Ένοχη και στο Εφετείο η χρυσαυγίτισσα Σκορδέλη για το μαχαίρωμα Αφγανού πρόσφυγα – Ποινή φυλάκισης δύο ετών

Η Σκορδέλη με τον Μαρκουλάκη σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο.

Το Η’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο (Εφετείο) Αθηνών έκρινε σήμερα ένοχη την υποψήφια βουλευτή της Χρυσής Αυγής Θέμιδα Σκορδέλη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού σε βάρος Αφγανού πρόσφυγα στον Άγιο Παντελεήμονα στις 16/9/2011. Ένοχοι κρίθηκαν και οι δύο συγκατηγορούμενοί της χρυσαυγίτες Ιωάννης Λουκιανός και Γεώργιος Μαρκουλάκης ως οι φυσικοί αυτουργοί των επικίνδυνων σωματικών βλαβών (μαχαίρωμα στον θώρακα) σε βάρος του Αφγανού πρόσφυγα. Η ποινή για όλους τους κατηγορουμένους είναι δύο έτη φυλάκισης με τριετή αναστολή (από τρία έτη που ήταν στο πρωτόδικο δικαστήριο).

Η περιγραφή της επίθεσης στην πρωτόδικη απόφαση (αριθμός 74344/2017 Α’ ΑυτΜονΠλημΑθ) είναι ανατριχιαστική:

Την 16/9/2011 και περί ώρα 21:15 περίπου στην Αθήνα, επί της οδού Περγάμου αρ. 23, οι M.M.A., R.A. και R.M., αφγανικής καταγωγής και ένοικοι της πολυκατοικίας επί της οδού Περγάμου αρ. 23, ευρίσκονταν επί του πεζοδρομίου έμπροσθεν της εισόδου της πολυκατοικίας. Κατά το χρόνο εκείνο, τους πλησίασε μια ομάδα απαρτιζόμενη από 10-15 άτομα, τα οποία περιπολούσαν στην περιοχή. Μεταξύ των ατόμων αυτών ήταν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ευρίσκονταν έμπροσθεν των λοιπών. Τότε οι εγκαλούντες ερωτήθηκαν από άτομα της ομάδας, σχετικά με τον τόπο καταγωγής τους και αφού τους απάντησαν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν, ακολούθησε διαπληκτισμός μεταξύ των τριών κατηγορουμένων και των τριών εγκαλούντων, καθώς οι κατηγορούμενοι απευθυνόμενοι με σκοπό να προσβάλουν την τιμή τους κατά των εγκαλούντων, τους είπαν οτι “μυρίζουν” και να “επιστρέψουν στη χώρα τους”. Τότε η τρίτη κατηγορουμένη, η οποία βρισκόταν έμπροσθεν της ομάδας των ατόμων και ηγείτο αυτής, έδωσε την εντολή στο δεύτερο και τρίτο από τους κατηγορουμένους να χτυπήσουν τους εγκαλούντες. Πράγματι, ο πρώτος και δεύτερος των κατηγορουμένων άρχισαν να κυνηγούν τους εγκαλούντες προκειμένου να τους επιτεθούν με σκοπό να τους τραυματίσουν και να προσβάλουν την τιμή τους, και αφού προσέγγισαν τον R.A., άρχισαν να τον χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές στο κεφάλι, στην λεκάνη, στον ώμο με τα χέρια και τα πόδια τους, ο δε R.A. και οι λοιποί εγκαλούντες επιχείρησαν να εισέλθουν στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμεναν προκειμένου να προφυλαχθούν. Τότε ο πρώτος κατηγορούμενος με αμβλύ όργανο (πιθανόν μαχαίρι) τραυμάτισε τον R.A., ο δε δεύτερος κατηγορούμενος τον έπληξε στην περιοχή της ωμοπλάτης με σπασμένο γυάλινο μπουκάλι μπύρας, ο R.A. υπέστη τραυματισμό στον πνευμονοθώρακα με θλάσεις πλευρών και τραύματα στον αριστερό τράχηλο αντιβράχιο και αριστερό πλάγιο τοίχωμα. Εν συνεχεία, ο R.A. έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος και τα άτομα της ομάδας διασπάστηκαν…”

Στο μεταξύ, αμετάκλητη κατέστη η καταδικαστική απόφαση (ΕΤ2302/2018 Ε’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών) κατά της Σκορδέλη και άλλων Χρυσαυγιτών για την επίθεση σε κλιμάκιο του Αλέκου Αλαβάνου που περιόδευε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στις 22/10/2010. Η Σκορδέλη είχε καταδικαστεί σε δώδεκα μήνες φυλάκισης με αναστολή (για λεπτομέρειες δείτε εδώ).

Οι πρωτόδικες αποφάσεις και των δύο υποθέσεων έχουν αναγνωστεί στο ακροατήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής, στην οποία η Σκορδέλη είναι κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.