(Κείμενο: Στο Κόκκινο, 10/10/2018)
Ακούστε το ηχητικό εδώ:
https://youtu.be/rwEqM66LkH0
«Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 και το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι της αποδεικτικής διαδικασίας έχει τελειώσει, οι μάρτυρες κατηγορίας (δηλαδή πραγματικών περιστατικών) και η ανάγνωση εγγράφων και οπτικοακουστικού υλικού (σ.τ.σ. θα ακολουθήσουν περίπου 230 μάρτυρες υπεράσπισης και η κλήση των κατηγορούμενων σε απολογία), κομμάτι σαφώς μικρότερο», είπε ο κ. Καμπαγιάννης. «Εμείς ζητάμε, επειδή τίθεται διαρκώς το ζήτημα αν καθυστερεί και πότε θα ολοκληρωθεί η δίκη, τα αυτονόητα»:
- εντατικοποίηση των δικασίμων (σήμερα οκτώ με δέκα κάθε μήνα), εί δυνατόν και καθημερινά,
- να γίνονται στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό,
- αποκλειστική απασχόληση των δικαστών και όχι μονάχα προέδρου και εισαγγελέα,
- όλα τα τεχνικά μέσα για να διεκπεραιώσει το έργο του το δικαστήριο.
Τα σχετικά αιτήματα περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που υπογράφουν δώδεκα συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, το οποίο έχει επιδοθεί στον νέο πρόεδρο της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου, Κ. Σταμαδιάνο και έχει αποσταλλεί και στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου. Ήδη υπήρξε συνάντηση με τον πρώτο ενώ εκκρεμεί αίτημα συνάντησης και με τον δεύτερο.
«Το σημαντικό μπροστά μας», όπως ανέφερε, «είναι οι απολογίες, η φάση αυτή δεν είναι πλέον πολύ μακριά, είναι σε κάποιους μήνες. Οι κατηγορούμενοι αντιλαμβάνονται ότι για πρώτη φορά θα χρειαστεί να έρθουν στο δικαστήριο και να δώσουν εξηγήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, αυτή την στιγμή υπάρχει μία διαδικασία κωλυσιεργίας … όπως ανάγνωση εγγράφων με εκατοντάδες κοινοβουλευτικές επερωτήσεις των κατηγορούμενων βουλευτών, που είναι προφανές ότι δεν είναι σχετικές με την υπόθεση, δεν κατηγορούνται για το κοινοβουλευτικό τους έργο τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, αλλά για τις κακουργηματικές πράξεις που τέλεσε η συγκεκριμένη οργάνωση».
Ο κ. Καμπαγιάννης τόνισε ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά περισσότεροι πόροι στο δικαστήριο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος … παρά οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι θεσμικοί φορείς, το Συμβούλιο Διοίκησης του Εφετείου και το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσουν περισσότερους πόρους στο δικαστήριο. Αυτό ζητάει η Πολιτική Αγωγή. Τυπικά, θα έπρεπε να συμφωνούν και οι κατηγορούμενοι, που λένε ότι είναι όμηροι αυτής της διαδικασίας».
Υπογράμμισε το γεγονός ότι «υπάρχει μία επιχείρηση απαξίωσης του κύρους της Δικαιοσύνης, όταν μέσα στο ακροατήριο ζητείται ανάγνωση εκατοντάδων κοινοβουλευτικών επερωτήσεων και έξω, στις δημόσιες δηλώσεις τους, οι κατηγορούμενοι βουλευτές μιλάνε για δίκη-παρωδία, δίκη γραφική, δίκη “φάντασμα” … ο Λαγός, ο Ηλιόπουλος, μία σειρά από στελέχη της Χρυσής Αυγής» και τόνισε πως «είναι σαφές ότι εδώ υπάρχει ζήτημα κύρους της Δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης για το αν θα αποδοθεί πραγματικά δικαιοσύνη. Αυτό δεν είναι δυνατόν να είναι αντικείμενο ενδιαφέροντος μόνο από την πλευρά των θυμάτων και της Πολιτικής Αγωγής. Γι’ αυτό στο υπόμνημά μας απευθυνόμαστε στους θεσμικούς φορείς και τους θέτουμε προ των ευθυνών τους».
«Σε κάποιους μήνες, μπορεί να υπάρξουν και πολιτικές εξελίξεις, το τελευταίο που θέλουμε είναι η δίκη της Χρυσής Αυγής να γίνει αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και αντιπαραθέσεων, αν θα τελειώσει, πώς θα τελειώσει, ποιος την καθυστερεί… Γι’ αυτό κάναμε τώρα την παρέμβαση, προκειμένου τώρα να ληφθούν οι αποφάσεις. Μία εντατικοποίηση της δίκης τώρα, μία ικανοποίηση των αιτημάτων της Πολιτικής Αγωγής, θα σημάνει ότι η δίκη θα τελειώσει στο τρέχον δικαστικό έτος 2018-2019. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η δίκη να μην τελειώσει στο τρέχον δικαστικό έτος. Εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρουν ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Εφετών κ. Σταμαδιάνος και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, που έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση και εκκρεμεί», κατέληξε.