Αυτόπτες μάρτυρες και αναγνωστέα δένουν το κατηγορητήριο (223η-225η μέρα)

Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 14/2/2018)

Στη φάση των αναγνωστέων εγγράφων (εκθέσεις, βίντεο, φωτογραφίες) μπήκε η δίκη της Χρυσής Αυγής κατά τη 224η δικάσιμο (8/2). Πρόκειται για μια σημαντική φάση της δίκης καθώς πολλά από αυτά έρχονται, μετά τους μάρτυρες και μέσα από τη δικογραφία, να επιβεβαιώσουν πόσο δεμένο είναι το κατηγορητήριο κατά της ναζιστικής οργάνωσης.

Μέχρι τη 225η (13/2) είχαν διαβαστεί τα 87 πρώτα έγγραφα της υπόθεσης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Ενδεικτικά, το έγγραφο 61 αποτυπώνει τα τηλεφωνήματα που έγιναν μεταξύ των χρυσαυγιτών πριν και μετά την επίθεση. Είναι αποκαλυπτικό για τη λειτουργία του μηχανισμού της εγκληματικής οργάνωσης: μέχρι τις 23:50 καταγράφονται απανωτές επικοινωνίες μεταξύ των χρυσαυγιτών Καζαντζόγλου και Πατέλη (πυρηνάρχη Νίκαιας), Ρουπακιά και Καζαντζόγλου, Ρουπακιά και Δήμου, Δήμου και Πατέλη, Πατέλη και Λαγού (περιφερειάρχη Πειραιά), ενώ ο Πατέλης δέχεται κλήσεις και από άλλους κατηγορούμενους-μέλη της Νίκαιας στα πλαίσια της συγκρότησης του τάγματος εφόδου. Μεταξύ 23:50 και 00:15 παγώνουν όλες οι επικοινωνίες, είναι τα λεπτά στα οποία ξετυλίγεται η δολοφονική επίθεση. Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία και τη σύλληψή του ο Ρουπακιάς καλεί τον Πατέλη. Τα επόμενα λεπτά συνεχίζεται η επικοινωνία Πατέλη – Λαγού και Ρουπακιά – Πατέλη.

Στο ίδιο έγγραφο παρουσιάζονται και οι κλήσεις που έγιναν τις επόμενες ώρες. Ενδεικτικό της άνεσης του Ρουπακιά στο τμήμα και τη ΓΑΔΑ είναι ότι χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό του μέχρι τις 7 παρά τα ξημερώματα! Εκτός από τους άλλους κατηγορούμενους, ο Ρουπακιάς κάλεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας την αδελφή του, καθώς και τη γυναίκα του, Μ. Μικελάτου, η οποία κατέστρεψε υλικό της Χρυσής Αυγής που είχε στο σπίτι. Βρίσκεται κατηγορούμενη στη δίκη για ψευδομαρτυρία και έτσι το γεγονός ότι ξεφορτώθηκε το υλικό της ΧΑ αποτυπώνεται στο έγγραφο 26, τη δικογραφία.

Το έγγραφο 62 είναι η απομαγνητοφώνηση των κλήσεων που δέχτηκε το ΕΚΑΒ αμέσως μετά το μαχαίρωμα. Η πρώτη κλήση γίνεται στις 00:04 και καλών είναι αστυνομικός της ΔΙΑΣ που λέει: «Υπήρχε ένα επεισόδιο με άτομα της Χρυσής Αυγής και έτερα άτομα… μάλλον το ένα άτομο έχει μαχαιρωθεί». Τη βεβαιότητα των αστυνομικών ότι επρόκειτο για χρυσαυγίτες δείχνουν και τα διαβιβαστικά των ομάδων ΔΙΑΣ στο έγγραφο 70 όπου στις 00:00 ακριβώς, περιγράφοντας την εικόνα του τετραγώνου Π. Μελά, Κεφαλληνίας και Π. Τσαλδάρη, αστυνομικός της ΔΙΑΣ λέει: «Είκοσι άτομα της Χρυσής Αυγής», ενώ λίγο μετά προσθέτει: «Απ’ ό,τι διακρίνουμε υπάρχουν σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα». Η αστυνομία λοιπόν, είχε πλήρη επίγνωση του ποιοι ήταν οι δράστες.

Τάγμα εφόδου

Τα ίδια έγγραφα δείχνουν ότι το σύνολο του τάγματος εφόδου βρίσκεται συγκροτημένο μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας και διαλύεται αμέσως μετά. Από τα μεσάνυχτα που έχει πρωτοαναφέρει τα «20 άτομα της Χρυσής Αυγής», η ΔΙΑΣ περιγράφει τις κινήσεις τους προς την Π. Τσαλδάρη, ενώ στις 00:03:35 διαβιβάζει: «επί της Τσαλδάρη υπάρχει εμπλοκή». Το τάγμα εφόδου διαλύεται σύμφωνα με διαβιβαστικό στις 00:04:06: «άτομα της Χρυσής Αυγής… Βλέπουμε άτομα να τρέχουν προς Κεφαλληνίας» και αμέσως μετά: «Άτομα της Χρυσής Αυγής έχουν τραπεί σε φυγή». Στις 00:05:20 λέει: «Ένα άτομο είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο, ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο στο σημείο». Είναι η διαβίβαση της σύλληψης Ρουπακιά. Με άλλα λόγια μέσα στο ενάμισι λεπτό που μεσολαβεί από τη στιγμή που η αστυνομία αναφέρει ότι οι χρυσαυγίτες βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο (Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας) μέχρι τη στιγμή που συλλαμβάνεται ο Ρουπακιάς, γίνεται το μαχαίρωμα και αμέσως μετά αποχωρεί αστραπιαία το τάγμα. Ενδιάμεσα, ένα διαβιβαστικό κάνει λόγο για καταδίωξη «έτερων ατόμων» από άτομα «της Χ.Α» επί της Τσαλδάρη: είναι οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, οι οποίοι έχουν περιγράψει αυτή την καταδίωξη και στο δικαστήριο, όταν κατέθεταν σαν μάρτυρες.

Το έγγραφο 19 είναι η κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του Ρουπακιά, το πρωί της 18/9, όπου βρέθηκε τέιζερ (ηλεκτρικός εκκενωτής). Επιπλέον σε μια σειρά έγγραφα αναφέρονται τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του: πλαστικοποιημένη κάρτα που γράφει «Χρυσή Αυγή Κεντρική Διοίκηση Ασφάλεια» και στην πίσω όψη σφραγίδα των κεντρικών της ΧΑ, τρεις κάρτες της τοπικής της Νίκαιας, η αστυνομική ταυτότητα και το κινητό του Καζαντζόγλου, χαρτί με σφραγίδα της γραμματείας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της ΧΑ.

“Μπροστά στα μάτια της αστυνομίας”

Από το μπαλκόνι του σπιτιού του είδε την επίθεση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας σε βάρος του Παύλου Φύσσα και της παρέας του ο τελευταίος μάρτυρας που κατέθεσε κατά τη 223η δικάσιμο (7/2), Α.Ν.. Ο αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο πως η Π.Τσαλδάρη (νυν Π.Φύσσα) είναι δρόμος κεντρικός με φωτισμό. Είχε επομένως από το μπαλκόνι του καλή ορατότητα. Με την περιγραφή του επιβεβαίωσε πανηγυρικά τις καταθέσεις των δύο φοιτητριών Καραγιαννίδου και Ζώρζου, που κατέθεσαν τον Δεκέμβρη του 2015 και δέχτηκαν τις εντονότερες απειλές των συνήγορων υπεράσπισης μέσα στο δικαστήριο. Επικυρώνει τα όσα είπαν τόσο διότι από τη δική του οπτική γωνία είδε κι αυτός μια οργανωμένη επίθεση από υπεράριθμη ομάδα, όσο και γιατί δήλωσε ότι το παγκάκι στο οποίο κάθονταν οι φοιτήτριες, απέναντι από το σημείο της δολοφονίας, είχε ακόμη καλύτερη ορατότητα.

Συγκεκριμένα, περιέγραψε: «Βγαίνω στο μπαλκόνι [από τη φασαρία] και βλέπω μια ομάδα συγκεντρωμένη απέναντι, στη γωνία Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Στο απέναντι τετράγωνο δηλαδή. Ήταν 20-30 άτομα και κοιτάγανε αριστερά και διαγώνια [σ.σ: προς το σημείο της επίθεσης στον Παύλο Φύσσα], βρίζανε, φωνάζανε. Δεν ήταν απομονωμένοι. Στο εδώ πεζοδρόμιο είδα τρία άτομα. Τσακωνόντουσαν με έναν άνθρωπο, προσπαθούσαν να τον χτυπήσουν, να τον σπρώξουν. Η αίσθηση που μου έδιναν ήταν ότι οι υπόλοιποι [απέναντι] υποστηρίζανε αυτούς τους τρεις. Όλα έγιναν στο δευτερόλεπτο». Τόνισε επιπλέον ότι ένας αστυνομικός που πλησίασε τους τρεις απείλησε με προσαγωγές, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να συνεχίσουν τελικά την επίθεσή τους. Παρόμοια, δεν αποθαρρύνθηκαν ούτε όταν πλησίασε μια δεύτερη αστυνομικός.

Τη στιγμή που εμφανίζεται το αυτοκίνητο του Ρουπακιά η επίθεση έχει μεταφερθεί πιο κοντά στις βιτρίνες, κι έτσι ο μάρτυρας δεν θα δει το μαχαίρωμα, αλλά για το αν ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ήταν «σε άμυνα» (τον ισχυρισμό έχει μεταφέρει στο δικαστήριο και η αδελφή του, Χ. Ρουπακιά, όταν κατέθεσε το 2016), η εικόνα που μετέφερε ήταν αποστομωτική: «Βλέπω να έρχεται με αντίθετη κατεύθυνση το ασημί Αλμέρα. Μου έκανε εντύπωση το πώς μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και πάρκαρε. Κατεβαίνει κάποιος και κινείται με αργά βήματα προς τη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου. Ήταν ήρεμος. Επιστρέφει με λίγο πιο γρήγορο βηματισμό. Έκανε μια κίνηση σαν κάτι να πέταξε, σαν αποτσίγαρο».

«Tο φάγανε το παλικάρι»

Στη συνέχεια, όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, ακούστηκε μια γυναικεία φωνή από τη γειτονιά «το φάγανε το παλικάρι». Τότε, οι συγκεντρωμένοι απέναντι διασκορπίστηκαν αστραπιαία. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε έτσι ξανά ότι τα 20-30 άτομα που βρίσκονταν απέναντι ήταν σε συνεργασία με τους 3 που χτυπούσαν τον Παύλο Φύσσα και τον Ρουπακιά που ολοκλήρωσε τη δολοφονία.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της επιτιθέμενης ομάδας, μίλησε για άνδρες, ομοιόμορφα ντυμένους στα μαύρα, γεροδεμένους, κυρίως νέους, με κάποιους να φορούν παντελόνια γκρι παραλλαγής. Είχε δει το ίδιο τάγμα εφόδου στη Νίκαια και όταν ρωτήθηκε τι διαφορά είχε στην εμφάνιση εκείνο το βράδυ είπε ότι δεν είχαν μαζί τους τις σημαίες.

Ο μάρτυρας είπε ότι είδε έναν άνδρα με άσπρη φόρμα να απομακρύνεται από το αυτοκίνητο του Ρουπακιά, με τρόπο που του έδινε την εντύπωση ότι μόλις είχε βγει από αυτό. Από τις δυο φοιτήτριες η μία είχε αναγνωρίσει τον Καζαντζόγλου και δέχτηκε γι’ αυτό φραστική επίθεση και απειλή από τον κατηγορούμενο μέσα στην αίθουσα. Τέλος, ο μάρτυρας είπε ότι όλη η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια αστυνομικών και γι’ αυτό δεν περίμενε να κληθεί να καταθέσει, μην πιστεύοντας ότι είχε κάτι επιπλέον να πει!

Επόμενες δικάσιμοι

  • Φλεβάρης: 21/2 και 22/2 στο Εφετείο. 23/2 και 27/2 στον Κορυδαλλό.
  • Μάρτης: 2/3, 7/3, 12/3, 15/3, 21/3, 27/3 και 28/3 στον Κορυδαλλό. 5/3, 13/3 και 22/3 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.