ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 7/3/2018)
Στο σχολιασμό των εγγράφων που αφορούν τις τρεις μεγάλες υποθέσεις της δίκης (δολοφονία Παύλου Φύσσα, δολοφονική επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες) προχώρησε η Πολιτική Αγωγή κατά την 230η δικάσιμο (2/3). Οι συνήγοροι αναφέρθηκαν σε δεκάδες έγγραφα που δείχνουν τόσο τον οργανωμένο χαρακτήρα των επιθέσεων, όσο και τη δολοφονική τους πρόθεση.
Ο Θ. Καμπαγιάννης τόνισε ότι ο οργανωμένος χαρακτήρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα προκύπτει από τέσσερα χαρακτηριστικά της, όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα: την γρήγορη συγκρότηση του τάγματος εφόδου μέσω τηλεφώνων και μηνυμάτων (σε 20’, όπως δείχνει το σχεδιάγραμμα κλήσεων στο έγγραφο 61), τη συντεταγμένη μετάβαση στο σημείο της επίθεσης (όπως αποτυπώνεται στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που δείχνουν την πομπή μηχανών και αυτοκινήτων στην Π.Τσαλδάρη), τη συλλογική δράση του τάγματος κατά την επίθεση (όπως φαίνεται από τα σήματα της αστυνομίας, τις κλήσεις στο ΕΚΑΒ και τις περιγραφές των φίλων του Φύσσα, που όλοι κάνουν λόγο για χρυσαυγίτες) και την οργανωμένη απόπειρα συγκάλυψης του ρόλου της Χ.Α μετά τη σύλληψη (πάλι από το σχεδιάγραμμα κλήσεων -οι επικοινωνίες με την ηγεσία συνεχίζονται για ώρες μετά τη δολοφονία- αλλά και από την προσπάθεια καταστροφής υλικού της Χ.Α από τη Μικελάτου, σύζυγο του Ρουπακιά).
Στη συνέχεια, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο της αστυνομίας: «αποδείχθηκε ότι, αν και παρούσα, η δύναμη των 8 αστυνομικών της ΔΙΑΣ δεν παρενέβη προκειμένου να αποτρέψει την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, επιχειρήθηκε μάλιστα η εκ των υστέρων συγκάλυψη αυτής της αδράνειας. Σύμφωνα με τα αναγνωστέα έγγραφα 67 και 70, το σήμα για τα 50 άτομα στην “Ιφιγενείας με Τσαλδάρη” δόθηκε στις 23:54 και 23:55 και όχι στις 23:59 όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες αστυνομικοί και γράφτηκε στις αστυνομικές αναφορές (αναγνωστέα έγγραφα 39 και 40). Σύμφωνα με το αναγνωστέο 113 (βίντεο) …αποδεικνύεται ότι οι αστυνομικοί έκαναν τον κύκλο του τετραγώνου, χάνοντας πολύτιμο χρόνο για να επέμβουν, κάτι το οποίο αρνήθηκαν στις καταθέσεις τους ενώπιον του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 70, ο αστυνομικός Τσολακίδης που διαβίβαζε από την ομάδα ΔΙΑΣ Κερατσινίου, αναγνώρισε τα 20 άτομα ως “άτομα της Χρυσής Αυγής” και είδε “ρόπαλα και σιδερομπουνιές”, αντίθετα με τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του λίγες ώρες μετά, αλλά και στο ακροατήριο.
Αστυνομικές ευθύνες
Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 1 (πραγματογνωμοσύνη στο τόπο δολοφονίας), η απόσταση της Παναγή Τσαλδάρη αρ. 60 από την Κεφαλληνίας είναι 50 μέτρα, και η απόσταση της γωνίας Τσαλδάρη-Κεφαλληνίας με το καφέ Κοράλλι είναι 60 μέτρα. …Ο χρόνος που διέθεταν οι αστυνομικοί για να δράσουν, αν το επέλεγαν, ήταν επαρκής και οι αποστάσεις εξαιρετικά μικρές. Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 61, ο Ρουπακιάς έκανε κλήσεις από το κινητό του τηλέφωνο μεχρι τις 6:46 το πρωί της 18/9/2013, σχεδόν δηλαδή 7 ώρες μετά την προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα, προφανώς κατά παραχώρηση των αστυνομικών. Σύμφωνα με τα αναγνωστέα έγγραφα 37-40, οι αστυνομικές αναφορές (“Ημερήσια Δελτία Αναφοράς”) έχουν ημερομηνία 2/10/2013, συντάχθηκαν δηλαδή πολύ αργότερα από ό,τι ανέφεραν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στις καταθέσεις τους.
Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 69, η προσαγωγή Ρουπακιά και η μεταφορά του αναδιπλούμενου μαχαιριού έγινε από τους αστυνομικούς του περιπολικού Α8-2 (Κουρεντζής, Ντάφος) [σ.σ. και όχι από τους ΔΙΑΣ όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι]. Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 36, ο ρόλος των αστυνομικών του περιπολικού Α8-2 αποκρύπτεται πλήρως και παραπειστικά, καθώς η αναφορά του συγκεκριμένου οχήματος δεν χορηγείται [σ.σ. στις ανακρίτριες από τη ΓΑΔΑ] με τον ψεύτικο ισχυρισμό περί “εκτέλεσης υπηρεσίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά”. Έτσι, οι δύο αστυνομικοί (που θυμίζουμε είχαν συνομιλήσει με τον Ρουπακιά ο οποίος εντός του περιπολικού τους είπε “Είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής”) προσήλθαν στην ανάκριση για κατάθεση 8 ολόκληρους μήνες μετά την ανθρωποκτονία και αφού εντοπίστηκαν από τις ειδικές Εφέτες-Ανακρίτριες μετά την απομαγνητοφώνηση των διαβιβάσεων», τόνισε ο συνήγορος.
Κατά την 231η δικάσιμο (5/3) ολοκληρώθηκαν οι σχολιασμοί των εγγράφων από τη μεριά της υπεράσπισης και συνεχίστηκε η ανάγνωση των εγγράφων. Ανάμεσα στις υποθέσεις που διαβάστηκαν βρίσκεται και η επίθεση στον αυτοοργανωμένο χώρο Ρεσάλτο, στο Κερατσίνι στις 25/1/14.
Το έγγραφο 168 περιέχει απομαγνητοφωνημένη ομιλία από βίντεο στο youtube, στην οποία ο Λαγός, λίγες ώρες πριν τη δολοφονική επίθεση στους ψαράδες, την προαναγγέλλει: «…λοιπόν εμείς τους λέμε [σ.σ: στους Αιγύπτιους] ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Έλληνες πολίτες». Μετά το βίντεο-προαναγγελία της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, πρόκειται για ακόμα μια προαναγγελία που δε χωράει καμία παρερμηνεία.
Χρυσαυγίτικη η δολοφονία του Σ. Λουκμάν
Τη ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν αφορούν τα έγγραφα 187-201 που διαβάστηκαν στο δικαστήριο κατά την 227η δικάσιμο (22/2) της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Ο Λουκμάν δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 17/1/13, ενώ κατευθυνόταν με το ποδήλατό του στη λαϊκή για να πιάσει δουλειά. Χάρη σε αυτόπτες μάρτυρες, όπως φαίνεται στο έγγραφο 187 (δικογραφία), ειδοποιήθηκε η αστυνομία και στη συνέχεια το ΕΚΑΒ, ενώ έγινε δυνατός ο εντοπισμός των δολοφόνων: «Την 03:25 περίπου ενημερώθηκε το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ότι υπάρχει αιμόφυρτο άτομο στο οδόστρωμα της οδού Τριών Ιεραρχών 65 στα Κάτω Πετράλωνα… Σύμφωνα με τις πρώτες προφορικές μαρτυρίες… πλησίον του θύματος υπήρχαν δύο άνδρες… επέβαιναν σε μηχανή-σκούτερ… κατευθύνθηκαν από την οδό Τριών Ιεραρχών προς την οδό Χαμοστέρνας (σχετ. οι ένορκες καταθέσεις)… Την 03:40 οι κατηγορούμενοι επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα-σκούτερ εντοπίσθηκαν… στο Σύνταγμα».
Οι Δ. Λιακόπουλος και Χ. Στεργιόπουλος, συνεχίζει το έγγραφο, εντοπίστηκαν με τα μαχαίρια «πεταλούδες» πάνω τους, ακόμα λερωμένα με το αίμα, ενώ κάτω από τη σέλα της μηχανής είχαν κρύψει την πινακίδα κυκλοφορίας. Ομολόγησαν την πράξη τους, ισχυριζόμενοι ωστόσο ότι επρόκειτο για έναν διαπληκτισμό. Αυτό το σημείο της δικογραφίας βέβαια κάνει σαφές ότι είχαν ήδη σκεφτεί να κρύψουν τα στοιχεία του οχήματος. Δείχνει επίσης ότι δεν έφυγαν από το σημείο ταραγμένοι, καθώς θεωρούσαν ότι δεν θα τιμωρηθούν: δεν θεώρησαν απαραίτητο να πετάξουν τα μαχαίρια με το αίμα, παρά συνέχισαν τη «βόλτα» τους στο Σύνταγμα. Συνολικά τα έγγραφα δίνουν την εικόνα ενός μικρού, ευέλικτου, οπλισμένου, μηχανοκίτητου τάγματος εφόδου που έδρασε ψύχραιμα και με σχέδιο.
Στο έγγραφο 191 (εκθέσεις κατ’ οίκον έρευνας) αποτυπώνονται τα αντικείμενα που είχαν στην κατοχή τους: «μια μαύρη λεπίδα και ένα ξύλινο ρόπαλο» ο Στεργιόπουλος και «μια σφεντόνα, μια σιδηρογροθιά, τρία στιλέτα ‘πεταλούδα’, ένας σουγιάς, ένα αεροβόλο πιστόλι… ένα ξύλινο ρόπαλο» ο Λιακόπουλος, ενώ στο σπίτι του τελευταίου βρέθηκαν και ενημερωτικό υλικό, αυτοκόλλητα καθώς και 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.
Το αναγνωστέο 193 περιέχει την ιατροδικαστική γνωμοδότηση. Για ακόμη μια φορά το δικαστήριο είδε ότι η εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου δεν είναι «απλά» το άθροισμα των επιθέσεων που κάνουν, αλλά η συμπύκνωση του ρατσιστικού και όχι μόνο μίσους τους σε χτυπήματα προορισμένα και σχεδιασμένα εξαρχής με σκοπό να φέρουν το θάνατο: «Κατά τη νεκροψία, διαπιστώθηκαν 7 τραύματα, προφανώς προκληθέντα δια νύσσοντος αλλά και τέμνοντος οργάνου (μαχαίρι – λάμα στιλέτου)… [το] ένα θανατηφόρο (λόγω πλήξης μαλακών μορίων και κυρίως της καρδιάς, με πρόκληση διαμπερούς τραύματος)».
Ρατσιστικό έγκλημα
Από όλα τα έγγραφα που διαβάστηκαν στο δικαστήριο απουσιάζει το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών. Δεν είναι τυχαίο. Χρειάστηκε η οργανωμένη παρέμβαση και πίεση χιλιάδων αντιφαστιστών/τριών και αντιρατσιστών/τριών, που στήριξε την οικογένεια του Λουκμάν για να ακουστεί το αίτημά της για δικαιοσύνη. Ο ισχυρισμός περί «διαπληκτισμού» έγινε δεκτός τόσο από την αστυνομία, που δεν διερεύνησε ποτέ το ρατσιστικό κίνητρο, όσο και από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που έστειλε την υπόθεση στο δικαστήριο με την ίδια γραμμή. Ο Δένδιας, τότε υπουργός Προ.Πο, έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.
Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όμως, τον Απρίλιο του 2014, αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο και καταδίκασε τους δολοφόνους σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά. Δικαίωσε τόσο το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα και την οικογένεια του θύματος, όσο ξεμπρόστιασε τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση που λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα χαρακτήριζε τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν «μεμονωμένο περιστατικό».
Η ανάγνωση των εγγράφων που σχετίζονται με αυτή τη δολοφονία από το δικαστήριο που δικάζει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του αιτήματος της οικογένειας Λουκμάν. Να καταδικαστούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί, αλλά και όλοι οι συνένοχοί τους. Οι εκπαιδευτές τους, η ηγεσία που οργανώνει τα τάγματα εφόδου, οι Κασιδιάρηδες, οι Παναγιώταροι, οι Μιχαλολιάκοι.
Επόμενες δικάσιμοι
- Μάρτης: 7/3, 12/3, 15/3, 21/3, 27/3 και 28/3 στον Κορυδαλλό. 13/3 και 22/3 στο Εφετείο.