Στο σκαμνί σήμερα 5 χρυσαυγίτες για τον ξυλοδαρμό 3 Πακιστανών στη Βαϊνιά Ιεράπετρας

Ο υπεύθυνος της Χρυσής Αυγής Ιεράπετρας και κατηγορούμενος Δασκαλάκης (αριστερά).

(Κείμενο: Αγγελίνος Νικόλαος, Νέα Κρήτη, 14/6/2019)

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να αναβιώσει την Παρασκευή 14/6 η ρατσιστική επίθεση που είχε σημειωθεί πριν από περίπου 6 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, σε βάρος μεταναστών: Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης θα καθίσουν συνολικά πέντε Κρητικοί που είχαν ξυλοκοπήσει άγρια τρεις Πακιστανούς, στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας, τον Φεβρουάριο του 2013.

Όλοι τους ήταν – τουλάχιστον τότε – μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Ιεράπετρας της Χρυσής Αυγής, ενώ αξίζει να επισημάνουμε ότι και οι πέντε άνδρες – που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου – είναι μεταξύ των 69 κατηγορουμένων στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα τελευταία 4 χρόνια, στην Αθήνα. Εξάλλου, η υπόθεση της “Βαϊνιάς” αποτελεί μια από τις ουκ ολίγες συσχετισμένες υποθέσεις, η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη μεγάλη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης στην Αθήνα.

Το χρονικό

Το συμβάν είχε σημειωθεί στις 13 Φεβρουαρίου του 2013 στην ευρύτερη περιοχή της Βαϊνιάς, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λασιθίου, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους πέντε καταδικασθέντες Λασιθιώτες, μαζί με έξι ακόμη νεαρούς ημεδαπής καταγωγής, οι οποίοι, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν από τις Αρχές.

Η επίθεση φέρεται να έλαβε χώρα στο πλαίσιο των δράσεων της Τοπικής Οργάνωσης Ιεράπετρας της Χρυσής Αυγής: Οι κατηγορούμενοι, αφού συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της Τοπικής Οργάνωσης, αποφάσισαν να μεταβούν στη Βαϊνιά, όπου βρίσκονταν Πακιστανοί που εργάζονταν στο ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βαϊνιάς-Κεντρίου.

Αφού έφτασαν στην περιοχή, οι δύο από τους χρυσαυγίτες μπήκαν στο ελαιουργείο, όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν ο μηχανικός του ελαιουργείου κι ένας υπάλληλος, αμφότεροι ημεδαπής καταγωγής. Ένας εκ των κατηγορουμένων ρώτησε εάν εργάζονταν στο ελαιουργείο Πακιστανοί, ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση.

Στη συνέχεια, οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν από το σημείο. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, μετέβησαν σε κοντινή οικοδομή, απ’ όπου προμηθεύτηκαν ξύλα. Κατόπιν, συνέχισαν να πορεύονται μέχρι που βρέθηκαν σε αγροικία της περιοχής, όπου διέμεναν οι τρεις Πακιστανοί.

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του δικαστηρίου, αφού πρώτα απείλησαν τους μετανάστες ζητώντας τους να εγκαταλείψουν την περιοχή, τους επιτέθηκαν χρησιμοποιώντας ξύλινα μαδέρια και χτυπώντας τους στο κεφάλι και το σώμα. Η επίθεση ήταν απρόκλητη, καθώς, σύμφωνα με το δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι «δεν είχαν προηγουμένως καμία σχέση ή επαφή και δεν είχαν κανένα λόγο να στραφούν κατά των συγκεκριμένων παθόντων, αλλά ενήργησαν με κίνητρα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα».

Κατόπιν, οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν από το σημείο, αφήνοντας τα θύματά τους αιμόφυρτα. Σημειώνεται ότι και οι τρεις Πακιστανοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας με σοβαρά τραύματα.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2014 στη Νεάπολη: Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου είχε κρίνει ένοχους και τους 5 κατηγορούμενους για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, για απρόκλητη απλή σωματική βλάβη, καθώς και για συμμορία. Στον έναν εξ αυτών αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 11 μηνών. Στους υπόλοιπους 4 επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών.

Ο ένας εκ των καταδικασθέντων είχε καταθέσει ότι ήταν αυτός που ενοικίαζε το γραφείο όπου στεγαζόταν η Τοπική Οργάνωση Ιεράπετρας της νεοναζιστικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον τότε υπεύθυνο λειτουργίας της Τοπικής, ο οποίος, μάλιστα, είχε κατέβει υποψήφιος βουλευτής νομού Λασιθίου με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου στις εθνικές εκλογές του 2012.

Η εν λόγω υπόθεση αποτελεί μια από τις δεκάδες συσχετισμένες από την Ελληνική Δικαιοσύνη υποθέσεις που αφορούν σε δράσεις της νεοναζιστικής οργάνωσης, και η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα τελευταία 4 χρόνια, στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι 5 καταδικασθέντες για την άγρια επίθεση σε βάρος μεταναστών στο Λασίθι βρίσκονται μεταξύ των συνολικά 69 κατηγορουμένων της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής.

Καταδικάστηκε για βιασμό

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ένας από τους πέντε καταδικασθέντες εμπλέκεται και σε άλλη πολύκροτη υπόθεση: Πρόκειται για έναν 58χρονο – σήμερα – γυμναστή, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για τον βιασμό μιας 14χρονης αθλήτριάς του, πριν από περίπου 18 χρόνια, στην Ιεράπετρα. Ο 58χρονος, ο οποίος ήταν, μάλιστα, και εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2015, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, σε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Περίπου ένα χρόνο μετά, η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Η δίκη είχε τότε αναβληθεί, ωστόσο η υπεράσπιση ζήτησε να αποφυλακιστεί υπό όρους ο κατηγορούμενος, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Το εν λόγω αίτημα έγινε δεκτό από την Έδρα κι έτσι τα τρία τελευταία χρόνια ο 58χρονος βρίσκεται εκτός φυλακής. H επίμαχη υπόθεση, η οποία έχει ήδη αναβληθεί τέσσερις φορές, έχει οριστεί να δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιουνίου.

2 thoughts on “Στο σκαμνί σήμερα 5 χρυσαυγίτες για τον ξυλοδαρμό 3 Πακιστανών στη Βαϊνιά Ιεράπετρας

  1. Pingback: Στο σκαμνί 5 χρυσαυγίτες για τον ξυλοδαρμό 3 Πακιστανών στη Βαϊνιά Ιεράπετρας - Κατιούσα

  2. Pingback: Στο σκαμνί 5 χρυσαυγίτες για ξυλοδαρμό 3 Πακιστανών | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.