Σχολιασμός αναγνωστέων από την Πολιτική Αγωγή – “Εγκληματική οργάνωση πίσω από τη βιτρίνα πολιτικού κόμματος” (263η+264η μέρα)

Υλικά για εκρηκτικό μηχανισμό στα κεντρικά «γραφεία» της ΧΑ στη Μεσογείων.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγου, Εργατική Αλληλεγγύη, 11/7/2018)

Τον σχολιασμό της Πολιτικής Αγωγής για τα τελευταία αναγνωστέα έγγραφα κατά την 264η δικάσιμο (9/7) ξεκίνησε η Χ. Παπαδοπούλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η ΧΑ είναι οργάνωση με βεβαρημένο ποινικό ιστορικό. Είναι η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο καλείται να ερευνήσει αν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ή αν είναι οργανωμένα, συστηματικά και βγαίνουν από τις αρχές τις οργάνωσης. Τα στοιχεία για το δεύτερο είναι συντριπτικά. Όπως είπε ο Πατέλης: τίποτα δε γίνεται κατά λάθος».

Σχολιάζοντας το έγγραφο 275 (σχεδιάγραμμα τηλεφωνικών επικοινωνιών το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα), σημείωσε: «Από τις 10μμ υπάρχει κινητικότητα ανάμεσα στα μέλη του τάγματος. Ο Άγγος μιλάει με Χρυσαφίτη και Μιχάλαρο, όλοι μέλη του τάγματος. Ενημερώνει τον ανώτερό του, Καζατζόγλου. Ο Καζατζόγλου τηλεφωνεί στον πυρηνάρχη Πατέλη. Αμέσως ο Πατέλης παίρνει τον περιφερειάρχη Λαγό. Δεν απαντάει. Ο Λαγός παίρνει πίσω. Ας θυμηθούμε το βίντεο της Παναγίτσας [σ.σ: ‘ό,τι κινείται σφάζεται’]: ‘Αν πάρω το οκ από το Λαγό θα σας έρθει μήνυμα’, είχε πει στα μέλη. Τι έκανε λοιπόν; Ούτε ένα λεπτό δεν πέρασε από τη συνομιλία με τον Λαγό και έστειλε το μαζικό μήνυμα που βρέθηκε στα κινητά: ‘Όλοι τώρα τοπική’. Μαζεύονται ταχύτατα και φτάνουν στο Κοράλλι. Όπως είδαμε και στην υπόθεση ΠΑΜΕ, ο Λαγός θέλει ζωντανή ενημέρωση. Αφού λοιπόν έχουν μαζευτεί στο Κοράλλι στέλνει το τελικό μήνυμα για την έναρξη της επίθεσης».

Συνέχισε η Ε. Τομπατζόγλου, μιλώντας μεταξύ άλλων για τους ρόλους των κατηγορούμενων και της τοπικης της Νίκαιας στη ναζιστική οργάνωση: «Υπάρχει δράση του τάγματος της Νίκαιας και προ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Όλοι οι κατηγορούμενοι όπως είδαμε συνδέονται μεταξύ τους καθώς και με την οργάνωση. Δεν είναι άτομα τυχαία που περιστασιακά έρχονται σε δράσεις, είναι οργανικά μέλη. Ακόμη και για φαινομενικά ασήμαντα πράγματα όλοι ζητούν άδεια από τους ανώτερους.

Τα συγχαρητήρια στα γραφεία της Νίκαιας τα δίνουν ακόμα και βουλευτές: ανάμεσά τους Παναγιώταρος, Ζαρούλια, Λαγός και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος». Τέλος, σε σχέση με τον ισχυρισμό της Χ.Α ότι ο Ρουπακιάς ήταν «περαστικός», η δικηγόρος τόνισε: «Είδαμε στα τηλέφωνα ότι ο Πατέλης είχε καταχωρήσεις ‘Ρούπι’ [σ.σ: Ρουπακιάς] και ‘Τσακανίκας’. Μετά τη δολοφονία οι καταχωρήσεις έχουν γίνει ‘Ρουπακιάς υποστ’ και ’Τσακανίκας Ταμίας’, για πουν ότι ο Ρουπακιάς ήταν απλός υποστηρικτής» [σ.σ: ταμίας ήταν η θέση του Ρουπακιά στο 5μελές της Νίκαιας].

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος θύμισε για ποιο λόγο η Πολιτική Αγωγή επέλεξε να προβάλει υλικό για τον ναζιστικό χαρακτήρα της Χ.Α: «Τα κατασχεθέντα έγγραφα από τους Η/Υ των κατηγορούμενων δείχνουν ότι είναι περήφανοι για τη δράση τους. Η ιδεολογία απαιτείται να αποδειχτεί για την κατανόηση του σκοπού. Τα στοιχεία λένε: ‘Αν υπήρχαν σήμερα ναζί θα ήμασταν ναζί. Πίστη, ιδέες, αρχές δεν αλλάζουν. Ο Β’ ΠΠ ήταν πόλεμος ιδεολογιών με τη δική μας να εκπροσωπείται στους ηττημένους. Ναζιστές είμαστε, προδότες δεν είμαστε’.

Είδαμε και το καταστατικό. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι υπάρχει ναζισμός ως κίνητρο κι αυτά λέγονταν το 2011, το 2012, το 2013. Ο ναζισμός δεν μπορεί να παραμείνει ιδέα. Πρέπει να γίνει πράξη για να αναπτυχθεί. Η ρητορική του μίσους διαμορφώνει την αντίστοιχη συνείδηση. Έτσι όταν η ανθρώπινη αξία γίνεται πράγμα, κατσαρίδα, έντομο, θα υπάρξει αξιόποινη πράξη».

Ο Θ. Καμπαγιάννης συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Το πιο ανατριχιαστικό βίντεο είναι αυτό με τα εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. Είδαμε δοχείο με εξαιρετικά εύφλεκτη εκρηκτική ύλη. Χρησιμεύει στην κατασκευή ναυτικών φωτοβολίδων. Είδαμε φιάλη-σπρέι με κολλημένη κροτίδα. Χρησιμοποιείται ως εκπυρσοκροτητής. Και είδαμε και δυο σωρούς από τρίκαρφα. Είναι υλικά για βόμβα διασποράς. Τη χρησιμοποιούσε η ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση στη Γερμανία που δικάζεται και σε λίγες μέρες αναμένουμε την απόφαση. Μια οργάνωση που είχε σκοτώσει δεκάδες μετανάστες. Επίσης χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ με 23 νεκρούς. Τα τρίκαρφα με έναν τέτοιο μηχανισμό φτάνουν τα 50-60 μέτρα.

Πινακίδα

Αυτό που κρύβει τα συγκεκριμένα υλικά από το να τα δουν στη Μεσογείων είναι το πανί που γράφει ‘Χρυσή Αυγή’, είναι η πινακίδα, είναι κυριολεκτικά η βιτρίνα. Πρόκειται για την πιο εμβληματική συμπύκνωση αυτού που λέει το κατηγορητήριο: εγκληματική οργάνωση, πίσω από την βιτρίνα νόμιμου πολιτικού κόμματος. Δυστυχώς δεν έχουμε δει τα χειρότερα από τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης. Πλέον όμως ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, η ελληνική πολιτεία, είναι ενήμεροι. Οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον δεν μπορεί η πολιτεία να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε».

Συνέχισε ο Κ. Σκαρμέας τονίζοντας: «Μετά την επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες ο Μιχαλολιάκος λέει ‘δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι’ [οι δράστες]. Ποιος δεν ήταν δικός τους; Ο ‘Τασάρας’; Η ‘Πανταζάρα’; [σ.σ: Τάσος Πανταζής, πυρηνάρχης Περάματος και κατηγορούμενος για την επίθεση στους ψαράδες, όπως τον αποκαλούσε ο Λαγός και άλλοι]. Το ‘δεν είναι δικοί μας’ είναι το ίδιο με το ‘ο Ρουπακιάς είναι περαστικός’, ίδια συγκάλυψη.

Ο Δεβελέκος σε συνομιλητή του λέει ‘έχουμε 50 άτομα αποφασισμένα να πέσουν, με λειόκαννα’. Συνδυάστε το αυτό με τον κανονισμό που βρέθηκε στον υπολογιστή της Μιχαλολιάκου ότι δεν φέρνουμε όπλα στις τοπικές με δική μας πρωτοβουλία», συνέχισε και απαρίθμησε τα στοιχεία (φωτογραφίες, έρευνες-κατασχέσεις, καταδικαστικές αποφάσεις, επιθέσεις με όπλα) που δείχνουν, πράγματι, ότι δεκάδες χρυσαυγίτες οπλοφορούν, όπως ακριβώς λέει ο Δεβελέκος. «Είδαμε να πυροβολάνε σε βίντεο. Ούτε αεροβόλα είναι, ούτε αγορασμένα από τα Τζάμπο. Και ποιος ξέρει πόσα δεν βρέθηκαν».

Τέλος, ο Μ. Μαλαγάρης μίλησε μεταξύ άλλων για τα κίνητρα των επιθέσεων: «Χωρίς τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης θα αδυνατούσαμε να διαγνώσουμε το κίνητρο τόσων εγκληματικών ενεργειών από τις οποίες δεν υπάρχει τίποτα το προσωπικό. Θα ήταν παράλογη η απόφαση του Ρουπακιά να σηκωθεί από τον καναπέ του και να μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα. Το ίδιο και γι’ αυτούς που σύνθλιψαν το κρανίο του Αιγύπτιου μετανάστη». Τέλος, για την στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα ο συνήγορος θύμισε ότι ο Αποστόλου, όχι μόνο είχε πει «τους ψάχναμε καιρό», αλλά ότι αυτή η στοχοποίηση επιβεβαιώθηκε από ένα ακόμη άτομο, τη γυναίκα του, η οποία σε τηλεφωνική συνομιλία όταν ο Αποστόλου της είπε «θυμάσαι που τον είχαμε πετύχει σε κάτι φανάρια, που κόλλαγε αφίσες;» απάντησε καταφατικά. Την Τετάρτη 11/7 θα ολοκληρωθεί ο σχολιασμός της πολιτικής αγωγής.

Διαβάστηκε το γνήσιο ναζιστικό καταστατικό της Χ.Α.

Μια ακόμη ήττα της υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής καταγράφηκε στη 264η συνεδρίαση. Απορρίφθηκε η ένστασή της για τη μη γνησιότητα του καταστατικού, το οποίο είχε προσκομίσει στην Εισαγγελία ο Δ. Ψαρράς. Η Χ.Α ισχυρίζεται ότι το μόνο καταστατικό της κατατέθηκε το 2012. Η μάχη για να μη διαβαστεί το καταστατικό του 1983, επειδή αυτό περιέχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο με την «αρχή του Αρχηγού», μαρτυρά την αγωνία της για τον ρόλο που αυτό αποδεικνύει ότι έχει ο Μιχαλολιάκος σε όλες τις εγκληματικές δράσεις της ναζιστικής οργάνωσης.

Η υπεράσπιση επιστράτευσε μια σειρά αβάσιμους ισχυρισμούς, μεταξύ των οποίων ότι καταστατικό είναι ένα τρισέλιδο κείμενο του 2003 που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο Μιχαλολιάκου. Ανακάλυψε δηλαδή, 5 χρόνια μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, ένα έγγραφο στον δίσκο του αρχηγού, ανατρέποντας ταυτόχρονα σε μια κίνηση πανικού, τον σταθερό ισχυρισμό ότι το πρώτο και μόνο είναι αυτό του 2012! Η εισαγγελέας Α. Οικονόμου πρότεινε την απόρριψη της ένστασης και τόνισε ότι το δικαστήριο έχει πλέον δει πλήθος εθνικοσοσιαλιστικών στοιχείων της Χ.Α στους δίσκους των στελεχών.

«Ο εθνικοσοσιαλιστής Αρχηγός […] ενσαρκώνει τη μυστική φωνή του Αίματος […] Ο εθνικοσοσιαλιστής Αρχηγός δεν ίσταται πάνω ή δίπλα στο λαό, δεν βρίσκεται μέσα στον λαό, είναι ο ίδιος ο Λαός, που έχει συνειδητοποιήσει το ιστορικό του πεπρωμένο, είναι η ιστορική του ταυτότητα. […]

Πλάι στα σκωληκόβρωτα ερείπια των δημοκρατικών κρατών βλέπαμε να φαντάζουν επιβλητικά τα οικοδομήματα των εθνών που είχαν την τύχη να οδηγούνται από μια ηγετική φυσιογνωμία. Η Γερμανία του Χίτλερ είναι φυσικά το λαμπρότερο απ’ αυτά αλλά όχι και το μοναδικό. […] Η Αρχή του Αρχηγού ως ανώτατη αρχή και η αυστηρή ιεραρχική δομή και οργάνωση, διέπει λοιπόν απαρέγκλιτα την εθνικοσοσιαλιστική μας κοινότητα, την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», λέει το κεφάλαιο «αρχή του Αρχηγού».

Παρουσία

Φτάνοντας προς την τελική φάση της δίκης, το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να οργανώσει ακόμα πιο συστηματικά την παρουσία του. Τον τόνο έδωσαν από τώρα οι αγωνιστές, που βρέθηκαν στο ακροατήριο της συνεδρίασης της 9/7.

Ο Θόδωρος Περεντίδης από την Αντιφασιστική Συνέλευση Ορεστιάδας είπε στην ΕΑ: «Οι σύντροφοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δίνουν τη μάχη μαζί με το κίνημα. Είναι η πρώτη μας παρουσία στη δίκη, ενώ και στην Ορεστιάδα δίνουμε τον δικό μας αγώνα ενάντια στο φασισμό».

«Η σημερινή μας παρουσία στη δίκη είναι μια από τις πρώτες δράσεις μας. Θα μεταφέρουμε την εικόνα και στα τοπικά ΜΜΕ. Θα οργανώσουμε και άλλες εκδηλώσεις και θα συμμετάσχουμε στα συλλαλητήρια της 15/9 στην Αθήνα και στις 18/9 στο Κερατσίνι», τόνισαν οι Διονύσης Γαλιατσάτος και Τάσος Καραντής από την Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας.

Επόμενες δικάσιμοι

  • Ιούλης: 11/7, 16/7 και 19/7 στον Κορυδαλλό. 18/7 και 23/7 στο Εφετείο.
  • Ανακοινώθηκαν και οι ημερομηνίες Σεπτέμβρη: 6/9, 7/9, 19/9 και 26/9 στο Εφετείο.10/9, 11/9, 12/9, 14/9 και 20/9 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.