Μάρτυρες υπεράσπισης: Δεν θα σώσουν ούτε τον Μιχαλολιάκο (354η+355η μέρα)

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 8/5/2019)

Καθόλου καλά για τη Χρυσή Αυγή δεν ξεκίνησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης στην 355η δικάσιμο (7/5). Οι μάρτυρες του Μιχαλολιάκου, Α. Σπίνος και Α. Κωνσταντίνου δυσκολεύτηκαν πολύ να υποστηρίξουν τη γραμμή της οργάνωσης ότι δεν υπάρχουν μέλη και καταστατικό, ενώ αποκάλυψαν ένα σωρό πράγματα που η οργάνωση έχει προσπαθήσει σθεναρά να κρύψει.

Ο Α. Σπίνος δημοσιογράφος και «υποστηρικτής» της Χρυσής Αυγής εδώ και πάνω από 25 χρόνια, υποψήφιος βουλευτής παλιότερα και πλέον υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, αποκάλυψε ότι έχει πάρει το καταστατικό της Χρυσής Αυγής στο συνέδριο του 1992. Όταν του επισημάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή ισχυρίζεται ότι το μοναδικό καταστατικό της κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 2012, κατάπιε τα λόγια του, λέγοντας «δε θυμάμαι, μην σας πω και λάθος ημερομηνία».

Κατέθεσε επίσης ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε για την επίθεση στον Παύλο Φύσσα «δευτερόλεπτα πριν» μαχαιρωθεί, γιατί, ως αστυνομικός ρεπόρτερ έχει πρόσβαση στα σήματα της αστυνομίας! Παραδέχτηκε ότι εκείνη τη νύχτα έγιναν καταιγιστικές κλήσεις και sms μεταξύ μελών της τοπικής Νίκαιας για να πάνε στο σημείο και ότι προφανώς αυτός που τους οργάνωσε ήταν «ένα στέλεχος εκεί». Ενώ συμπλήρωσε ότι και μεταξύ των ηγετικών στελεχών έγιναν επικοινωνίες και μάλιστα τις ονόμασε χαρακτηριστικά «αλυσίδα». Τις δικαιολόγησε ως προσπάθεια των ηγετών της ΧΑ να μάθουν τι συμβαίνει, και ιδίως του Μιχαλολιάκου ο οποίος έπαιρνε τηλέφωνο τον ίδιο τον μάρτυρα όλο το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα. Η παλιότερη γραμμή ότι η ηγεσία έμαθε για τη δολοφονία την επόμενη ημέρα έχει πάει περίπατο.

Επιπλέον, ομολόγησε ότι τάγματα εφόδου υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια. Υποστήριξε ότι είναι ομάδες περιφρούρησης που αναγκαστικά δημιουργήθηκαν για την άμυνα της οργάνωσης, και εξίσου αναγκαστικά φοράνε μαύρα, για να ξεχωρίζουν. «Αυτό το χρώμα επιλέχθηκε, θα μπορούσε να είναι και μωβ», τόνισε. Για τον ακραίο λόγο του Μιχαλολιάκου σχολίασε: «απευθύνεται σε μυημένους». Αυτό βέβαια δεν είναι και η καταλληλότερη υπερασπιστική γραμμή, μια και ούτως ή άλλως μια σειρά μάρτυρες κατηγορίας έχουν καταθέσει αναλυτικά για τον διπλό λόγο του Μιχαλολιάκου, την τακτική δηλαδή να μιλάει αλλιώς στους μυημένους κι αλλιώς στο πιο ευρύ κοινό.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα που δημιούργησε όμως στην υπερασπιστική γραμμή ήταν σχετικά με τα μέλη. Προσπάθησε ταυτόχρονα να πει ότι η ιδιότητα του μέλους είναι σχεδόν μεταφυσική και ελάχιστοι την έχουν («πρέπει να εντρυφήσεις […] Είναι μια εσωτερική διαδικασία […] ένας πολύ βαθύς διάδρομος»), αλλά και ότι η ΧΑ είναι τόσο αυστηρή ενάντια στη βία που διαγράφει τα μέλη που δεν έχει. Είπε, για παράδειγμα: «τις προάλλες στα επεισόδια στην Καλλιθέα διαγράφηκαν 7 άτομα που αυτοαποκαλούνταν μέλη αλλά δεν ήταν» (!). «Απαντήσατε με έναν τρόπο που είχε νεφελώματα», σχολίασε ο Τ. Μιχαλόλιας, αδερφός και συνήγορος υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου, όταν ήρθε η σειρά του να εξετάσει.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Α. Κωνσταντίνου, γιατρός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΧΑ. Ο μάρτυρας, όπως είπε, ανήκει στη ΧΑ από την ίδρυσή της στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Έπεσε κι αυτός σε τρομερές αντιφάσεις σε σχέση με το τι εστί μέλος και πώς αντιμετωπίζει η οργάνωση όσους, σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή, «απλούς υποστηρικτές» παρεκτρέπονται.

Για παράδειγμα όταν ρωτήθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είπε: «ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος στην περιοχή [της Νίκαιας] φέρεται να εμπλέκεται. Ετέθη εκτός σε ελάχιστο χρόνο». Αλλά: «διάβασα ότι εμπλέκεται και ο Λαγός. […] προφανώς δόθηκαν εξηγήσεις και δεν βρέθηκαν τεκμήρια» για να τεθεί και ο Λαγός εκτός οργάνωσης. Στη συνέχεια ρωτήθηκε: «Διαγράφθηκε και ο Ρουπακιάς;» για να απαντήσει «από πού; Δεν ήταν μέλος. Ήταν θαμώνας στα γραφεία και συμμετείχε σε δράσεις. […] Δεν είχε εγγραφεί για να διαγραφεί». «Ο Πατέλης δηλαδή είχε εγγραφεί;» ρώτησε η πρόεδρος και ο μάρτυρας απάντησε με πολλές ασάφειες ότι ο Πατέλης είχε περισσότερα καθήκοντα.

Νωρίτερα την ίδια μέρα εξετάστηκε ο Ν. Παπαδόπουλος, μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχάλαρου. Ο Μιχάλαρος, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έχει αναγνωριστεί από τους φίλους του Φύσσα, Μαντά και Ξυπόλητο. Ο μάρτυρας λοιπόν προσπάθησε να παρουσιάσει ένα οικτρό άλλοθι ότι ο κατηγορούμενος «του είπε» ότι ήταν στο σπίτι του με την οικογένειά του την ώρα του ποδοσφαιρικού αγώνα. Όμως ο μάρτυρας έλειπε για δουλειές τις μέρες εκείνες, μίλησε με τον Μιχάλαρο 5 μήνες μετά, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν ήθελε να συζητήσει μαζί του λεπτομέρειες.

Οι απολογίες πλησιάζουν

Στην 354η δικάσιμο (6/5), και ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης παρίσταναν για μια ακόμη φορά τους απροετοίμαστους, η πρόεδρος απάντησε στον εμπαιγμό ανακοινώνοντας ότι οι απολογίες σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσουν στις 15 Μάη. Η υπεράσπιση είχε παίξει όλα της τα χαρτιά προκειμένου να μην αρχίσει αυτή η διαδικασία πριν τις εκλογές.

Παράλληλα, η Χρυσή Αυγή έξω από το δικαστήριο αντιμετωπίζει ένα ακόμη κύμα αποχωρήσεων και αλληλοκαρφωμάτων, με τους ευρωβουλευτές Επιτήδειο και Φουντούλη να αποχωρούν πετώντας μύδρους εναντίον του Μιχαλολιάκου. Η συμμορία έχει επιλέξει να προωθήσει στο ευρωψηφοδέλτιο τον Λαγό. Οι αποκαλύψεις της δίκης και η δεινή θέση της Χρυσής Αυγής γενικότερα με την απομόνωσή της στην προεκλογική περίοδο, αναγκάζουν τον Μιχαλολιάκο να στραφεί ξανά προς τον σκληρό ηγετικό πυρήνα, τόσο για να διαχειριστεί την κρίση, όσο και για να διατηρήσει την απαραίτητη ομερτά. Φάνηκε άλλωστε τι μπορεί να γίνει αν κάποιος την σπάσει, με τα μόλις 10 λεπτά που πήρε το λόγο ο νέος συνήγορος του –επίσης διαφοροποιημένου- Μίχου και έσπειρε τον πανικό στους υπόλοιπους υπερασπιστές των ναζί.

Επόμενες δικάσιμες

  • Μάης: 14/5 και 15/5 στο Εφετείο.
  • 8/5, 9/5, 16/5, 21/5 και 22/5 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.