“Κλειδώνει” η τύχη του τάγματος της Νίκαιας

Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας.

Η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα Α.Ν. στη δίκη της Χρυσής Αυγής (7/2/2018) έκλεισε τον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας, αλλά ταυτόχρονα επισφράγισε και την εικόνα του δικαστηρίου για το τι συνέβη το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Μέχρι τώρα το δικαστήριο είχε ακούσει ως αυτόπτες μάρτυρες: τους δύο φίλους του Παύλου Φύσσα Κοντονικόλα και Μελαχροινόπουλο που χτυπήθηκαν απο χρυσαυγίτες το βράδυ της δολοφονίας, τις δύο φοιτήτριες Ζώρζου και Καραγιαννίδου που κάθονταν σε παρακείμενο παγκάκι την ώρα της δολοφονικής επίθεσης, τον σωφρονιστικό υπάλληλο Χατζησταμάτη που κατέθεσε για τα όσα έγιναν έξω από το Κοράλλι και την έναρξη της επίθεσης των χρυσαυγιτών στην παρέα του Φύσσα. Και βέβαια τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που ισχυρίστηκαν ότι “δεν πρόλαβαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την επίθεση λόγω χρόνου”. Τους ισχυρισμούς Ρουπακιά συνεισέφερε στο δικαστήριο η αδελφή του Χρυσούλα, που είπε ότι ο Ρουπακιάς έπεσε θύμα επίθεσης από τον Φύσσα (και τους φίλους του), γι’ αυτό και τον μαχαίρωσε βρισκόμενος σε άμυνα.

Η κατάθεση του Α.Ν. ξεκαθάρισε όλα τα ζητήματα και κατέρριψε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Ως ο κατεξοχήν αμέτοχος τρίτος, ευρισκόμενος στο μπαλκόνι του σπιτιού του, ο μάρτυρας κατέθεσε:

α. Ότι η επίθεση ήταν πολυπρόσωπη, με 3 άτομα να χτυπούν τον Φύσσα και τουλάχιστον 20 άτομα να βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο και το διάζωμα και να υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους με ύβρεις και δημιουργία κλίματος φόβου και πανικού.

β. Ότι τα 3 άτομα εξακολουθούσαν να χτυπούν τον Φύσσα όταν εμφανίστηκε ο Ρουπακιάς οδηγώντας αντίθετα την Παναγή Τσαλδάρη με το ασημί αυτοκίνητο.

γ. Ότι 2 τουλάχιστον αστυνομικοί (ένας “κοντός άντρας” και μια “μελαχρινή γυναίκα”) ήταν παρόντες την ώρα της επίθεσης αλλά η παρουσία τους δεν αποθάρρυνε τους επιτιθέμενους.

δ. Ότι ο Ρουπακιάς κατέβηκε από το αυτοκίνητο χωρίς να δεχτεί οποιαδήποτε επίθεση, κινήθηκε με αργά βήματα, απολύτως ήρεμος και ψύχραιμος, προς το σημείο που βρισκόταν ο Φύσσας. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ο μάρτυρας είδε τον Ρουπακιά να επιστρέφει προς το αυτοκίνητο εξίσου ήρεμος, αλλά με πιο γρήγορο βηματισμό. Η δολοφονία τελέστηκε απολύτως εν ψυχρώ.

ε. Ότι τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας διασκορπίστηκαν μετά το μαχαίρωμα και τη φωνή που ακούστηκε, πιθανόν από περίοικο, “το φάγανε το παληκάρι”.

στ. Ότι η ορατότητα στο σημείο ήταν καλή, ο φωτισμός επαρκής και οι φοιτήτριες (που κάθονταν στο παγκάκι προς τη διασταύρωση Ξάνθου-Τσαλδάρη) μπορούσαν να έχουν ακόμα καλύτερη ορατότητα από τον μάρτυρα, κατα δήλωσή του.

Θυμίζουμε ότι για την ανθρωποκτονία Φύσσα κατηγορείται εκτός του φυσικού αυτουργού Γ. Ρουπακιά, ως άμεσος συνεργός ο υπεύθυνος πολιτικής δράσης της Νίκαιας και έμμισθος υπαλληλος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Καζαντζόγλου (το κινητό και άλλα του αντικείμενα βρέθηκαν στο αμάξι του Ρουπακιά), και ως απλοί συνεργοί οι: Γεώργιος Πατέλης, Αθανάσιος Τσορβάς, Γεώργιος Δήμου, Γεώργιος Σταμπέλος, Ιωάννης Κομιάνος, Νικόλαος Τσορβάς, Γεώργιος Σκάλκος, Ιωάννης Άγγος, Λέοντας Τσαλίκης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Με δεδομένες τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, η παρουσία των ως άνω κατηγορουμένων στο σημείο της δολοφονίας και η συμμετοχή τους στην ομάδα της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκε στον Παύλο Φύσσα μπορεί να σημάνει – αν το δικαστήριο το κρίνει – την καταδίκη τους σε ποινή κάθειρξης (10-20 χρόνια), ενώ οι κατηγορούμενοι ως αυτουργός και ως άμεσος συνεργός μπορούν να καταδικαστούν σε ισόβια. Αν το δικαστήριο κρίνει ότι η δολοφονία τελέστηκε στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, οι ως άνω κατηγορούμενοι μπορούν να καταδικαστούν επιπλέον σε 5-10 χρόνια κάθειρξη, με εξαίρεση τον Γ. Πατέλη που κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και είναι δυνατόν να καταδικαστεί σε 10-20 χρόνια κάθειρξη (επιπλέον της ποινής για την απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία).

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δικηγόροι των βουλευτών της οργάνωσης δεν έκαναν καμία ερώτηση στον αυτόπτη μάρτυρα, αποχωρώντας μάλιστα από την αίθουσα και παραμένοντας στο διάδρομο για όσο διάστημα διαρκούσε η κατάθεσή του. Απών από την εξέταση του μάρτυρα ήταν και ο δικηγόρος του Ρουπακιά κ. Γεώργιος Ρουμπέκας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.