Ο αρχηγός διατάζει, τα τάγματα εκτελούν

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 9/10/2017)

Με τον σχολιασμό των δικηγόρων της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για όσες συσχετισμένες υποθέσεις εξετάστηκαν αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο σε αίθουσα του Εφετείου Αθηνών η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Εχει προηγηθεί σχολιασμός των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, την περασμένη Πέμπτη, για τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορητηρίου που κατέθεσαν τους τελευταίους μήνες στο ακροατήριο, από τους οποίους επισημάνθηκε η καθοδήγηση των επιθέσεων από την κεντρική ηγεσία με την κινητοποίηση μηχανισμού και η στρατιωτική και πειθαρχική οργάνωση.

O δικηγόρος Παν. Σαπουντζάκης υποστήριξε ότι από τις συνδυασμένες καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας που εξετάστηκαν καταδείχθηκε η δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης που δρα καλυμμένη υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Αναφερόμενος στην κατάθεση του πρώην στελέχους της Χ.Α. Σταύρου, ο δικηγόρος είπε ότι ο εν λόγω μάρτυρας «επιβεβαίωσε ότι η οργάνωση είναι ναζιστική, ότι ο ίδιος ορκίστηκε σαν μέλος της στη σημαία του πολεμικού ναυτικού του Γ’ Ράιχ και ότι η αναφορά της οργάνωσης στον χριστιανισμό είναι υποκριτική, αφού τα ηγετικά της στελέχη είναι παγανιστές και θεωρούν τη χριστιανική θρησκεία σαν εβραϊκό δόγμα και επομένως μη αρεστό σε αυτούς».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Π. Σαπουντζάκης στην κατάθεση του Δημήτρη Ψαρρά, που ως ερευνητής είχε την έμπνευση να παρακολουθεί τη δράση της από το 1990, με κορυφαίο στοιχείο το γνήσιο καταστατικό της Χρυσής Αυγής το οποίο αποδεικνύει τον ναζιστικό της χαρακτήρα.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είπε, μεταξύ άλλων, ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων προέκυψε διάχυση της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., οργανωμένα και με βάση τη ναζιστική ιδεολογία της.

Το αξιόποινο προκύπτει ακριβώς από τη συγκεκριμένη δράση των οργανωμένων παρατεταγμένων ομάδων της που το παραπεμπτικό βούλευμα αποκαλεί «τάγματα εφόδου», όπως ακριβώς τα ονόμασε και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αλλά αναφέρθηκαν και σαν «τάγματα ασφαλείας», «πολιτοφυλακή», «ομάδες ασφαλείας». Ηταν το ίδιο πράγμα, ομάδες ένοπλες, οργανωμένες, που τέλεσαν σειρά κακουργημάτων.

Ακόμα την Πέμπτη σχολίασαν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής Χρύσα Παπαδοπούλου, Γιάννης Μαλαγάρης και Χάρης Στρατής, κάνοντας εκτεταμένες αναφορές στις καταθέσεις του συνόλου σχεδόν των εξετασθέντων μαρτύρων από τις οποίες, όπως είπαν, αποδείχθηκε η τέλεση των αξιόποινων πράξεων που τέλεσαν οι κατηγορούμενοι αλλά και η υπαγωγή της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης, στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.