Χ. Παππάς: Ο προσκυνητής του Μουσολίνι – Α. Ματθαιόπουλος: Ένας ναζί με πτυχίο (306η-310η μέρα)

O Παππάς φωτογραφίζεται με ναζιστικό φέσι.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 19/12/2018)

Ολοκληρώθηκαν στις 13/12 (307η συνεδρίαση) τα έγγραφα υπεράσπισης του Χρήστου Παππά, του κοντινότερου συναγωνιστή του Μιχαλολιάκου και ενός από τα παλαιότερα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης. Καταθέσεις και ατελείωτο υλικό από βίντεο, κείμενα και φωτογραφίες έχουν αποδείξει ότι όλα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής ασπάζονται την ναζιστική ιδεολογία. Αλλά, μετά τον Μιχαλολιάκο, την πιο έντονη εντύπωση ως αμετανόητος ναζί την έχει κάνει χωρίς αμφιβολία ο Παππάς.

Είναι ο χρυσαυγίτης που έβαζε τα παιδιά του να μάθουν να λένε «Heil Hitler», να χαιρετούν ναζιστικά και να ζωγραφίζουν σβάστικες, όπως έδειξαν τα ανατριχιαστικά τεκμήρια που βρίσκονταν στον σκληρό του δίσκο. Κατά την επισκόπηση του δίσκου του για να προβληθούν οι επιλεγμένες από την πολιτική αγωγή φωτογραφίες, ο προτζέκτορας έδειχνε σε μικρογραφίες την τεράστια συλλογή του από χιλιάδες σβάστικες, κέλτικους σταυρούς, φωτογραφίες ναζιστών κλπ. Είναι γνωστές επίσης και έχουν κυκλοφορήσει πλατιά οι φωτογραφίες του ίδιου του Παππά με τον Μιχαλολιάκο να χαιρετούν ναζιστικά μπροστά από σημαίες με τη σβάστικα με την ανάλογη αμφίεση. Μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του Παππά τον δείχνει να χαιρετά μπροστά από τον τάφο του Μουσολίνι. Τέλος, στο δίσκο του βρέθηκε αλληλογραφία του με τον διαβόητο Λεόν Ντεγκρέλ, συνεργάτη των Ναζί και επικεφαλής της 28ης Ταξιαρχίας Panzer των Ες Ες στο Βέλγιο.

Κατά την ανάγνωση των εγγράφων ήρθε στο φως και ο όρκος της Χρυσής Αυγής, γραμμένος από τον ίδιο τον «υπαρχηγό» της Χρυσής Αυγής. Ο όρκος περιγράφει τους αποτρόπαιους ακρογωνιαίους λίθους της ναζιστικής ιδεολογίας: «Ορκίζομαι ότι θα αγωνισθώ με φανατισμό και αποφασιστικότητα για την εξόντωσι του βδελυρού, μισερού και αηδιαστικού εχθρού της φυλής, του παντοτεινού ενόχου της ιστορίας και μοναδικού υπευθύνου δια την παρακμήν της ράτσας μου και δια τον εκφυλισμό του πολιτισμού. Ορκίζομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις δια την οριστική συντριβή του εβραίου υπανθρώπου». Σε ένα από τα βίντεο που προβλήθηκαν ο Παππάς σε ομιλία του προς τα μέλη, τονίζει: «Στη Χρυσή Αυγή υπάρχει ιεραρχία και αυτή η ιεραρχία είναι που ακολουθούμε και όχι η κοινοβουλευτική ιεραρχία». Σε άλλο βίντεο –από τον δίσκο Πατέλη- που έχει επίσης προβληθεί από το δικαστήριο ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος ξεκαθαρίζει στα μέλη τη σημασία του Παππά για την οργάνωση.

Στο σπίτι του στα Γιάννενα, που ήταν το μόνο που η οργάνωση δεν πρόλαβε να καθαρίσει όταν ξεκίνησε η δίωξη της ηγεσίας, βρέθηκε το οργανόγραμμα που επιβεβαιώνει το αυθεντικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής, αυτό που έχει καταθέσει ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς στην εισαγγελία που του στάλθηκε από την ίδια την οργάνωση το 1987. Ο Μιχαλολιάκος μέσω των συνηγόρων του έχει αρνηθεί την ύπαρξη καταστατικού πριν το 2012 κι αυτό γιατί στο καταστατικό του 1987 υπάρχει το κεφάλαιο της «Αρχής του Αρχηγού» που τον καθιστά γνώστη και υπεύθυνο για όλα όσα κάνει η οργάνωση, δηλαδή τον ενοχοποιεί πλήρως. Ο Παππάς καίει τον Μιχαλολιάκο και με ένα ακόμη πειστήριο, μια επιστολή του στην οποία υπάρχει σφραγίδα «Λαϊκός Σύνδεσμος – Κεντρική Διοίκηση» με ένα από τα σύμβολα της οργάνωσης, τη λυκοπαγίδα, που υπάρχει και στο καταστατικό. Επιβεβαιώνεται δε με έναν ακόμα τρόπο το περιεχόμενο του καταστατικού που ως δυο υψηλότερα επίπεδα στην ιεραρχία της ΧΑ προβλέπει τον Αρχηγό, ανώτατο ηγέτη και αμέσως μετά την «Κεντρική Διοίκηση».

Με τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έφερε ως υπερασπιστικά έγγραφα, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί «πατριώτης», ο Παππάς αποφεύγει εντελώς την πραγματικότητα. Δεν αναιρεί την εικόνα που έχει σχηματιστεί γι αυτόν μέσα στη δίκη: ναζιστής, ισόβιο ηγετικό στέλεχος της ΧΑ, γνώστης και οργανωτής των ενεργειών της συμμορίας, έμπιστος του αρχηγού.

Α. Ματθαιόπουλος – Ένας ναζί με πτυχίο

Ολοκληρώθηκαν στις 14/12 (308η συνεδρίαση) τα έγγραφα υπεράσπισης του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτή. Ο Ματθαιόπουλος είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου της ναζιστικής οργάνωσης, δηλαδή ένα από τα πιο κοντινά στον Μιχαλολιάκο στελέχη. Όταν απέτυχε να επανεκλεγεί ως βουλευτής διορίστηκε από τον Μιχαλολιάκο στη Βουλή ως συνεργάτης του Αϊβατίδη (βουλευτής Κέρκυρας). Έχει υπάρξει επίσης αντιπρόεδρος της APF (Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία), του ευρωπαϊκού κόμματος της ακροδεξιάς, από το οποίο ΧΑ αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 2017, καθώς η δίκη της τρόμαξε τα υπόλοιπα κόμματα-μέλη. Αφού όμως πρώτα τα γραφεία της «Συμμαχίας» στις Βρυξέλλες είχαν κλείσει και η χρηματοδότησή της είχε ανασταλεί.

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή ναζιστή έφερε λοιπόν προς ανάγνωση 180 ερωτήσεις, 36 ομιλίες και… την μουσική του παιδεία (πτυχία από Ωδείο), ως υπερασπιστικά έγγραφα. Την τελευταία βέβαια το δικαστήριο τη γνωρίζει ήδη, καθώς έχουν ακουστεί στην αίθουσα κομμάτια του συγκροτήματός του (με το χαρακτηριστικό όνομα «Πογκρόμ»), με στίχους που προδίδουν την αφοσίωση στο ναζισμό: «Τ’ αστέρι του Δαβίδ με κάνει να ξερνάω, αχ, το Άουσβιτς, πόσο το αγαπάω! Ρε κωλοεβραίοι δεν θα σας αφήσω, στο τείχος των Δακρύων θα ‘ρθώ να κατουρήσω», λέει μεταξύ άλλων το κομμάτι «Άουσβιτς».

Με σημαίες Eς Ες

Οι κάθε άλλο παρά καλλιτεχνικές του ανησυχίες δεν περιορίζονται εκεί. Ο Ματθαιόπουλος είναι παρών στη ναζιστική συναυλία του 2005, από την οποία υπάρχει βίντεο χάρη στην έρευνα της σκηνοθέτιδας Μ. Τζιαβάρα: ναζιστικοί χαιρετισμοί, ύμνοι και συνθήματα, εθνικοσοσιαλιστικά συγκροτήματα, σημαίες της Βέρμαχτ και των Ες Ες.

Ότι ο Ματθαιόπουλος είναι σκληροπυρηνικός ναζιστής αποδεικνύει και η παρουσία του σε εκπομπή στο Σκάι όπου υπεραμύνεται της ευγονικής. «Μια επιστήμη η οποία έχει κατηγορηθεί για τόσα και τόσα… Γίνεται στα ζώα, ξοδεύονται εκατομμύρια για να διατηρηθούν κάποιες ράτσες». Στην ίδια εκπομπή ισχυρίζεται ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν πρέπει να αποκτούν παιδιά και να ψηφίζουν. Αφορμή για να ρωτηθεί και να κάνει δημοσίως αυτές τις τοποθετήσεις ήταν μια συνέντευξη που είχε δώσει νωρίτερα σε περιοδικό, στην οποία εκτός από όλα αυτά, ο Ματθαιόπουλος δεν είχε παραλείψει να δώσει ξανά το στίγμα του αντισημιτισμού λέγοντας: «Είναι το παγκόσμιο κεφάλαιο που έχει φυλετική ταυτότητα και χρώμα». Σε άλλο σημείο συμπληρώνει «αν είναι να λέμε ότι έχουμε δημοκρατία και να τραβάμε όσα σήμερα, καλύτερα να είχαμε φασιστικό – εντός εισαγωγικών- καθεστώς και να ζούσαμε αξιοπρεπώς». Για την συνέντευξη στον Σκάι έχει καταθέσει στη δίκη ο Α. Ρέλλας, μέλος της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή», ενώ έχει προβληθεί το βίντεο στα αναγνωστέα έγγραφα της Πολιτικής Αγωγής.

Στη φάση των αναγνωστέων της πολιτικής αγωγής έχει προβληθεί βίντεο με τον Ματθαιόπουλο να περηφανεύεται επίθεση σε βάρος αντιφασιστών στην Κομοτηνή, σε εγκαίνια «γραφείων», λέγοντας «κυνηγήσαμε τα σκουπίδια». Στο ίδιο βίντεο κάνουν παρόμοιες δηλώσεις ο Λαγός και ο Παναγιώταρος. Τέλος ο Ματθαιόπουλος μαζί με τον Ζησιμόπουλο ήταν οι οργανωτές της δράσης της ΧΑ στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, όπου, όπως έχει καταθέσει η Λ. Κανέλλη, Αιγύπτιοι αλιεργάτες «έχουν υποστεί διωγμούς από τους χρυσαυγίτες», με παρόμοιο τρόπο όπως και στο Πέραμα. Τα έγγραφά του όχι μόνο δεν αναιρούν τίποτα από τα παραπάνω για τα οποία έχει γνώση το δικαστήριο, αλλά στην ατυχή προσπάθειά του για «καλή διαγωγή» ο Ματθαιόπουλος ξαναξετύλιξε το κουβάρι της ναζιστικής ιδεολογίας.

Έγγραφα Ζησιμόπουλου

Με 93 ερωτήσεις και 34 ομιλίες του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Πολύβιου Ζησιμόπουλου συνεχίστηκε η ανάγνωση των αναγνωστέων εγγράφων κατά την 309η συνεδρίαση της δίκης (18/12). Ο Ζησιμόπουλος είναι αυτός που, σε βίντεο που προβλήθηκε στο δικαστήριο έχει ακουστεί να απηχεί επί λέξει τα γνωστά λόγια του αρχηγού Μιχαλολιάκου: «Ναι, είμαστε φασίστες! Ναι, είμαστε ναζί! Ναι, είμαστε ό,τι θέλετε, αλλά δεν είμαστε κλέφτες». Είναι βέβαια κάπως ειρωνικό η τελευταία φράση να λέγεται με τον Ματθαιόπουλο στο ίδιο πλάνο, με τον οποίον οργάνωναν μαζί τη δράση της ναζιστικής συμμορίας στην περιοχή: για τον Ματθαιόπουλο είχε γίνει άρση ασυλίας από το 2014 καθώς κατηγορήθηκε, μαζί με τον αδερφό του Κασιδιάρη και επίσης μέλος της ΧΑ, για κλοπή και ξυλοδαρμό το 2005! Ο Ζησιμόπουλος είναι επίσης ένας από τους χρυσαυγίτες που είχαν πάρει παράνομη άδεια οπλοφορίας από τον ψυχίατρο Κ. Παρασχάκη (πράγμα για το οποίο ο Παρασχάκης έχει καταδικαστεί). Στις 19/12 (310η συνεδρίαση) αναμένεται να ολοκληρώσει η υπεράσπιση Ζησιμόπουλου και να ξεκινήσει η ανάγνωση των εγγράφων του Ε. Μπούκουρα.

Eπόμενες δικάσιμοι

  • Δεκέμβρης: 19/12 και 20/12 στον Κορυδαλλό.
  • Γενάρης: 8/1, 9/1, 10/1, 14/1, 16/1, 17/1, 22/1, 23/1, 24/1, 30/1 και 31/1 στο Εφετείο. 15/1, 25/1 και 29/1 στον Κορυδαλλό.

2 thoughts on “Χ. Παππάς: Ο προσκυνητής του Μουσολίνι – Α. Ματθαιόπουλος: Ένας ναζί με πτυχίο (306η-310η μέρα)

  1. Pingback: Χ. Παππάς: Ο προσκυνητής του Μουσολίνι – Α. Ματθαιόπουλος: Ένας ναζί με πτυχίο (306η-310η μέρα Δίκης) | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  2. Pingback: Χ. Παππάς: Ο προσκυνητής του Μουσολίνι –Α. Ματθαιόπουλος: Ένας ναζί με πτυχίο (306η-310η μέρα Δίκης) | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.