Ο Αντ. Ρέλλας υπενθύμισε χρυσαυγίτικες αναφορές για ευθανασία και στείρωση αναπήρων και ψυχικά πασχόντων | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 10/1/2018)
Ολοκληρώθηκαν χθες, στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, οι καταθέσεις των τριών τελευταίων μαρτύρων που προτάθηκαν από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών.
Πρώτος προσήλθε στο βήμα του μάρτυρα ο εκπαιδευτικός Θανάσης Διαβολάκης, που περιέγραψε πληθώρα επιθέσεων ταγμάτων εφόδου στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά το διάστημα 2010-2014, για τις οποίες ο ίδιος υπήρξε αποδέκτης καταγγελιών των θυμάτων ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Η Χ.Α. είχε σκοπό να τρομοκρατήσει είτε μετανάστες είτε όσους συμμετείχαν στο αντιφασιστικό κίνημα», σημείωσε ο κ. Διαβολάκης και αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά των καταδρομικού τύπου επιθέσεων: πολυάριθμη ομάδα, οργανωμένη σαν στρατιωτικό τμήμα, επιτίθεται κατά πολύ λιγότερων ατόμων, έχοντας επικεφαλής που δίνει παράγγελμα έναρξης και λήξης.
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
«Στα ναζιστικά κόμματα όλα γίνονται κατόπιν εντολής, έχει μεγάλη σημασία ο Αρχηγός», υποστήριξε ο μάρτυρας και χαρακτήρισε τις ομάδες κρούσης οργανικό στοιχείο της Χ.Α.
Αναγνώρισε, δε, σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν, τον κατηγορούμενο Νικ. Αποστόλου ως έναν από τους δράστες της επίθεσης σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά (επίθεση για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί), αλλά και τον κατηγορούμενο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή Νικ. Κούζηλο κατά την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο στέκι «Ρεσάλτο».
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
Ακολούθησε η κατάθεση της δημοσιογράφου και δημοτικής συμβούλου Νίκαιας – Ρέντη Κατερίνας Θωίδου, η οποία αναφέρθηκε σε δεκάδες επιθέσεις χρυσαυγιτών κατά μεταναστών στην περιοχή το 2012-13.
Η μάρτυρας είπε για το ακαταδίωκτο που ένιωθε ότι είχε η οργάνωση στη Νίκαια, όπου με ορμητήριο τα γραφεία της επέβαλλε καθεστώς καθαρής τρομοκρατίας: έκλειναν τους γύρω δρόμους, περιφρουρούσαν, πραγματοποιούσαν στρατιωτικού τύπου συγκεντρώσεις μέρα μεσημέρι, έσπερναν ρατσιστικό δηλητήριο και έκαναν επίδειξη δύναμης.
Με την είσοδο της Χ.Α. στη Βουλή αυξήθηκαν τα κρούσματα των επιθέσεων, τα οποία σταμάτησαν μετά τη δολοφονία Φύσσα, όταν έκλεισαν τα γραφεία της οργάνωσης, σημείωσε η κ. Θωίδου.
Τρίτος κατέθεσε ο Αντώνης Ρέλλας, μέλος του αναπηρικού κινήματος, ο οποίος αναφέρθηκε στο κλίμα φόβου και απανθρωποποίησης που δημιουργούσε η οργάνωση κατά του κινήματος μέσω περισσότερων από 50 επιθέσεων αλλά και με δημόσιες δηλώσεις στελεχών της.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ανάρτηση στο μπλογκ των χρυσαυγιτών «Πράσινη Πτέρυγα» το 2007, όπου γινόταν λόγος για ευθανασία και στείρωση ανθρώπων με αναπηρία ή ψυχιατρικά προβλήματα, αλλά και σε ανάλογες δηλώσεις του υπόδικου βουλευτή Αρτ. Ματθαιόπουλου σε τηλεοπτική εκπομπή, παρουσία των Παππά, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Λαγού, οι οποίοι δεν τις αποδοκίμασαν καθώς, όπως εξήγησε ο μάρτυρας, «μιλάμε για τον πυρήνα του ναζισμού, τον οποίο υιοθετεί απόλυτα η Χ.Α.».
«Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν οι θέσεις αυτές να υλοποιηθούν;» ρώτησε η πρόεδρος, με τον κ. Ρέλλα να απαντά: «Φυσικά και θα μπορούσαν αν αποκτούσαν την εξουσία, όπως ακριβώς έγινε στη ναζιστική Γερμανία».
■ Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου με τις καταθέσεις των προτεινόμενων μαρτύρων από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, με πρώτη τη Λιάνα Κανέλλη.