(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 2/4/2019)
Συγγενείς, φίλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι της Χρυσής Αυγής: αυτές είναι οι τρεις κατηγορίες μαρτύρων που καταθέτουν προς υπεράσπιση των κατηγορούμενων στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης σε μια διαδικασία που εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, καθώς η εύρεση μαρτύρων αποδεικνύεται πολύ δύσκολη για την ηγεσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους πέντε μάρτυρες που είχαν αρχικά δηλωθεί για την υπεράσπιση της συζύγου του αρχηγού, Ελένης Ζαρούλια, κατέθεσαν μόνο δύο, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου η πρόεδρος ζήτησε να σημειωθεί στα πρακτικά ότι «διακόπτουμε λόγω μη προσέλευσης μαρτύρων παρά τη σχετική ενημέρωση προς τους συνηγόρους υπεράσπισης».
Οσο για τους μάρτυρες που έρχονται να καταθέσουν, συνήθως παριστάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για το κατηγορητήριο ή, ακόμα και αν ξέρουν, εκείνη την ώρα δεν θυμούνται. Ωστόσο, συχνά αναγκάζονται να παραδεχτούν πολλά σημεία του βαρύτατου κατηγορητηρίου εξαιτίας των αδιάσειστων στοιχείων που έχουν ήδη αποδειχτεί κατά την τετράχρονη πορεία της δίκης.
Ας δούμε τι κατέθεσαν οκτώ από αυτούς.
Ο οδοντίατρος του Μιχαλολιάκου
Προς υπεράσπιση της συζύγου του αρχηγού κατέθεσε ο Διονύσης Λιαρόπουλος, που δήλωσε ότι είναι ο οδοντίατρος του ζεύγους Μιχαλολιάκου και δεν ασχολείται με την πολιτική.
?Τι δεν είπε: Οταν ρωτήθηκε από την έδρα τι γνωρίζει για την έκφραση «υπάνθρωποι» που χρησιμοποίησε η Ελένη Ζαρούλια για τους μετανάστες σε ομιλία της στη Βουλή, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι είναι μια άστοχη φράση που θα μπορούσε να έχει ειπωθεί σε στιγμή έντασης, αλλά δεν την έχει ακούσει από την κ. Ζαρούλια, την οποία περιέγραψε ως φιλόζωη, ενώ με τον Μιχαλολιάκο «συζητούσαμε μόνο για κάποια ποιήματα φιλοσοφικού περιεχομένου που έχει γράψει»…
?Τι παραδέχθηκε: Σε ερώτηση της προέδρου αν γνωρίζει σε ποιους αναφέρεται η κ. Ζαρούλια όταν λέει για «τα παλικάρια με τις μαύρες μπλούζες», ο μάρτυρας απάντησε: «Σε χρυσαυγίτες, δεν γνωρίζω άλλους να φοράνε μαύρες μπλούζες».
Ο υπάλληλος στα γραφεία της Μεσογείων
Ο Ηλ. Κασιδιάρης κάνει… αθλοπαιδιές σύμφωνα με τον μάρτυρα Αλ. Γέροντα.
Ο Αλέξανδρος Γέροντας είναι μετακλητός υπάλληλος της Χρυσής Αυγής στα γραφεία της Μεσογείων από το 2014 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στο δικαστήριο ήρθε να υπερασπιστεί τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο.
?Τι δεν είπε: Ο μάρτυρας δεν έχει δει ποτέ μητρώο μελών της οργάνωσης και αποκάλεσε «αθλοπαιδιές» τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις με όπλα, τις οποίες ισχυρίστηκε ότι έχει δει μόνο στο διαδίκτυο. Απέδωσε σε «συκοφαντίες των ΜΜΕ» τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η ηγεσία και απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση της προέδρου: «Εκτός όμως από τα ΜΜΕ υπάρχουν και κάποιες πραγματογνωμοσύνες που αναλύουν κάποια sms, τα ‘χετε δει αυτά;». Αν και είπε ότι διαβάζει την εφημερίδα «Χρυσή Αυγή», δεν έχει δει σε κανένα πρωτοσέλιδο τον Χίτλερ, ούτε ήξερε σε ποια γλώσσα είναι γραμμένο το τατουάζ με το χιτλερικό «Sieg Heil» («Ζήτω η Νίκη») του Ηλιόπουλου.
?Τι παραδέχθηκε: Σύμφωνα με τον κ. Γέροντα, οι τοπικές οργανώσεις της Χ.Α. προτείνουν κάποια άτομα για τη διοικούσα επιτροπή τα οποία εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή, ενώ η μαύρη ενδυμασία υπάρχει, αν και -όπως ισχυρίστηκε- «τα φοράμε σε ένδειξη πένθους».
Ο νονός του Αποστόλου
Ο Παναγιώτης Αντώναρος εργάζεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τη Χρυσή Αυγή το 2014. Ο ίδιος δήλωσε απλός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, όπως «και ο Νίκος Αποστόλου ο βαφτισιμιός μου».
?Τι δεν είπε: Ο μάρτυρας δεν έχει ακούσει για την τελεσίδικη καταδίκη του Αποστόλου σχετικά με την επίθεση σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2012, ούτε ότι ο βαφτισιμιός του πέρασε από πυρήνες δόκιμων μελών, όπως επιβεβαίωσε στην πρόσφατη κατάθεσή του ο μάρτυρας υπεράσπισης Κώστας Αλεξανδράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόταν στο δικαστήριο προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου, που του είπε: «Μου φαίνεται δεν έχετε καταλάβει πού είστε, μου φαίνεται ότι νομίζετε ότι είστε ακόμα στη Ζώνη».
?Τι παραδέχθηκε: Οτι ο Αναστάσιος Πανταζής ήταν γραμματέας της Χρυσής Αυγής Περάματος το 2013! Επίσης, αναγνώρισε τον Αποστόλου σε πολλές φωτογραφίες με τον Κασιδιάρη, τον Παναγιώταρο και τον Αγγο, όπως και σε αγώνες κικ μπόξινγκ στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Μεσογείων, παρουσία του αρχηγού.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ηλιόπουλου
Πρώην διευθυντής σε δημόσια νοσοκομεία και αποσπασμένος δημόσιος υπάλληλος από το «Ελπίς» στη Βουλή ως επιστημονικός συνεργάτης του Π. Ηλιόπουλου, ο Κωνσταντίνος Σπανός περιέγραψε τον υπόδικο βουλευτή ως έναν πολύ ήσυχο άνθρωπο με καλλιτεχνικές ανησυχίες.
?Τι δεν είπε: Αν και χρόνια στα νοσοκομεία, ο μάρτυρας δεν γνώριζε να οργανώνει η Χρυσή Αυγή αιμοδοσίες μόνο για Ελληνες, δεν έδωσε καμία απάντηση πώς βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο του κατηγορούμενου δύο φωτογραφίες του Ρουπακιά, ούτε ήξερε το τατουάζ με το «Sieg Heil» που έχει στο μπράτσο του ο Ηλιόπουλος.
?Τι παραδέχθηκε: Oτι ο υπόδικος βουλευτής πιστεύει πως «αν έρχονται εδώ πάρα πολλοί αλλοδαποί θα υπάρξει αλλοίωση του πληθυσμού» και πως «έχω ακούσει για κάτι πάγκους στη Ραφήνα» (σ.σ. για την εμπλοκή Ηλιόπουλου κατά την επίθεση τάγματος εφόδου σε μικροπωλητές στο πανηγύρι της Ραφήνας το 2012).
Ο υπάλληλος στη Βουλή
Ο Αγγελος Ιωάννου είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Κ.Ο. της Χ.Α. από το 2012 μέχρι σήμερα και στο δικαστήριο ήρθε ως μάρτυρας υπεράσπισης της Ελένης Ζαρούλια.
?Τι δεν είπε: Τη φράση «τάγματα εφόδου» ο μάρτυρας την άκουσε από τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο στις Θερμοπύλες αλλά, όπως ισχυρίστηκε, «το έλεγε ειρωνικά, έδειχνε τα γεροντάκια και τα παιδιά που ήταν εκεί και έλεγε “εσείς είστε τα τάγματα εφόδου…”». Χαρακτήρισε, επίσης, «απολύτως ψευδή» την κατάθεση του πρώην χρυσαυγίτη και συναδέλφου του Ηλία Σταύρου, τον οποίο -ακολουθώντας τη γραμμή της οργάνωσης- επιχείρησε να παρουσιάσει ως μια διαταραγμένη προσωπικότητα.
Αναγνώρισε, επίσης, τον Κασιδιάρη στη φωτογραφία με τη σημαία της Βέρμαχτ αλλά προέβαλε τον ισχυρισμό του υπόδικου βουλευτή, ότι η «Εφ.Συν.» έχει κάνει φότοσοπ στη σημαία, και δεν έδωσε καμία εξήγηση για το ότι η ίδια φωτογραφία βρέθηκε στο κινητό του Κασιδιάρη.
?Τι παραδέχθηκε: Σχετικά με τη λέξη «υπάνθρωποι» που χρησιμοποίησε η Ζαρούλια για τους μετανάστες ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι «η ίδια το έγραψε το συγκεκριμένο», δεν ήταν γραμμένο από κάποιον επιστημονικό συνεργάτη και σχολίασε ότι «καλό θα ήταν να μην το είχε πει…», ενώ στις επίμονες ερωτήσεις της έδρας και της πολιτικής αγωγής σχετικά με ορκωμοσία μελών της Χ.Α. στο χειμερινό ηλιοστάσιο ο δικηγόρος επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του σε εκδρομή στο βουνό στις 20 Δεκεμβρίου 2009 (τη μέρα πριν από το χειμερινό ηλιοστάσιο), αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία ορκωμοσία, ούτε έδωσε κάποια εξήγηση για το πώς βρέθηκε το όνομά του σε έγγραφο με τους «ορκισθέντες» που κατασχέθηκε από τον σκληρό δίσκο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου.
Ακόμη ένας επιστημονικός συνεργάτης
Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Γεώργιος Χασιώτης είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής από το 2012, αυτή την περίοδο συνεργάζεται με τον Ιωάννη Λαγό αλλά κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αντώνη Γρέγου.
?Τι δεν είπε: Στην προσπάθειά του να αποσυνδέσει τους κατηγορούμενους από το κατηγορητήριο, ο μάρτυρας έφτασε στο σημείο να πει ότι «από το 2006, που είμαι στη Χ.Α., δεν έχω δει να γίνεται έκνομη πράξη από οποιονδήποτε σχετίζεται με τη Χ.Α., είτε είναι μέλος είτε υποστηρικτής», απέδωσε τη δολοφονία Φύσσα σε «ιδιωτική διαφορά» και ισχυρίστηκε ότι τις λέξεις «τάγματα εφόδου» τις έμαθε από τις εφημερίδες.
?Τι παραδέχθηκε: Απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν μαχαίρια στο σπίτι του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή Νικήτα Σιώη λέγοντας «στα σπίτια μας όλοι, αν ψάξουμε, έχουμε μαχαίρια», για να λάβει την απάντηση «αυτά να τα πείτε για το σπίτι σας, εμείς στιλέτα πεταλούδα δεν έχουμε στο δικό μας». Αναγνώρισε, επίσης, σε φωτογραφία από εκδήλωση του 2014 τον Στάθη Βαλάκο, ο οποίος το 2013 είχε συλληφθεί με κλομπ και σπρέι πιπεριού την ώρα που, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, περιφρουρούσε γραφεία της οργάνωσης.
Ο γαμπρός του Δήμου
Ο Γεράσιμος Μανιφάβας κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιώργου Δήμου, που κατηγορείται για τη δολοφονία Φύσσα και έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι δέχτηκε απειλές από την οργάνωση – όταν «δεν υπέκυψα στις εντολές τους, ήθελαν να ενοχοποιήσουν εμένα για να μην καταστραφεί ο πυρήνας της Νίκαιας».
?Τι δεν είπε: Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ο πεθερός του δεν έχει καμία σχέση με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής και πως μπήκε στην οργάνωση «μόνο για να του παρέχουν τρόφιμα και ρούχα». Υποστήριξε, επίσης, ότι το βράδυ της δολοφονίας κλήθηκε να πάει στην Τοπική για να συσκευάσει τρόφιμα, αλλά βρήκε τα γραφεία κλειστά και γύρισε πίσω.
?Τι παραδέχθηκε: «Σε μισή ώρα στην Τοπική» έγραφε το sms που έλαβε ο Δήμου, όπως επιβεβαίωσε ο μάρτυρας, που παραδέχτηκε επίσης τις απειλές που δέχτηκε ο πεθερός του από τη Χρυσή Αυγή.
Ο πεθερός του Καστρινού
Η φωτογραφία στην οποία ο Ι. Λασκαρίδης αναγνώρισε τον “Τάσο τον μπαλονά”.
Ο Ιωάννης Καστρινός κατηγορείται για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και στο δικαστήριο ήρθε να τον υπερασπιστεί ο πεθερός του, Ιωάννης Λασκαρίδης.
?Τι δεν είπε: Ο μάρτυρας περιέγραψε τι έκανε ο γαμπρός του μέχρι τις 11 εκείνο το βράδυ. Σημειωτέον, η επίθεση έγινε τα μεσάνυχτα… Ισχυρίστηκε, λοιπόν, ότι βγαίνοντας βόλτα με την κόρη του και ένα ζευγάρι είδαν να έχει κλείσει ο δρόμος και να γίνεται φασαρία, ο Καστρινός κατέβηκε να δει πέντε λεπτά και έφυγαν αμέσως. «Τότε πώς βρέθηκε κατηγορούμενος;», ρώτησε η πρόεδρος αλλά ο πεθερός δεν ήξερε να απαντήσει ούτε αυτό ούτε γιατί τον γαμπρό του αναφέρουν στις καταθέσεις τους άλλοι συγκατηγορούμενοί του για την ίδια υπόθεση.
?Τι παραδέχθηκε: Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τον κατηγορούμενο Αναστάσιο Πανταζή «τον λέγανε άτομο της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, τώρα είναι υποψήφιός τους στις δημοτικές εκλογές (…) Εγώ Τάσο μπαλονά τον ξέρω», επιβεβαιώνοντας έτσι την κατάθεση του Αιγύπτιου αλιεργάτη που είχε αναγνωρίσει τον Πανταζή ως έναν από τους δράστες της επίθεσης σε βάρος τους, λέγοντας ότι στο Πέραμα τον αποκαλούσαν «Τάσος ο μπαλονάς».