(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 10/1/2018)
Τον μεγάλο πρωταγωνιστή στις εργατογειτονιές του Πειραιά και της Νίκαιας ανέδειξαν με τις καταθέσεις τους κατά την 212η δικάσιμο (9/1) ο Θανάσης Διαβολάκης και η Κατερίνα Θωίδου (πρώην δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και δημοτική σύμβουλος Νίκαιας αντίστοιχα): το αντιφασιστικό κίνημα και τον κόσμο που αντιστέκεται στους ναζί στις γειτονιές.
Ο Θ. Διαβολάκης, συνδικαλιστής αγωνιστής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκπαιδευτικός, μίλησε για την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να κυριαρχήσει στους δρόμους του Πειραιά και περιέγραψε πώς κάθε άλλο παρά γραμμική ήταν. «Θέλουν να κερδίσουν πολιτική δύναμη με την άσκηση βίας. Αλλά στην πολιτική δεν είναι κανένας μόνος του. Υπάρχει ο φασισμός, αλλά υπάρχει και το αντιφασιστικό κίνημα. Η ισχυροποίηση του αντιφασιστικού κινήματος δεν τους επιτρέπει να ανεβάσουν τα ποσοστά τους», τόνισε.
Αναφέρθηκε σε επίθεση σε βάρος της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά το Σεπτέμβρη του 2012, για την οποία αναγνωρίστηκαν και καταδικάστηκαν οι χρυσαυγίτες Αποστόλου και Σαλούφας. Ο Αποστόλου συνδέεται με τη μεγάλη δίκη της ΧΑ, καθώς υπάρχει συνομιλία του στην οποία φαίνεται να έχει στρατολογήσει τον Ρουπακιά.
Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις
«Η ίδια η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε από φορείς, άτομα και συλλογικότητες της περιοχής, μετά από επίθεση που έγινε σε βάρος της δημοτικής κίνησής μας ‘Ανταρσία στο Λιμάνι’. 25 άτομα έσπασαν το τραπεζάκι μας. Αποσύρθηκαν μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που ήταν εκεί. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τη συμμετοχή και του ΕΚΠ. Εκδόθηκαν ανακοινώσεις από σωματεία, κόμματα, δημοτικές κινήσεις. Έγιναν και άλλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, και μετά την επίθεση στην ίδια την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία» τόνισε ο Θ. Διαβολάκης.
Στην ερώτηση που γίνεται σε όλους τους προσκεκλημένους από την πολιτική αγωγή μάρτυρες, αν έχουν κάτι να προσθέσουν σε σχέση με την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η Κατερίνα Θωίδου – που κατέθεσε αμέσως μετά τον Θ. Διαβολάκη – απάντησε: «Γνωρίζω ότι συγκλόνισε τους κατοίκους της περιοχής γιατί ήταν μια ναζιστικού τύπου επίθεση. Έγινε νύχτα από οπλισμένους με σκοπό να δολοφονήσουν. Οι κάτοικοι γνώριζαν τα θύματα είτε σαν γείτονες είτε σαν πελάτες τους. Μέσα σε 3 μέρες πάρθηκε πρωτοβουλία από τους κατοίκους του Περάματος ώστε να οργανωθεί συλαλλητήριο για να δείξει την αντίθεση του λαού της περιοχής στην επίθεση αυτή. Είχε πολύ κόσμο από την περιοχή. Ομιλητές ήταν ο Στέλιος Φωκιανός από το Σύλλογο Δασκάλων και η Ραμπάτ Χασάν από την Αιγυπτιακή Κοινότητα. Αυτή η κίνηση συμβόλιζε ότι ντόπιοι και μετανάστες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και δε θα αφήσουν το ρατσιστικό μίσος να τους διαιρέσει».
Η εικόνα που εισέφερε στο δικαστήριο η Κ.Θωίδου κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα από περιοχές με προεξέχουσα τη Νίκαια. Παρόμοια λοιπόν ήταν η πρωταγωνιστική παρουσία του κόσμου ενάντια στα γραφεία της Χ.Α στη Νίκαια που εγκαινιάστηκαν στις 9/6/12, ενώ λειτουργούσαν από τις αρχές του 2012: «Συγκαλέσαμε σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο της Νίκαιας τον Ιούνιο. Το πόσο μεγάλο πρόβλημα είχε ο κόσμος, το πόσο δεν άντεχε άλλο, φάνηκε στην προσέλευση, ήρθαν 500 άτομα και δεν χωρούσε ο κόσμος στην αίθουσα. Οργανώθηκε συλαλλητήριο για τις 5 Ιούλη όπου ήρθε πολύ περισσότερος κόσμος απ’ ό,τι περιμέναμε, από όλο το φάσμα της αριστεράς, από συλλογικότητες, κοινότητες μεταναστών και σωματεία».
Η Χρυσή Αυγή, ανοίγοντας τα γραφεία της Νίκαιας, επιχείρησε να «εκμεταλλευτεί το γενικότερο κλίμα που καλλιεργούσε η Νέα Δημοκρατία για να ρίξει την ευθύνη της κρίσης στους μετανάστες. Να καλλιεργήσει η ίδια το ρατσιστικό μίσος» σε μια γειτονιά που οι μετανάστες αποτελούν το 10% και δεν υπήρχε εκ των προτέρων διχόνοια: πολλοί Πακιστανοί κάτοικοι της περιοχής ζουν εκεί από τη δεκαετία του ‘70.
Το άνοιγμα των γραφείων της Νίκαιας σήμανε «μια κατάσταση καθαρής τρομοκρατίας. Η ΧΑ έκλεινε τα γύρω στενά βάζοντας περιφρούρηση. Αν περνούσε μετανάστης δεχόταν επίθεση. Τρίτη και Πέμπτη που ήταν ανοιχτά, κάθε πολιτική δραστηριότητα σταματούσε». Ως συντονίστρια της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας και δημοσιογράφος της ΕΑ ήταν αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών για ρατσιστικές επιθέσεις, σχεδόν πανομοιότυπες μεταξύ τους. Περιέγραψε στο δικαστήριο δεκάδες από αυτές. Σε επίθεση σε βάρος του Χαφίς Μουταζά με χτύπημα στο κεφάλι στις 15/6/12, οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας είπαν ότι είχαν δει δεκάδες ίδια χτυπήματα σε αλλοδαπούς μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
Παρεμβάσεις
Η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε μέσω της βίας να ανέβει και εκλογικά και γι’ αυτό η εγκληματική της δράση εντάθηκε στην προεκλογική περίοδο. Το έχει δηλώσει άλλωστε ο ίδιος ο αρχηγός της Μιχαλολιάκος, που μιλώντας για το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη είπε ότι στις κρυφές δημοσκοπήσεις τους έδωσε 2 μονάδες, πράγμα που η μάρτυρας θύμισε στο δικαστήριο.
Πολλές καταγγελίες ανέφεραν ότι οι δράστες είναι 16χρονοι και 17χρονοι. Με παρεμβάσεις της ΚΕΕΡΦΑ στο δημοτικό συμβούλιο της Νίκαιας πάρθηκε απόφαση να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές για την αντιφασιστική ιστορία της περιοχής, τι σημαίνει φασιστική απειλή και ρατσιστικό έγκλημα και να αποτραπούν από το να προσχωρήσουν σε τάγματα εφόδου.
Τέλος, ως εργαζόμενη πλέον στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η μάρτυρας ξεκαθάρισε στο δικαστήριο ότι η «αιμοδοσία μόνο για Έλληνες» που ισχυρίζεται η ΧΑ ότι έχει κάνει είναι, εκτός από ρατσιστική, και παραπλανητική: το αίμα το διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αιμοδοσίας και όχι οι εθελοντές αιμοδότες. Ο ρατσιστικός και φυλετικός χαρακτήρας των «αιμοδοσιών» προκάλεσε την αντίσταση των γιατρών και των συνδικάτων τους, κάτι που η μάρτυρας θύμισε και στο δικαστήριο, μιλώντας για τις πρωτοβουλίες συνδικαλιστών εργαζόμενων Υγείας σε μια σειρά νοσοκομεία, ανάμεσά τους το Κρατικό Νίκαιας.
Αντώνης Ρέλλας: Οι ναζιστικές θέσεις της Χ.Α για την αναπηρία
Με την κατάθεση του Αντώνη Ρέλλα, μέλους της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή», σκηνοθέτη και δημοσιογράφου, έκλεισε η 212η δικάσιμος. Ο Α. Ρέλλας αναφέρθηκε στις αποκρουστικές θέσεις της XA απέναντι στους ανάπηρους: πιστή στις ναζιστικές της ιδέες, είναι υπέρμαχος της ευγονικής αλλά και της στείρωσης σε μια σειρά κοινωνικές ομάδες, όπως οι νοητικά ανάπηροι, οι έχοντες ψυχιατρικές βλάβες κλπ.
Η ιδεολογία αυτή, τόνισε, οδήγησε στο διαβόητο πρόγραμμα Τ4 με το οποίο εξοντώθηκαν 275 χιλιάδες ανάπηροι στη ναζιστική Γερμανία. Ξεκαθάρισε ότι οι ανάπηροι ήταν τα πρώτα θύματα του Ολοκαυτώματος, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από τις δίκες της Νυρεμβέργης και των ναζιστών γιατρών, καθώς και από διεθνείς συμβάσεις. Έκανε τη σύνδεση με το σήμερα, λέγοντας ότι την κατάκτηση της διεθνούς αναγνώρισης του Ολοκαυτώματος και των δικαιωμάτων των αναπήρων προσπαθεί να πισωγυρίσει η ΧΑ με σημερινά κείμενα και δηλώσεις της. Αναφέρθηκε σε ομιλία του Μ. Παπαδημητρίου (πυρηνάρχη Σαλαμίνας) στην τοπική της Νίκαιας και σε κείμενο της Πράσινης Πτέρυγας που αναδημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα «Χρυσή Αυγή» που επαναλαμβάνει τα αποτρόπαια «επιχειρήματα» της οργάνωσης στο θέμα. Επίσης αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ο Ματθαιόπουλος υπεραμύνθηκε των απόψεων αυτών δημόσια, παρουσία και των ηγετικών στελεχών Παππά, Παναγιώταρου και Κασιδιάρη. Τέλος είπε ότι το αναπηρικό κίνημα έχει καταγράψει γύρω στις 50 μισαναπηρικές φασιστικές επιθέσεις.
Η υπεράσπιση προσπάθησε να διασκεδάσει αυτή τη στάση λέγοντας ότι έχει στελέχη αναπήρους, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στο μάρτυρα να ξεκαθαρίσει στο δικαστήριο ότι και σε αυτό το θέμα, η ΧΑ κάνει χρήση διπλού λόγου. Όπως άλλωστε έκανε και το γερμανικό ναζιστικό κόμμα τη δεκαετία του ’30: την ίδια στιγμή που στην αφάνεια εξόντωνε ανάπηρους, στη δημόσια σφαίρα εκθείαζε ανάπηρους πολέμου, πρώην στελέχη της Βέρμαχτ.