Κάθειρξη δέκα ετών για ληστεία: πίσω στη φυλακή ο Μπαντέμης για τη χρυσαυγίτικη επίθεση σε δύο γυναίκες το 2011

Στον κύκλο ο Μπαντέμης ως πυρηνάρχης Δράμας με τον Αρχηγό του Μιχαλολιάκο.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 24/10/2018)

Δέκα χρόνια κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής και νυν εθνοφύλακα του ελληνικού στρατού, Παναγιώτη Μπαντέμη, τον οποίο καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό για την οργανωμένη επίθεση σε βάρος δύο γυναικών από τη Βόρεια Ηπειρο στο Μεταξουργείο το 2011.

Και κάπως έτσι τελεσιδικεί άλλη μία εξαιρετικά ενδεικτική υπόθεση για τον εγκληματικό τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής, η οποία περιλαμβάνεται βέβαια και στη δικογραφία της μεγάλης δίκης. Και ύστερα από εφτά ψυχοφθόρα χρόνια, φέρνει την ολοκληρωτική δικαίωση για τις δύο γυναίκες που έπεσαν θύματα της ναζιστικής οργάνωσης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 2011, 10μελές τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον τότε πυρηνάρχη της, Παναγιώτη Μπαντέμη, επιτέθηκε στις δύο μεσήλικες γυναίκες. Ο Μπαντέμης τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν εκείνες απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες, τους ζήτησε ταυτότητες. Οι γυναίκες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και τότε οι δράστες τις χτύπησαν άγρια και απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό, ενώ αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης.

Γι’ αυτές τους τις πράξεις καταδικάστηκαν πρωτόδικα ο Μπαντέμης και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι Alexander Steven James (ερήμην) και Γεώργιος Φουρνάρος και παράλληλα είχε αναγνωριστεί και το ρατσιστικό τους κίνητρο. Κι ενώ το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε απορρίψει τον ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, στέλνοντας τους καταδικασθέντες στη φυλακή, οι Μπαντέμης και Φουρνάρος (ο James παραμένει άφαντος) κατάφεραν αργότερα να εξασφαλίσουν την αναστολή της ποινής τους.

Κι έπειτα ανακαλύψαμε ότι ο Μπαντέμης αναπτύσσει δράση στο Τάγμα Εθνοφυλακής Δράμας και ότι, μέσω του ελληνικού στρατού, του δόθηκε η δυνατότητα να φιλοτεχνεί για τον εαυτό του το προφίλ του εθνοφύλακα, να φωτογραφίζεται με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και να χρησιμοποιεί την εθνοφυλακή ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εγκληματική του δράση.

 Ο Μπαντέμης φωτογραφίζεται με τον Πάνο Καμμένο.

Χθες τελικά εκδικάστηκε η έφεση, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές που διεκδικούσαν και έπαιρναν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι και δεν εμφανίστηκαν σε κανένα στάδιο αυτής της δίκης. Το Τριμελές Εφετείο λοιπόν τους έκρινε ενόχους για τις κατηγορίες της ληστείας, της απόπειρας ληστείας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κι έτσι επιστρέφουν στη φυλακή. Ωστόσο η κατηγορία της οπλοφορίας παραγράφηκε, ενώ το δικαστήριο τους αθώωσε για την κατηγορία της οπλοχρησίας, βασιζόμενο στην κατάθεση του ιδιώτη ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη.

Ο κ. Τσαντίρης κλήθηκε από την υπεράσπιση προκειμένου να ισχυριστεί ότι επρόκειτο για «όλως ελαφρά σωματική βλάβη», καθώς και ότι δεν υπήρξε χρήση όπλου, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στην ιατροδικαστική έκθεση, η οποία όμως μιλά ρητά για «βλάβη διά θλώντος-αμβλέος οργάνου προκληθείσα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Τσαντίρης έχει καταθέσει ακόμα ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κασιδιάρη για τα γρονθοκοπήματα στη Λιάνα Κανέλλη, του χρυσαυγίτη Γ. Αποστολόπουλου για το μαχαίρωμα του μαθητή στο Π. Φάληρο, ενώ εκφωνήθηκε να καταθέσει και υπέρ των χρυσαυγιτών Σιατούνη και Στράτου για τη δολοφονική επίθεση στο Στέκι «Αντίπνοια», αλλά δεν προσήλθε («Κατά… συρροήν μάρτυρας», «Εφ.Συν.» 11.10.2015).

Την ικανοποίησή τους «για το γεγονός ότι τα πραγματικά περιστατικά αποδείχτηκαν και έγιναν δεκτά από το δικαστήριο» εκφράζουν οι Μαρία Σπηλιωτακάρα και Χρυσάνθη Ζαχάρωφ, συνήγοροι πολιτικής αγωγής, της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που είχε αναλάβει την υπόθεση ήδη από τον πρώτο βαθμό. «Θεωρούμε δίκαιη την ποινή που επιβλήθηκε.

Προβληματική υπήρξε μόνο η αποδοχή των ισχυρισμών του τεχνικού συμβούλου των δραστών», επισημαίνουν. Επειτα απ’ όλα αυτά, ο Μπαντέμης θα παραμείνει στην εθνοφυλακή;

4 thoughts on “Κάθειρξη δέκα ετών για ληστεία: πίσω στη φυλακή ο Μπαντέμης για τη χρυσαυγίτικη επίθεση σε δύο γυναίκες το 2011

  1. Pingback: Μιχαλολιάκος-Κασιδιάρης κάνουν πως δεν ξέρουν τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Μπαντέμη, οι φωτογραφίες τούς διαψεύδουν – Liberation popular

  2. Pingback: Βαθύ Κόκκινο | Μιχαλολιάκος-Κασιδιάρης κάνουν πως δεν ξέρουν τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Μπαντέμη, οι φωτογραφίες τούς διαψεύδουν

  3. Pingback: Τελεσίδικα στη φυλακή ο χρυσαυγίτης, πρώην πυρηνάρχης Δράμας - Στο Κόκκινο 102.8 FM Καβάλα Ειδήσεις Ραδιόφωνο

  4. Pingback: O Παν.Ρήγας έπαυσε από Εθνοφύλακα τον χρυσαυγίτη που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για επίθεση σε δύο γυναίκες από τη Βόρεια Ήπειρο – the FAQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.