7 μύθοι και αλήθειες για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής

(Κείμενο: Κωστής Παπαϊωάννου, Lifo, 6/10/2017)

1ος μύθος: Η δίκη αργεί, πελαγοδρομεί, δεν οδηγεί πουθενά

Η αλήθεια είναι: Η δίκη πλέον προχωρά κανονικά. Η μεγαλύτερη δίκη ναζιστών στη μεταπολεμική Ευρώπη. Η συνεχής κουβέντα περί καθυστέρησης στην αρχή εξυπηρετούσε την ίδια τη Χρυσή Αυγή στην προσπάθειά της να απαξιώσει την ακροαματική διαδικασία. Τώρα όμως έχουν οι ίδιοι παγιδευτεί σε αυτή την κωλυσιεργία. Γιατί η δίκη δεν είναι χρόνος χαμένος, παράγει αποτελέσματα. Ανέκοψε τη βίαιη εγκληματική δράση. Έδιωξε από το δρόμο τα τρομοκρατικά τάγματα εφόδου. Ο κοινοβουλευτικός μανδύας δε μπορεί πια να σκεπάσει το απεχθές πρόσωπο της νεοναζιστικής οργάνωσης. Η δίκη φοβίζει την ηγεσία της ΧΑ και παροξύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της.

2ος μύθος: Η δίκη είναι φιάσκο. Δε «βγαίνει» το κατηγορητήριο

Η αλήθεια είναι: Κανείς φυσικά δε μπορεί να προδικάσει την ετυμηγορία. Όμως στο δικαστήριο έχουν προκύψει συντριπτικά στοιχεία για όλες τις βασικές κατηγορίες: στρατιωτικού τύπου δομή, ιεραρχία, modus operandi, μοτίβο της βίας, τάγματα εφόδου, εκπαίδευση στα όπλα, ναζιστικός χαρακτήρας, ανοιχτή επιβουλή κατά του πολιτεύματος, απειλές, εκβιασμοί. Έχουν αναγνωριστεί οι φυσικοί αυτουργοί των κακουργηματικών πράξεων από τα ίδια τα θύματά τους. Έχουν υποδειχθεί οι ηθικοί αυτουργοί. Σε άλλες υποθέσεις, με λιγότερες κατηγορίες και στοιχεία έχουν επιβληθεί πολυετείς καθείρξεις. Μετά τους μάρτυρες κατηγορίας ακολουθούν τα αναγνωστέα έγγραφα και θα παρουσιαστεί όλο το ανακριτικό υλικό (βίντεο, ηχητικά, κλήσεις, φωτογραφίες). Θα φανεί το μέγεθος της οργανωμένης, συντεταγμένης και προσχεδιασμένης εγκληματικής βίας. Θα φανεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος της ηγεσίας. Τίποτα δε γινόταν χωρίς την έγκρισή της.

3ος μύθος: Παρά τη δίκη, η ΧΑ κρατάει τη δύναμή της

Η αλήθεια είναι: Η ΧΑ φυλλορροεί. Τα γραφεία αδειάζουν, οι τοπικές οργανώσεις κλείνουν, οι πάλαι ποτέ κυρίαρχοι του πεζοδρομίου κρύβονται. Κάνουν κινητοποίηση και μαζεύονται στις Θερμοπύλες λίγες δεκάδες «κουρασμένα παλικάρια». Και βέβαια, η έλλειψη χρημάτων επίσης επιδρά. Η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης αφενός, η δραστική πτώση των «άλλων» εσόδων αφετέρου, παίζουν καταλυτικό ρόλο. Το τέρας δε δαγκώνει χωρίς τροφή. Όταν το μαγαζί πτωχεύει, πελάτες και προμηθευτές το εγκαταλείπουν.

4ος μύθος: Τα μέλη της ΧΑ διώκονται για τις ιδέες τους

Η αλήθεια είναι: Τα μέλη της ΧΑ διώκονται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Η ναζιστική ιδεολογία, οι σβάστικες στα μπράτσα μελών και βουλευτών, τα χιτλερικά λάβαρα μπροστά στα οποία σήκωνε το χέρι ο Αρχηγός και οι συνοδοιπόροι του, όλα αυτά είναι το πλαίσιο της εγκληματικής δράσης. Δε δικάζονται επειδή ορκίζονταν στη σημαία του Γ’ Ράιχ. Δικάζονται ως συνδικάτο του εγκλήματος για: ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, εκρήξεις, ληστείες, εκβιάσεις, κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

5ος μύθος: Η ΧΑ είναι ενωμένη σα μια γροθιά

Η αλήθεια είναι: Κάποτε ήταν ενωμένη σα (σίδερο)γροθιά. Σήμερα σπαράσσεται. Αποσυντίθεται. Ο ένας βουλευτής, ο Μπούκουρας, φεύγει φοβισμένος μπροστά στην καταδίκη. Άλλοι, Κουκούτσης και Μίχος, αποχωρούν αντιδρώντας στις προσπάθειες της ηγεσίας να τους φορτώσει τα βάρη και να φέρει στη θέση τους πιο «κόσμιους» φασίστες. Πρόκειται για απεγνωσμένες προσπάθειες του αρχηγού να κάνει τα ψηφοδέλτια μια “νόμιμη” βιτρίνα. Το σχέδιο γκρεμίζεται, άνθρωποι που πορεύτηκαν με τον αρχηγό και ξέρουν πολλά αρνούνται να δεχτούν τον παραγκωνισμό τους. Και ας μην ξεχνάμε, ξέρουν πολλά ο ένας για τον άλλο. Από παλιά. Τους ενώνουν πολλά και ο καθένας μπορεί να τραβήξει τον άλλο στον πάτο.

6ος μύθος: Ο αρχηγός είναι σίγουρος για την τελική δικαίωσή του

Η αλήθεια είναι: Αν ήταν σίγουρος δε θα φρόντιζε ήδη να μεταβιβάσει την εφημερίδα της ΧΑ στην κόρη του. Ο αρχηγός βλέπει την καταδίκη του. Βλέπει πως το δικαστήριο διερευνά πλέον κυρίως την «ενός ανδρός αρχή» και την εφαρμογή της στις συγκεκριμένες φονικές επιθέσεις. Είναι στριμωγμένος, στέλνει το μήνυμα πως η οργάνωση ανήκει στην οικογένεια, προσπαθεί να διασφαλίσει πως δε θα βρεθούν στα χέρια του περιουσιακά στοιχεία. Η επόμενη μέρα της δίκης θα είναι πολύ θεαματική.

7ος μύθος: Οι χρυσαυγίτες με θάρρος αντιμετωπίζουν τις διώξεις

Η αλήθεια είναι: Ο ρυθμός των αποκαλύψεων, το φονικό μοτίβο, οι σπασμωδικές αντιδράσεις κατηγορουμένων και υποστηρικτών, η καταφανής αμηχανία της ηγεσίας προκαλούν παραλυτικά συμπτώματα. Στην αρχή οι κατηγορούμενοι απειλούσαν και ζητούσαν δήθεν τηλεοπτική κάλυψη για να καταπέσει η «σκευωρία». Τώρα κρύβονται και δεν εμφανίζονται στο δικαστήριο. Αρνούνται ακόμα και το αληθινό «κρυφό» καταστατικό της οργάνωσης που κατατέθηκε στο δικαστήριο. Εκείνοι που ακόνιζαν τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια, εκείνοι που θα έρχονταν και η γη θα τρέμει, σήμερα είναι φοβισμένοι και άφαντοι από τη δικαστική διαδικασία. Βλέπετε, το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν είναι παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα, οι δικαστές δεν είναι 5χρονα μεταναστάκια.

* Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι εκπαιδευτικός, τ. ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.