Μάρτυρας Γ: Kασιδιάρης-Γερμενής, εκπαιδευτές δολοφόνων (197η-199η μέρα)

Από το χρυσαυγίτικο πογκρόμ κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας το 2011.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 15/11/2017)

Δύο ακόμη μάρτυρες, πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, έδωσαν τις «από τα μέσα» εικόνες της εγκληματικής οργάνωσης κατά τις δικάσιμες 197 (9/11), 198 (10/11) και 199 (13/11), με καταθέσεις-καταπέλτες. Τα κοινά νήματα που συνδέουν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων Β και Γ είναι πολλά και έρχονται να επιβεβαιώσουν δεκάδες προηγούμενες καταθέσεις θυμάτων, αυτοπτών μαρτύρων αλλά και πολιτικών προσώπων: την λειτουργία της Νίκαιας ως «τοπική – πρότυπο», την εκρηκτική αύξηση της βίαιης δράσης της από τα τέλη του 2011, τον κομβικό ρόλο των γραφείων σε αυτή τη δράση, την απαραβίαστη ιεραρχία όλης της Χρυσής Αυγής, τις καλές σχέσεις με τα γύρω ΑΤ, τη δομή και τη λειτουργία των ταγμάτων εφόδου, την οπλοφορία στελεχών, τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις.


Μέλος της ΧΑ από το 2006, ο μάρτυρας Γ ορκίστηκε το 2009 που ενηλικιώθηκε. Η πρώτη του επαφή με την οργάνωση έγινε στα τότε κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Σωκράτους. Ο μάρτυρας Γ ήταν παρών σε ιδεολογικές συζητήσεις που γίνονταν στα γραφεία, για το ναζισμό, με ομιλητές συνηθέστερα τον Ν. Μιχαλολιάκο αλλά και τον Η. Κασιδιάρη και τον Σ. Δεβελέκο.

Ο μάρτυρας ήδη πριν την ενηλικίωσή του είχε λάβει μέρος σε επιθέσεις. Περιέγραψε στο δικαστήριο μία από αυτές. «Ένα βράδυ εγώ, ο Πλαπούτας, ο Κασιδιάρης, ο Ζέρβας, ο Κίμωνας [Παπαδόπουλος], κινηθήκαμε στην περιοχή Μεταξουργείο. Σε ένα στενό βρήκαμε αλλοδαπό, του έριξα με σιδηρογροθιά στο πρόσωπο. Ήταν η πρώτη μου φορά, στη συνέχεια γελάγανε ‘μπράβο ρε πιτσιρίκο, τώρα ψήνεσαι’».

Επίσης, ο μάρτυρας πήγαινε σε εκπαιδεύσεις σε γυμναστήριο στην Αχαρνών με εκπαιδευτή τον Γ. Γερμενή. Τέλος, όσον αφορά το διάστημα που ο μάρτυρας Γ ήταν μέλος ως ανήλικος, εξήγησε τι είναι το πρόγραμμα Κένταυρος που έχει αναφέρει και ο Β: «Ήταν ένα πρόγραμμα με ομιλίες, χειραγώγηση.. η γνωστή ως ‘ζύμωση’. Ιδεολογικά μαθήματα, κατήχηση. Ο Κασιδιάρης είχε αναλάβει τα ιδεολογικά. Μιλάγαμε για τον Χίτλερ, για την περίφημη σπορά των ηττημένων. Για τον Ρούντολφ Ες. Μάλιστα είχαμε βγάλει σύνθημα: ‘Ρούντολφ Ες, στον τάφο σου μην κλαις, εμείς θα αναστήσουμε και πάλι τα SS’». Στο ιδεολογικό έπαιζε ρόλο και ο κατηγορούμενος Χρήστος Παππάς, ο οποίος σε ομιλία του χρόνια αργότερα στη Νίκαια μίλησε για τα ναζιστικά στρατεύματα, ενώ και αυτός προέτρεψε «είστε χρυσαυγίτες, μη μασάτε. Σφάξτε τους». Ο μάρτυρας εξήγησε έτσι ότι η πραγματική ιδεολογία της ΧΑ ήταν και είναι η ναζιστική και δεν πρόκειται απλά για τα «χρόνια της νιότης».

Ο Γερμενής, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν αρμόδιος και για τις εκπαιδεύσεις σε ανοιχτούς χώρους, όπως στον Υμηττό και στο Χαϊδάρι. «Τρέξιμο, πάλη, χτυπήματα με μαχαίρι. Μας μάθαιναν ότι το χτύπημα με μαχαίρι στα νεφρά είναι ακαριαίο». Ως εκπαιδευτές σε αυτού του τύπου τα προγράμματα ανέφερε τον Πατέλη, τον Τσακανίκα, τον Δεβελέκο, τον Ζέρβα και τον Κασιδιάρη. Επίσης ο Ρουπακιάς ήρθε αρχικά ως εκπαιδευόμενος και αργότερα εμφανίστηκε ως εκπαιδευτής. «Ο Ρουπακιάς ήρθε όταν άνοιξε η τοπική της Νίκαιας. Μέσα σε έξι μήνες είχε γίνει άλλος άνθρωπος».

Ο μάρτυρας περιέγραψε αναλυτικά και τα όπλα που χρησιμοποιούνταν στις εκπαιδεύσεις. Εκτός από τα καπνογόνα και τις φωτοβολίδες, τα πτυσσόμενα γκλοπ και τα μαχαίρια, στις εκπαιδεύσεις στο Χαϊδάρι υπήρχαν και πιστόλια. Γκλοκ και Κολτ 45άρι ήταν δύο από αυτά που ανέφερε. Τα είχαν στην κατοχή τους ο Κασιδιάρης και ο Πατέλης, ενώ οι εκπαιδεύσεις γίνονταν σκόπιμα κοντά στο σκοπευτήριο του Χαϊδαρίου για να συγχέεται ο ήχος των πυροβολισμών και να μην κινούν την προσοχή. «Με έμαθαν να στοχεύω στην καρδιά».

Γραφεία Νίκαιας

Με τα εγκαίνια των γραφείων της Νίκαιας τον Ιούνιο του 2012 (η τοπική ήταν σε λειτουργία από το 2011 όπως είπε και ο προηγούμενος μάρτυρας Β και τα γραφεία εγκαινιάστηκαν αργότερα), ο μάρτυρας άρχισε να συμμετέχει στην τοπική της Νίκαιας. Ήταν μέλος του κλειστού πυρήνα. Ο μάρτυρας Γ ανέφερε μια σειρά από δράσεις στις οποίες είχε λάβει μέρος: νυχτερινή επίθεση σε σπίτι μεταναστών με άνοιγμα πυροσβεστήρα και σοβαρά χτυπήματα με γκλοπ, που θυμίζει την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Ο ίδιος ο μάρτυρας χτύπησε με το γκλοπ του το θύμα του στο σαγόνι. Εκφοβισμός ιδιοκτήτη πλυντηρίου αυτοκινήτων στην Πέτρου Ράλλη για να διώξει τους αλλοδαπούς υπαλλήλους του. Χτύπημα τριών αλλοδαπών υπαλλήλων σε βενζινάδικο στην Βάρκιζα. Το τάγμα της Νίκαιας κυκλοφορούσε με τη γνωστή ενδυμασία: «μπλούζα μαύρη της ΧΑ που γράφει στο πίσω μέρος την τοπική, παντελόνι παραλλαγή πόλεως, αρβύλες, τζόκεϊ».

Για την πρώτη επίθεση, σε σπίτι μεταναστών στην πλατεία Αγ. Νικολάου, ο μάρτυρας Γ ανέδειξε ακόμα μια φορά τον κομβικό ρόλο των γραφείων της Νίκαιας: το τάγμα των 15 ατόμων συγκεντρώθηκε εκεί όπου και πήρε οδηγίες από τον Πατέλη για το πού και πώς θα χτυπήσουν και έφυγε αμέσως με δίκυκλα. Στα γραφεία βρίσκονταν και τα όπλα καθώς και ο πυροσβεστήρας. Ο Πατέλης ηγείτο της επίθεσης στο σπίτι των μεταναστών.

Και συνέχισε εξηγώντας για τις επιθέσεις: «έτσι είχαμε γαλουχηθεί από την ΧΑ. Άλλοι λένε θα πάμε για καφέ, εμείς λέγαμε θα πάμε ‘βόλτα’. Αυτό σήμαινε να βρούμε μετανάστες, να τους χτυπήσουμε, να τους εκφοβίσουμε. Εκείνη την περίοδο το κέντρο ήταν πολύ τεταμένο. Με την ταμπέλα των ‘αγανακτισμένων πολιτών’ που καθοδηγούνταν από τη ΧΑ, γίνονταν επιθέσεις και τραμπουκισμοί».

Για το πογκρόμ του 2011 στο οποίο συμμετείχε είπε: «[Στα γραφεία] ο Κασιδιάρης είπε, παρουσία Λαγού, Παναγιώταρου και Δεβελέκου: ‘πάμε να τους γαμήσουμε, πάμε να τους σκοτώσουμε’. Χυθήκαμε στους δρόμους και όποιον βρίσκαμε που δεν ήταν Έλληνας τον χτυπούσαμε με σιδηρογροθιές, τέιζερ. Εγώ έπαιρνα εντολές από τον Γερμενή: ‘συνταχθείτε. Ό,τι περνάει σφάζεται. Χτυπήστε τους. Φεύγουμε’».

Χαρακτηριστικά ήταν τα λεγόμενά του για την ιεραρχία και την πειθαρχία της οργάνωσης. Όπως και ο μάρτυρας Β, ο μάρτυρας Γ είπε «έτσι λειτουργούσε η Χρυσή Αυγή», ενώ είπε ότι έχει δει το αυθεντικό καταστατικό. Ανέφερε βέβαια και συζητήσεις που άκουγε στην τοπική για πού «δινόταν αναφορά» και από πού έρχονται οι εντολές: «ο Πατέλης ενημερώνει τον Γιάννη [Λαγό], αυτός τον Ηλία [Κασιδιάρη] κι αυτός τον αρχηγό». Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν κάνεις τίποτα χωρίς να το μάθει [η ηγεσία]. […] Το λέγαμε κάθε φορά στα γραφεία, μη γίνει κανά μπραφ χωρίς να το ξέρει ο Λαγός και βρούμε μπελά». Έδωσε στο δικαστήριο και ένα παράδειγμα πειθαρχίας: «Έχει τύχει να φοράμε μπλούζες ΧΑ χωρίς να πηγαίνουμε γραφεία ή να κάνουμε κάτι. Μας είδε ένας γνωστός, το είπε στα γραφεία, μας κάλεσαν για απολογία και μας χτύπησαν. Φοράγαμε τη μπλούζα της ΧΑ χωρίς να έχουμε διαταγή».

ΜΑΡΤΥΡΑΣ B: Στοχοποιημένος ο Φύσσας

Ο μάρτυρας Β (ξεκίνησε στις 9 και ολοκλήρωσε στις 10/11) ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής για λίγο πάνω από ένα χρόνο, το 2012, κατά την περίοδο της εκρηκτικής της ανόδου. Αποχώρησε από τη ΧΑ μετά από αφήγηση του Τσακανίκα ότι χτύπησε το κεφάλι ενός μετανάστη «σαν να βάραγε πέναλτι». «Παίζει και να πέθανε», ήταν το πόρισμα του Τσακανίκα σύμφωνα με τον μάρτυρα.

Κεντρικό πρόσωπο σε όλα όσα περιέγραψε ο μάρτυρας ήταν ο κατηγορούμενος πυρνάρχης Γ. Πατέλης, ο οποίος ερχόταν σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Γ. Λαγό κι αυτός με τη σειρά του με τον Μιχαλολιάκο, για «οτιδήποτε γινόταν». Οι εντολές ακολουθούσαν την ίδια διαδρομή προς τα κάτω. «Τίποτα δε γινόταν χωρίς εντολή από τον αρχηγό. Έτσι μας έλεγαν στην τοπική».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι ομάδες που διατηρούσε η τοπική της Νίκαιας ήταν πέντε: ανοιχτός πυρήνας, κλειστός πυρήνας, 5μελές, innova, Κένταυρος.

“Είμαστε ναζιστές” 

Ο μάρτυρας άνηκε στον ανοιχτό πυρήνα. Συμμετείχε στις δράσεις και τις ιδεολογικές συζητήσεις, τις οποίες ο μάρτυρας συνόψισε στο εξής: «μας λέγανε για τους Εβραίους, ότι όλα είναι ψέματα, ολοκαύτωμα δεν έγινε. [..] Με λίγα λόγια είμαστε ναζιστές». Για να μπει ένα μέλος στην ιδεολογική εκδήλωση έπρεπε πρώτα να χαιρετήσει ναζιστικά τη σημαία. Ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων Λαγός, Κασιδιάρης.

Ο κλειστός πυρήνας ήταν η ομάδα που έκανε τις βίαιες νυχτερινές επιθέσεις φορώντας «τα μαύρα». Ο μάρτυς ήταν υποψήφιος για τον κλειστό πυρήνα. Οι υποψήφιοι είχαν βιβλιάριο δραστηριότητας το οποίο κρατούσε ο πυρηνάρχης και στο οποίο καταγραφόταν πόσες φορές έχει συμμετάσχει σε ξυλοδαρμούς, αν έρχεται σε δράσεις. Ο μάρτυρας Β χαρακτήρισε τον κλειστό πυρήνα «οι φουσκωτοί του Γιώργου [Πατέλη]».

Το 5μελές ήταν η ηγεσία της τοπικής και αποτελούταν από τα στελέχη με αρμοδιότητες. Στο 5μελές της Νίκαιας άνηκαν ο Γ. Πατέλης, ο Γ. Ρουπακιάς, ο Γ. Τσακανίκας (στη θέση του οποίου φαινόταν η κοπέλα του Αναστασία λόγω αιγυπτιακής καταγωγής του ίδιου), η σύζυγος του Πατέλη, Νίτσα Σκαρπέλη.

Η innova, που έχει το όνομά της από τα μηχανάκια με τα οποία μετακινείται, είναι ένα από τα γνωστά μηχανοκίνητα τάγματα εφόδου. Ο μάρτυρας είπε μάλιστα ότι ο Πατέλης χρησιμοποιούσε αυτό το τάγμα για τη μεταχείριση πρώην μελών με απειλές και ξυλοδαρμούς.

Η συγκεκριμένη ομάδα βρέθηκε και στο σπίτι του μάρτυρα, μετά την αποχώρησή του. Οι Κένταυροι είναι ομάδα ιδεολογικής κατήχησης ανηλίκων, υπεύθυνος της οποίας ήταν, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Τάσος (πιθανά ο κατηγορούμενος Μιχάλαρος).

Τα γραφεία της Νίκαιας ήταν κεντρικά σε όλες τις δράσεις. Είτε στις συγκομιδές τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών για «διανομή» (στην πραγματικότητα κατέληγαν σε πάγκους στις λαϊκές από τους οποίους έπαιρναν ποσοστά), είτε στην αποθήκευση όπλων, κυρίως τα στυλιάρια και τα μαχαίρια, είτε στις ιδεολογικές και σωματικές εκπαιδεύσεις, είτε στην προετοιμασία των νυχτερινών επιθέσεων. Όλες οι επιθέσεις ξεκινούσαν με sms που καλούσε στα γραφεία. Οι δράσεις δεν κατονομάζονταν στο μήνυμα, αλλά διευκρινιζόταν η ενδυμασία. Με διακριτικά ΧΑ και παραλλαγή, ή με μαύρες μπλούζες και στρατιωτικά παντελόνια.

Η τοπική είχε πολύ καλές σχέσεις με το ΑΤ της περιοχής, μέσω του αστυνομικού Δ. Γιοβανίδη. Μέλος της ΧΑ και κοντινός με τον Πατέλη, τους ειδοποιούσε για ελέγχους στα γραφεία που όπως είπε ο μάρτυς ήταν πάντα «μιλημένοι» ώστε να προλάβουν να κρύψουν τα όπλα οργανωμένα. Σε μια περίπτωση που ο Πατέλης βρισκόταν στο τμήμα για ξυλοδαρμό, ο Γιοβανίδης κανόνισε έτσι ώστε «να φύγει. Ούτε δικογραφίες ούτε τίποτα».

Ο μάρτυς αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έκανε η ΧΑ να πάρει στον έλεγχό της την προστασία των μαγαζιών της περιοχής με ξυλοδαρμούς και άλλες επιθέσεις, καθώς και στις εκπαιδεύσεις σε Σαλαμίνα, Εύβοια, Μαλακάσα και Πάρνηθα.

Για τον Παύλο Φύσσα και ο μάρτυρας Β, όπως και ο Α που ολοκλήρωσε την κατάθεσή του κατά την 196η δικάσιμο (8/11), πιστεύει ότι ήταν στοχοποιημένος, έχοντας ακούσει τις σχετικές συζητήσεις στην τοπική. Ίδια άποψη έχει και ο μάρτυρας Γ, που ξεκίνησε την κατάθεσή του στις 13/11: «Γνωρίζαμε ότι ήταν στόχος ο Παύλος Φύσσας. Αρκετό χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον 3-4 μήνες απ’ όσο γνωρίζω εγώ. Μας έλεγαν ότι αυτός και οι φίλοι του έχουν στοχοποιήσει δικούς μας. Ο Πατέλης, ο Καζαντζόγλου, ο Τσακανίκας, ο Ρουπακιάς [το συζητούσαν]».

Επόμενες δικάσιμοι:

  • Εφετείο: 15/11, 20/11 και 28/11. Κορυδαλλός: 16/11, 13/11 και 27/11.
  • Μόλις έξι δικάσιμοι και όλες στον Κορυδαλλό ανακοινώθηκαν για τον Δεκέμβριο: 5/12, 6/12, 7/12, 13/12, 15/12, 19/12.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.