Η υπεράσπιση ζητά φυσική παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων [12/10/2017]

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 13/10/2017]

Με τους σχολιασμούς των δικηγόρων της υπεράσπισης των κατηγορουμένων συνεχίστηκε και χθες στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Οι δικηγόροι των χρυσαυγιτών αμφισβήτησαν το περιεχόμενο των καταθέσεων των μαρτύρων στις συσχετιζόμενες υποθέσεις που εξετάστηκαν από το δικαστήριο το τελευταίο τετράμηνο, ενώ υπέβαλαν ένσταση στο δικαστήριο για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι υπερασπιστές του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του βουλευτή Γιώργου Γερμενή ζήτησαν από το δικαστήριο να διατάξει τη φυσική παρουσία των τεσσάρων προστατευόμενων μαρτύρων στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η γνωστοποίηση των στοιχείων του μάρτυρα κατ’ άρθρο 217 ΚΠΔ είναι αναγκαίο στοιχείο για μια δίκαιη δίκη».

Αντίθετα ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης είχε προσκομίσει στο δικαστήριο τις προηγούμενες μέρες δήλωση (εκ μέρους της πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών), την οποία είχε αναπτύξει και με την οποία καλούσε τους προστατευόμενους μάρτυρες να νικήσουν τον φόβο τους και να προσέλθουν αυτοβούλως να καταθέσουν επώνυμα στο δικαστήριο.

Αντίστοιχες δηλώσεις κατέθεσαν στο δικαστήριο χθες και οι υπόλοιποι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής γνωστοποιώντας πως άλλως θα απέχουν της υποβολής ερωτήσεων.

Μάλιστα ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι δεν υπάρχει ταύτιση του αιτήματος της πολιτικής αγωγής με την ένσταση των υπερασπιστών των κατηγορουμένων, λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει ταύτιση αλλά απόλυτη αντίθεση στη δήλωσή μας και στο αίτημα της υπεράσπισης. Είναι μέρος του modus operandi της οργάνωσης η εκδίκηση. Εχουμε υπόψη σειρά πραγματικών περιστατικών σχετικών. Υπάρχει πιθανότητα εκδίκησης».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας όπου θα προηγηθεί η εισαγγελική πρόταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.