Απορρίφθηκε το αίτημα για αποκάλυψη προστατευόμενων μαρτύρων

Αν και η εισαγγελέας ζήτησε την αυτοπρόσωπη εμφάνιση πρώην χρυσαυγιτών, η έδρα έκρινε ότι πρέπει να καταθέσουν υπό το καθεστώς προστασίας | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 26/10/2017)

Παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου που υιοθέτησε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων των χρυσαυγιτών, η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για υποχρεωτική αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων κρίνοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία τους από εκφοβισμό ή εκδίκηση.

Έτσι η κατάθεση των πέντε πρώην χρυσαυγιτών (Μάρτυρες Α, Β, Γ, Δ, Ε) θα γίνει ανώνυμα, χωρίς φυσική παρουσία στο δικαστήριο, με σύστημα ηχητικής τηλεδιάσκεψης από το κτίριο της ΓΑΔΑ, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η εξέταση του Μάρτυρα Α.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναμένεται να εισφέρουν σημαντικά στοιχεία σε βάρος της ναζιστικής οργάνωσης, όπως άλλωστε έκανε και ο Ηλίας Σταύρου, υποψήφιος βουλευτής της Χ.Α. το 2012 και επιστημονικός συνεργάτης της στη Βουλή ώς τα τέλη του 2013, ο οποίος προέβη σε συνταρακτικές αποκαλύψεις για την εθνικοσοσιαλιστική -όπως τη χαρακτήρισε- οργάνωση και τον Αρχηγό Μιχαλολιάκο.

Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου είχε εισηγηθεί να γίνει δεκτή η ένσταση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για φυσική παρουσία των συγκεκριμένων μαρτύρων υποστηρίζοντας ότι δεν απειλούνται. «Και άλλοι μάρτυρες έχουν καταθέσει για την υπόθεση αλλά δεν έχουν απειληθεί από τρίτα πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας το σκεπτικό της η εισαγγελέας είχε αναφερθεί και στον Ηλία Σταύρου υποστηρίζοντας: «Μας είπε ότι ουδείς τον ενόχλησε από την αποχώρησή του, ούτε την οικογένειά του, επομένως πρέπει να γίνει γνωστό το αίτημα της υπεράσπισης να προσέλθουν αυτοπροσώπως στο ακροατήριο».

Ωστόσο, ο Ηλ. Σταύρου είχε αναφερθεί εκτενώς στις απειλές, άμεσες ή έμμεσες, που είχε δεχτεί όταν ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αποχωρήσει από την οργάνωση («Πρόσεχε τις επιλογές σου. Άνθρωποι είμαστε, ατυχήματα παθαίνουμε», «Όποιος φεύγει από τη Χρυσή Αυγή τον τρώει η μαρμάγκα» «Είσαι τελειωμένος», «Οι προδότες πεθαίνουν»).

Την εισήγηση της εισαγγελικής λειτουργού σχολίασε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης: «Το σκεπτικό με το οποίο η εισαγγελέας έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης μάς ωθεί στο συμπέρασμα πως, δυστυχώς, συνεχίζει η Χ.Α. να τυγχάνει διακριτικής μεταχείρισης (…) Ασφαλώς και η οργάνωση αυτή μπορεί να επιχειρήσει να τρομοκρατήσει μάρτυρες, άλλωστε το έχει ήδη κάνει. Η βία και η τρομοκράτηση είναι στο ίδιο το DNA της».

Ο κ. Καμπαγιάννης εξήγησε και την απόφαση της Πολιτικής Αγωγής να μην εξετάσει τους συγκεκριμένους μάρτυρες λόγω αντίθεσής της από θέση αρχής στο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.

«Εμείς δεν υποτιμούμε καθόλου τον φόβο των μαρτύρων, τον κατανοούμε πλήρως, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι η επωνυμία είναι αυτή που παρέχει, εν προκειμένω, προστασία. Δεν πρόκειται, όμως, να “συμφιλιωθούμε” με τον “τρομονόμο” ούτε στο ελάχιστο.(…) Δεν θα επιτρέψουμε στη Χ.Α. να παραστήσει το θύμα. Γι’ αυτό δηλώσαμε πως δεν θα εξετάσουμε ανώνυμους μάρτυρες», είπε ο συνήγορος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.