή στις 25.2.2018, εισβάλλοντας στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο του Πειραιά «Φαβέλα».

Οταν το τάγμα εφόδου της οργάνωσης, με την ανατριχιαστική φράση «μουνιά, θα πεθάνετε, θα σας κάψουμε σήμερα!», έβαλε φωτιά στον χώρο με πυρσούς και άνοιξε με λοστό το κεφάλι της συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου, πλημμυρίζοντάς την στο αίμα, ενώ τραυμάτισε άλλα τρία άτομα. Και μάλιστα αποχωρώντας από τη «Φαβέλα» οι δράστες φρόντισαν να βάλουν και την υπογραφή της οργάνωσής τους, φωνάζοντας «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Κατηγορούμενοι είναι, και επισήμως, ο Σωτήρης Δεβελέκος, γνωστός από τη δράση του ως ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, «σωματοφύλακας» του Μιχαλολιάκου και επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Πειραιά, και ο Βασίλης-Παναγιώτης (Ακης) Θεοδώρου, επίσης γνωστός από τη δική του δράση ως στέλεχος του τοπικού Πυρήνα της οργάνωσης.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους αφορά τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, του εμπρησμού από τον οποίο θα μπορούσε να προκληθεί κοινός κίνδυνος για τον άνθρωπο και της παράβασης του νόμου 456/76 περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Για το παρελθόν της σχέσης του Θεοδώρου με τη Χρυσή Αυγή διαθέτουμε πλήθος φωτογραφικών ντοκουμέντων: όταν πραγματοποιεί ομιλίες στα γραφεία της οργάνωσης στον Πειραιά, όταν ποζάρει με τον Δεβελέκο και άλλα στελέχη της οργάνωσης, όπως η κόρη του Αρχηγού, Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Οσο για τον εξαιρετικά γνώριμο στις διωκτικές αρχές, Δεβελέκο, η τελευταία φορά που απασχόλησε την αστυνομία ήταν στις 24.1.2019, όταν προσήχθη, ανάμεσα σε άλλα άτομα, για τα επεισόδια των «μακεδονομάχων» στο Σύνταγμα. Και είναι ο ίδιος που έχει αναγνωριστεί ως επικεφαλής της επίθεσης τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής κατά της Ευγενίας Κουνιάκη, μέλους της ομάδας των συνηγόρων πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, και άλλων γυναικών έξω από το Εφετείο (1.11.2017).

Ο Δεβελέκος συνόδευε επίσης τον Λαγό όταν η Χρυσή Αυγή εισέβαλε στο Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ικονίου Περάματος (17.1.2017), ξυλοκοπώντας δασκάλους και γονείς, παρουσία των ανήλικων μαθητών. Ο ίδιος μετείχε και στην επίθεση σε αντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά (8.4.2016), που εξαπέλυσε η οργάνωση στο πλαίσιο εκδήλωσής της με κεντρικό ομιλητή τον Μιχαλολιάκο.

Και βέβαια με τον Δεβελέκο συνομιλεί ο Λαγός κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα (12.9.2013).

Ως γνωστόν, ο Λαγός, ο οποίος καθοδηγεί την επίθεση, μιλά με τον Δεβελέκο για να πανηγυρίσει γι’ αυτήν και εκεί ομολογεί το διαβόητο «τους μακελέψαμε», καθώς και ότι «γαμήσαμε τα κομμούνια» και ότι «τους τρέχουν οι δικοί μας τώρα», ενώ ο Δεβελέκος ανταποδίδει τους πανηγυρισμούς, λέγοντας ότι «στο Πέραμα έπεσαν στα νύχια του Τάσου (σ.σ. του Αναστάσιου Πανταζή, επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος). Κρίμα τα παιδιά», και ρωτά: «Κάνα κοκαλάκι μένει για μας;»

Είναι ο Δεβελέκος που αναλαμβάνει για λογαριασμό της οργάνωσης, συνομιλώντας με χρυσαυγίτη αστυνομικό των ΜΑΤ, να ενημερώνεται για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και για την εξέλιξη και το μέγεθος του μεγάλου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (25.9.2013) ενάντια στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Αλλά ήδη από την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (18.9.2013) ο Λαγός, στο πλαίσιο της επιχείρισης συγκάλυψης της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης, συνομιλεί με τον Δεβελέκο για να του δώσει εντολή να «καθαρίσει» το σπίτι τού τότε πυρηνάρχη Πειραιά, Μάκη Μπαρέκα, από μαχαίρια και όπλα. Και την ίδια μέρα ο Λαγός, ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης συνομιλούν τηλεφωνικά και πάλι με τον Δεβελέκο και του δίνουν εντολή, εάν κληθεί στη ΓΑΔΑ, να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά.

Αμέσως μετά την επίθεση στη «Φαβέλα» (25.2.2018) ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έσπευσε να κάνει πάλι αυτό που κάνει πάντα όταν τα εγκλήματα της οργάνωσής του αποκαλύπτονται. Να αρνηθεί δηλαδή τη σχέση του με αυτά, σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί από τις ποινικές του ευθύνες.

Ετσι και εδώ επιχείρησε να διαψεύσει «οποιαδήποτε εμπλοκή» της Χρυσής Αυγής στην επίθεση και να μιλήσει για άλλη μια φορά για «εκστρατεία λάσπης», χρησιμοποιώντας μάλιστα ως επιχείρημα ότι «ο δόλος τους είναι δεδομένος, γιατί προέβησαν στις ψευδολογίες τους χωρίς καν να λάβουν τον κόπο να ερωτήσουν τη Χρυσή Αυγή για το συμβάν». Λες και ρωτάει ποτέ κανείς μια εγκληματική οργάνωση γα το έγκλημα που μόλις διέπραξε.

Και όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή των στελεχών του στην επίθεση στη «Φαβέλα», ο Αρχηγός έσπευσε να ακολουθήσει και πάλι τη συνήθη πρακτική του, δηλαδή να «αδειάσει» τα πιστά του στελέχη, προκειμένου να γλιτώσει ο ίδιος. Κάτι που κάνει πάντα όταν αυτά πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη, έχοντας εκτελέσει τις εντολές του.

Εξ ου και ο πικραμένος Δεβελέκος κατήγγειλε «προσωπικά λούσα», «προσωπικές φιλοδοξίες» και «παιχνίδια» στις «πλάτες ανθρώπων οι οποίοι έχουν και το μυαλό και τη δύναμη και είναι το μέλλον του εθνικισμού», δείχνοντας προς τη Χρυσή Αυγή. Μόνο που μετά απ’ όλα αυτά ο Μιχαλολιάκος δεν μπορεί να βάλει πάλι τα στελέχη του να κάνουν ότι δεν ξέρουν, αυτή τη φορά, τον Δεβελέκο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.