Συγκοινωνούντα δοχεία Χρυσή Αυγή και C18/ΑΜΕ: “Χρυσαυγίτες έρχονται σε δράσεις κι εγώ πάω σε δικές τους”

Από τα ευρήματα στα σπίτια των συλληφθέντων.

(Κείμενο: Γιάννης Σουλιώτης, Καθημερινή, 11/3/2018)

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν αυτή που καθόρισε τις εξελίξεις στην υπόθεση της εξτρεμιστικής οργάνωσης της άκρας Δεξιάς «Combat 18 / Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές». Ο φερόμενος ως αρχηγός της ήρθε σε επικοινωνία και τελικά στρατολόγησε τον άμεσο συνεργό του (έναν 35χρονο άνδρα από το Χαϊδάρι) με αφορμή τη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο τελευταίος στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στον νόμο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η ΕΛ.ΑΣ., αντίστοιχα, αποδεικνύεται ότι επτά ημέρες μετά τη συγκέντρωση, που σημαδεύτηκε από επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και αναρχικών, έθεσε υπό παρακολούθηση το κινητό τηλέφωνο του διοργανωτή της κινητοποίησης και συγκέντρωσε στοιχεία που οδήγησαν τελικά στη σύλληψη των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που μεσολάβησαν από την πρώτη άρση απορρήτου, αυτή στο κινητό τηλέφωνο του 35χρονου, μέχρι την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής νωρίς το πρωί της 7ης Μαρτίου, οι «Combat 18 / Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» πραγματοποίησαν τρεις εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε στέκια αναρχικών. Τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου στο «Δίστομο» στον Αγιο Παντελεήμονα, δώδεκα ημέρες αργότερα στην κατάληψη «Σινιάλο» στο Αιγάλεω και στις 22 Φεβρουαρίου στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Ανω – Κάτω» στα Πατήσια. Ενώ αρχικά στη διερεύνηση των περιστατικών είχε εμπλακεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, τελικά, την έρευνα για καθένα απ’ αυτά είχε αναλάβει η Αντιτρομοκρατική. Υπήρχαν άλλωστε ευρήματα που συνέδεαν τις επιθέσεις με την εν εξελίξει μυστική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Αμεση ενημέρωση

Μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την επίθεση στην κατάληψη «Σινιάλο», ο 35χρονος από το Χαϊδάρι ακούγεται να εξηγεί σε συνεργό του (ένα πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, 44 ετών) ότι δεν έχει ανάψει ξανά τέτοια πράγματα και πως φοβάται να μην χτυπήσει κάποιος άσχετος. Τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, αμέσως μετά την εμπρηστική επίθεση, υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία (μέσω της εφαρμογής messenger) στην οποία ο φερόμενος ως αρχηγός των «Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών – ΑΜΕ» ρωτάει τον 35χρονο αν είναι καλά και στη συνέχεια τον προτρέπει, έπειτα από κάθε ενέργεια και αφού πρώτα απομακρυνθεί δύο τετράγωνα από το σημείο της επίθεσης, να τον ενημερώνει ότι είναι εντάξει.

Κατόπιν αιτημάτων συνδρομής στο εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι τη διαχείριση των τεσσάρων προφίλ στο Facebook και των δύο blogs που διατηρούσαν οι «C18/ΑΜΕ» είχε ο υπάλληλος ενός βενζινάδικου στα Ιωάννινα, κατηγορούμενος σήμερα ως επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης, με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας». Από τις άρσεις απορρήτου προκύπτει ότι επέλεγε και υποδείκνυε στους συνεργούς του τους στόχους των επιθέσεων και στη συνέχεια δημοσίευε στο Διαδίκτυο τα βίντεο από τις «δράσεις» καθώς και τα κείμενα ανάληψης ευθύνης. «Επισκεφθήκαμε την πρεζοφωλιά που ονομάζεται κατάληψη “Στρούγκα” στη Νέα Φιλαδέλφεια. Λειτουργεί από το 2009 όταν κάποια αλητοπρεζόνια κατέλαβαν κτίριο που ανήκει στο Δήμο», έγραφε σε μια από τις παλαιότερες προκηρύξεις που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας πιθανολογείται ότι δεν γνώριζαν την πραγματική ταυτότητα του επικεφαλής των «C18/ΑΜΕ» καθώς σε όλες τις μεταξύ τους συνομιλίες τον αναφέρουν με το ψευδώνυμό του («Τσαμπανίκα» ή «Τσαμπ»), ενώ ακόμα και αυτός που αναλάμβανε να εκτελεί πιστά τις εντολές του ακούγεται να λέει σε συνομιλητή του ότι «οι ΑΜΕ ποτέ δεν εμφανίζονται ποιοι είναι», ενώ εικάζει και δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ότι ο επικεφαλής της ομάδας βρίσκεται στην πόλη των Ιωαννίνων. Μετά τη σύλληψή του κατέθεσε στους αστυνομικούς: «Τον “Τσαμπανίκα” δεν έχω δει ποτέ στο πρόσωπο όπως και τους υπόλοιπους ΑΜΕ, σε αντίθεση μ’ αυτούς που με ξέρουν με όνομα, επίθετο και φωτογραφίες».

Η συμμετοχή του δικηγόρου

Στη σφαίρα επιρροής του επικεφαλής των «Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών» βρισκόταν και ο 30χρονος δικηγόρος Πειραιά, που συνελήφθη ως ενεργό μέλος της οργάνωσης. Εχουν καταγραφεί απευθείας συνομιλίες των δύο ανδρών μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου, αμέσως μετά τη σύλληψη των μελών της ακροδεξιάς ομάδας «Απέλλα» για την εμπρηστική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά (Αύγουστος 2017), ο νεαρός νομικός προέτρεψε τους συγκατηγορούμενούς του να «αδειάσουν τα σπίτια τους απ’ οτιδήποτε μπορεί να έχουν». Αποκαλύπτεται μάλιστα ότι ο 30χρονος ανέλαβε την υπεράσπιση ενός από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στην «Απέλλα» κατόπιν συνεννόησης με τον επικεφαλής των «ΑΜΕ», ενώ ο τελευταίος φέρεται να μεσολαβεί προκειμένου ο δικηγόρος να δίνει το «παρών» σε τηλεοπτικές εκπομπές και εκδηλώσεις της πολιτικής οργάνωσης «Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών». Ο κατηγορούμενος δικηγόρος, εξάλλου, μετέχει στη διοικητική δομή του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό σε πρόσφατη εκδήλωση για τα Ιμια στο κέντρο της Αθήνας. Κατόπιν προτροπής του αρχηγού «Τσαμπανίκα», το «παρών» στην ίδια εκδήλωση έδωσε και ο 35χρονος άνδρας από το Χαϊδάρι που έφερνε σε πέρας τις εμπρηστικές επιθέσεις στα στέκια των αντιεξουσιαστών.

«Πήρα το κινητό και τον τράβηξα βίντεο όταν τοποθετούσε τα γκαζάκια»

Ακολουθούν συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ.

Α: Ασχολούμαι με διάφορους τώρα του χώρου. Με την Απέλλα, με τους Α.Μ.Ε., με την Ανακατάληψη, με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την τοπική του Πειραιά. Οχι με τους δικούς μας, αυτούς που ξέραμε.
Β: Με άλλους;
Α: Με την τοπική του Πειραιά, πιο καλά παιδιά, πιο ξηγημένα, πιο ενδιαφέροντα.
Β: Εκεί δεν είναι ο … (αναφέρεται σε στέλεχος της Χρυσής Αυγής)
Α: Ναι, εκεί είναι. Με αυτόν. Και με τον … τα λέω. Κάνουμε και δράσεις μαζί. Εχουν έρθει σε κάνα δυο δράσεις μαζί μου. Εχω πάει και σε κάνα δυο δράσεις μαζί τους. Στην τοπική Πειραιά όμως, όχι στην Αθηνών. Η τοπική Αθηνών δεν κάνει τίποτα βασικά. Ενώ η τοπική Πειραιά τσακώνεται και με την ΟΡΜΑ (σ.σ. Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού).

Την 3η Ιανουαρίου, η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε την επικοινωνία ενός 35χρονου από το Χαϊδάρι που συνελήφθη για συμμετοχή στους «Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές / C18» με άγνωστο συνομιλητή του. Το περιεχόμενο της κουβέντας τους επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις της Ακρας Δεξιάς αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και διατηρούν ιδεολογικούς και όχι μόνο δεσμούς με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Μετά τη «Φαβέλα»

Ο 35χρονος μετείχε στον επιχειρησιακό βραχίονα των ΑΜΕ καθώς το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου ανέλαβε να υλοποιήσει τις δράσεις της ομάδας. Φέρεται να είναι παλιό μέλος της Χ.Α., όπως άλλωστε και ο 44χρονος άμεσος συνεργός του, μαζί με τον οποίο έφεραν εις πέρας τις περισσότερες «δράσεις» των «Μαιάνδριων». Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε επαφές τους με την «Απέλλα» αλλά και τη «Χρυσή Αυγή». Τη 12η Νοεμβρίου, για παράδειγμα, ο 35χρονος αποκαλύπτει σε συνομιλητή του ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με μέλος της Χ.Α. το οποίο και κατονομάζει, ενώ δύο εικοσιτετράωρα αργότερα ανακοινώνει μέσω τηλεφώνου ότι «στο εξής θα συμμετέχει σε δράσεις με τους “ΑΜΕ” και τη “Χρυσή Αυγή”». Την επομένη της αιματηρής επίθεσης κρανοφόρων στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά, οι δυο τους επιχαίρουν για τον τραυματισμό της συνηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου.

Α: Στη «Φαβέλα» τους τσακίσανε στο ξύλο, ε;
Β: Ναι ρε, αυτοί πρέπει να ήτανε του Πειραιά, ε;
Α: Το πήρε πάνω του ο άλλος. Αυτό βλέπω από τις αναρτήσεις του. Αφού ρε οι άλλοι το αρνούνται και επίσημα με το Μιχαλολιάκο.
Β: Ναι, εντάξει, ωραία πάντως, τσακίσανε γούσταρα που τσακίσανε μία κ… (χυδαία έκφραση) τη δικηγόρο.
Α: Του Φύσσα, ναι.

Ενώπιον των αστυνομικών πάντως, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στη νεοναζιστική ομάδα και περιέγραψαν με αρκετή λεπτομέρεια τη δράση τους. «Του περιέγραψα πώς να το κάνει και συγκεκριμένα να περιλούσει την πόρτα με βενζίνη και να βάλει φωτιά. Ακόμα, του είπα να τραβήξει με βίντεο την ενέργεια και να μου τη στείλει για να την ανεβάσω στις σελίδες της οργάνωσης», λέει στην κατάθεση-ομολογία του ο φερόμενος ως επικεφαλής της «Combat 18/ΑΜΕ». Εξίσου αποκαλυπτικοί στις απολογίες τους ενώπιον των αστυνομικών ήταν και οι δύο άνδρες που, σύμφωνα με τη δικογραφία, συγκροτούσαν τον εκτελεστικό βραχίονα της εξτρεμιστικής ομάδας. «Επισκεφθήκαμε την κατάληψη και αφού είδαμε ότι δεν ήταν κάποιος μέσα για να μην υπάρχουν θύματα, τοποθέτησα τα δύο γκαζάκια στη μεταλλική είσοδο, τα περιέλουσα με μείγμα βενζίνης-πετρελαίου και έβαλα φωτιά», κατέθεσε ο πρώτος. «Πήρα το κινητό και τον τράβηξα βίντεο όταν τοποθετούσε τα γκαζάκια», παραδέχτηκε ο δεύτερος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.