Άλλη μια χρυσαυγίτικη μήνυση στα σκουπίδια: Αθώοι οι 4 στα Χανιά

Η δασκάλα Μαργαρίτα Παπαμηνά είναι μια από τις μηνυθείσες που αθωώθηκε πανηγυρικά.

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου οι δύο εκπαιδευτικοί και οι δύο φοιτητές, που κατηγορούνταν για την επίθεση σε βάρος μελών της Χρυσής Αυγής τον Απρίλιο του 2013 στο Ενετικό Λιμάνι, στα Χανιά

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων κρίθηκε ότι δεν προέκυπταν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ενώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, εμφανίστηκε μόνο ο ένας εκ των μηνυτών, ο οποίος κατέθεσε ότι έπεσε μόνος του μέσα στη θάλασσα του λιμανιού.

Αποκαλυπτική ήταν η μαρτυρία του ενός μηνυτή για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύονται οι μηνύσεις από την οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό δημοσίευμα:

Ξεκίνησε στο Πρωτοδικείο Χανίων η εκδίκαση των μηνύσεων για ξυλοδαρμό που έχουν υποβάλει μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής σε βάρος τεσσάρων πολιτών που συμμετείχαν σε αντιφασιστική διαδήλωση στα Χανιά τον Απρίλιο του 2013.

Στη δίκη παρουσιάστηκε μόνο ένας από τους μηνυτές, ο οποίος με την κατάθεσή του, παρουσίασε την δική του ιστορία για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας που σημαδεύτηκαν από την «βουτιά» στο λιμάνι ενός υποψηφίου βουλευτή της οργάνωσης.

«Τον χτύπησε επειδή ήταν Αλβανός»

«Είχα έρθει από τη Νορβηγία όπου ζω και εργάζομαι για να φροντίσω τον πατέρα μου επειδή η υγεία του είχε χειροτερέψει. Κρατούσα δύο μπουκάλια δώρο στον φίλο μου, τον Σ.Β. με τον οποίο μας συνδέει προσωπική σχέση άσχετα με την Χρυσή Αυγή. Εγώ δεν είμαι στέλεχος της Χρυσής Αυγής, αλλά απλός υποστηρικτής και ψηφοφόρος. Ήπιαμε λοιπόν τα μπουκάλια στο μαγαζί του, με φίλτρα νερού που είχε τότε. Μετά φύγαμε και μου είπε ότι ήθελε κι εκείνος να με κεράσει. Με πήγε σε ένα μπαρ στην οδό Αποκορώνου και κέρασε ένα σφηνάκι και μετά άλλο ένα ο ιδιοκτήτης του μπαρ. Μετά φύγαμε και κατευθυνθήκαμε προς το λιμάνι. Ήμασταν σε ευθυμία. Στην Αγορά ο Β. έπιασε κουβέντα με κάτι αμερικάνους στρατιωτικούς. Μετά άρχισε να φωνάζει και έκανε και τον ναζιστικό χαιρετισμό. Προχωρήσαμε προς το λιμάνι. Εκεί μπροστά σε μαγαζί ο Β. χτύπησε έναν Αλβανό. Μόνο επειδή ήταν Αλβανός, χωρίς άλλο λόγο. Μάλιστα κατάλαβα πως ήταν γνωστός του Αλβανός».

Όπως περιέγραψε, μέχρι τότε στην παρέα τους είχαν προστεθεί ακόμα δύο άτομα.

Ξαφνικά, όπως προσέθεσε, κατέφτασε ένα πλήθος περίπου 50 ατόμων και άρχισε να τους επιτίθεται με τραπέζια,καρέκλες και ό,τι άλλο έβρισκαν. «Με χτύπησαν άσχημα» είπε, χωρίς να είναι σε θέση να υποδείξει το ποιοι.

Μηνυτής: «Αυτά που λέει ο Β. ότι τον πέταξαν στην θάλασσα δεν ισχύουν. Ψεύδεται. Μόνος του βούτηξε»

Πρόεδρος: Δηλαδή βούτηξε για να γλιτώσει την επίθεση;

Μηνυτής: Ναι

Η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις των μαρτύρων που έχουν κληθεί.

Η κατηγορία αφορά «απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή και ηθική αυτουργία».

Νωρίτερα στον χώρο των δικαστηρίων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους κατηγορουμένους.

Ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ Χανίων:

Με πανηγυρική αθώωση των τεσσάρων αγωνιστών του αντιφασιστικού και εργατικού κινήματος, ολοκληρώθηκε η δίκη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, μετά από μήνυση που είχαν καταθέσει μέλη της Χρυσής Αυγής, για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο ενετικό λιμάνι στα Χανιά στις 2 Απριλίου 2013. 

Αποτελεί μια ακόμα νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που ενισχύει τον αγώνα για τη καταδίκη των φασιστών και την απόδειξη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Η βιομηχανία διώξεων ενάντια σε αγωνιστές της αριστεράς και των κινημάτων που επιχειρήθηκε να στηθεί το προηγούμενο διάστημα καταρρέει, καθώς μία προς μία οι υποθέσεις αποδεικνύεται ότι βασίζονται σε συκοφαντίες και κατασκευασμένα στοιχεία. Στη συγκεκριμένη δίκη αναδείχθηκαν οι αγαστές σχέσεις που διατηρούσε (και διατηρεί;;;) ο τοπικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία. Αναδείχθηκε το γεγονός ότι οι φασίστες παρότι βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης, σύμφωνα και με τις καταθέσεις του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας που παραβρέθηκε στη δίκη, ήταν σε θέση όταν έδιναν τις καταθέσεις τους να γνωρίζουν τα πλήρη στοιχεία των κατηγορουμένων αγωνιστών (πατρώνυμα, ημερομηνία γέννησής τους, διεύθυνσή τους στα Χανιά, ακόμη και διευθύνσεις τους σε άλλες πόλεις).  Από ποιον άλλο θα μπορούσαν να έχουν δοθεί με τέτοιες λεπτομέρειες τα στοιχεία στους χρυσαυγίτες εκτός από την αστυνομία;

Αποκαλυπτική ήταν, επίσης, η ακροαματική διαδικασία και για τον τρόπο που στήθηκαν οι συγκεκριμένες δίκες. Στήθηκαν με την κεντρική καθοδήγηση από τον πυρήνα Χανίων της Χρυσής Αυγής.  Ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ανάφερε ότι όταν έδωσε την κατάθεσή του «αναγνώρισε» μία από τις κατηγορούμενες αγωνίστριες γιατί του την υπέδειξε  ο τότε γραμματέας της Χρυσής Αυγής. Δεν υπάρχει τίποτε που να μας αποτρέπει από το σκεφτούμε ότι και όλες οι άλλες δίκες στήθηκαν με παρόμοιο κεντρικά καθοδηγούμενο τρόπο.  

Η προσπάθεια της φασιστικής συμμορίας να στήσει τάγμα εφόδου, σπέρνοντας τον τρόμο στην πόλη το απόγευμα της 2 Απριλίου του 2013, γνώρισε την καθολική ήττα καταλήγοντας  στα νερά του κόλπου των Χανίων τότε, ενώ σήμερα ολοκληρώθηκε και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η προσπάθεια που κάνει η Χρυσή Αυγή εκ των υστέρων να πάρει αποστάσεις από τον τότε γραμματέα γίνεται για αποκλειστικά εσωτερικούς της λόγους. Για να μπορέσει να συσπειρώσει ξανά τον πυρήνα της, χρησιμοποιώντας τον τότε γραμματέα ως αποδιοπομπαίο τράγο για την αποτυχία. Αν πετύχαιναν, βέβαια, άλλα θα ισχυρίζονταν σήμερα. Θρασύδειλοι μέχρι κόκαλο. 

Οι εξελίξεις αυτής της δίκης έρχονται να προστεθούν στις αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής και στον κεντρικά καθοδηγημένο, εγκληματικό τρόπο λειτουργίας της, με τις πλάτες της αστυνομίας. 

Ως ΚΕΕΡΦΑ ευχαριστούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ κ ΕΛΜΕ, καθώς και όλους τους αγωνιστές που στάθηκαν αλληλέγγυοι. Το αντιφασιστικό κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την οριστική καταδίκη  των νεοναζί δολοφόνων και το κλείσιμο των γραφείων τους, που αποτελούν ορμητήριο επιθέσεων.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.