Ο Κασιδιάρης ηγείται του πογκρόμ στις 12 Μάη 2011.
(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 24/1/2018)
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ και ιστορικός Γιώργος Μαργαρίτης κατέθεσε κατά την 215η δικάσιμο (17/1), εισφέροντας στο δικαστήριο μεταξύ άλλων και ένα ακόμη περιστατικό οργανωμένης ρατσιστικής βίας με επικεφαλής τον Κασιδιάρη, στο οποίο υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε, μια επίθεση τάγματος εφόδου σε λεωφορείο της γραμμής Β5 στο Σταθμό Λαρίσης, έγινε μια βδομάδα μετά την έναρξη του πογκρόμ του Μάη του 2011: “Τότε που είχαν γενικευθεί οι επιθέσεις. Η ΧΑ είχε επιβάλει μια εγκληματική κανονικότητα με αφορμή τη δολοφονία ενός ανθρώπου [σ: του Μ.Καντάρη]… Μια κατάσταση τρόμου”.
Περιέγραψε στο δικαστήριο την επίθεση: “Στην τελευταία στάση πριν την Πατησίων άνοιξαν οι πόρτες με χτυπήματα και μπήκαν μέσα 5-6 άτομα. Ο ένας ήταν ο Κασιδιάρης και φώναζε, στη μέση του λεωφορείου, ‘ζήτω το έθνος’. Οι άλλοι [χτυπούσαν] χειρουργικά… κοιτούσαν τα φυλετικά χαρακτηριστικά των επιβατών και όποιος ήταν αλλοδαπός τον πετούσαν με κλωτσιές έξω. Οι γυναίκες φώναζαν, μη χτυπάτε τα παιδιά. Τα χτυπήματα ήταν δυνατά, είναι φτιαγμένοι για να χτυπάνε”. Απαντώντας σε ερωτήσεις διευκρίνισε: “Σίγουρα ήταν προετοιμασμένο. Προφανώς υπάρχει μηχανισμός εντολών. Όταν κατέβηκε ο Κασιδιάρης τελείωσαν όλα”. Ο μάρτυρας, όπως και δεκάδες άλλοι, ανέδειξε και τη στάση της αστυνομίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή: “Αμέσως μετά κάλεσα το 100. Με ρώτησαν αν εγώ δέχτηκα την επίθεση. Είπα όχι, είπα είναι καταδρομική επίθεση, κάντε κάτι. Η απάντηση ήταν ‘εσάς κύριε τι σας ενδιαφέρει;’”.
“Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί την πεπατημένη ναζιστική πρακτική”, εξήγησε μιλώντας για τους στόχους και τη βία της οργάνωσης. “Έχει να προσφέρει στο σύστημα το βαρύ χέρι, τη βία. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τάξεων που κυβερνούν. Σε καιρούς κρίσης δυναμώνει, όταν χρειάζονται μια βαριά απειλή που να μεταφέρει την ενοχή από τους ενόχους στα θύματα και να εκβάλει από την κοινωνία αυτά τα θύματα. Όταν το σύστημα αισθάνεται την ανάγκη να χρησιμοποιήσει τις πρακτικές της, έχουμε ένα σμήνος επιθέσεων, όπως η επίθεση στο ΠΑΜΕ και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι διακηρύξεις τους ένα μήνα πριν ήταν μια προσφορά υπηρεσίας στο σύστημα, για να γίνουν πιστευτές χρειάστηκε και μια ανάλογη πρακτική, η οποία [το Σεπτέμβρη του ’13] γίνεται ανοιχτά βίαιη, στρατιωτικά βίαιη. Λέει ‘εδώ είμαστε, μπορούμε να χτυπήσουμε το συνδικαλισμό’”.
Πολύ σημαντική ήταν η σύνδεση που έκανε ανάμεσα στη ναζιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση: “Η ναζιστική φυλετική θεωρία αναγνωρίζει τρεις κύκλους: την αρεία φυλή, τους εκπαιδεύσιμους λαούς και τους υπάνθρωπους. Αυτό το αποδέχεται η ΧΑ. Δε μας ενδιαφέρει ως θεωρία από μόνη της. Μας ενδιαφέρει διότι θέτει την τρίτη κατηγορία ανθρώπων εκτός νομικής προστασίας”. Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι η ναζιστική ιδεολογία δεν αποτελεί από μόνη της λόγο δίωξης μιας οργάνωσης που τη φέρει, αλλά ωθεί τα μέλη και τα στελέχη της οργάνωσης να αφαιρούν την ανθρώπινη ιδιότητα από τα θύματά της και να υλοποιούν την εγκληματική στρατηγική της. Συμπληρωματικά, ρωτηθείς για το γνωστό σύνθημα “αίμα τιμή”, είπε: “Το αίμα είναι το κριτήριο του ανήκειν στη φυλή. Το αίμα από επιμειξίες είναι κατώτερο και οι κατώτεροι δεν έχουν πρόσβαση σε δικαιώματα. Έχει εγκληματική σημασία η λέξη ‘αίμα’”.
Τόνισε στο δικαστήριο ότι η αρχή του αρχηγού διαφοροποιεί την εκλογή αρχηγού σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, με την ύπαρξη αρχηγού στη ΧΑ: “Σύμφωνα με την αρχή, ο αρχηγός εκφράζει τη βούληση της φυλής. Σε ένα άλλο κόμμα χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος της βάσης να διαφωνήσει και να καθαιρέσει τον επικεφαλής, πώς όμως θα πεις ‘δεν εκφράζει τη θέληση της φυλής’; Είναι τελείως μεταφυσική η ιδιότητά του”.
Για το πώς οργανώνεται η εγκληματική δράση τόνισε: “Όταν την πράξη την κάνει στέλεχος [σ.σ: μιλάει για τον Ρουπακιά] ο μηχανισμός της οργάνωσης μετέχει. Και ο αρχηγός μετέχει στη διαμόρφωση του σχεδίου. Το ότι υπάρχει σχέδιο το δείχνει και η στοχοθεσία: άλλοτε το επίκεντρο βρίσκεται στους μετανάστες, άλλοτε περνάει στους αριστερούς”. Επιπλέον, επικαλούμενος την ιδιότητά του ως ιστορικός, εξήγησε τη διάκριση μεταξύ σχεδίου και υλοποίησης με το παράδειγμα της ναζιστικής “τελικής λύσης”: το γενικό σχέδιο αποφασίζεται στη συνάντηση της Βανζύ, αλλά η υλοποίηση γίνεται με μια σειρά πράξεις που δεν απορρέουν από συγκεκριμένη κεντρική εντολή. Για το σύνολο των εγκληματικών πράξεων της ΧΑ ο μάρτυρας χαρακτηριστικά είπε: “δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα, είναι αλυσίδα πράξεων τόσο δεμένων που αποκλείεται να έχουν γίνει αυτόβουλα”.
«Στρατιωτικό άγημα» μέσα στη Βουλή
Για ένα «στρατιωτικό άγημα» μέσα στη Βουλή έκαναν λόγο οι μάρτυρες πολιτικής αγωγής που κατέθεσαν κατά τη 217η δικάσιμο (23/1), μιλώντας για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ.
Ο Σπύρος Λυκούδης, αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Παναγιώτης Ρήγας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσαν για τη δράση της ΧΑ μέσα και έξω από τη Βουλή, κάνοντας στο δικαστήριο εμφανές ότι οι δύο αυτές πτυχές σχετίζονται: η δράση στη Βουλή ήταν μήνυμα, συμβολισμός και επιβεβαίωση της εγκληματικής δράσης στους δρόμους.
«Δεν έκαναν αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο μάρτυρας Λυκούδης. «Φερόταν σαν σε εχθρούς. Αν κρίνω γενικότερα πολιτικά το ζήτημα, θα έλεγα ότι η ΧΑ εκπέμπει το μήνυμά της σε άξονα μίσους, για να πείσει τον πολίτη να προβεί σε έκνομες ενέργειες, να επιχειρήσει να καθαρίσει την κοινωνία από το μετανάστη και τον αντιφρονούντα. Εξέπεμπαν τόσο μίσος που αν ο πολίτης πειθόταν θα υπερέβαινε τις όποιες αναστολές».
Αντίστοιχα, ο μάρτυρας Ρήγας, είπε: «Υπάρχει το περιστατικό της Κρήτης όπου ο Κασιδιάρης με τρόπο ιδιαίτερα προκλητικό απευθυνόταν στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, λέγοντας ότι στο τέλος της μέρας θα χυθεί αίμα. Ήταν μπόλιασμα των οπαδών με θράσσος και θάρρος. ‘Εγώ πάω μπροστά, είμαι βουλευτής, δεν υπάρχει αυτόφωρο για εμάς. Να ξέρετε ότι είστε καλυμμένοι κι εσείς’. Πιστεύω ότι υπάρχει κόσμος που πιστεύει αυτό το μήνυμα».
Μήνυμα
Πέρα από το μήνυμα που στέλνει η ΧΑ προς τα έξω, οι μάρτυρες μετέφεραν στο δικαστήριο επιπλέον την εικόνα ότι με την δράση της μέσα στο κοινοβούλιο αποκαλύπτει τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας της: «Λειτουργούσαν διαφορετικά. Σαν άγημα. [..] Είναι μια πρωτοτυπία για το ελληνικό Κοινοβούλιο ένας πολιτικός οργανισμός να μπαίνει και να βγαίνει από την αίθουσα σαν ένας άνθρωπος», επισήμανε ο Σ. Λυκούδης.
Ο Π. Ρήγας τόνισε: «Από το 2004 που μπήκα στη Βουλή είχα εικόνα για τη συμπεριφορά βουλευτών και κομμάτων. Το 2012 ήταν ένα σοκ. Πρώτη φορά εισήλθε ένα κόμμα το οποίο με τον τρόπο που κινείτο, με την περίεργη ομοιομορφία του, ήταν πρωτόγνωρο και σοκαριστικό. Στο κοινοβούλιο δεν ήταν σπάνια περίπτωση κάποιο μεμονωμένο άτομο με έξαρση θυμικού να κάνει επεισόδιο. Η παρουσία της ΧΑ ήταν εντελώς διαφορετικό πράγμα. Δεν ήταν θέμα απειρίας. Η κοινοβουλευτική ομάδα ήταν συντεταγμένη με ιεραρχικό τρόπο, επικεφαλής πάντα ο Μιχαλολιάκος και πίσω οι υπόλοιποι βουλευτές. Έμπαιναν κι έβγαιναν συντεταγμένα με στρατιωτικό τρόπο». Ενώ συνέχισε περιγράφοντας τα μέλη της ΚΟ ως «στοιχημένα στη μορφή διμοιρίας».
Ρωτηθείς για τη “μεταμέλεια” των κατηγορούμενων βουλευτών Ε. Μπούκουρα και Χ. Αλεξόπουλου, ο μάρτυρας τόνισε: «οι εγκληματικές πράξεις της ΧΑ συζητήθηκαν στη Βουλή όταν ήταν επίκαιρες. Δεν άκουσα καταδίκη από κανένα μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μόνο προσπάθεια αποσύνδεσής της από τους φυσικούς αυτουργούς». Συνολικότερα, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων, ο μάρτυρας Π. Ρήγας χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή παραστρατιωτική οργάνωση με εγκληματική δράση, ενώ επισήμανε ότι θεωρεί πως μεταξύ άλλων αποσκοπούσαν και στο να κάνουν «κουμάντο» σε ολόκληρες περιοχές.