Από τη συζήτηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Ρουφ, 14/10.
(Κείμενο: Εργατική Αλληλεγγύη, 18/10/2017)
Η συζήτηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής που έγινε το Σαββατοκύριακο στα πλαίσια της Πανελλαδικής Συνέλευσης και της Διεθνούς Συνάντησης της ΚΕΕΡΦΑ στο γήπεδο Ρουφ με ομιλητές τους δικηγόρους Θανάση Καμπαγιάννη, Κώστα Παπαδάκη και Κώστα Σκαρμέα υπογράμμισε την σημασία της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος στην στήριξη της μάχης για τη καταδίκη των νεοναζί. Παρεμβάσεις σημαντικές υπήρξαν από το δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκάκη, τον Λεωνίδα Κοντουδάκη, αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Πάνο Γκαργκάνα από την Εργατική Αλληλεγγύη.
«Αν δεν είχαμε κατέβει στο δρόμο, αν δεν είχαμε επιβάλει στην κυβέρνηση να τους βάλει χειροπέδες θα μας έσφαζαν στο δρόμο κάθε μέρα και θα είχαν πορεία ανόδου στα πρότυπα του Χίτλερ. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η δίκη προχωρεί. Η ώρα της τελικής κρίσης φτάνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του. «Η μάχη δεν είναι μόνο μέσα στα δικαστήρια αλλά και έξω από τα δικαστήρια γιατί έχουμε ακόμη και τώρα τραμπουκισμούς όπου τους παίρνει. H εγρήγορση πρέπει να είναι συνεχής και συνεχής πρέπει να είναι και μια αντισεχταριστική αντίληψη και πρακτική για το αντιφασιστικό κίνημα».
«Τη δικαστική χρονιά 2016-17 η δίκη έχει προχωρήσει αποφασιστικά. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι κόλαφος για τους ναζί και αυτό αναδεικνύουν οι καταθέσεις, ενδεικτικά αναφέρω εκείνη του Δημήτρη Ψαρρά αλλά και του πρώην χρυσαυγίτη Σταύρου», τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης. «Αυτή η δίκη έχει παράξει αποτελέσματα πριν ακόμη υπάρξει καταδικαστική απόφαση:
Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Χ.Α στο δημόσιο λόγο, όπου είναι εξαιρετικά απομονωμένος, πχ η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι δήμοι της Πάτρας, της Λάρισας, του Διστόμου, του Αλμυρού που λένε δεν θέλουμε την Χ.Α, ακόμη και ο Καμίνης που τα προηγούμενα χρόνια έλεγε θα πρέπει να δίνουμε χώρο στην Χ.Α να κάνει φεστιβάλ. Η ίδια η Χ.Α βρίσκεται σε κρίση, το 2017 έχασε ακόμη δύο βουλευτές της τον Κουκούτση και τον Μίχο, σπαράζεται από αλληλοκαρφώματα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται ο Μιχαλολιάκος να βάλει στα ψηφοδέλτια κυριλέ ακροδεξιούς. Τα ρατσιστικά περιστατικά συνεχίζουν να είναι ριζικά μειωμένα σε σχέση με τον τρόπο που το έκανε πριν το 2013.
Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Το 2018 το κράτος θα έχει να πάρει μια απόφαση μιας και η αποδεικτική διαδικασία θα τελειώσει. Σε κάποιο σημείο οι εισαγγελείς θα πρέπει να μιλήσουν και θα πρέπει να μας απαντήσει το ελληνικό κράτος: Θεωρεί ότι είναι δυνατόν να υπάρχει μια ναζιστική οργάνωση με τάγματα εφόδου, να ξανανομιμοποιήσει τη δράση της Χ.Α; Είναι μια τεράστια κοινωνική και πολιτική κρίση που εγκυμονείται μέσα στο 2018 και είμαι βέβαιος η ΚΕΕΡΦΑ θα ανταποκριθεί».
«Θα ήθελα να προσθέσω σε αυτά που ήδη αναφέρθηκαν τα εξής αποτελέσματα της δίκης: Την αναστολή της χρηματοδότησης της Χ.Α ως τρίτο κόμμα το 2013 που μεταφράζεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια. Με αυτό το 1 εκατομμύριο το χρόνο μπορούσε η Χ.Α να συντηρεί παντού γραφεία-ορμητήρια επιθέσεων», τόνισε ο Κώστας Σκαρμέας. «Στο ευρωκοινοβούλιο, πριν λίγες μέρες διακόπηκε και εκεί η χρηματοδότηση της Χ.Α ενώ ταυτόχρονα η συμμαχία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων αρνήθηκε να την δεχτεί στους κόλπους της».
Εγκληματική δράση
«Μόλις πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είδαμε τον αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης, τον Μιχαλολιάκο, και το στέλεχος του στενού του ηγετικού πυρήνα, τον Λαγό, να απολογούνται για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Και το έκαναν στο Κοινοβούλιο, αντί για το Κακουργιοδικείο από το οποίο είναι εξαφανισμένοι σε μια προσπάθεια να βγουν από το κάδρο της ενοχής» είπε ο Γιάννης Μπασκάκης.
Έτσι λοιπόν ο Μιχαλολιάκος επανέλαβε το ίδιο ψέμα που είπε και αμέσως μετά τη δολοφονία, ότι δηλαδή ο Ρουπακιάς δεν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Αλλά και ο Λαγός είπε το άλλο ψέμα, ότι η δικογραφία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα “δεν εμπλέκει κανέναν βουλευτή ή τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής”. Φυσικά δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η οργάνωση χρησιμοποιεί με τέτοια ευκολία ψευδείς ισχυρισμούς. Για τους υμνητές του Γκέμπελς είναι πάγια τακτική να χρησιμοποιούν το ψέμα στην προσπάθειά τους να συσκοτίσουν τη δράση τους και να τη συγκαλύψουν».
«Ο φασισμός έχει σηκώσει κεφάλι αλλά σιγά-σιγά ξυπνάει ο κόσμος και αρχίζει να τον αντιμετωπίζει. Ο φασισμός όποτε σήκωσε κεφάλι το έφαγε στο τέλος, άλλα για να γίνει αυτό χρειάζονται και αγωνιστές και πιστεύω εσείς εδώ πέρα είστε αγωνιστές» τόνισε ο Λεωνίδας Κοντουδάκης.
«Η απόφαση του δικαστηρίου σε αυτήν τη δίκη θα είναι μια κρίσιμη πολιτική καμπή» τόνισε ο Πάνος Γκαργκάνας. «Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει αν το δικαστήριο τους ρίξει στα μαλακά. Θα είναι μια ήττα για το κίνημα. Δεν πάμε με την προοπτική να πέσουν στα μαλακά, πάμε να την κερδίσουμε αυτή τη νίκη. Γιατί η καταδίκη τους δεν θα είναι μόνο μια νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα εδώ άλλα σε όλο τον κόσμο, είδαμε εδώ πόσο οι αντιφασίστες από τις άλλες χώρες παρακολουθούν τι γίνεται εδώ.
Όταν το 2012 η Χ.Α μπήκε στη Βουλή και λέγαμε ότι η Χ.Α δεν νομιμοποιείται να έχει γραφεία, να έχει χρόνο στα κανάλια κλπ ήταν μια άποψη που συναντούσε αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα που έλεγε τι θέλετε, πήραν 400.000 ψήφους, είναι στη Βουλή. Τώρα είμαστε στο σημείο που τα επιχειρήματα κερδίζουν πλειοψηφικά τον κόσμο και αυτό καθορίζει και τη στάση των πολιτικών δυνάμεων. Ξεκινήσαμε με το προεδρείο της Βουλής, την Κωνσταντοπούλου, τον Βούτση να απορρίπτει αυτά τα επιχειρήματα και τώρα φτάνουμε στο σημείο να σηκώνεται ο Τσίπρας και να προκαλεί τον Μητσοτάκη αν αποδέχεται ότι η Χ.Α είναι νόμιμο κόμμα! Και να αναγκάζεται και ο Μητσοτάκης να τοποθετηθεί ότι έχει στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης η Χ.Α παρά τις ισορροπίες που κρατάει με τους ακροδεξιούς στο κόμμα του.
Είναι χαρακτηριστικές εικόνες αυτές από τη δουλειά που έχει κάνει το αντιφασιστικό κίνημα. Δεν έπεσε από τον ουρανό αυτή η εξέλιξη. Αναγκάσαμε τον πολιτικό κόσμο να αναφέρεται στους ναζί σαν ναζί. Δεν τελειώσαμε, αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε».
Επόμενες δικάσιμοι
Κατά την 187η δικάσιμο (12/10) ολοκληρώθηκε ο σχολιασμός των συνηγόρων υπεράσπισης πάνω στις καταθέσεις των τελευταίων μαρτύρων. Οι δύο επόμενες δικάσιμες (16 και 17/10) δεν έγιναν, λόγω της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων. Το πρόγραμμα των δικασίμων έχει ως εξής:
- Οκτώβρης: 20/10 (9πμ-1μμ) και 30/10 στον Κορυδαλλό και 24/10 στο Εφετείο.
- Νοέμβρης: 1/11, 2/11, 15/11, 20/11 και 28/11 στο Εφετείο και 3/11, 8/11, 9/11, 13/11 και 27/11 στον Κορυδαλλό.