(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 3/4/2019)
Οχτώ μάρτυρες κατέθεσαν κατά την 343η, 344η και 345η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής (28/3, 29/3 και 2/4). Ο Χ. Φραγκάκης, μάρτυρας υπεράσπισης του Ζησιμόπουλου, τον γνωρίζει από το γήπεδο, οπαδοί του Παναθηναϊκού και οι δύο, ενώ δηλώνει και υποστηρικτής της ΧΑ από το 2012. Όπως και άλλοι μάρτυρες πριν και μετά από αυτόν, αρνήθηκε την ιδιότητα του μέλους, όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και σαν έννοια γενικά για την ναζιστική οργάνωση. Κατέθεσε ότι συμμετείχε σε «δράσεις», κυρίως στην τοπική Βορείων, όπου και ο ίδιος έχει περιφρουρήσει τα γραφεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τους μάρτυρες υπεράσπισης των στελεχών, ο μάρτυρας αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση στο εσωτερικό της οργάνωσης για τη δίωξη, τη δίκη, τις εγκληματικές πράξεις. Ερωτώμενος αν ο ίδιος έψαξε να μάθει τι έχει γίνει, απάντησε με τον ανεκδιήγητο ισχυρισμό ότι δεν έψαξε, καθώς είναι σίγουρος ότι η ΧΑ δεν έχει εμπλοκή, διότι ούτως ή άλλως αυτή δεχόταν πόλεμο από τα ΜΜΕ από την περίοδο της ανόδου της.
Οι μπλούζες
Kαι η μάρτυρας Δ. Βόγλη δήλωσε απλή ψηφοφόρος. «Υπάρχουν κάρτες;» δήλωσε δήθεν ανίδεη για την ιδιότητα μέλους. Όταν ρωτήθηκε για ομοιόμορφες ενδυμασίες αποκάλυψε: «ότι φορούσαν τα μαύρα ρούχα όλοι το γνωρίζουν» και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι οι μαύρες μπλούζες γράφουν «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή». Για τις άλλες υποθέσεις απάντησε επιθετικοαμυντικά: «είμαι μάρτυρας του Ζησιμόπουλου. Γιατί με ρωτάτε γι’ αυτά; Δεν είμαι όλου του κόμματος. Τι με ενδιαφέρει τι έγινε στην περίπτωση του κ. Φύσσα;». Ωστόσο και για τη δήλωση του ίδιου του Ζησιμόπουλου «είμαστε ναζί αλλά δεν είμαστε κλέφτες» που το δικαστήριο έχει δει σε βίντεο, δήλωσε άγνοια.
Ο Ι. Σέρβος, μάρτυρας υπεράσπισης του Ηλιόπουλου, κατέθεσε ότι βρέθηκε με τον κατηγορούμενο σε συνάντηση 10 ατόμων σε καφέ στο Ιντερκοντινένταλ μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για να το συζητήσουν. Ωστόσο ούτε αυτός ο μάρτυρας είχε να πει πολλά για το ποια είναι ακριβώς η θέση της ΧΑ για τις κατηγορίες που της αποδίδονται. Ο μάρτυρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο αντίθετος ήταν ο Ηλιόπουλος στη βία, κάτι που οδήγησε την έδρα να τον ρωτήσει πώς επέτρεψε στη λαϊκή της Ραφήνας να γίνονται βιαιοπραγίες ενώπιόν του, όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που έχει προβληθεί στα αναγνωστέα. Δεν απάντησε.
Η Μ. Μαργέτη, σύζυγος του Ηλιόπουλου, ήρθε στο δικαστήριο να δώσει ένα ρεσιτάλ θυματοποίησης με προκλητικό τόνο: ο σύζυγός της είναι θύμα σκευωριών, συκοφαντιών και επιθέσεων. Ωστόσο η μάρτυρας δεν ήξερε τίποτα για τις υποθέσεις (παρότι αρχικά αυτή ήταν η συνήγορος υπεράσπισής του), εκτός από το ότι «μπήκαν στο κάδρο μετά τη συρραφή που έκανε ο Δένδιας» (!). Φυσικά μια σύζυγος βουλευτή που έχει μπει φυλακή δεν έχει λόγους να μάθει περισσότερα: «δεν με αφορά» και «δεν τον απασχολεί, είναι βέβαιος ότι είναι αθώος». Σε φωτογραφίες τον αναγνώρισε με τον Ρουπακιά. Επίσης αναγνώρισε το κινητό της τηλέφωνο κι έτσι επιβεβαίωσε συνομιλίες τους που είναι στα αναγνωστέα στις οποίες ο –ενάντιος στη βία- Ηλιόπουλος ζητούσε από το Λαγό «να τρίξει τα δόντια» (όπως η ίδια κατέθεσε) σε στέλεχος που τον διέβαλε.
Ο Λ. Μπάρδας γνωρίζει τον Ηλιόπουλο από «αιμοδοσία». Αρνήθηκε οποιαδήποτε ρητορική μίσους αλλά εξαπέλυσε ο ίδιος τον γνωστό οχετό περί «υγειονομικής βόμβας» κάτω από την ιδιότητά του ως γιατρού. Παραδέχτηκε ότι η ΧΑ επιχείρησε να φτιάξει δική της τράπεζα αίματος. Προσπάθησε να τονίσει ότι, σε τελική ανάλυση, το αίμα πάει εκεί που κρίνει το νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν αναιρεί την πρόθεση και τη ρατσιστική εκστρατεία με την οποία συνόδευσε η συμμορία τις αιμοδοσίες.
Ο Ι. Τσιάμπας, μάρτυρας υπεράσπισης του Κασιδιάρη, είναι οπλουργός και κλήθηκε να καταθέσει για τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του. Προέβαλε ένα τεχνικό επιχείρημα, ότι τα όπλα του έχουν υποστεί αναστρέψιμες μεταβολές, κάτι «σύνηθες για αθλητές σκοποβολής» όπως είναι ο Κασιδιάρης. Ωστόσο όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα όπλα του είχαν μετατραπεί από κυνηγετικά σε πυροβόλα και ότι το τι είναι το όπλο δεν καθορίζεται από το αν ο χρήστης του έχει δελτίο σκοπευτή. Ρωτήθηκε επίσης για τα όπλα του Μιχαλολιάκου, για τα οποία είπε ότι έχουν «περισσότερο συλλεκτική αξία». Σαν σε παράσταση απάντησε κοιτώντας φωτογραφίες τους ότι είναι σκουριασμένα, με τον Τ. Μιχαλόλια να συμπληρώνει «μετά βεβαιότητος έχουν οξειδώσεις και εσωτερικά». Ωστόσο αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί ότι τα όπλα αυτά είχαν δοκιμαστεί από την υπηρεσία της αστυνομίας που τα εξέτασε και ήταν λειτουργικά.
Μέλος, μη μέλος
Ο Β. Καρακώστας, βουλευτής της ΧΑ από το 2015, ήταν ένας ακόμη από τα στελέχη της οργάνωσης που δεν είναι μέλη και δεν ξέρει αν υπάρχουν μέλη, παρόλο που ήρθε σε επαφή από το 1999 ενώ από το 2000 μέχρι το 2002 είχε στήσει και πυρήνα στη Λιβαδειά. Έχει επισκεφθεί τοπικές πανελλαδικά ως βουλευτής, εκτός βέβαια από την τοπική Νίκαιας. Φαινόταν να ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα προσπαθώντας να πείσει το δικαστήριο, ακόμη και κοιτώντας φωτογραφίες των ταγμάτων εφόδου, ότι δεν βλέπει καμία παράταξη, ότι το ντύσιμο και το στήσιμο των χρυσαυγιτών είναι «τυχαίο». Λίγο αργότερα δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Μιχαλολιάκος «δεν έχει αναλάβει καμιά πολιτική ευθύνη», αναφερόμενος στο γνωστό βίντεο που ο Μιχαλολιάκος λέει «την πολιτική ευθύνη την αναλαμβάνω»!
Ο μάρτυρας πέρασε από τα γραφεία της Μεσογείων το πρωί μετά τη δολοφονία, συνάντησε τον Κασιδιάρη, στη συνέχεια πήγε στη ΓΑΔΑ όπου ρωτήθηκε αν ξέρει τον Ρουπακιά, δήλωσε πλήρη άγνοια και γύρισε ξανά στη Μεσογείων να ενημερώσει τον Κασιδιάρη γι’ αυτό. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι ειπώθηκε πριν τη ΓΑΔΑ, άλλωστε το δικαστήριο τα έχει ακούσει –πάλι από τον Κασιδιάρη- σε τηλεφωνική συνομιλία: κανείς δεν ξέρει τον Ρουπακιά. Στις 2/4 ξεκίνησε η κατάθεση της η Μ. Τσάμη, πρώην επιστημονική συνεργάτης του Συναδινού και υποψήφια ευρωβουλευτής. Θα συνεχίσει στις 3/4.
Επόμενες δικάσιμοι
- 3/4, 4/4, 8/4, 11/4, 16/4, 18/4 στο Εφετείο.
- 5/4, 12/4, 15/4, 19/4 στον Κορυδαλλό.